Składnik: Cebula

Przepisy

Cebula w kuchni wykorzystywana jest od bardzo dawna, zarówno jako warzywo oraz jako aromatyczna przyprawa. Swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim właściwościom zdrowotnym. Posiada działanie antybakteryjne, obniżające stężenie cholesterolu i przeciwnowotworowe, dzięki czemu uzupełnienie codziennej diety o cebulę wspomaga odporność. Cebula charakteryzuje się przeważnie ostro—gorzkim smakiem z odrobiną słodkiej nuty. Dzięki czemu nie tylko dodaje aromatu, ale także wzbogaca potrawy w wartości odżywcze. Cebulę z powodzeniem możemy wykorzystać do przygotowania zupy cebulowej, sosów i potraw warzywnych, a także marynaty czy kanapek na śniadanie. Cebula szczególnie dobrze sprawdza się jako dodatek do mięsa, tym samym nadając wyrazistości. Wartość energetyczna cebuli to około 30 kcal na 100 g, więc jest produktem niskokalorycznym. Zobacz wszystkie przepisy z cebulą.

110Wpisy
Sałatka Gyros | Przepis na sałatkę Gyros

Sałatka Gyros

Sałatka Gyros to jedna z najpopularniejszych reprezentacyjnych sałatek na naszych stołach. Można śmiało stwierdzić, że dzierży na przemian pierwsze miejsce…

Przepis na kotlety rybne

Kotlety rybne

Kotlety rybne to idealny pomysł na piątkowy obiad, który świetnie sprawdzi się również w każdy inny dzień tygodnia. Jest to…

Przepis na pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy to nie tylko król świątecznych stołów, ale również rewelacyjny przysmak także na co dzień. Świetnie sprawdza się na…

Polędwiczka w cieście francuskim | Przepis na polędwiczkę w cieście francuskim

Polędwiczka w cieście francuskim

Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim to pozornie nietypowy, ale bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu pomysł na obiad. Polędwiczka w…

Przepis na polędwiczki wieprzowe z cebulą

Polędwiczki wieprzowe z cebulą

Polędwiczki wieprzowe z cebulą to idealny pomysł na szybki obiad do przygotowania dosłownie w pół godziny. Świetnie sprawdzą się do…

Przepis na zupę grzybową | Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa to typowo jesienna propozycja. Oczywiście można przygotować pyszną grzybową również z suszonych grzybów, dowolną porą roku. Jednak ta…

Zupa fasolowa | Przepis na zupę fasolową | Grochówka z fasoli Jaś

Zupa fasolowa

Zupa fasolowa to świetna alternatywa tradycyjnej grochówki. Doskonale sprawdzi się jako sycące samodzielne danie lub jako pierwsze danie. Zupa fasolowa…

Grochówka | Przepis na grochówkę

Grochówka

Dobra grochówka powinna być gęsta, pachnąca wędzonką, ugotowana z dobrej odmiany grochu i zwieńczona suszonym majerankiem. I chociaż zupa grochowa…

Przepis na bigos z kiszonej kapusty

Bigos z kiszonej kapusty

Bigos z kiszonej kapusty to danie które gości na naszych stołach najczęściej w okresie jesienno-zimowym. W moim domu bigos w…

Przepis na gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną

Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy podawany z kaszą jęczmienną to bardzo sycący ale prosty w przygotowaniu obiad. Z mojego przepisu dowiesz się jak…

Przepis na pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą

Pierogi z ziemniakami, kiszoną kapustą i boczkiem

Mój przepis na pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą powstał na bazie inspiracji czeskim daniem o nazwie Lepenice. Jest to…

Przepis na surówkę Coleslaw | Surówka Coleslaw

Surówka Coleslaw

Surówka Coleslaw to niekwestionowany lider warzywnych dodatków do obiadu. W zależności od kraju czy upodobań mogą być dodawane różne dodatki….

Pliki cookies szefpoleca.pl

Pliki cookies

Używam ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia korzystania z mojej strony. Chcesz dowiedzieć się więcej?