Smażony kurczak w sosie teriyaki podawany jaśminowym ryżem i warzywami to przepyszne danie kuchni azjatyckiej. Doskonałe połączenie wybornych smaków sprawi, że rodzinny obiad nabiera światowego formatu. Największą zaletą kurczaka w sosie teriyaki jest jego łatwe przygotowanie, nawet początkujący w kuchni poradzą sobie z tym przepisem wyśmienicie.
Na skróty
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis smażony kurczak w sosie teriyaki, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Mój przepis na kurczaka w sosie teriyaki możesz przygotować z gotowym sosem takim jak ten, lub z sosem przygotowanym w domu na bazie miodu i sosu sojowego na który przepis znajdziesz poniżej.
Składniki kurczak teriyaki
- około 600 g filetu z kurczaka
- łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki tartego imbiru
- szczypiorek
- sezam prażony
- pół łyżeczki soli
- 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
Składniki na sos teriyaki
- 5 łyżek jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- pół szklanki zimnej wody
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
Przepis na kurczaka w sosie teriyaki
- W pierwszej kolejności oczyszczamy filety z kurczaka z błonek i przerostów, myjemy pod zimną, bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę. Kurczaka doprawiamy solą i pieprzem oraz odstawiamy na bok.
- Następnie rozgrzewamy na patelni oliwę, podsmażamy tarty czosnek oraz imbir przez około minutę. Dodajemy kurczaka i smażymy na dość szybkim ogniu, aż kawałki będą złotobrązowe z obu stron.
- Podczas smażenia kurczaka przygotowujemy sos teriyaki (jeśli mamy gotowy, etap 3 i 4 można pominąć). W rondelku łączymy sos sojowy, ocet ryżowy, miód oraz cukier brązowy. Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do zagotowania.
- W szklance łączymy skrobię z wodą, następnie dodajemy do pozostałych składników sosu, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Sos możesz chwilę podgotować, aby trochę zgęstniał.
- Następnie po usmażeniu kurczaka dodajemy gotowy sos teriyaki lub ten przygotowany przed chwilą i podgrzewamy oraz mieszamy, aż sos zgęstnieje, a wszystkie kawałki kurczaka będą się ładnie pokrywały sosem.
- Kurczak jest już usmażony, więc podgrzewamy tylko do momentu, aż sos uzyska odpowiednią konsystencję. Gotowy kurczak w sosie teriyaki posypujemy prażonym sezamem. Smacznego!
Smażony kurczak w sosie teriyaki podajemy z ryżem, najlepiej jaśminowym. Kurczak teriyaki świetnie smakuję posypany szczypiorkiem.
Zobacz również: Makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku
Oceń ten przepis!