Składnik Liście laurowe

Liście laurowe to popularny składnik kulinarny, używany głównie jako przyprawa dodająca potrawom subtelny, lecz wyraźny smak i aromat. Ich zielone, wąskie liście charakteryzują się zapachem trochę przypominającym drewno czy kadzidło.

W kuchni wykorzystuje się liście laurowe przede wszystkim w potrawach mięsnych, takich jak gulasze, pieczone mięso, kiełbasy czy duszone mięso. Stosuje się je również w zupach, sosach oraz marynatach mięsnych, aby zmiękczyć mięso i wzbogacić jego smak.

Warto wiedzieć, że aby jak najlepiej wydobyć smak liści laurowych, dodaje się je na początku gotowania i pozostawia w potrawie przez cały proces. Zwykle stosuje się 1-2 liście na 4-5 litrów wody.

Liście laurowe można łatwo dostać w większości sklepów spożywczych oraz nawet w herbaciarniach. Warto pamiętać że, aby jak najdłużej zachować ich świeżość i aromat, należy przechowywać je w suchym i ciemnym miejscu.

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)