Na skróty
Zupa fasolowa to świetna alternatywa tradycyjnej grochówki. Doskonale sprawdzi się jako sycące samodzielne danie lub jako pierwsze danie. Zupa fasolowa jest bardzo łatwa w przygotowaniu, dzięki czemu nie powinna sprawić większych kłopotów podczas gotowania. Tradycyjnie fasolowa przygotowywana jest na żeberkach i boczku, zresztą podobnie jak grochówka, jednak z tą różnicą, że do przygotowania zupy fasolowej wykorzystuję się odmianę fasoli Piękny Jaś. Również sam proces przygotowania jest nico inny niż w przypadku grochówki, dzięki czemu jest to zupełnie inne danie.
Pyszna zupa fasolowa
Zupa fasolowa najprawdopodobniej wywodzi się ze Śląska Cieszyńskiego, gdzie była przygotowywana przez rodziny robotnicze, aby wzmacniać po ciężkiej i fizycznej pracy. Fasolowa dzięki temu jest prostą, ale wysokokaloryczną i dość tanią zupą. Bardzo ciężko jest coś w niej zepsuć. Mój przepis na zupę fasolową zmodyfikowałem pod względem kaloryczność i wyrazistości smaku — jest jeszcze bardziej sycąca i znacznie lepiej smakuję. Wszystko przez uprzednie podsmażenie żeberek przed ugotowaniem z nich wywaru, dzięki czemu świetnie nadaję się na jesienne zupy.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis zupa fasolowa, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 250 g fasoli Piękny Jaś
- 500 g żeberek wieprzowych
- 300 g wędzonego boczku
- 4 średnie ziemniaki
- średnia marchewka
- mała pietruszka
- kawałek selera
- duża cebula
- ząbek czosnek
- łyżeczka soli
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- łyżka majeranku
- mąka pszenna
Przepis na zupę fasolową
- W pierwszej kolejności namaczamy fasolę, wsypujemy do garnuszka, zalewamy około 1 l zimnej wody i odstawiamy do namoczenia na całą noc.
- Następnie dzielimy żeberka na odpowiednie porcję, obtaczamy w mące i smażmy na patelni na szybkim ogniu. Podsmażone żeberka przekładamy do dużego garnka na gotującą się wodę (około 2,5 l).
- Następnie dodajemy odsączoną fasolę i zagotowujemy. Zmniejszamy moc kuchenki i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 65 minut.
- Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę, selera oraz ziele angielskie i liście laurowe. Ponownie zagotowujemy i gotujemy przez około 15 minut.
- W tym czasie na patelni podsmażamy na złoty kolor pokrojony w paski boczek, następnie dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy jeszcze 5 minut. Zawartość patelni przekładamy do wywaru z zupą fasolową.
- Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, całość gotujemy jeszcze około 20 minut. Chwilę przed końcem gotowania doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Smacznego!
Zupa fasolowa świetnie sprawdzi się ze świeżym pieczywem.
Zobacz również: Fasolka po bretońsku