Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku

Pamiętam czasy, kiedy fasolka po bretońsku gościła na szkolnej stołówce i nikt z moich kumpli za nią nie przepadał. Takie były czasy 😀 Dzisiaj jest zupełnie inaczej. Fasolkę po bretońsku, kiedy jest sezon na fasolę „Piękny Jaś” przyrządzam kilka razy i bardzo mi smakuję. Mój przepis na fasolkę jest bardzo prosty, jako wkładu mięsnego używam boczku wędzonego i kiełbasy wędzonej. Jako fasolki używam polskiej odmiany „Piękny Jaś”. Dzięki czemu moja fasolka po bretońsku nabiera takiego swojskiego aromatu i oczywiście jest bardziej w polskim niż brytyjskim wydaniu.

Składanki:

  • 400 g fasolki „Piękny Jaś”
  • 250 g boczku wędzonego
  • 250 g kiełbasy wędzonej
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • sól i pieprz

Fasolka po bretońsku — jak przygotować?

  1. Suchą fasolę wsypujemy do garnka i zalewamy zimną wodą około 10 cm ponad poziom fasolki, następnie odstawiamy na noc do namoczenia.
  2. Następnego dnia odlewamy pozostałą wodę (tak sucha fasolka powinna jej trochę wypić) i dodajemy 1 litr świeżej wody, łyżeczkę soli, ziele angielskie i liść laurowy. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny — do miękkości fasolki
  3. Odcinamy skórę z boczku, a pozostałą część kroimy w kosteczkę. Następnie podsmażamy na patelni i przekładamy do garnka z fasolką.
  4. Na wytopionym tłuszczu z boczku podsmażamy pokrojoną w półksiężyce lub plasterki kiełbasę, dodajemy posiekaną cebulę i starty czosnek. Smażymy na szybkim ogniu przez około 5 minut.
  5. Przekładamy całość do garnka z fasolką i gotujemy chwilę na wolnym ogniu bez przykrycia.
  6. Następnie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Całość gotujemy jeszcze przez około 15 minut.

Fasolka po bretońsku to jedno z ciekawszych dań dostępnych praktycznie przez cały rok, suszony „Piękny Jaś” pozwala na przyrządzenie tego dania kiedy tylko mamy na nie ochotę. Ja fasolkę po bretońsku podaję z podpiekanym w opiekaczu lub piekarniku pieczywem białym oraz ciemnym. Smacznego!

Jeżeli spodobał Ci się mój przepis, będzie mi miło, jeśli podzielisz się nim na swoim Facbooku ze znajomymi.

Oceń ten przepis!
[Oceny: 19 Średnia: 4.9]
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

66 − = 62