Fasolka po bretońsku

Przepis na fasolkę po bretońsku | Fasolka po bretońsku
Przepis na fasolkę po bretońsku | Fasolka po bretońsku

Pamiętam czasy, kiedy fasolka po bretońsku gościła na szkolnej stołówce i nikt z moich kumpli za nią nie przepadał. Takie były czasy 😀 Dzisiaj jest zupełnie inaczej. Fasolkę po bretońsku, kiedy jest sezon na fasolę „Piękny Jaś” przyrządzam kilka razy i bardzo mi smakuję.

Mój przepis na fasolkę jest bardzo prosty, jako wkładu mięsnego używam boczku wędzonego i kiełbasy wędzonej. Fasolki używam polskiej odmiany „Piękny Jaś”. Połączenie wędzonego mięsa, oraz aromatycznej fasoli sprawia, że moja fasolka po bretońsku nabiera takiego swojskiego aromatu.

Składanki:

  • 400 g fasolki „Piękny Jaś”
  • 250 g boczku wędzonego
  • 250 g kiełbasy wędzonej
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • sól i pieprz

Fasolka po bretońsku — przepis

  1. Suchą fasolę wsypujemy do garnka i zalewamy zimną wodą około 10 cm ponad poziom fasolki, następnie odstawiamy na noc do namoczenia.
  2. Następnego dnia odlewamy pozostałą wodę (tak sucha fasolka powinna jej trochę wypić) i dodajemy 1 litr świeżej wody, łyżeczkę soli, ziele angielskie i liść laurowy. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny — do miękkości fasolki
  3. Odcinamy skórę z boczku, a pozostałą część kroimy w kosteczkę. Następnie podsmażamy na patelni i przekładamy do garnka z fasolką.
  4. Na wytopionym tłuszczu z boczku podsmażamy pokrojoną w półksiężyce lub plasterki kiełbasę, dodajemy posiekaną cebulę i starty czosnek. Smażymy na szybkim ogniu przez około 5 minut.
  5. Przekładamy całość do garnka z fasolką i gotujemy chwilę na wolnym ogniu bez przykrycia.
  6. Następnie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Całość gotujemy jeszcze przez około 15 minut.

Fasolka po bretońsku to jedno z ciekawszych dań dostępnych praktycznie przez cały rok, suszony „Piękny Jaś” pozwala na przyrządzenie tego dania kiedy tylko mamy na nie ochotę. Ja fasolkę po bretońsku podaję z podpiekanym w opiekaczu lub piekarniku pieczywem białym oraz ciemnym. Smacznego!

Jeżeli spodobał Ci się mój przepis, będzie mi miło, jeśli podzielisz się nim na swoim Facbooku ze znajomymi.

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (27 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x
()
x