Na skróty
Pieczona pierś z indyka doskonale sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i świąteczny stół. Mój przepis to doskonała mieszanka przypraw, która sprawia, że pieczeń nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. Pieczenie w rękawie do pieczenia nadaje pełni charakteru, tworząc chrupiącą skórkę skrywającą delikatne i soczyste mięso.
Często podkreślam, że minimum składników jest sukcesem każdej potrawy czy dnia. Tak samo jest w przypadku mojej pieczonej piersi z indyka, smakuję wybornie, a nie wypada już nic dodać ani ująć.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis pieczona pierś z indyka, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- około 1 kg filetu indyka
- łyżeczka mielonej papryki słodkiej
- łyżka musztardy
- 2 łyżki miodu (ja najchętniej używam wielokwiatowego)
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka tymianku suszonego
- 2 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
- rękaw do pieczenia
Pieczona pierś z indyka – sposób przygotowania
- Wszystkie przyprawy mieszamy z olejem, musztardą, miodem i sokiem z cytryny, najlepiej to zrobić w małym kubku.
- Następnie przygotowaną marynatą smarujemy filet indyka, wkładamy do rękawa do pieczenia i odstawiamy na całą noc do lodówki, aby się indyk dobrze zamarynował.
- Następnego dnia indyka razem z woreczkiem przekładamy do naczynia żaroodpornego, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut w temperaturze 180°C.
- Następnie rozrywamy woreczek i pozostawiamy jeszcze w piekarniku na około 15 minut, aby się pieczeń ładnie zarumieniła z wierzchu.
- Gotową pierś z indyka wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia, nie wylewając soku, który powstał w woreczku podczas pieczenia.
- Mięsa nie kroimy od razu po wyjęciu, aby soki nie wypłynęły. Tak przygotowana i upieczona pieczeń zawsze będzie soczysta i bardzo aromatyczna. Smacznego!
Pieczoną pierś z indyka możesz podawać z gotowanymi w wodzie ziemniaczkami oraz ulubioną surówką, ja najbardziej polecam surówkę colesław.
Dobra wskazówka: Pieczona pierś z indyka wyjdzie równie smacznie z naczynia żaroodpornego. Dzięki czemu rękaw do piecznie możesz zastąpić naczyniem żaroodpornym. W tym przypadku proces pieczenia będzie przebiegał podobnie, jednak zamiast rozerwać woreczek pod koniec pieczenie zdejmij pokrywkę.
Zobacz również: Pasztet drobiowo wieprzowy
Oceń ten przepis!