Na skróty
Chleb z naczynia żaroodpornego to przepis na udany domowy wypiek. Nie trzeba się przy nim napracować, aby poczuć zapach domowego pieczywa. Świeżutki bochenek idealnie sprawdzi się do kanapek, a tuż po upieczeniu świetnie smakuję z samym masłem. Do przygotowania wystarczy nawet zwykła mąka pszenna typ 450 lub 500, tortowa lub inna podobna. Ja używam takiej do chleba, czyli typu 650. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej co oznacza typ mąki, to koniecznie przeczytaj mój artykuł.
Jak sprawdzić, czy wyszło nam prawdziwe dzieło piekarnicze? To bardzo proste! Chleb z naczynia żaroodpornego jest idealnie upieczony, jeśli po ostukaniu go palcami będzie wydawał taki głuchy dźwięk 😊
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis chleb z naczynia żaroodpornego, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 750 g mąki pszennej typ 650
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
- 2 łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju
- 2 szklanki lekko ciepłej wody
Co będzie potrzebne:
— średniej wielkości miska, naczynie żaroodporne.
Przepis na chleb z naczynia żaroodpornego
- W pierwszej kolejności przygotowujemy rozczyn. Do wysokiego kubka dodajemy pokruszone drożdże (lub instant), dodajemy cukier oraz pół szklanki lekko ciepłej wody i dokładnie mieszamy.
- Następnie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wszystkie składniki oraz rozczyn. Mieszamy dokładnie drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy ręcznie. Ciasto pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Następnie ponownie ciasto wyrabiamy i plonowanie pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W tym czasie już nagrzewamy naczynie żaroodporne i piekarnik do 200 ℃.
- Ciasto przekładamy do gorącego naczynia żaroodpornego wysypanego delikatnie mąką. Wierzch chleba nacinamy delikatnie w trzech miejscach, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika.
- Pieczemy w 200 ℃ przez 30 minut, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy do 20 minut. Chleb po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do częściowego przestygnięcia w naczyniu. Smacznego!
Domowy wypieczony chleb z naczynia żaroodpornego, jeszcze świeżo wyjęty z piekarnika najlepiej smakuję z masłem 😉
Zobacz również: Chlebek Turecki