
Zupa pieczarkowa to jeden z klasyków współczesnej polskiej kuchni. Ugotowana na bulionie z indyka jest szczególnie smaczna i sycąca. W mojej kuchni pieczarkowa gości szczególnie często późną jesienią i wczesną wiosną, kiedy występuje największy niedobór sezonowych warzyw. Wówczas z utęsknieniem wyczekujemy wiosny i pierwszych polskich upraw warzywnych. Bo jak powszechnie wiadomo z sezonowych warzyw zupy są najsmaczniejsze. Pieczarki natomiast są uprawiane cały rok, więc zupę pieczarkową można przygotować w dowolnym momencie, a zawsze smakuję wyśmienicie.
Przepis na pieczarkową
Zupa pieczarkowa jest bardzo łatwa, szybka i tania w przygotowaniu. Głównym składnikiem są pieczarki, dodatkowymi zaś marchewka i ziemniaki. Całość smaku uzupełnia podsmażana cebula, liście laurowe, ziele angielskie i natka pietruszki. Wybornego smaku nadaje bulion, który stanowi podstawę do przygotowania zupy pieczarkowej. Kremowa konsystencja to bez wątpienia zasługa śmietany, która ląduje w zupie już po jej ugotowaniu.
Jeśli szukasz łatwego wykonania zupy pieczarkowej, to wypróbuj mój przepis.
Składniki:
- 2 l bulionu
- 4 ziemniaki
- 2 małe marchewki
- 350 g pieczarek
- cebula
- 2 łyżki masła
- liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 3 łyżeczki śmietany 18%
- natka pietruszki
- sól i pieprz ziołowy
Zupa pieczarkowa — przepis
- W pierwszej kolejności podsmażamy na wolnym ogniu w garnku na maśle drobno posiekaną cebulę. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, co chwilę mieszamy i smażymy około 5 minut.
- Dodajemy obrane i pokrojone w krostkę ziemniaki, ponownie co chwilę mieszamy i smażymy około 5 minut.
- Następnie zalewamy marchewkę i ziemniaki gorącym bulionem, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i doprowadzamy do zagotowania. Zupkę gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 8 minut. W razie potrzeby doprawiamy solą.
- Dodajemy obrane, umyte i pokrojone w plasterki pieczarki i gotujemy przez 5 minut, następnie zestawiamy z kuchenki, odlewamy dwie chochle zupy do wysokiego kubka i dodajemy śmietanę. Dokładnie mieszamy, po czym następnie przelewamy zawartość kubka do zupy pieczarkowej.
- Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz doprawimy pieprzem ziołowym do smaku. Smacznego!
Zupa pieczarkowa jest jeszcze lepsza, kiedy ma bardziej kremową konsystencję. Żeby ją zagęścić, kiedy odlewam dwie chochle zupy do zahartowania śmietany „łapię” również pieczarki, ziemniaki i marchewkę. Całość dokładnie miksuję blenderem i taką zawartość kubka przelewam z powrotem do garnka z zupą. Tak przygotowana zupa pieczarkowa jest wręcza aksamitna w smaku. Gorąco polecam!
Zobacz również: Zupa kalafiorowa babci
Zupa pieczarkowa chwilę, przed podaniem 😉