Fasolka po bretońsku

Przepis na fasolkę po bretońsku
Przepis na fasolkę po bretońsku

Pamiętam czasy, kiedy fasolka po bretońsku gościła na szkolnej stołówce i nikt z moich kumpli za nią nie przepadał. Takie były czasy 😀 Dzisiaj jest zupełnie inaczej. Fasolkę po bretońsku, kiedy jest sezon na fasolę „Piękny Jaś” przyrządzam kilka razy i bardzo mi smakuję.

Mój przepis na fasolkę jest bardzo prosty, jako wkładu mięsnego używam boczku wędzonego i kiełbasy wędzonej. Fasolki używam polskiej odmiany „Piękny Jaś”. Połączenie wędzonego mięsa, oraz aromatycznej fasoli sprawia, że moja fasolka po bretońsku nabiera takiego swojskiego aromatu.

Składanki:

  • 400 g fasolki „Piękny Jaś”
  • 400 g boczku wędzonego
  • 600 g kiełbasy wędzonej (polecam Wileńską)
  • 2 szklanki bulionu
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka krojonych pomidorów (polecam pomidory pelati)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka soli

Przyprawy

  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1/5 łyżeczki chili

Co będzie potrzebne?
– głęboka i duża patelnia – najlepiej wok, deska do krojenia, ostry nóż.

Przepis na fasolkę po bretońsku

  1. Suchą fasolę wsypujemy do garnka i zalewamy zimną wodą około 10 cm ponad poziom fasolki, następnie odstawiamy na noc do namoczenia. Fasolka powinna moczyć się minimum 12 godzin.
  2. Następnego dnia odlewamy pozostałą wodę (sucha fasolka powinna jej trochę wypić) i dodajemy dwie szklanki bulionu, łyżeczkę soli, ziele angielskie i liść laurowy. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 60 minut — do miękkości fasolki
  3. Podczas gotowania fasolki odcinamy skórę z boczku, a pozostałą część kroimy w kosteczkę. Następnie podsmażamy razem z siekaną cebulką i czosnkiem na patelni.
  4. Następnie dodajemy pokrojoną w półksiężyce lub plasterki kiełbasę. Razem wszystko smażymy na szybkim ogniu przez około 5 minut.
  5. Ugotowaną fasolkę razem z wywarem przekładamy na patelnię, następnie doprawiamy przyprawami i gotujemy razem pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10 minut
  6. Następnie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy. Całość gotujemy jeszcze przez około 15 minut.

Fasolka po bretońsku to jedno z ciekawszych dań dostępnych praktycznie przez cały rok, suszony „Piękny Jaś” pozwala na przyrządzenie tego dania kiedy tylko mamy na nie ochotę. Ja fasolkę po bretońsku podaję z podpiekanym w opiekaczu lub piekarniku pieczywem białym oraz ciemnym. Smacznego!

Jeżeli spodobał Ci się mój przepis, będzie mi miło, jeśli podzielisz się nim na swoim Facbooku ze znajomymi.

Zobacz również: Chłopski garnek

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (32 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments
Continue in browser
To install tap Add to Home Screen
Add to Home Screen
Fasolka po bretońsku
Zainstaluj aplikację Szefpoleca na swoim telefonie.
Zainstaluj
See this post in...
Fasolka po bretońsku
Chrome
Add Fasolka po bretońsku to Home Screen
Close

For an optimized experience on mobile, add Fasolka po bretońsku shortcut to your mobile device's home screen

1) Press the share button on your browser's menu bar
2) Press 'Add to Home Screen'.
Szefpoleca Chcesz otrzymywać powiadomienia o najnowszych przepisach?
Nie zgadzam się
Zgadzam się

Pliki cookies szefpoleca.pl

Pliki cookies

Używam ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia korzystania z mojej strony. Chcesz dowiedzieć się więcej?