Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa | Przepis na zupę pieczarkową
Zupa pieczarkowa | Przepis na zupę pieczarkową

Zupa pieczarkowa to jeden z klasyków współczesnej polskiej kuchni. Ugotowana na bulionie z indyka jest szczególnie smaczna i sycąca. W mojej kuchni pieczarkowa gości szczególnie często późną jesienią i wczesną wiosną, kiedy występuje największy niedobór sezonowych warzyw. Wówczas z utęsknieniem wyczekujemy wiosny i pierwszych polskich upraw warzywnych. Bo jak powszechnie wiadomo z sezonowych warzyw zupy są najsmaczniejsze. Pieczarki natomiast są uprawiane cały rok, więc zupę pieczarkową można przygotować w dowolnym momencie, a zawsze smakuję wyśmienicie.

Przepis na pieczarkową

Zupa pieczarkowa jest bardzo łatwa, szybka i tania w przygotowaniu. Głównym składnikiem są pieczarki, dodatkowymi zaś marchewka i ziemniaki. Całość smaku uzupełnia podsmażana cebula, liście laurowe, ziele angielskie i natka pietruszki. Wybornego smaku nadaje bulion, który stanowi podstawę do przygotowania zupy pieczarkowej. Kremowa konsystencja to bez wątpienia zasługa śmietany, która ląduje w zupie już po jej ugotowaniu.

Jeśli szukasz łatwego wykonania zupy pieczarkowej, to wypróbuj mój przepis.

Składniki:

  • 2 l bulionu
  • 4 ziemniaki
  • 2 małe marchewki
  • 350 g pieczarek
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • koper lub natka pietruszki
  • sól i pieprz ziołowy
  • opcjonalnie 3 łyżeczki śmietany 18%
  • opcjonalnie tymianek

Zupa pieczarkowa — przepis

  1. W pierwszej kolejności podsmażamy na wolnym ogniu w garnku na maśle drobno posiekaną cebulę.
  2. Następnie dodajemy obrane, umyte i osuszone pokrojone w plasterki pieczarki, smażymy na dużym ogniu około 5 minut pilnując aby się nic nie przypaliło.
  3. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy obraną, pokrojoną marchew oraz obrane i pokrojone w krostkę ziemniaki, ponownie co chwilę mieszamy i smażymy około 5 minut.
  4. Następnie zalewamy całość gorącym bulionem, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i doprowadzamy do zagotowania.
  5. Zupkę gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 10 minut. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smacznego!

Czasami lubię kiedy zupa pieczarkowa ma bardziej kremową konsystencję. Żeby ją zagęścić, odlewam dwie chochle zupy do zahartowania śmietany „łapię” również pieczarki, ziemniaki i marchewkę. Całość dokładnie miksuję blenderem i taką zawartość kubka przelewam z powrotem do garnka z zupą. Tak przygotowana zupa pieczarkowa jest wręcza aksamitna w smaku. Gorąco polecam!

Zobacz również: Zupa kalafiorowa babci

Zupa pieczarkowa chwilę, przed podaniem 😉

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (47 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments