Obiad

Kapuśniak z kiszonej kapusty

3 min czytania
Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty

Zobacz jak zrobić pyszny, tradycyjny kapuśniak gotowany na żeberkach oraz wędzonym boczku. U mnie obowiązkowo zawsze z dużą ilością kiszonej kapusty i ziemniakami. 

Kapuśniak z kiszonej kapusty zazwyczaj gotuję na wieprzowinie, najczęściej wybieram chude żeberka, ale nie tylko. Na podane proporcje używam łącznie maksymalnie do jednego kilograma żeberek. Czasem daję też trochę mniej żeberek surowych, a sięgam po żeberka wędzone i daję 700 gramów żeberek surowych oraz 300 gramów wędzonych. Jeśli żeberka wydają mi się zbyt tłuste, to wcześniej usuwam najtłustsze kawałki. 

Składniki:

  • 1 kg chudych żeberek
  • 200 g boczku wędzonego
  • 500 g kapusty kiszonej (razem z sokiem)
  • 500 g ziemniaków
  • średnia marchewka
  • mała cebula
  • 6 szklanek wody
  • przyprawy: 2 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, pół łyżeczki kminku
  • sól i pieprz

Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty

  1. Mięso zalewamy pięcioma standardowymi szklankami wody, dodajemy dwa listki laurowe oraz trzy ziarna ziela angielskiego. Garnek przykrywamy i zagotowujemy całość, następnie zmniejszamy moc palnika, aby wywar tylko lekko się gotował. Gotujemy wywar przez dwie godziny, aż mięso w żeberkach powinno być tak miękkie, aby samo odchodziło od kostek.
  2. Następnie z wywaru wyławiamy całe mięso oraz przyprawy, mięso zdejmujemy z kostek i odkładamy je na do osobnej miseczki — pod koniec gotowania kapuśniaku dodamy to mięso do zupy 😉
  3. Dodajemy kapustę kiszoną, całość razem z sokiem — kapustę możesz dodatkowo przed dodaniem poszatkować. Następnie doprowadzamy do zagotowania i gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut lub do momentu, aż kapusta będzie miękka.
  4. Podczas kiedy kapuśniak się gotuję, obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki. Następnie umieszczamy je w osobnym rondelku i zalewamy wodą, dodajemy pół łyżeczki soli. Ziemniaki gotujemy do miękkości, czyli około 18 minut, następnie po ugotowaniu ziemniaki odstawiamy razem z wodą na bok.
  5. Boczek bez skóry kroimy w drobną kostkę, następnie podsmażamy na patelni, aż tłuszcz się trochę wytopi, a boczek podrumieni. Dodajemy następnie obraną i drobno posiekaną cebulę oraz startą na dużych oczkach marchewkę. Całość mieszamy i podsmażamy przez około 10 minut. Marchewka nie musi być miękka po podsmażeniu, spokojnie zrobi się miękka w zupie.
  6. Całą zawartość patelni przekładamy do garnka z kapuśniakiem oraz dodajemy przyprawy — pół łyżeczki kminku i 1/4 łyżeczki pieprzu. Całość zagotowujemy i gotujemy przez około 10 minut. Następnie dodajemy całą zawartość rondelka z ziemniakami oraz odłożone wcześniej mięso z żeberek. Ponownie zagotowujemy kapuśniak.
  7. Teraz warto sprawdzić smak już prawie gotowego kapuśniaku i ewentualnie zdecydować czy chcemy go jeszcze doprawić czy nie. Ja czasami dodaję szczyptę kminku i sprawdzam czy kapuśniak ma odpowiednią konsystencję. Mój wychodzi zawsze gęsty, jednak jeśli jest za rzadki, możesz dodać odrobinę mąki — poniżej napisałem instrukcję jak zagęścić kapuśniak.

Wskazówki do przepisu na kapuśniak

W trakcie gotowania żeberek, na brzegach garnka mogą pojawić się szumowiny, możesz je zebrać lub nie, ponieważ są to tylko ścięte białka z mięsa i w niczym nie będzie nam to przeszkadzało.

Jeśli masz własną kapustę kiszoną, albo taką z pewnego źródła i nie jest ani za słona, ani za kwaśna to możesz spokojnie dodać ją od razu do wywaru. Jednak jeśli Twoja kapusta jest kwaśna i słona, a nie lubisz tak mocnych zup, to możesz lekko ją przepłukać w wodzie.

Jeśli boczek był chudy i wytopiło się bardzo mało tłuszczu, to możesz wlać na patelnię odrobinę oleju do smażenia. Ja zazwyczaj dodaję trochę smalcu lub masła klarowanego.

Jak zagęścić kapuśniak?

Kapuśniak możemy zagęścić na dwa sposoby. Odlej trochę wywaru i zaczekaj aż ostygnie, następnie dodaje mąkę pszenną i wymieszaj by nie było grudek. Taką miksturę wlej do garnka i zagotuj kapuśniak. Można też zagęścić zupę przez zrobienie zasmażki. Wówczas na małej patelni umieszczamy solidną łyżkę smalcu. Gdy tłuszcz się roztopi dodajemy łyżeczkę mąki i od razu energicznie mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki. Kiedy tłuszcz z mąką zacznie się pienić przelewamy całość do garnka.

211 — ilość wpisów

O autorze
Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!
Zobacz wszystko
Może Ci się spodobać
Obiad

Tarta ze szpinakiem i serem feta

2 min czytania
Tarta ze szpinakiem to świetny pomysł na obiad lub jedno z dań na przyjęcie rodzinne….
Obiad

Lasagne

2 min czytania
Zobacz mój przepis na pyszną lasagne z boczkiem wędzonym i mięsem mielonym, czyli lazania w…
Obiad

Zupa krem z cukinii

1 min czytania
Według mnie krem z cukinii to wyjątkowa poezja smaków. Zupa, którą obecnie można przygotować praktycznie…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

79 + = 80

×
Obiad

Krupnik

1 min czytania