Pieczona pierś z indyka

Przepis na pieczoną pierś z indyka | Pieczona pierś z indyka
Przepis na pieczoną pierś z indyka | Pieczona pierś z indyka

Pieczona pierś z indyka doskonale sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i świąteczny stół. Mój przepis to doskonała mieszanka przypraw, która sprawia, że pieczeń nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. Pieczenie w rękawie do pieczenia nadaje pełni charakteru, tworząc chrupiącą skórkę skrywającą delikatne i soczyste mięso.

Często podkreślam, że minimum składników jest sukcesem każdej potrawy czy dnia. Tak samo jest w przypadku mojej pieczonej piersi z indyka, smakuję wybornie, a nie wypada już nic dodać ani ująć.

Składniki:

  • filet z piersi indyka (około 1 kg)
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki miodu (ja najchętniej używam wielokwiatowego)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz
  • rękaw do pieczenia

Pieczona pierś z indyka – sposób przygotowania

  1. Wszystkie przyprawy mieszamy z olejem, musztardą, miodem i sokiem z cytryny, najlepiej to zrobić w małym kubku. Tak przygotowaną marynatą smarujemy pierś indyka, następnie wkładamy do rękawa do pieczenia i odstawiamy na całą noc do lodówki, aby się indyk dobrze zamarynował.
  2. Następnego dnia indyka razem z woreczkiem przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 60 minut w temperaturze 180°C. Następnie rozrywamy woreczek i pozostawiamy jeszcze w piekarniku na około 15 minut, aby się pieczeń ładnie zarumieniła z wierzchu.
  3. Gotową pierś z indyka wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia, nie wylewając soku, który powstał w woreczku podczas pieczenia. Mięsa nie kroimy od razu po wyjęciu, aby soki nie wypłynęły. Tak przygotowana i upieczona pieczeń zawsze będzie soczysta i bardzo aromatyczna. Smacznego!

Pieczoną pierś z indyka możesz podawać z gotowanymi w wodzie ziemniaczkami oraz ulubioną surówką, ja najbardziej polecam surówkę colesław.

Dobra wskazówka: Pieczona pierś z indyka wyjdzie równie smacznie z naczynia żaroodpornego. Dzięki czemu rękaw do piecznie możesz zastąpić naczyniem żaroodpornym. W tym przypadku proces pieczenia będzie przebiegał podobnie, jednak zamiast rozerwać woreczek pod koniec pieczenie zdejmij pokrywkę.

Zobacz również: Pasztet drobiowo wieprzowy

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.8 / 5 (214 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Pliki cookies szefpoleca.pl

Pliki cookies

Używam ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia korzystania z mojej strony. Chcesz dowiedzieć się więcej?