
Pamiętam czasy, kiedy fasolka po bretońsku gościła na szkolnej stołówce i nikt z moich kumpli za nią nie przepadał. Takie były czasy 😀 Dzisiaj jest zupełnie inaczej. Fasolkę po bretońsku, kiedy jest sezon na fasolę „Piękny Jaś” przyrządzam kilka razy i bardzo mi smakuję.
Mój przepis na fasolkę jest bardzo prosty, jako wkładu mięsnego używam boczku wędzonego i kiełbasy wędzonej. Fasolki używam polskiej odmiany „Piękny Jaś”. Połączenie wędzonego mięsa, oraz aromatycznej fasoli sprawia, że moja fasolka po bretońsku nabiera takiego swojskiego aromatu.
Składanki:
- 400 g fasolki „Piękny Jaś”
- 250 g boczku wędzonego
- 250 g kiełbasy wędzonej
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki suszonego majeranku
- sól i pieprz
Fasolka po bretońsku — przepis
- Suchą fasolę wsypujemy do garnka i zalewamy zimną wodą około 10 cm ponad poziom fasolki, następnie odstawiamy na noc do namoczenia.
- Następnego dnia odlewamy pozostałą wodę (tak sucha fasolka powinna jej trochę wypić) i dodajemy 1 litr świeżej wody, łyżeczkę soli, ziele angielskie i liść laurowy. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny — do miękkości fasolki
- Odcinamy skórę z boczku, a pozostałą część kroimy w kosteczkę. Następnie podsmażamy na patelni i przekładamy do garnka z fasolką.
- Na wytopionym tłuszczu z boczku podsmażamy pokrojoną w półksiężyce lub plasterki kiełbasę, dodajemy posiekaną cebulę i starty czosnek. Smażymy na szybkim ogniu przez około 5 minut.
- Przekładamy całość do garnka z fasolką i gotujemy chwilę na wolnym ogniu bez przykrycia.
- Następnie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Całość gotujemy jeszcze przez około 15 minut.
Fasolka po bretońsku to jedno z ciekawszych dań dostępnych praktycznie przez cały rok, suszony „Piękny Jaś” pozwala na przyrządzenie tego dania kiedy tylko mamy na nie ochotę. Ja fasolkę po bretońsku podaję z podpiekanym w opiekaczu lub piekarniku pieczywem białym oraz ciemnym. Smacznego!
Jeżeli spodobał Ci się mój przepis, będzie mi miło, jeśli podzielisz się nim na swoim Facbooku ze znajomymi.