Zakwas na żurek

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Zakwas na żurek jest jednym z podstawowych składników do ugotowania kwaśnej zupy na bazie mąki żytniej. Często przed świętami można spotkać w sklepach gotowy zakwas, jednak taki przygotowany w domu smakuję najlepiej. Domowy zakwas na żurek posiada najlepszej jakości składniki i niepowtarzalny smak, dlatego warto już na około 2 tygodnie przed Wielkanocą przygotować sobie rozczyn z wody i mąki żytniej. Co jeszcze jest potrzebne do przygotowania zakwasu na żurek? Pełna lista składników poniżej 🙂

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis zakwas na żurek, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki na zakwas do żurku

  • 500 ml wody przegotowanej
  • 6 łyżek mąki żytniej typ. 2000
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 listki laurowe
  • 10 ziaren ziela angielskiego
Zobacz inne przepisy z:

Jak zrobić zakwas na żurek?

Wodę wlewamy do dużego i czystego słoja. Dodajemy mąkę żytnią typ. 2000 oraz obrane ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Mieszamy i przykrywamy, najlepiej gazą, następnie zaciskamy gumką recepturką gazę, aby nie spadała. Nie zakręcamy słoika, ponieważ zakwas potrzebuje dostępu powietrza, by mógł pracować. Słoik odstawiamy w ciemne i w miarę ciepłe miejsce.

Przynajmniej raz dziennie mieszamy zakwas, aby wszystkie składniki dobrze się rozpuściły w wodzie. Najlepiej zrobić to czystą drewnianą łyżką lub patykiem. Po około tygodniu zakwas na żurek będzie już gotowy do użycia.

Reklamy Ads By Google

Jak przechowywać zakwas na żurek?

Jeśli zakwas ma zostać użyty za jakiś czas, dobrze jest usunąć ze słoja czosnek, liście laurowe oraz ziele. Do tego celu przyda się gęste sito. Zakwas przelewamy razem z mąką do butelki lub słoika i możemy wtedy trzymać go w lodówce nawet do dwóch tygodni. Jeśli na dany moment potrzebujemy tylko część zakwasu, to możemy pozostałą część odlać do butelki lub słoika i trzymać po to, by wlać taki gotowy zakwas do nowego, który nie zaczął jeszcze pracować. Taki zabieg znacznie przyspieszy cały proces tworzenia, dzięki czemu szybciej uzyskamy zakwas na żurek.

Jak przyspieszyć proces tworzenia zakwasu?

Również dobry sposobem na przyspieszenia kwaszenia jest dodanie do młodego zakwasu odrobiny soku z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty. Można też na początku kiszenia dołożyć do zakwasu kawałek skórki od chleba pieczonego na zakwasie. Takim sposobem zakwas na żurek powstanie w około 4 dni, jest to znacznie krócej niż w przypadku standardowej receptury przygotowywania zakwasu.

Reklamy Ads By Google

Co zrobić, gdy na powierzchni zakwasu pojawi się piana?

Zakwas na żurek cały czas pracuję, oznacza to, że na jego powierzchni może się pojawić jasna piana. Dopóki jej kolor jest biały, nie jest to nic nadzwyczajnego, a wręcz przeciwnie, jest to naturalny proces fermentacji. Pianę możemy co jakiś czas zebrać z powierzchni zakwasu. Jeśli jednak pojawiła się pleśń, a do tego zakwas nie pachnie dobrze, to niestety należy go wyrzucić. Najczęstszą przyczyną pojawienia się pleśni jest zanieczyszczenie zakwasu podczas mieszania. Z tego powodu bardzo często dochodzi do zepsucia zakwasu. Przyczyną może być niedokładnie umyta łyżeczka lub naczynie czy słaby dostęp powietrza przy procesie fermentacji.

Tradycyjny polski żurek

Przepis na tradycyjny żurek na zakwasie
Przepis na tradycyjny żurek na zakwasie

Żurek wielkanocny

Przepis na żurek wielkanocny
Przepis na żurek wielkanocny
Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 5

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)