Pieczona pierś z indyka

208 0
Przepis na pieczoną pierś z indyka

Pieczona pierś z indyka doskonale sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i świąteczny stół. Doskonała mieszanka przypraw sprawi, że pieczeń nabierze wyjątkowego smaku i aromatu. Pieczenie w rękawie do pieczenia nada pełni charakteru, tworząc chrupiącą skórkę skrywającą delikatne i soczyste mięso.

Składniki:

  • filet z piersi indyka (około 1 kg)
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • rękaw do pieczenia

Pieczona pierś z indyka – sposób przygotowania

  1. Wszystkie przyprawy mieszamy z olejem, musztardą, miodem i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną marynatą smarujemy pierś indyka, następnie wkładamy do rękawa do pieczenia i odstawiamy na całą noc do lodówki, aby się indyk dobrze zamarynował.
  2. Następnego dnia indyka razem z woreczkiem przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 60 minut w temperaturze 180°C. Następnie rozrywamy woreczek i pozostawiamy jeszcze w piekarniku na około 15 minut, aby się pieczeń ładnie zarumieniła z wierzchu.
  3. Gotową pierś z indyka wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia, nie wylewając soku, który powstał w woreczku podczas pieczenia. Mięsa nie kroimy od razu po wyjęciu, aby soki nie wypłynęły. Tak przygotowana i upieczona pieczeń będzie soczysta i bardzo aromatyczna. Smacznego!

Pieczoną pierś z indyka można podawać ze zmieniaczami z wody i surówką colesław.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

5 + 5 =

Follow Me

Ciasteczka

Używamy ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia z korzystania z witryny. Chcesz dowiedzieć się więcej?