Składnik: Liście laurowe

Przepisy

Liście laurowe to popularny składnik kulinarny, używany głównie jako przyprawa dodająca potrawom subtelny, lecz wyraźny smak i aromat. Ich zielone, wąskie liście charakteryzują się zapachem trochę przypominającym drewno czy kadzidło.

W kuchni wykorzystuje się liście laurowe przede wszystkim w potrawach mięsnych, takich jak gulasze, pieczone mięso, kiełbasy czy duszone mięso. Stosuje się je również w zupach, sosach oraz marynatach mięsnych, aby zmiękczyć mięso i wzbogacić jego smak.

Warto wiedzieć, że aby jak najlepiej wydobyć smak liści laurowych, dodaje się je na początku gotowania i pozostawia w potrawie przez cały proces. Zwykle stosuje się 1-2 liście na 4-5 litrów wody.

Liście laurowe można łatwo dostać w większości sklepów spożywczych oraz nawet w herbaciarniach. Warto pamiętać że, aby jak najdłużej zachować ich świeżość i aromat, należy przechowywać je w suchym i ciemnym miejscu.

37Wpisów
Przepis na zupę Minestrone

Zupa Minestrone

Minestrone to tradycyjna włoska zupa warzywna, która jest bardzo popularna na całym świecie. Jednak warto tutaj zaznaczyć, że składniki na…

Sałatka z zielonych pomidorów w zalewie octowej

Sałatka z zielonych pomidorów

Sałatka z zielonych pomidorów w zalewie octowej, przygotowana do słoików na zimę, to dość nietypowy pomysł wykorzystania niedojrzałych pomidorów. Nietypowy,…

Przepis na gulasz wołowy z warzywami

Gulasz wołowy z warzywami

Poznaj świetny przepis na gulasz wołowy z warzywami, który sprawdzi się doskonale nie tylko jako pomysł na obiad, ale również…

Przepis na pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy to nie tylko król świątecznych stołów, ale również rewelacyjny przysmak także na co dzień. Świetnie sprawdza się na…

Zupa fasolowa | Przepis na zupę fasolową | Grochówka z fasoli Jaś

Zupa fasolowa

Zupa fasolowa to świetna alternatywa tradycyjnej grochówki. Doskonale sprawdzi się jako sycące samodzielne danie lub jako pierwsze danie. Zupa fasolowa…

Grochówka | Przepis na grochówkę

Grochówka

Dobra grochówka powinna być gęsta, pachnąca wędzonką, ugotowana z dobrej odmiany grochu i zwieńczona suszonym majerankiem. I chociaż zupa grochowa…

Przepis na bigos z kiszonej kapusty

Bigos z kiszonej kapusty

Bigos z kiszonej kapusty to danie które gości na naszych stołach najczęściej w okresie jesienno-zimowym. W moim domu bigos w…

Przepis na gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną

Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy podawany z kaszą jęczmienną to bardzo sycący ale prosty w przygotowaniu obiad. Z mojego przepisu dowiesz się jak…

Przepis na pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą

Pierogi z ziemniakami, kiszoną kapustą i boczkiem

Mój przepis na pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą powstał na bazie inspiracji czeskim daniem o nazwie Lepenice. Jest to…

Przepis na zupę zalewajkę z grzybami | Zalewajka z grzybami

Zalewajka z grzybami

Zalewajka z grzybami to jedna z bardziej klasycznych jesiennych zup. Aromatyczne grzyby, zakwas na żur, podsmażana kiełbaska i boczek stanowią…

Przepis na łazanki z boczkiem i kiszoną kapustą

Łazanki z boczkiem i kiszoną kapustą

Łazanki z kapustą to jedno z tych dań, które w kuchni polskiej jest uznawane za potrawę wigilijną, jednak łazanki z…

Zupa pieczarkowa | Przepis na zupę pieczarkową

Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa to jeden z klasyków współczesnej polskiej kuchni. Ugotowana na bulionie z indyka jest szczególnie smaczna i sycąca. W…