
Marchewkowa krem to bardzo łatwa w przygotowaniu zupa, składa się z niewielu składników łatwo dostępnych w sklepach. Jej podstawowym składnikiem są oczywiście marchewki, a to główne źródło witaminy K, C i E. Dzięki czemu marchew to nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe warzywo. Wysoka zawartość prowitaminy A, czyli beta-karotenu, sprawia, że jedzenie marchewki pozytywnie wpływa na stan naszego wzroku. Dużo dobrego można by jeszcze napisać o marchwi i o jej właściwościach zdrowotnych, jednak lepiej będzie teraz, jeśli przejdziemy do przepisu na bardzo zdrową kremową zupę marchewkową.
Zupa marchewkowa z mojego przepisu jest przede wszystkim łatwa w przygotowaniu. Użyłem do mojej zupy tylko takich składników, które są łatwo dostępne, tak aby każdy bez problemu mógł je z łatwością nabyć. Jeżeli spodobał Ci się mój przepis, będzie mi miło, jeśli podzielisz się nim na swoim Facbooku ze znajomymi. Przecież taka dobra zupa marchewkowa nie może się ukrywać, prawda?
Składniki:
- 500 g marchewki
- 300 g ziemniaków
- 2 szklanki bulionu
- szklanka mleka
- pół małego pora
- mała cebula
- ząbek czosnku
- łyżka masła i oliwy z oliwek
- łyżeczka kurkumy
- pół łyżeczki przyprawy curry
- łyżeczka soli
- 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
Sól i pieprz dodaj według uznania, tak jak lubisz.
Zupa marchewkowa — sposób przygotowania
- W garnku podsmażamy na łyżce oliwa i łyżce masła drobno posiekaną cebulę, czosnek i pora.
- Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchew. Chwilę podsmażamy na szybkim ogniu tak, aby warzywa się trochę przypiekły, następnie zmniejszamy moc kuchenki i dodajemy gorący bulion. Gotujemy na wolnym ogniu przez 25 minut — co jakiś czas mieszając.
- Pod koniec gotowania dodajmy przyprawy i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy mleko i całość dokładnie blendujemy na jednolity krem.
Gotową zupę marchewkową podajemy z łyżką jogurtu naturalnego i odrobiną grubo mielonej papryczki chili. Smacznego!
Zobacz również: Zupa krem z dyni
Komentarze