Smażony kurczak w sosie teriyaki

Reklamy Ads By Google

Szukasz sprawdzonego przepisu na smażonego kurczaka? Poznaj mój przepis na kurczak w sosie teriyaki, który zmieni twoje podejście do gotowania! To danie, inspirowane kuchnią azjatycką, łączy w sobie słodycz i intensywność smaku, co czyni je idealnym wyborem na każdą okazję ❤🔥

Smażony kurczak w sosie teriyaki podawany jaśminowym ryżem i warzywami to przepyszne danie kuchni azjatyckiej. Doskonałe połączenie wybornych smaków sprawi, że rodzinny obiad nabiera światowego formatu. Największą zaletą kurczaka w sosie teriyaki jest jego łatwe przygotowanie, nawet początkujący w kuchni poradzą sobie z tym przepisem wyśmienicie.

Reklamy Ads By Google

Mój przepis na kurczaka w sosie teriyaki możesz przygotować z gotowym sosem takim jak ten, lub z sosem przygotowanym w domu na bazie miodu i sosu sojowego na który przepis znajdziesz poniżej.

Zanim zaczniesz przygotowywać smażonego kurczaka w sosie teriyaki, przeczytaj cały przepis, opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • około 600 g filetu z kurczaka
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki tartego imbiru
  • szczypiorek
  • sezam prażony
  • pół łyżeczki soli
  • 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego

Składniki na sos teriyaki

  • 5 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • pół szklanki zimnej wody
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , ,

Przelicznik kulinarny

Reklamy Ads By Google

Przepis na kurczak w sosie teriyaki

  1. W pierwszej kolejności oczyszczamy filety z kurczaka z błonek i przerostów, myjemy pod zimną, bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę. Kurczaka doprawiamy solą i pieprzem oraz odstawiamy na bok.
  2. Następnie rozgrzewamy na patelni oliwę, podsmażamy tarty czosnek oraz imbir przez około minutę. Dodajemy kurczaka i smażymy na dość szybkim ogniu, aż kawałki będą złotobrązowe z obu stron.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Podczas smażenia kurczaka przygotowujemy sos teriyaki (jeśli mamy gotowy, etap 3 i 4 można pominąć). W rondelku łączymy sos sojowy, ocet ryżowy, miód oraz cukier brązowy. Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do zagotowania.
  5. W szklance łączymy skrobię z wodą, następnie dodajemy do pozostałych składników sosu, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Sos możesz chwilę podgotować, aby trochę zgęstniał.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Następnie po usmażeniu kurczaka dodajemy gotowy sos teriyaki lub ten przygotowany przed chwilą i podgrzewamy oraz mieszamy, aż sos zgęstnieje, a wszystkie kawałki kurczaka będą się ładnie pokrywały sosem.
  8. Kurczak jest już usmażony, więc podgrzewamy tylko do momentu, aż sos uzyska odpowiednią konsystencję. Gotowy kurczak w sosie teriyaki posypujemy prażonym sezamem. Smacznego!
  9. Reklamy Ads By Google

Smażony kurczak w sosie teriyaki podajemy z ryżem, najlepiej jaśminowym. Kurczak teriyaki świetnie smakuję posypany szczypiorkiem.

Zobacz również: Makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku

Tabela wartości odżywczych

Wartości odżywcze dla całego przepisu

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Całkowite wartości odżywcze 1415 193 40 61 2

Wartości odżywcze na 1 z 6 porcji

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Wartości odżywcze na porcję 236 32 7 10 0.30

Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie składników użytych w przepisie smażonego kurczaka w sosie teriyaki. Rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.

Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Filet z kurczaka 165 31.00 3.60 0.00 0.0
Oliwa z oliwek 884 0.00 100.00 0.00 0.0
Czosnek 149 6.36 0.50 33.00 2.1
Imbir (tarty) 80 1.82 0.75 17.77 2.0
Szczypiorek 30 3.27 0.73 4.35 2.5
Sezam prażony 573 17.00 49.67 23.45 11.8
Sos sojowy (jasny) 53 6.28 0.57 4.93 0.8
Ocet ryżowy 20 0.00 0.00 0.04 0.0
Miód 304 0.30 0.00 82.40 0.2
Cukier brązowy 380 0.00 0.00 98.00 0.0
Woda 0 0.00 0.00 0.00 0.0
Skrobia kukurydziana 381 0.26 0.05 91.27 0.9

Zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także osiągania i zachowania optymalnej masy ciała. Istotne jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków było świadome i poprzedzone odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość spożywanych pokarmów oraz ich wpływ na organizm. Najważniejsze w zdrowym odżywianiu jest, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w składniki odżywcze i makroelementy.

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.91

Twoja ocena:

2 osoby ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 424
Obserwuj
Powiadom o
guest
19 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)