Szukasz przepisu jak zrobić pyszny kapuśniak gotowany na żeberkach z wędzonym boczkiem? Poznaj mój przepis na tradycyjny kapuśniak, który łączy w sobie głębię smaków i aromatów, będąc jednocześnie idealnym daniem na chłodniejsze dni 🔥
Na skróty
Kapuśniak, przygotowywany z kiszonej kapusty, to moja ulubiona zupa, którą zwykle gotuję na bazie mięsa wieprzowego. Najczęściej wybieram chude żeberka, ale też lubię eksperymentować z różnymi rodzajami mięsa. Czasami, by nadać zupie dodatkowy aromat, decyduję się na użycie żeberek surowych i wędzonych. W takim przypadku dodaję 3/5 surowych żeberek, dopełniając je 2/5 wędzonymi żeberkami. Ten sposób pozwala osiągnąć głębszy, bardziej złożony smak kapuśniaku. To mój sprawdzony patent na najlepszy kapuśniak, z lekko kwaśnej kapusty z głębokim smakiem wędzonych żeber i boczku.
Zazwyczaj staram się wybrać te chudsze żeberka, jednak jeśli zauważę, że żeberka są zbyt tłuste, usuwam najbardziej otłuszczone fragmenty przed gotowaniem. Dzięki temu kapuśniak zachowuje pełnię smaku, ale jest lżejszy i mniej kaloryczny. Odnośnie boczku, również staram się, aby był zbilansowany. Taki nie za tłusty, nie za chudy. Jeśli użyjesz chudego boczku, możesz dodać na patelnię odrobinę smalcu lub oleju.
Odnośnie kapusty kiszonej, to zawsze używam własnej i zazwyczaj zanim trafi do wywaru to próbuję jej czy nie jest zbyt kwaśna lub zbyt słona. Jednak jeśli kapusta jest kupiona w sklepie lub jest zbyt kwaśna i słona, a nie chcesz, aby kapuśniak wyszedł zbyt mocny, to możesz lekko ją przepłukać w zimnej wodzie. Woda powinna wypłukać nadmiar soli czy kwasku.
Zanim zaczniesz przygotowywać kapuśniak z kiszonej kapusty, przeczytaj cały przepis, opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.
Składniki
- 1 kg chudych żeberek
- 300 g boczku wędzonego
- 500 g kapusty kiszonej (razem z sokiem)
- 500 g ziemniaków
- średnia marchewka
- mała cebula
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- pół łyżeczki kminku
- łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty
- W pierwszej kolejności zalewamy żeberka zimną wodą, tak aby woda zakrywała mięso. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Następnie doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy moc kuchenki i gotujemy na wolnym ogniu przez 2 godziny.
- Następnie z wywaru wyławiamy całe mięso oraz przyprawy, obieramy żeberka i odkładamy je na do osobnej miseczki. Do wywaru po mięsie dodajemy kapustę kiszoną, całość razem z sokiem. Kapustę możesz dodatkowo przed dodaniem poszatkować.
- Następnie doprowadzamy do zagotowania i gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut lub do momentu, aż kapusta będzie miękka.
- Podczas kiedy kapuśniak się gotuję, obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki. Następnie gotujemy je w osobnym rondelku z połową łyżeczki soli. Ziemniaki po ugotowaniu odstawiamy w całości na bok (razem z wodą, nie odcedzaj ziemniaków).
- Następnie z boczku wycinamy skórę, aby boczek pokroić w słupki lub w drobną kostkę. Pokrojony boczek podsmażamy na patelni, aż tłuszcz się trochę wytopi i podrumieni.
- Dodajemy obraną i drobno posiekaną cebulę oraz startą na dużych oczkach marchewkę. Całość mieszamy i podsmażamy przez około 10 minut.
- Następnie całą zawartość patelni przekładamy do garnka z kapuśniakiem oraz dodajemy przyprawy, pół łyżeczki kminku i 1/4 łyżeczki pieprzu. Całość zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut.
- Następnie dodajemy ugotowane ziemniaki razem z wodą oraz odłożone wcześniej mięso z żeberek. Ponownie zagotowujemy kapuśniak. Przed zakończeniem gotowania doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie kminkiem. Smacznego!
Kapuśniak z kiszonej kapusty świetnie smakuję z jasnym pieczywem. Dodatkowo z każdym podgrzaniem nabiera bardziej wyrazistego smaku.
Zobacz również: Flaki wołowe
Co zrobić jeśli kapuśniak wyszedł zbyt gęsty?
Kapuśniak możesz zagęścić na dwa sposoby. Odlej trochę wywaru i zaczekaj aż przestygnie, następnie dodaje mąkę pszenną i wymieszaj dokładnie, aby nie było grudek. Wlej do garnka i zagotuj kapuśniak. Możesz też spróbować zagęścić w podobny sposób skrobią ziemniaczaną lub kukurydzianą.
Kapuśniak możesz zagęścić zasmażką. Wówczas na małej patelni roztop łyżkę smalcu lub masła. Następnie dodaj kilka łyżek mąki i od razu energicznie zamieszaj przy pomocy drewnianej łyżki. Kiedy tłuszcz z mąką zacznie się pienić, dodaj zawartość patelni do garnka i zagotuj kapuśniak.
Tabela wartości odżywczych
Wartości odżywcze dla całego przepisu
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Całkowite wartości odżywcze | 4647.6 | 376.6 | 286.2 | 121.4 | 26.0 |
Wartości odżywcze na 1 z 8 porcji
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Wartości odżywcze na porcję | 580.95 | 47.07 | 35.77 | 15.17 | 3.25 |
Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie składników użytych w przepisie na kapuśniak z kiszonej kapusty. Rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.
Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Chude żebereka | 250 | 25 | 15 | 0 | 0 |
Boczek wędzony | 541 | 37 | 45 | 1.4 | 0 |
Kapusta kiszona | 19 | 0.9 | 0.1 | 4.3 | 2.5 |
Ziemniaki | 77 | 2 | 0.1 | 17 | 2.2 |
Marchewka | 41 | 0.9 | 0.2 | 10 | 2.8 |
Cebula | 40 | 1.1 | 0.1 | 9.3 | 1.7 |
Zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także osiągania i zachowania optymalnej masy ciała. Istotne jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków było świadome i poprzedzone odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość spożywanych pokarmów oraz ich wpływ na organizm. Najważniejsze w zdrowym odżywianiu jest, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w składniki odżywcze i makroelementy.