Na skróty
Zobacz jak zrobić pyszny, tradycyjny kapuśniak gotowany na żeberkach oraz wędzonym boczku. U mnie obowiązkowo zawsze z dużą ilością kiszonej kapusty i ziemniakami.
Kapuśniak z kiszonej kapusty zazwyczaj gotuję na wieprzowinie, najczęściej wybieram chude żeberka, ale nie tylko. Na podane proporcje używam łącznie maksymalnie do jednego kilograma żeberek. Czasem daję też trochę mniej żeberek surowych, a sięgam po żeberka wędzone i daję 700 gramów żeberek surowych oraz 300 gramów wędzonych. Jeśli żeberka wydają mi się zbyt tłuste, to wcześniej usuwam najtłustsze kawałki.
Uwaga: Jeśli używasz własnej kapusty, albo taką z pewnego źródła i nie jest ani za słona, ani za kwaśna to możesz spokojnie dodać ją od razu do wywaru. Jednak jeśli kapusta jest kwaśna i słona, a nie lubisz tak mocnych zup, to możesz lekko ją przepłukać w wodzie.
Jeśli masz chudy boczek, możesz wlać na patelnię odrobinę oleju roślinnego lub smalcu.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis kapuśniak z kiszonej kapusty, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 1 kg chudych żeberek
- 200 g boczku wędzonego
- 500 g kapusty kiszonej (razem z sokiem)
- 500 g ziemniaków
- średnia marchewka
- mała cebula
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- pół łyżeczki kminku
- łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty
- Żeberka zalewamy zimną wodą, aby w całości przykryć wkład. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Doprowadzamy do zagotowania, następnie zmniejszamy moc kuchenki, aby wywar tylko lekko się gotował.
- Gotujemy wywar przez dwie godziny, aż mięso w żeberkach powinno być tak miękkie, aby samo odchodziło od kostek. Następnie z wywaru wyławiamy całe mięso oraz przyprawy, mięso zdejmujemy z kostek i odkładamy je na do osobnej miseczki.
- Do wywaru po mięsie dodajemy kapustę kiszoną, całość razem z sokiem — kapustę można dodatkowo przed dodaniem poszatkować. Następnie doprowadzamy do zagotowania i gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut lub do momentu, aż kapusta będzie miękka.
- Podczas kiedy kapuśniak się gotuję, obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki. Następnie gotujemy je w osobnym rondelku z pół łyżeczką soli. Po ugotowaniu ziemniaki odstawiamy razem z wodą na bok.
- Z boczku wycinamy skórę i kroimy słupki lub w drobną kostkę, następnie podsmażamy na patelni, aż tłuszcz się trochę wytopi, a boczek podrumieni. Dodajemy następnie obraną i drobno posiekaną cebulę oraz startą na dużych oczkach marchewkę. Całość mieszamy i podsmażamy przez około 10 minut.
- Całą zawartość patelni przekładamy do garnka z kapuśniakiem oraz dodajemy przyprawy — pół łyżeczki kminku i 1/4 łyżeczki pieprzu. Całość zagotowujemy i gotujemy przez około 10 minut. Następnie dodajemy ugotowane ziemniaki razem z wodą oraz odłożone wcześniej mięso z żeberek. Ponownie zagotowujemy kapuśniak.
- Jeszcze przed zakończeniem gotowania warto sprawdzić kapuśniak czy jest dobrze doprawiony i ma odpowiednią konsystencję. Ja czasami dodaję szczyptę kminku i sprawdzam czy kapuśniak ma odpowiednią konsystencję. Smacznego!
Jak zagęścić kapuśniak?
Kapuśniak możemy zagęścić na dwa sposoby. Odlej trochę wywaru i zaczekaj aż ostygnie, następnie dodaje mąkę pszenną i wymieszaj by nie było grudek. Taką miksturę wlej do garnka i zagotuj kapuśniak. Można też zagęścić zupę przez zrobienie zasmażki. Wówczas na małej patelni umieszczamy solidną łyżkę smalcu. Gdy tłuszcz się roztopi dodajemy łyżeczkę mąki i od razu energicznie mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki. Kiedy tłuszcz z mąką zacznie się pienić przelewamy całość do garnka.
Oceń ten przepis!