Składnik Liście laurowe
Liście laurowe to popularny składnik kulinarny, używany głównie jako przyprawa dodająca potrawom subtelny, lecz wyraźny smak i aromat. Ich zielone, wąskie liście charakteryzują się zapachem trochę przypominającym drewno czy kadzidło.
W kuchni wykorzystuje się liście laurowe przede wszystkim w potrawach mięsnych, takich jak gulasze, pieczone mięso, kiełbasy czy duszone mięso. Stosuje się je również w zupach, sosach oraz marynatach mięsnych, aby zmiękczyć mięso i wzbogacić jego smak.
Warto wiedzieć, że aby jak najlepiej wydobyć smak liści laurowych, dodaje się je na początku gotowania i pozostawia w potrawie przez cały proces. Zwykle stosuje się 1-2 liście na 4-5 litrów wody.
Liście laurowe można łatwo dostać w większości sklepów spożywczych oraz nawet w herbaciarniach. Warto pamiętać że, aby jak najdłużej zachować ich świeżość i aromat, należy przechowywać je w suchym i ciemnym miejscu.