Chleb z naczynia żaroodpornego

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: ,

Chleb z naczynia żaroodpornego to przepis na udany domowy wypiek. Nie trzeba się przy nim napracować, aby poczuć zapach domowego pieczywa. Świeżutki bochenek idealnie sprawdzi się do kanapek, a tuż po upieczeniu świetnie smakuję z samym masłem. Do przygotowania wystarczy nawet zwykła mąka pszenna typ 450 lub 500, tortowa lub inna podobna. Ja używam takiej do chleba, czyli typu 650. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej co oznacza typ mąki, to koniecznie przeczytaj mój artykuł.

Jak sprawdzić, czy wyszło nam prawdziwe dzieło piekarnicze? To bardzo proste! Chleb z naczynia żaroodpornego jest idealnie upieczony, jeśli po ostukaniu go palcami będzie wydawał taki głuchy dźwięk 😊

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis chleb z naczynia żaroodpornego, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • 750 g mąki pszennej typ 650
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szklanki lekko ciepłej wody
Zobacz inne przepisy z: , , , ,

Co będzie potrzebne:
— średniej wielkości miska, naczynie żaroodporne.

Reklamy Ads By Google

Przepis na chleb z naczynia żaroodpornego

  1. W pierwszej kolejności przygotowujemy rozczyn. Do wysokiego kubka dodajemy pokruszone drożdże (lub instant), dodajemy cukier oraz pół szklanki lekko ciepłej wody i dokładnie mieszamy.
  2. Następnie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wszystkie składniki oraz rozczyn. Mieszamy dokładnie drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy ręcznie. Ciasto pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie ponownie ciasto wyrabiamy i plonowanie pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W tym czasie już nagrzewamy naczynie żaroodporne i piekarnik do 200 ℃.
  5. Ciasto przekładamy do gorącego naczynia żaroodpornego wysypanego delikatnie mąką. Wierzch chleba nacinamy delikatnie w trzech miejscach, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Pieczemy w 200 ℃ przez 30 minut, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy do 20 minut. Chleb po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do częściowego przestygnięcia w naczyniu. Smacznego!
  8. Reklamy Ads By Google

Domowy wypieczony chleb z naczynia żaroodpornego, jeszcze świeżo wyjęty z piekarnika najlepiej smakuję z masłem 😉

Zobacz również: Chlebek Turecki

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.81

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 426
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)