Pieczona pierś z indyka

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Pieczona pierś z indyka doskonale sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i świąteczny stół. Mój przepis to doskonała mieszanka przypraw, która sprawia, że pieczeń nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. Pieczenie w rękawie do pieczenia nadaje pełni charakteru, tworząc chrupiącą skórkę skrywającą delikatne i soczyste mięso.

Często podkreślam, że minimum składników jest sukcesem każdej potrawy czy dnia. Tak samo jest w przypadku mojej pieczonej piersi z indyka, smakuję wybornie, a nie wypada już nic dodać ani ująć.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis pieczona pierś z indyka, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • około 1 kg filetu indyka
  • łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • łyżka musztardy
  • 2 łyżki miodu (ja najchętniej używam wielokwiatowego)
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka tymianku suszonego
  • 2 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
  • rękaw do pieczenia
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , ,

Pieczona pierś z indyka – sposób przygotowania

  1. Wszystkie przyprawy mieszamy z olejem, musztardą, miodem i sokiem z cytryny, najlepiej to zrobić w małym kubku.
  2. Następnie przygotowaną marynatą smarujemy filet indyka, wkładamy do rękawa do pieczenia i odstawiamy na całą noc do lodówki, aby się indyk dobrze zamarynował.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnego dnia indyka razem z woreczkiem przekładamy do naczynia żaroodpornego, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut w temperaturze 180°C.
  5. Następnie rozrywamy woreczek i pozostawiamy jeszcze w piekarniku na około 15 minut, aby się pieczeń ładnie zarumieniła z wierzchu.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Gotową pierś z indyka wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia, nie wylewając soku, który powstał w woreczku podczas pieczenia.
  8. Mięsa nie kroimy od razu po wyjęciu, aby soki nie wypłynęły. Tak przygotowana i upieczona pieczeń zawsze będzie soczysta i bardzo aromatyczna. Smacznego!
  9. Reklamy Ads By Google

Pieczoną pierś z indyka możesz podawać z gotowanymi w wodzie ziemniaczkami oraz ulubioną surówką, ja najbardziej polecam surówkę colesław.

Reklamy Ads By Google

Dobra wskazówka: Pieczona pierś z indyka wyjdzie równie smacznie z naczynia żaroodpornego. Dzięki czemu rękaw do piecznie możesz zastąpić naczyniem żaroodpornym. W tym przypadku proces pieczenia będzie przebiegał podobnie, jednak zamiast rozerwać woreczek pod koniec pieczenie zdejmij pokrywkę.

Zobacz również: Pasztet drobiowo wieprzowy

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.83

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
11 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments