Pieczona pierś z indyka

Przepis na pieczoną pierś z indyka | Pieczona pierś z indyka
Przepis na pieczoną pierś z indyka | Pieczona pierś z indyka

Pieczona pierś z indyka doskonale sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i świąteczny stół. Mój przepis to doskonała mieszanka przypraw, która sprawia, że pieczeń nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. Pieczenie w rękawie do pieczenia nadaje pełni charakteru, tworząc chrupiącą skórkę skrywającą delikatne i soczyste mięso.

Często podkreślam, że minimum składników jest sukcesem każdej potrawy czy dnia. Tak samo jest w przypadku mojej pieczonej piersi z indyka, smakuję wybornie, a nie wypada już nic dodać ani ująć.

Składniki:

  • filet z piersi indyka (około 1 kg)
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki miodu (ja najchętniej używam wielokwiatowego)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz
  • rękaw do pieczenia

Pieczona pierś z indyka – sposób przygotowania

  1. Wszystkie przyprawy mieszamy z olejem, musztardą, miodem i sokiem z cytryny, najlepiej to zrobić w małym kubku. Tak przygotowaną marynatą smarujemy pierś indyka, następnie wkładamy do rękawa do pieczenia i odstawiamy na całą noc do lodówki, aby się indyk dobrze zamarynował.
  2. Następnego dnia indyka razem z woreczkiem przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 60 minut w temperaturze 180°C. Następnie rozrywamy woreczek i pozostawiamy jeszcze w piekarniku na około 15 minut, aby się pieczeń ładnie zarumieniła z wierzchu.
  3. Gotową pierś z indyka wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia, nie wylewając soku, który powstał w woreczku podczas pieczenia. Mięsa nie kroimy od razu po wyjęciu, aby soki nie wypłynęły. Tak przygotowana i upieczona pieczeń zawsze będzie soczysta i bardzo aromatyczna. Smacznego!

Pieczoną pierś z indyka możesz podawać z gotowanymi w wodzie ziemniaczkami oraz ulubioną surówką, ja najbardziej polecam surówkę colesław.

Dobra wskazówka: Pieczona pierś z indyka wyjdzie równie smacznie z naczynia żaroodpornego. Dzięki czemu rękaw do piecznie możesz zastąpić naczyniem żaroodpornym. W tym przypadku proces pieczenia będzie przebiegał podobnie, jednak zamiast rozerwać woreczek pod koniec pieczenie zdejmij pokrywkę.

4.83/5 (18)

Oceń ten przepis!

Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

4 + 5 =