Na skróty
Dobra grochówka powinna być gęsta, pachnąca wędzonką, ugotowana z dobrej odmiany grochu i zwieńczona suszonym majerankiem. I chociaż zupa grochowa wymaga odrobiny cierpliwości, to jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Należy ją gotować powoli, na najmniejszej mocy kuchenki, aby nie przypalić rozpadającego się grochu i warzyw. Dzięki czemu grochówka nabierze wyrazistego charakteru.
Doskonała grochówka
Tradycyjnie grochówka gotowana jest na żeberkach, ja zastąpiłem żeberka boczkiem wędzonym i dodałem wiejskiej kiełbasy. Użyłem również groch łuskany, tzw. „połówki”, który można gotować bez namaczania, dzięki czemu przygotowanie zupy zajmuję zdecydowanie mniej czasu. Mój przepis na pyszną grochówkę jest bardzo łatwy i zdecydowanie warto go wypróbować.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis grochówka, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 300 g grochu żółtego łuskanego
- 300 g kiełbasy wiejskiej
- 300 g wędzonego boczku
- 2 l bulionu rosołowego
- 5 średnich ziemniaków
- średnia marchewka
- mała pietruszka
- ząbek czosnku
- cebula
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka mąki
- łyżeczka soli
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- łyżeczka suszonego majeranku
- łyżka sosu jasnego sojowego (opcjonalnie)
Jak zrobić pyszną grochówkę?
- W pierwszej kolejności podsmażamy na patelni boczek i kiełbasę pokrojoną w plasterki, następnie zawartość patelni przekładamy do dużego garnka i zalewamy gorącym bulionem. Zagotowujemy i zmieszamy ogień.
- Następnie dodajemy wypłukany i odsączony groch. Ponownie doprowadzamy do zagotowania i gotujemy pod przykryciem przez 50 minut. Pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę soli.
- Podczas gotowania mięsa z grochem przygotowujemy ziemniaki, marchew i pietruszkę, wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Następnie dodajemy przygotowane warzywa do wywaru.
- Całość gotujemy do miękkości warzyw, czyli około 25 minut. Warzywa, szczególnie ziemniak mogą zacząć się rozpadać.
- Następnie na patelni na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, kolejno dodajemy mąkę, mieszamy i przekładamy do gotującej się zupy.
- Grochówkę kończymy dodając liście laurowe, ziele angielskie oraz majeranek. (Opcjonalnie sos sojowy) Całość zagotowujemy, następnie wyłączamy kuchenkę i pozostawiamy na chwilę do przestygnięcia. Smacznego!
Grochówka świetnie sprawdzi się z pajdą chleba, szczególnie tego domowego wypieku. Zobacz przepis na świetny chlebek z naczynia żaroodpornego.
Zobacz również: Kapuśniak z kiszonej kapusty