Pieczona pierś z indyka doskonale sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i świąteczny stół. Mój przepis to doskonała mieszanka przypraw, która sprawia, że pieczeń nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. Pieczenie w rękawie do pieczenia nadaje pełni charakteru, tworząc chrupiącą skórkę skrywającą delikatne i soczyste mięso 🔥❤
Na skróty
Często podkreślam, że minimum składników jest sukcesem każdej potrawy czy dnia. Tak samo jest w przypadku mojej pieczonej piersi z indyka, smakuję wybornie, a nie wypada już nic dodać ani ująć.
Zanim zaczniesz przygotowywać pieczoną pierś z indyka, przeczytaj cały przepis, opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.
Składniki
- około 1 kg filetu indyka
- łyżeczka mielonej papryki słodkiej
- łyżka musztardy
- 2 łyżki miodu (ja najchętniej używam wielokwiatowego)
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka tymianku suszonego
- 2 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
- rękaw do pieczenia
Przepis na pieczoną pierś z indyka
- Wszystkie przyprawy mieszamy z olejem, musztardą, miodem i sokiem z cytryny, najlepiej to zrobić w małym kubku.
- Następnie przygotowaną marynatą smarujemy filet indyka, wkładamy do rękawa do pieczenia i odstawiamy na całą noc do lodówki, aby się indyk dobrze zamarynował.
- Następnego dnia indyka razem z woreczkiem przekładamy do naczynia żaroodpornego, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut w temperaturze 180°C.
- Następnie rozrywamy woreczek i pozostawiamy jeszcze w piekarniku na około 15 minut, aby się pieczeń ładnie zarumieniła z wierzchu.
- Gotową pierś z indyka wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia, nie wylewając soku, który powstał w woreczku podczas pieczenia.
- Mięsa nie kroimy od razu po wyjęciu, aby soki nie wypłynęły. Tak przygotowana i upieczona pieczeń zawsze będzie soczysta i bardzo aromatyczna. Smacznego!
Pieczoną pierś z indyka możesz podawać z gotowanymi w wodzie ziemniaczkami oraz ulubioną surówką, ja najbardziej polecam surówkę colesław.
Dobra wskazówka: Pieczona pierś z indyka wyjdzie równie smacznie z naczynia żaroodpornego. Dzięki czemu rękaw do piecznie możesz zastąpić naczyniem żaroodpornym. W tym przypadku proces pieczenia będzie przebiegał podobnie, jednak zamiast rozerwać woreczek pod koniec pieczenie zdejmij pokrywkę.
Zobacz również: Pasztet drobiowo wieprzowy
Tabela wartości odżywczych
Wartości odżywcze dla całego przepisu
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Całkowite wartości odżywcze | 2288 | 292 | 102 | 33 | 4 |
Wartości odżywcze na 100 g porcji
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Wartości odżywcze na porcję | 228.8 | 29.2 | 10.2 | 3.3 | 0.4 |
Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie składników użytych w przepisie na pieczoną pierś z indyka. Rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.
Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Filet z indyka | 189 | 29 | 7 | 0 | 0 |
Mielona papryka | 282 | 14 | 13 | 54 | 34 |
Musztarda | 66 | 3.7 | 3.3 | 5.8 | 3.3 |
Miód | 304 | 0.3 | 0 | 82 | 0.2 |
Sok z cytryny | 29 | 0.4 | 0.3 | 9.3 | 0.4 |
Tymianek suszony | 276 | 9 | 7.4 | 63.9 | 37 |
Olej | 884 | 0 | 100 | 0 | 0 |
Zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także osiągania i zachowania optymalnej masy ciała. Istotne jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków było świadome i poprzedzone odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość spożywanych pokarmów oraz ich wpływ na organizm. Najważniejsze w zdrowym odżywianiu jest, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w składniki odżywcze i makroelementy.