Zupa fasolowa

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Zupa fasolowa to świetna alternatywa tradycyjnej grochówki. Doskonale sprawdzi się jako sycące samodzielne danie lub jako pierwsze danie. Zupa fasolowa jest bardzo łatwa w przygotowaniu, dzięki czemu nie powinna sprawić większych kłopotów podczas gotowania. Tradycyjnie fasolowa przygotowywana jest na żeberkach i boczku, zresztą podobnie jak grochówka, jednak z tą różnicą, że do przygotowania zupy fasolowej wykorzystuję się odmianę fasoli Piękny Jaś. Również sam proces przygotowania jest nico inny niż w przypadku grochówki, dzięki czemu jest to zupełnie inne danie.

Reklamy Ads By Google

Pyszna zupa fasolowa

Zupa fasolowa najprawdopodobniej wywodzi się ze Śląska Cieszyńskiego, gdzie była przygotowywana przez rodziny robotnicze, aby wzmacniać po ciężkiej i fizycznej pracy. Fasolowa dzięki temu jest prostą, ale wysokokaloryczną i dość tanią zupą. Bardzo ciężko jest coś w niej zepsuć. Mój przepis na zupę fasolową zmodyfikowałem pod względem kaloryczność i wyrazistości smaku — jest jeszcze bardziej sycąca i znacznie lepiej smakuję. Wszystko przez uprzednie podsmażenie żeberek przed ugotowaniem z nich wywaru, dzięki czemu świetnie nadaję się na jesienne zupy.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis zupa fasolowa, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 250 g fasoli Piękny Jaś
  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 300 g wędzonego boczku
  • 4 średnie ziemniaki
  • średnia marchewka
  • mała pietruszka
  • kawałek selera
  • duża cebula
  • ząbek czosnek
  • łyżeczka soli
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • łyżka majeranku
  • mąka pszenna
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , , , , , ,

Przepis na zupę fasolową

  1. W pierwszej kolejności namaczamy fasolę, wsypujemy do garnuszka, zalewamy około 1 l zimnej wody i odstawiamy do namoczenia na całą noc.
  2. Następnie dzielimy żeberka na odpowiednie porcję, obtaczamy w mące i smażmy na patelni na szybkim ogniu. Podsmażone żeberka przekładamy do dużego garnka na gotującą się wodę (około 2,5 l).
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie dodajemy odsączoną fasolę i zagotowujemy. Zmniejszamy moc kuchenki i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 65 minut.
  5. Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę, selera oraz ziele angielskie i liście laurowe. Ponownie zagotowujemy i gotujemy przez około 15 minut.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. W tym czasie na patelni podsmażamy na złoty kolor pokrojony w paski boczek, następnie dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy jeszcze 5 minut. Zawartość patelni przekładamy do wywaru z zupą fasolową.
  8. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, całość gotujemy jeszcze około 20 minut. Chwilę przed końcem gotowania doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Smacznego!
  9. Reklamy Ads By Google

Zupa fasolowa świetnie sprawdzi się ze świeżym pieczywem.

Zobacz również: Fasolka po bretońsku

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.86

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 419
Obserwuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)