Kurczak smażony z warzywami
Kurczak smażony z warzywami to pomysł na super szybki i bardzo smaczny posiłek. Pomysł na obiad powstał z chwilą potrzeby…
Cebula w kuchni wykorzystywana jest od bardzo dawna, zarówno jako warzywo oraz jako aromatyczna przyprawa. Swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim właściwościom zdrowotnym. Posiada działanie antybakteryjne, obniżające stężenie cholesterolu i przeciwnowotworowe, dzięki czemu uzupełnienie codziennej diety o cebulę wspomaga odporność. Cebula charakteryzuje się przeważnie ostro—gorzkim smakiem z odrobiną słodkiej nuty. Dzięki czemu nie tylko dodaje aromatu, ale także wzbogaca potrawy w wartości odżywcze. Cebulę z powodzeniem możemy wykorzystać do przygotowania zupy cebulowej, sosów i potraw warzywnych, a także marynaty czy kanapek na śniadanie. Cebula szczególnie dobrze sprawdza się jako dodatek do mięsa, tym samym nadając wyrazistości. Wartość energetyczna cebuli to około 30 kcal na 100 g, więc jest produktem niskokalorycznym. Zobacz wszystkie przepisy z cebulą.