Zupa krem marchewkowa

Zupa krem marchewkowa
Zupa krem marchewkowa

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Marchewkowa krem to bardzo łatwa w przygotowaniu zupa, składa się z niewielu składników łatwo dostępnych w sklepach. Jej podstawowym składnikiem są oczywiście marchewki, a to główne źródło witaminy K, C i E. Dzięki czemu marchew to nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe warzywo. Wysoka zawartość prowitaminy A, czyli beta-karotenu, sprawia, że jedzenie marchewki pozytywnie wpływa na stan naszego wzroku. Dużo dobrego można by jeszcze napisać o marchwi i o jej właściwościach zdrowotnych, jednak lepiej będzie teraz, jeśli przejdziemy do przepisu na bardzo zdrową kremową zupę marchewkową.

Zupa marchewkowa z mojego przepisu jest przede wszystkim łatwa w przygotowaniu. Użyłem do mojej zupy tylko takich składników, które są łatwo dostępne, tak aby każdy bez problemu mógł je z łatwością nabyć. Jeżeli spodobał Ci się mój przepis, będzie mi miło, jeśli podzielisz się nim na swoim Facbooku ze znajomymi. Przecież taka dobra zupa marchewkowa nie może się ukrywać, prawda?

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis zupa krem marchewkowa, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • 500 g marchewki
  • 300 g ziemniaków
  • 2 szklanki bulionu
  • szklanka mleka
  • pół małego pora
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła i oliwy z oliwek
  • łyżeczka kurkumy
  • pół łyżeczki przyprawy curry
  • łyżeczka soli
  • 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , ,

Zupa marchewkowa — sposób przygotowania

  1. W garnku z grubym dnem podsmażamy na oliwie i maśle drobno posiekaną cebulę, czosnek i pora. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchew.
  2. Całość chwilę podsmażamy na szybkim ogniu tak, aby warzywa się trochę przypiekły, następnie zmniejszamy moc kuchenki i dodajemy gorący bulion.
  3. Następnie marchewkową gotujemy na wolnym ogniu przez 25 minut — co jakiś czas mieszając.
  4. Pod koniec gotowania dodajmy przyprawy i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy mleko i całość dokładnie blendujemy na jednolity krem. Smacznego!

Gotową zupę marchewkową podajemy z łyżką jogurtu naturalnego i odrobiną grubo mielonej papryczki chili. Smacznego!

Zobacz również: Zupa krem z dyni

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.85

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
26 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments