Dieta: zróżnicowana

Biszkopt

Łatwy w przygotowaniu, bardzo smaczny i puszysty domowy biszkopt, który nie opada po upieczeniu....

Zupa ogórkowa z kaszą pęczak

Zupa ogórkowa z kaszą pęczak, marchewką i ziemniakami wpisuję się doskonale w połączenie tradycji...

Zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa z ziemniakami, marchewką, kalafiorem i fasolką Składniki: 1,5 litra bulionu drobiowego500 g...

Muffinki czekoladowe

Muffinki czekoladowe to słodka przekąska nie tylko dla dzieci na podwieczorek. Posmakują zarówno małym...

Wuzetka

Wuzetka, przez niektórych nazywana W-Z -ka, to połączenie kakaowego biszkoptu, dżemu, bitej śmietany i...

Barszcz ukraiński

Tradycyjny barszcz ukraiński nie ma jednego przepisu. Jak w przypadku dań tradycyjnych bywa, każda...

Pizza Margherita

Pizza Margherita Składniki: 7 gram drożdże2 łyżeczki cukier brązowy300 ml woda 550 gram mąka...

Pieczony kurczak

Pieczony kurczak doprawiony tymiankiem i rozmarynem to danie wprost idealne na rodzinny obiad. Specjalny...

Krupnik

Domowy krupnik z rodzinnego przepisu mojej babci jest jedną z najchętniej gotowanych zup na...

Jajka faszerowane szynką

Jajka faszerowane szynką to świetna przekąska nie tylko na stół Wielkanocny. Doskonale sprawdzą się...

Pieczona pierś z indyka

Pieczona pierś z indyka doskonale sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i świąteczny stół. Doskonała...

Murzynek błyskawiczny z polewą czekoladową

Murzynek błyskawiczny to doskonały deser, który na pewno wywoła nieskrępowany uśmiech na twarzach wszystkich...

Babka kokosowa

Pyszna babka kokosowa z mleczną polewą i wiórkami kokosowymi doskonale wpisująca się w charakter...

Sałatka śledziowa z ziemniakami

Sałatka śledziowa z ziemniakami to łatwe połączenie śledzi z ziemniakami w pysznym otoczenie ogórków...

Wafle czekoladowe

Wafle czekoladowe z mlekiem w proszku to pyszna i zdrowa przekąska przygotowana z naturalnych...

Żurek wielkanocny

Żurek wielkanocny z białą kiełbasą, boczkiem i jajkiem na twardo, ugotowany na tradycyjnym wywarze....

Kaczka pieczona z pomarańczami

Kaczka pieczona z pomarańczami uświetni każde spotkanie podczas rodzinnych uroczystości. Chrupiąca skórka, soczyste i...

Ciasto marchewkowe

Aromatyczne, miękkie i przepyszne ciasto marchewkowe. "Marchwiak" - idealny sposób na zużycie, zalegającego zapasu marchewki...

Gruzińskie Chinkali

Tradycyjne Gruzińskie Chinkali przygotowuje się z surowego mięsa, najczęściej mielonego np. baraniny, wołowiny z...

Jajka faszerowane tuńczykiem

Jajka faszerowane tuńczykiem to świetna przekąska nie tylko na stół Wielkanocny. Doskonale sprawdzą się...

Kruche ciasteczka maślane

Chrupiące, kruche, proste, takie są domowe ciasteczka maślane. Uwielbiane przez wszystkich, tych małych i...

Boczek wędzony

Wspaniały aromat, miękkie mięso i delikatny tłuszczyk - tak można opisać doskonały boczek wędzony,...

Napoleonka, kremówka

Napoleonka, dla niektórych kremówka. O nazwę tego ciastka sprzeczali się już niejedni, ale nie...

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany posypany cukrem pudrem, niezwykle smaczny i długo zachowujący świeżość. Doskonały na stół...

Rosół z klopsikami drobiowymi i szpinakiem

Rosół z klopsikami drobiowymi i szpinakiem jest tradycyjną potrawą włoską podawaną na weselach. Składniki...

Ciasto bananowe

Szybki sposób na pyszne ciasto, sprawdzony przepis, bez sztucznych aromatów i barwników to recepta...

Krewetki smażone w winie

Krewetki smażone na maśle klarowanym z odrobiną białego wina, to pyszna przekąska do przygotowania...

Placki ziemniaczane

Przepis na pyszne placki ziemniaczane, chrupiące, złociste. Nie sposób im się oprzeć. Doskonale smakują...

Pączki z powidłami

Pączki z powidłami przywodzą wspomnienia wprost z dzieciństwa. Szczególnie te nadziewane przed smażeniem. Dokładnie...

Ciasto cytrynowe

Szybki sposób na pyszne ciasto, sprawdzony przepis, bez sztucznych aromatów i barwników to recepta...

Zupa kurkowa

Zupa kurkowa smakuję świetnie latem oraz jesienią. Kurki możemy również ususzyć, aby móc cieszyć...

Lody z mango

Nic nie schłodzi lepiej w upalne dni niż lekkie lody z mango, bez dodatku...

Pączki z marmoladą

Przepis na pyszne pączki z marmoladą pochodzi z zeszytu mojej mamy. Jest to przepis...

Oponki serowe

Przepis na oponki serowe jest bardzo łatwy, a do ich wykonania nie potrzebujemy drożdży,...

Makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku

Szybkie i pyszne danie to specjalność każdego dobrego kucharza. Nie trzeba przecież całego dnia...

Placki z cukinii

Wielu smakoszy uwielbia placki warzywne. Mimo że największą popularnością cieszą się od lat tradycyjne...

Aromatyczny sos grzybowy ze świeżych grzybów

Wielu osobom jesienne smaki kojarzą się z grzybami – świeżymi, często przyniesionymi prosto z...

Leczo po hiszpańsku z ananasem i chorizo

Ta tradycyjna potrawa węgierska ma swoich zwolenników w wielu krajach. Polacy też pokochali leczo,...

Pulpety wieprzowe w sosie musztardowym

Pulpety wieprzowe lubią zarówno dorośli, jak i dzieci. Najczęściej się je podaje w sosie...

Zupa krem ze świeżych pomidorów

Sycąca i treściwa zupa krem jest niezastąpiona w jesiennym jadłospisie. W tym czasie warto...

Bób z marchewką i makaronem

Kuchnia to idealne miejsce na eksperymenty. Warto spróbować ciekawych połączeń składników – może w...

Kapusta zasmażana

Kapusta to niewątpliwie jedno z ulubionych warzyw w naszym kraju. Pojawia się na talerzu...

Cukinia smażona w cieście naleśnikowym

Trudno znaleźć osobę, która nie przepada za naleśnikami. Również cukinia ma wielu zwolenników. Dlatego...

Zupa z dyni

Jedną z najciekawszych zup jesiennych jest niewątpliwie kremowa zupa z dyni. Przyciąga wzrok swoim...

Bigos na karkówce

Bigos na polskim stole pojawia się naprawdę często. To jedno z najbardziej tradycyjnych dań,...

Przepis na pyszny bób

Przepis na pyszny bób? To bardzo proste! Bób to typowe warzywo sezonowe, więc nieczęsto...

Domowe ciasto z morelami

Kiedy za oknem słońce mocno przygrzewa, to w kuchni chciałoby się spędzać jak najmniej...

Botwinka z ziemniakami i koperkiem

Wiosna na talerzu może mieć różny charakter, ale w menu powinny dominować sezonowe warzywa....

Tradycyjna zupa ogórkowa

Jedną z ulubionych zup w okresie jesienno-zimowym jest niewątpliwie tradycyjna zupa ogórkowa przygotowana z...

Malowana sałatka z brokułem i pomidorem

Nie masz pomysłu na lekką kolację albo właśnie znajomi zapowiedzieli swoje przyjście i musisz...

Schab w przyprawach

Soczysta pieczeń szefa kuchni – schab w przyprawach to niecodzienne połączenie przypraw w doskonałym...

Domowy rosół z indyka

Wypróbuj domowy rosół z indyka! Klasyczny rosół podbija kubki smakowe wielu osób. Ten aromatyczny...

Łaciate ciasto z jabłkami

Kiedy już znudzi się klasyczna szarlotka i chciałoby się spróbować czegoś nowego, to warto...

Jesienny kompot Szefa

Kompot już nie jest może tak popularny, jak jeszcze kilkadziesiąt lat temu. Coraz rzadziej...

Zupa kalafiorowa babci

Przepyszna zupa kalafiorowa według przepisu babci Zupa kalafiorowa to przede wszystkim doskonałe walory smakowe...

Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi

Ciasto drożdżowe pozwala na stworzenie wielu przepysznych słodkości – przede wszystkim drożdżówek czy ciast....

Makaron z kurkami

Makaron z kurkami to prosty, szybki letni obiad. Danie w którym królują świeże i aromatyczne...

Murzynek z orzechami

Murzynek z orzechami kiedyś był niewątpliwie jednym z ulubionych i najczęściej robionych ciast w...

Smalec ze skwarkami do pierogów

Składniki: 500 gram słonina1 łyżka olej rzepakowy0,5 łyżeczki sól Jak zrobić domowy smalec ze...

Pierogi z kaszą gryczaną

Pierogi są bardzo charakterystyczne dla polskiej kuchni, a różnorodność wersji ich przyrządzania i podawania...

Bułeczki drożdżowe z parówką

Składniki: 270 gram mąka pszenna typ500 luksusowa25 gram drożdże125 ml mleko 3,2%1 szt jajko50...

Klasyczne pierogi z białym serem

Składniki: 300 gram mąka pszenna200 ml woda30 gram masło ekstra1 szczypta sól 500 gram...

Mięso w słoiku bez konserwantów

Składniki: 1 kg szynka wieprzowa200 gram słonina4 szt nóżki z kurczaka1 szt cebula2 szt...

Sałatka jarzynowa tradycyjna

Chyba nie ma osoby, która nie znałaby smaku sałatki jarzynowej. Chodzi oczywiście o taką...

Pasztet drobiowo wieprzowy

Król świątecznego stołu, czyli pasztet drobiowo wieprzowy Pasztet drobiowo wieprzowy króluje na świątecznych stołach,...

Zupa ogórkowa z kasza jęczmienną

Tradycyjna zupa ogórkowa jest znana niemal wszystkim w naszym kraju. To zdecydowanie jedna z...

Uszka do barszczu z farszem grzybowym

Starsi powiadają… że barszcz czerwony podany w wieczór Wigilijny bez uszek, to jak żołnierz...

Tradycyjny barszcz wigilijny z uszkami

Tradycyjny barszcz wigilijny podawany z postnymi uszkami w czasie Wigilii Bożego Narodzenia to magiczne danie,...

Placek drożdżowy z kruszonką

Placek drożdżowy to świetna przekąska zarówno na letni piknik jak i w zimowe wieczory...

Bułka z zapiekanym jajkiem

Mała przekąska na mały głód – Chrupiąca bułka, a w środku ścięte jajko. Pyszności!...

Dieta zróżnicowana dla każdego

Dieta zwykle kojarzona jest z odchudzaniem lub stosowaniem rygoru tego, co spożywamy. Tymczasem dieta to sposób odżywiania się, w skład który wchodzi to, co i ile jemy oraz pijemy w ciągu dnia. Bez względu czy tego chcemy, każdy z nas stosuję jakąś dietę. Dieta zróżnicowana polega na zapewnieniu odpowiednich kalorii i wartości odżywczych odnośnie do naszego wieku i wagi. Niezależnie czy stosujemy dietę różnorodną, czy precyzyjną, odpowiednia dieta powinna opierać się o zasady zdrowego żywienia.

Stosując dietę zróżnicowaną możemy zapewnić naszemu organizmowi optymalne składniki odżywcze i minerały, jednocześnie jedząc to co lubimy. W tej kategorii znajdziesz proste przepisy diety zróżnicowanej.

Follow Me

Ciasteczka

Używamy ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia z korzystania z witryny. Chcesz dowiedzieć się więcej?