Grochówka

Grochówka | Przepis na grochówkę
Grochówka | Przepis na grochówkę

Dobra grochówka powinna być gęsta, pachnąca wędzonką, ugotowana z dobrej odmiany grochu i zwieńczona suszonym majerankiem. I chociaż zupa grochowa wymaga odrobiny cierpliwości, to jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Należy ją gotować powoli, na najmniejszej mocy kuchenki, aby nie przypalić rozpadającego się grochu i warzyw. Dzięki czemu grochówka nabierze wyrazistego charakteru.

Doskonała grochówka

Tradycyjnie grochówka gotowana jest na żeberkach, ja zastąpiłem żeberka boczkiem wędzonym i dodałem wiejskiej kiełbasy. Użyłem również groch łuskany, tzw. „połówki”, który można gotować bez namaczania, dzięki czemu przygotowanie zupy zajmuję zdecydowanie mniej czasu. Mój przepis na pyszną grochówkę jest bardzo łatwy i zdecydowanie warto go wypróbować.

Składniki:

  • 300 g grochu żółtego łuskanego
  • 300 g kiełbasy wiejskiej
  • 300 g wędzonego boczku
  • 2 l bulionu rosołowego
  • 5 średnich ziemniaków
  • średnia marchewka
  • mała pietruszka
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka mąki
  • łyżeczka soli
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • łyżka sosu jasnego sojowego (opcjonalnie)

Jak zrobić pyszną grochówkę?

  1. W pierwszej kolejności podsmażamy na patelni boczek i kiełbasę pokrojoną w plasterki, następnie zawartość patelni przekładamy do dużego garnka i zalewamy gorącym bulionem. Zagotowujemy i zmieszamy ogień.
  2. Następnie dodajemy wypłukany i odsączony groch. Ponownie doprowadzamy do zagotowania i gotujemy pod przykryciem przez 50 minut. Pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę soli.
  3. Podczas gotowania mięsa z grochem przygotowujemy ziemniaki, marchew i pietruszkę, wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Następnie dodajemy przygotowane warzywa do wywaru.
  4. Całość gotujemy do miękkości warzyw, czyli około 25 minut. Warzywa, szczególnie ziemniak mogą zacząć się rozpadać.
  5. Następnie na patelni na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, kolejno dodajemy mąkę, mieszamy i przekładamy do gotującej się zupy.
  6. Grochówkę kończymy dodając liście laurowe, ziele angielskie oraz majeranek. (Opcjonalnie sos sojowy) Całość zagotowujemy, następnie wyłączamy kuchenkę i pozostawiamy na chwilę do przestygnięcia. Smacznego!

Grochówka świetnie sprawdzi się z pajdą chleba, szczególnie tego domowego wypieku. Zobacz przepis na świetny chlebek z naczynia żaroodpornego.

Zobacz również: Kapuśniak z kiszonej kapusty

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.8 / 5 (21 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Szefpoleca Chcesz otrzymywać powiadomienia o najnowszych przepisach?
Nie zgadzam się
Zgadzam się

Pliki cookies szefpoleca.pl

Pliki cookies

Używam ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia korzystania z mojej strony. Chcesz dowiedzieć się więcej?