Zalewajka z grzybami

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Zalewajka z grzybami to jedna z bardziej klasycznych jesiennych zup. Aromatyczne grzyby, zakwas na żur, podsmażana kiełbaska i boczek stanowią idealne połączenie i gwarancja dobrego smaku. Zupa zalewajka z grzybami jest bardzo łatwa w przygotowaniu, do wykonania przepisu wystarczy kilka prostych składników i jedynie większy garnek z grubym dnem. Dzięki czemu zalewajkę można śmiało nazwać daniem jednogarnkowym. Moją zupę zalewajkę przygotowuję w sezonie grzybowym ze świeżych grzybów, po za sezonem z suszonych. Kiedy nie mam ani świeżych, ani suszonych wykorzystuję pieczarki. Zalewajka zawsze wychodzi rewelacyjnie ☺ Czasami dla urozmaicenia walorów smakowych dodaję makaron, tarty lub lany — w zależności na co mam w danej chwili czas. Wypróbuj mój przepis 🙂

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis zalewajka z grzybami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 2 szklanki zakwasu na żurek
  • 2 szklanki bulionu — opcjonalnie!
  • 250 g wędzonego boczku
  • 250 g kiełbasy wileńskiej
  • 5 średnich ziemniaków
  • 60 g suszonych grzybów lub 150 g świeżych pieczarek
  • marchew
  • pietruszka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz czarny
  • oliwa z oliwek
  • 3 łyżki śmietany
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Jeśli korzystasz z suszonych grzybów, to w pierwszej kolejności przełóż je do miseczki i zalej wrzątkiem. Grzyby pozostaw przynajmniej na 60 minut do namoczenia. Jeśli masz pieczarki obierz i oczyść je w międzyczasie przygotowywania zalewajki, następnie pokrój w paski i dodaj w odpowiednim momencie do zupy.

Reklamy Ads By Google

Zupa zalewajka z grzybami — przepis

  1. W pierwszej kolejności obieramy wszystkie warzywa i kroimy w kostkę lub kawałki według uznania. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy na drobno. Kiełbasę kroimy w półksiężyce, a boczek w paski.
  2. W garnku z grubym dnem podsmażamy na oliwie posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodajemy boczek i smażymy chwilę do wytopienia się tłuszczu. Dodajemy kiełbasę. Całość smażmy około 5 minut na dość mocnym ogniu.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie podsmażoną cebulkę zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy liście i ziela angielskie, dodajemy grzyby razem z wodą z namaczania lub pieczarki, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 5 minut.
  5. Dodajemy marchew oraz pietruszkę, zagotowujemy i gotujemy przez 5 minut, następnie dodajemy ziemniaki, zagotowujemy i gotujemy kolejne 15 minut.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Następnie uzupełniamy wodę do 2 litrów, zagotowujemy i dodajemy zakwas na żurek oraz majeranek (żur warto dodawać stopniowo i co porcję spróbować, czy zupa nabrała odpowiedniego dla nas smaku), doprowadzamy do zagotowania i gotujemy 5 minut.
  8. Zupę finalnie tuż po zakończeniu gotowania zabielamy śmietaną — pamiętaj o jej zahartowaniu! Następnie doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Smacznego!
  9. Reklamy Ads By Google

Zalewajka z grzybami świetnie smakuję z pajdą świeżego i chrupkiego pieczywa!

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.9

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments