
Smażony kurczak w sosie teriyaki podawany jaśminowym ryżem i warzywami to przepyszne danie kuchni azjatyckiej. Doskonałe połączenie wybornych smaków sprawi, że rodzinny obiad nabierze istnego światowego formatu. Największą zaletą kurczaka w sosie teriyaki jest jego łatwe przygotowanie, nawet początkujący w kuchni poradzą sobie z tym przepisem wyśmienicie.
Kurczak teriyaki:
- około 500 g fileta z kurczaka
- łyżka oliwy z oliwek
- 5 łyżek jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego lub soku z limonki
- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki tartego imbiru
- szczypiorek
- sezam prażony
Przepis na kurczaka w sosie teriyaki
- W pierwszej kolejności oczyszczamy filety z kurczaka z błonek i przerostów, myjemy pod zimną, bieżącą wodą i kroimy w kostkę.
- Następnie na patelnię dodajemy oliwę z oliwek, sos sojowy, ocet ryżowy lub sok z limonki, syrop klonowy lub miód, starty czosnek i imbir. Całość doprowadzamy do zagotowania.
- Dodajemy pokrojone filety z kurczaka i przykrywamy patelnię. Dusimy przez około 5 minut na umiarkowanym ogniu, następnie przewracamy na drugą stronę i powtarzamy gotowanie pod przykryciem przez 5 minut.
- Następnie zdejmujemy pokrywkę i redukujemy sos jeszcze przez około 5 minut, jeśli jest potrzeba to nawet 10 minut. W międzyczasie 1 — 2 razy przewracamy filety. Gotowy kurczak w sosie teriyaki posypujemy prażonym sezamem. Smacznego!
Smażony kurczak w sosie teriyaki podajemy z ryżem, najlepiej jaśminowym. Kurczak teriyaki świetnie smakuję posypany szczypiorkiem.
Zobacz również: Makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku
Komentarze