Jesienne zupy — 5 sprawdzonych rozgrzewających przepisów

Jesienne zupy — 5 sprawdzonych rozgrzewających przepisów
Jesienne zupy — 5 sprawdzonych rozgrzewających przepisów

Jesień jest nie tylko bardzo piękną i kolorową porą roku, obfitującą w rodzime warzywa. To przede wszystkim idealny moment na rozgrzewające jesienne zupy, które stanowią nie tylko źródło cennych witamin, ale również dają możliwość zjedzenia kalorycznego posiłku. Tak, dobrze przygotowana zupa może być bardzo sytym i kalorycznym posiłkiem. Oczywiście nie każda zupa spełni takie wymagania, ale te wypełnione mięsem, warzywami czy kaszą zdecydowanie będą bardzo sycące. Poznaj 5 sprawdzonych przepisów na rozgrzewające jesienne zupy.

Sprawdzone przepisy na rozgrzewające jesienne zupy

Jesienne zupy mogą być przygotowane z dowolnych warzyw, jednak warto zwrócić uwagę na te nasze polskie, tradycyjne warzywa dostępne jesienią. Zdecydowanie należą do nich buraki, marchew, pietruszka, kapusta, cebula i ziemniaki. Oczywiście nie są to wszystkie warzywa dostępne jesienią, ale ja wybrałem takie przepisy, które spełnią wszystkie kryteria jesiennej zupy. Według mnie taka zupa musi być nie tylko rozgrzewająca, ale również treściwa. Ponieważ jesień to czas, kiedy nasz organizm musi zmierzyć się z pierwszymi przymrozkami, pierwszymi infekcjami czy większym zapotrzebowaniem kalorycznym. Dlatego jesienna zupa musi być zdrowa i bardzo sycąca.

Barszcz czerwony na karkówce

Na pierwszy ogień idzie barszcz czerwony na karkówce. Ta zupa zdecydowanie wpisuję się w miano jesiennej i rozgrzewającej. Barszcz czerwony przygotowany z buraków zbieranych wczesną jesienią będzie świetnym źródłem witamin z grupy B oraz C, A, E i K. Przygotowany ze świeżych buraków jest aromatycznym daniem, a dodanie karkówki wieprzowej dodaje mu odpowiedniej esencji. Dzięki temu barszcz wychodzi bardziej sycący, trochę pikantny, ale za to jak rozgrzewający!

Przepis na Barszcz czerwony na karkówce
Przepis na Barszcz czerwony na karkówce

Przygotowanie barszczu z karkówką jest bardzo łatwe, co czyni go zupą jesieni numer jeden. Zobacz mój przepis na barszcz czerwony na karkówce.

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Zupa pod tytułem kapuśniak z kiszonej kapusty z dodatkiem wędzonego boczku to już praktycznie klasyka jesieni. Kapuśniak jest zdecydowanie tą zupą, która smakuję najlepiej właśnie jesienią i zimą. Oczywiście w lecie też będzie smaczny, ale to tak jak by zajadać się tradycyjnym gulaszem węgierskim w największe upały. Niby się da, ale ten upał na zewnątrz i w brzuchu może okazać się nie do zniesienia 😄 Dlatego kapuśniak z kiszonej kapusty świetnie sprawdzi się jesienią, zwłaszcza kiedy właśnie mamy dostęp do świeżo kiszonej kapusty.

Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty
Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty

Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty jest bardzo łatwy. Ja swój przygotowuję na żeberkach oraz wędzonym boczku. Dodatkowo u mnie obowiązkowo zawsze z dużą ilością kwaśnej kapusty i ziemniakami. Palce lizać!

Tradycyjny rosół z gęsi

Tradycyjny rosół z gęsi bez dwóch zdań jest klasyką jesiennych rozgrzewających zup. Często może stanowić nie tylko pierwszy front w walce z przeziębieniem, ale również może posłużyć jako wzmocnienie organizmu i zabezpieczenie przed infekcjami. Gęsina świetnie sprawdza się w tego typu daniach, ponieważ jest tłustszym mięsem od innego drobiu. Dzięki czemu rosół z gęsi wychodzi taki bardziej swojski, czyli dosłownie taki jaki kiedyś robiły nasze babcie. Zdecydowanie warto wypróbować rosół z gęsi szczególnie jesienią. Najlepsza do przygotowania pysznego rosołu będzie gęś suwalska, gdyż jest jedną z najtłustszych ras gęsi domowej.

Jak zrobić Tradycyjny rosół z gęsi?
Jak zrobić Tradycyjny rosół z gęsi?

Przepis na rosół z gęsi znajdziesz wśród moich najlepszych dań. Jest to kwintesencja smaku i ponad 100 lat tradycji zamknięta w przepisie na najlepszy niedzielny rosół.

Krupnik

Krupnik jest nieco inną zupą niż pozostałe w moim jesiennym zestawieniu. Wszystko przez to, że w przypadku tej zupy zamiast ogromnej ilości warzyw używamy kaszy jęczmiennej. Kasza, bez wątpienia jest bardzo sycąca i długo utrzymuję ciepło. W sumie można rzec, że krupnik to trochę taki rosół, tylko że z kaszą. Coś w tym jest. Niewątpliwie jest bardzo smaczny, sycący i rozgrzewający, podobnie jak pozostałe jesienne zupy.

Przepis na Krupnik
Przepis na Krupnik

Przepis na krupnik, to klasyka, która jest bardzo łatwa w przygotowaniu, ponieważ przepis zaczyna się jak na tradycyjny rosół! A gotowanie rosołu nie może być trudne 😀 Dlatego warto dołączyć pyszny krupnik do zestawienia na jesienne zupy.

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa szczególnie moja ulubiona w wersji z dużą ilością boczku wędzonego świetnie sprawdzi się w roli sycącej i rozgrzewającej jesiennej zupy. Połączenie wywaru cebulowego, podsmażanego boczku i grzanek z serem żółtym sprawi, że uczucie sytości będzie długo utrzymywać się w brzuszku. Właściwości cebuli w tym przypadku mogą okazać się niezbędne niczym lekarstwo na przeziębienie. Cebula posiada związki siarki, które mają działanie bakteriobójcze. Co niewątpliwie idealnie wpisuję się do mojego zestawienia i doskonale uzupełnia jesienne zupy.

Zupa cebulowa
Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową i grzankami z żółtym serem to bez wątpienia wyrafinowane połączenie smaków. Niecodzienne danie, ale bardzo łatwe do przygotowania. Zupa cebulowa składa się dosłownie z kilku podstawowych składników! Zdecydowanie warto ją włączyć do jesiennej diety 😉

Oceń ten przepis!
Średnia: 5 / 5 (6 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x