Pamiętam czasy, kiedy fasolka po bretońsku gościła na szkolnej stołówce i nikt z moich kumpli za nią nie przepadał. Takie były czasy 😀 Dzisiaj jest zupełnie inaczej. Fasolkę po bretońsku, kiedy jest sezon na fasolę „Piękny Jaś” przyrządzam kilka razy i bardzo mi smakuję.
Na skróty
Mój przepis na fasolkę jest bardzo prosty, jako wkładu mięsnego używam boczku wędzonego i kiełbasy wędzonej. Fasolki używam polskiej odmiany „Piękny Jaś”. Połączenie wędzonego mięsa, oraz aromatycznej fasoli sprawia, że moja fasolka po bretońsku nabiera takiego swojskiego aromatu.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis fasolka po bretońsku, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 400 g fasolki „Piękny Jaś”
- 400 g boczku wędzonego
- 600 g kiełbasy wędzonej (polecam Wileńską)
- 2 szklanki bulionu
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- puszka krojonych pomidorów (polecam pomidory pelati)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- łyżeczka soli
Przyprawy
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki papryki wędzonej
- 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1/5 łyżeczki chili
Co będzie potrzebne?
– głęboka i duża patelnia – najlepiej wok, deska do krojenia, ostry nóż.
Przepis na fasolkę po bretońsku
- Suchą fasolę wsypujemy do garnka i zalewamy zimną wodą około 10 cm ponad poziom fasolki, następnie odstawiamy na noc do namoczenia. Fasolka powinna moczyć się minimum 12 godzin.
- Następnego dnia odlewamy pozostałą wodę (sucha fasolka powinna jej trochę wypić) i dodajemy dwie szklanki bulionu, łyżeczkę soli, ziele angielskie i liść laurowy. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 60 minut — do miękkości fasolki
- Podczas gotowania fasolki odcinamy skórę z boczku, a pozostałą część kroimy w kosteczkę. Następnie podsmażamy razem z siekaną cebulką i czosnkiem na patelni.
- Następnie dodajemy pokrojoną w półksiężyce lub plasterki kiełbasę. Razem wszystko smażymy na szybkim ogniu przez około 5 minut.
- Ugotowaną fasolkę razem z wywarem przekładamy na patelnię, następnie doprawiamy przyprawami i gotujemy razem pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10 minut
- Następnie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy. Całość gotujemy jeszcze przez około 15 minut.
Fasolka po bretońsku to jedno z ciekawszych dań dostępnych praktycznie przez cały rok, suszony „Piękny Jaś” pozwala na przyrządzenie tego dania kiedy tylko mamy na nie ochotę. Ja fasolkę po bretońsku podaję z podpiekanym w opiekaczu lub piekarniku pieczywem białym oraz ciemnym. Smacznego!
Jeżeli spodobał Ci się mój przepis, będzie mi miło, jeśli podzielisz się nim na swoim Facbooku ze znajomymi.
Zobacz również: Chłopski garnek