Grochówka

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Dobra grochówka powinna być gęsta, pachnąca wędzonką, ugotowana z dobrej odmiany grochu i zwieńczona suszonym majerankiem. I chociaż zupa grochowa wymaga odrobiny cierpliwości, to jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Należy ją gotować powoli, na najmniejszej mocy kuchenki, aby nie przypalić rozpadającego się grochu i warzyw. Dzięki czemu grochówka nabierze wyrazistego charakteru.

Doskonała grochówka

Tradycyjnie grochówka gotowana jest na żeberkach, ja zastąpiłem żeberka boczkiem wędzonym i dodałem wiejskiej kiełbasy. Użyłem również groch łuskany, tzw. „połówki”, który można gotować bez namaczania, dzięki czemu przygotowanie zupy zajmuję zdecydowanie mniej czasu. Mój przepis na pyszną grochówkę jest bardzo łatwy i zdecydowanie warto go wypróbować.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis grochówka, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • 300 g grochu żółtego łuskanego
  • 300 g kiełbasy wiejskiej
  • 300 g wędzonego boczku
  • 2 l bulionu rosołowego
  • 5 średnich ziemniaków
  • średnia marchewka
  • mała pietruszka
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka mąki
  • łyżeczka soli
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • łyżka sosu jasnego sojowego (opcjonalnie)
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , , , , ,

Jak zrobić pyszną grochówkę?

  1. W pierwszej kolejności podsmażamy na patelni boczek i kiełbasę pokrojoną w plasterki, następnie zawartość patelni przekładamy do dużego garnka i zalewamy gorącym bulionem. Zagotowujemy i zmieszamy ogień.
  2. Następnie dodajemy wypłukany i odsączony groch. Ponownie doprowadzamy do zagotowania i gotujemy pod przykryciem przez 50 minut. Pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę soli.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Podczas gotowania mięsa z grochem przygotowujemy ziemniaki, marchew i pietruszkę, wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Następnie dodajemy przygotowane warzywa do wywaru.
  5. Całość gotujemy do miękkości warzyw, czyli około 25 minut. Warzywa, szczególnie ziemniak mogą zacząć się rozpadać.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Następnie na patelni na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, kolejno dodajemy mąkę, mieszamy i przekładamy do gotującej się zupy.
  8. Grochówkę kończymy dodając liście laurowe, ziele angielskie oraz majeranek. (Opcjonalnie sos sojowy) Całość zagotowujemy, następnie wyłączamy kuchenkę i pozostawiamy na chwilę do przestygnięcia. Smacznego!
  9. Reklamy Ads By Google

Grochówka świetnie sprawdzi się z pajdą chleba, szczególnie tego domowego wypieku. Zobacz przepis na świetny chlebek z naczynia żaroodpornego.

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Kapuśniak z kiszonej kapusty

Oceń ten przepis!

Reklamy Ads By Google

0 / 5 Średnia: 4.81

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 416
Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)