Zalewajka z grzybami

Przepis na zupę zalewajkę z grzybami | Zalewajka z grzybami
Przepis na zupę zalewajkę z grzybami | Zalewajka z grzybami

Zalewajka z grzybami to jedna z bardziej klasycznych jesiennych zup. Aromatyczne grzyby, zakwas na żur, podsmażana kiełbaska i boczek stanowią idealne połączenie i gwarancja dobrego smaku. Zupa zalewajka z grzybami jest bardzo łatwa w przygotowaniu, do wykonania przepisu wystarczy kilka prostych składników i jedynie większy garnek z grubym dnem. Dzięki czemu zalewajkę można śmiało nazwać daniem jednogarnkowym. Moją zupę zalewajkę przygotowuję w sezonie grzybowym ze świeżych grzybów, po za sezonem z suszonych. Kiedy nie mam ani świeżych, ani suszonych wykorzystuję pieczarki. Zalewajka zawsze wychodzi rewelacyjnie ☺ Czasami dla urozmaicenia walorów smakowych dodaję makaron, tarty lub lany — w zależności na co mam w danej chwili czas. Wypróbuj mój przepis 🙂

Składniki:

  • 2 szklanki zakwasu na żurek
  • 2 szklanki bulionu — opcjonalnie!
  • 250 g wędzonego boczku
  • 250 g kiełbasy wileńskiej
  • 600 g ziemniaków
  • 60 g suszonych grzybów lub 150 g świeżych pieczarek
  • marchew
  • pietruszka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz czarny
  • oliwa z oliwek
  • 3 łyżki śmietany

Jeśli korzystasz z suszonych grzybów, to w pierwszej kolejności przełóż je do miseczki i zalej wrzątkiem. Grzyby pozostaw przynajmniej na 60 minut do namoczenia. Jeśli masz pieczarki obierz i oczyść je w międzyczasie przygotowywania zalewajki, następnie pokrój w paski i dodaj w odpowiednim momencie do zupy.

Zupa zalewajka z grzybami — przepis

  1. W pierwszej kolejności obieramy wszystkie warzywa i kroimy w kostkę lub kawałki według uznania. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy na drobno. Kiełbasę kroimy w półksiężyce, a boczek w paski.
  2. W garnku z grubym dnem podsmażamy na oliwie posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodajemy boczek i smażymy chwilę do wytopienia się tłuszczu. Dodajemy kiełbasę. Całość smażmy około 5 minut na dość mocnym ogniu.
  3. Następnie podsmażoną cebulkę zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy liście i ziela angielskie, dodajemy grzyby razem z wodą z namaczania lub pieczarki, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 5 minut.
  4. Dodajemy marchew oraz pietruszkę, zagotowujemy i gotujemy przez 5 minut, następnie dodajemy ziemniaki, zagotowujemy i gotujemy kolejne 15 minut.
  5. Następnie uzupełniamy wodę do 2 litrów, zagotowujemy i dodajemy zakwas na żurek oraz majeranek (żur warto dodawać stopniowo i co porcję spróbować, czy zupa nabrała odpowiedniego dla nas smaku), doprowadzamy do zagotowania i gotujemy 5 minut.
  6. Zupę finalnie tuż po zakończeniu gotowania zabielamy śmietaną — pamiętaj o jej zahartowaniu! Następnie doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Smacznego!

Zalewajka z grzybami świetnie smakuję z pajdą świeżego i chrupkiego pieczywa!

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (20 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x