Zupa fasolowa

Zupa fasolowa | Przepis na zupę fasolową | Grochówka z fasoli Jaś
Zupa fasolowa | Przepis na zupę fasolową | Grochówka z fasoli Jaś

Zupa fasolowa to świetna alternatywa tradycyjnej grochówki. Doskonale sprawdzi się jako sycące samodzielne danie lub jako pierwsze danie. Zupa fasolowa jest bardzo łatwa w przygotowaniu, dzięki czemu nie powinna sprawić większych kłopotów podczas gotowania. Tradycyjnie fasolowa przygotowywana jest na żeberkach i boczku, zresztą podobnie jak grochówka, jednak z tą różnicą, że do przygotowania zupy fasolowej wykorzystuję się odmianę fasoli Piękny Jaś. Również sam proces przygotowania jest nico inny niż w przypadku grochówki, dzięki czemu jest to zupełnie inne danie.

Pyszna zupa fasolowa

Zupa fasolowa najprawdopodobniej wywodzi się ze Śląska Cieszyńskiego, gdzie była przygotowywana przez rodziny robotnicze, aby wzmacniać po ciężkiej i fizycznej pracy. Fasolowa dzięki temu jest prostą, ale wysokokaloryczną i dość tanią zupą. Bardzo ciężko jest coś w niej zepsuć. Mój przepis na zupę fasolową zmodyfikowałem pod względem kaloryczność i wyrazistości smaku — jest jeszcze bardziej sycąca i znacznie lepiej smakuję. Wszystko przez uprzednie podsmażenie żeberek przed ugotowaniem z nich wywaru, dzięki czemu świetnie nadaję się na jesienne zupy.

Składniki:

  • 250 g fasoli Piękny Jaś
  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 300 g wędzonego boczku
  • 4 średnie ziemniaki
  • średnia marchewka
  • mała pietruszka
  • kawałek selera
  • duża cebula
  • ząbek czosnek
  • łyżeczka soli
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • łyżka majeranku
  • mąka pszenna

Przepis na zupę fasolową

  1. W pierwszej kolejności namaczamy fasolę, wsypujemy do garnuszka, zalewamy około 1 l zimnej wody i odstawiamy do namoczenia na całą noc.
  2. Następnie dzielimy żeberka na odpowiednie porcję, obtaczamy w mące i smażmy na patelni na szybkim ogniu. Podsmażone żeberka przekładamy do dużego garnka na gotującą się wodę (około 2,5 l).
  3. Następnie dodajemy odsączoną fasolę i zagotowujemy. Zmniejszamy moc kuchenki i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 65 minut.
  4. Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę, selera oraz ziele angielskie i liście laurowe. Ponownie zagotowujemy i gotujemy przez około 15 minut.
  5. W tym czasie na patelni podsmażamy na złoty kolor pokrojony w paski boczek, następnie dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy jeszcze 5 minut. Zawartość patelni przekładamy do wywaru z zupą fasolową.
  6. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, całość gotujemy jeszcze około 20 minut. Chwilę przed końcem gotowania doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Smacznego!

Zupa fasolowa świetnie sprawdzi się ze świeżym pieczywem.

Zobacz również: Fasolka po bretońsku

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (37 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments