Smażony kurczak w sosie teriyaki

Reklamy Ads By Google

Smażony kurczak w sosie teriyaki podawany jaśminowym ryżem i warzywami to przepyszne danie kuchni azjatyckiej. Doskonałe połączenie wybornych smaków sprawi, że rodzinny obiad nabiera światowego formatu. Największą zaletą kurczaka w sosie teriyaki jest jego łatwe przygotowanie, nawet początkujący w kuchni poradzą sobie z tym przepisem wyśmienicie.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis smażony kurczak w sosie teriyaki, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Mój przepis na kurczaka w sosie teriyaki możesz przygotować z gotowym sosem takim jak ten, lub z sosem przygotowanym w domu na bazie miodu i sosu sojowego na który przepis znajdziesz poniżej.

Składniki kurczak teriyaki

  • około 600 g filetu z kurczaka
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki tartego imbiru
  • szczypiorek
  • sezam prażony
  • pół łyżeczki soli
  • 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego

Składniki na sos teriyaki

Reklamy Ads By Google

  • 5 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • pół szklanki zimnej wody
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , ,

Przelicznik kulinarny

Przepis na kurczaka w sosie teriyaki

  1. W pierwszej kolejności oczyszczamy filety z kurczaka z błonek i przerostów, myjemy pod zimną, bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę. Kurczaka doprawiamy solą i pieprzem oraz odstawiamy na bok.
  2. Następnie rozgrzewamy na patelni oliwę, podsmażamy tarty czosnek oraz imbir przez około minutę. Dodajemy kurczaka i smażymy na dość szybkim ogniu, aż kawałki będą złotobrązowe z obu stron.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Podczas smażenia kurczaka przygotowujemy sos teriyaki (jeśli mamy gotowy, etap 3 i 4 można pominąć). W rondelku łączymy sos sojowy, ocet ryżowy, miód oraz cukier brązowy. Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do zagotowania.
  5. W szklance łączymy skrobię z wodą, następnie dodajemy do pozostałych składników sosu, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Sos możesz chwilę podgotować, aby trochę zgęstniał.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Następnie po usmażeniu kurczaka dodajemy gotowy sos teriyaki lub ten przygotowany przed chwilą i podgrzewamy oraz mieszamy, aż sos zgęstnieje, a wszystkie kawałki kurczaka będą się ładnie pokrywały sosem.
  8. Kurczak jest już usmażony, więc podgrzewamy tylko do momentu, aż sos uzyska odpowiednią konsystencję. Gotowy kurczak w sosie teriyaki posypujemy prażonym sezamem. Smacznego!
  9. Reklamy Ads By Google

Smażony kurczak w sosie teriyaki podajemy z ryżem, najlepiej jaśminowym. Kurczak teriyaki świetnie smakuję posypany szczypiorkiem.

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.91

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
17 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments