Składnik: Mąka pszenna

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany posypany cukrem pudrem, niezwykle smaczny i długo zachowujący świeżość. Doskonały na stół...

Rosół z klopsikami drobiowymi i szpinakiem

Rosół z klopsikami drobiowymi i szpinakiem jest tradycyjną potrawą włoską podawaną na weselach. Składniki...

Ciasto bananowe

Szybki sposób na pyszne ciasto, sprawdzony przepis, bez sztucznych aromatów i barwników to recepta...

Placki ziemniaczane

Przepis na pyszne placki ziemniaczane, chrupiące, złociste. Nie sposób im się oprzeć. Doskonale smakują...

Pączki z powidłami

Pączki z powidłami przywodzą wspomnienia wprost z dzieciństwa. Szczególnie te nadziewane przed smażeniem. Dokładnie...

Ciasto cytrynowe

Szybki sposób na pyszne ciasto, sprawdzony przepis, bez sztucznych aromatów i barwników to recepta...

Pączki z marmoladą

Przepis na pyszne pączki z marmoladą pochodzi z zeszytu mojej mamy. Jest to przepis...

Oponki serowe

Przepis na oponki serowe jest bardzo łatwy, a do ich wykonania nie potrzebujemy drożdży,...

Placki z cukinii

Wielu smakoszy uwielbia placki warzywne. Mimo że największą popularnością cieszą się od lat tradycyjne...

Zapiekane żeberka w piwie z miodem

Mięso z żeberek uważa się za dość delikatne w smaku i przede wszystkim cudownie...

Tarta bakewell

Jeśli chodzi o angielskie cukiernictwo, to nie sposób jest nie wymienić wybitnej tarty pochodzącej...

Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi

Ciasto drożdżowe pozwala na stworzenie wielu przepysznych słodkości – przede wszystkim drożdżówek czy ciast....

Murzynek z orzechami

Murzynek z orzechami kiedyś był niewątpliwie jednym z ulubionych i najczęściej robionych ciast w...

Uszka do barszczu z farszem grzybowym

Starsi powiadają… że barszcz czerwony podany w wieczór Wigilijny bez uszek, to jak żołnierz...

Placek drożdżowy z kruszonką

Placek drożdżowy to świetna przekąska zarówno na letni piknik jak i w zimowe wieczory...

Pizza domowa z kurczakiem a’la Margherita

Pizza to potrawa kuchni włoskiej, szczególnie neapolitańska, wariant Margherita, jednak ta jest nieco spolszczona,...

Najlepsze kotlety schabowe

Najlepsze kotlety schabowe smażymy oczywiście na swojskim smalcu - tak nauczyła mnie babcia. Każdego...

Naleśniki nadziewane białym serem

Ulubiony przepis na najlepsze naleśniki, kto próbował ten wie, że nie mają sobie równych....

Prosty przepis na chleb pszenno-żytni

Zapach świeżego pieczywa, któż go nie uwielbia?! A jaki smak! Ohy i ahy! Dzisiaj...

Schab na dziko z młodą kapustą

Kuchnia jest wprost idealnym miejscem na eksperymenty i nowe, ciekawe wariacje na temat tradycyjnych...

Pleśniak, kruche ciasto z dżemem i bezą

Pleśniak jest wypiekiem, który syci zarówno oczy, jak i podniebienie. Kruche ciasto z kwaśnym...

Pierogi ruskie, jak u mamy! Najprostszy przepis

Pierogi ruskie to jeden z tych klasyków, który się nigdy nie nudzi. Zawsze jest...

Delikatne i kruche faworki (chrust)

Delikatne i kruche faworki (chrust) bez których nie obejdzie się żaden łasuch w tłusty...

Domowe buraczki zasmażane

Bardzo smaczne i niezastąpione domowe buraczki zasmażane, idealne do kotletów mielonych. Zobacz również przepis...