Zupa fasolowa

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Zupa fasolowa to świetna alternatywa tradycyjnej grochówki. Doskonale sprawdzi się jako sycące samodzielne danie lub jako pierwsze danie. Zupa fasolowa jest bardzo łatwa w przygotowaniu, dzięki czemu nie powinna sprawić większych kłopotów podczas gotowania. Tradycyjnie fasolowa przygotowywana jest na żeberkach i boczku, zresztą podobnie jak grochówka, jednak z tą różnicą, że do przygotowania zupy fasolowej wykorzystuję się odmianę fasoli Piękny Jaś. Również sam proces przygotowania jest nico inny niż w przypadku grochówki, dzięki czemu jest to zupełnie inne danie.

Pyszna zupa fasolowa

Zupa fasolowa najprawdopodobniej wywodzi się ze Śląska Cieszyńskiego, gdzie była przygotowywana przez rodziny robotnicze, aby wzmacniać po ciężkiej i fizycznej pracy. Fasolowa dzięki temu jest prostą, ale wysokokaloryczną i dość tanią zupą. Bardzo ciężko jest coś w niej zepsuć. Mój przepis na zupę fasolową zmodyfikowałem pod względem kaloryczność i wyrazistości smaku — jest jeszcze bardziej sycąca i znacznie lepiej smakuję. Wszystko przez uprzednie podsmażenie żeberek przed ugotowaniem z nich wywaru, dzięki czemu świetnie nadaję się na jesienne zupy.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis zupa fasolowa, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • 250 g fasoli Piękny Jaś
  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 300 g wędzonego boczku
  • 4 średnie ziemniaki
  • średnia marchewka
  • mała pietruszka
  • kawałek selera
  • duża cebula
  • ząbek czosnek
  • łyżeczka soli
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • łyżka majeranku
  • mąka pszenna
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , , , , , ,

Przepis na zupę fasolową

  1. W pierwszej kolejności namaczamy fasolę, wsypujemy do garnuszka, zalewamy około 1 l zimnej wody i odstawiamy do namoczenia na całą noc.
  2. Następnie dzielimy żeberka na odpowiednie porcję, obtaczamy w mące i smażmy na patelni na szybkim ogniu. Podsmażone żeberka przekładamy do dużego garnka na gotującą się wodę (około 2,5 l).
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie dodajemy odsączoną fasolę i zagotowujemy. Zmniejszamy moc kuchenki i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 65 minut.
  5. Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę, selera oraz ziele angielskie i liście laurowe. Ponownie zagotowujemy i gotujemy przez około 15 minut.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. W tym czasie na patelni podsmażamy na złoty kolor pokrojony w paski boczek, następnie dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy jeszcze 5 minut. Zawartość patelni przekładamy do wywaru z zupą fasolową.
  8. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, całość gotujemy jeszcze około 20 minut. Chwilę przed końcem gotowania doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Smacznego!
  9. Reklamy Ads By Google

Zupa fasolowa świetnie sprawdzi się ze świeżym pieczywem.

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Fasolka po bretońsku

Oceń ten przepis!

Reklamy Ads By Google

0 / 5 Średnia: 4.86

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments