Zupa pieczarkowa

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Zupa pieczarkowa to jeden z klasyków współczesnej polskiej kuchni. Ugotowana na bulionie z indyka jest szczególnie smaczna i sycąca. W mojej kuchni pieczarkowa gości szczególnie często późną jesienią i wczesną wiosną, kiedy występuje największy niedobór sezonowych warzyw. Wówczas z utęsknieniem wyczekujemy wiosny i pierwszych polskich upraw warzywnych. Bo jak powszechnie wiadomo z sezonowych warzyw zupy są najsmaczniejsze. Pieczarki natomiast są uprawiane cały rok, więc zupę pieczarkową można przygotować w dowolnym momencie, a zawsze smakuję wyśmienicie.

Przepis na pieczarkową

Zupa pieczarkowa jest bardzo łatwa, szybka i tania w przygotowaniu. Głównym składnikiem są pieczarki, dodatkowymi zaś marchewka i ziemniaki. Całość smaku uzupełnia podsmażana cebula, liście laurowe, ziele angielskie i natka pietruszki. Wybornego smaku nadaje bulion, który stanowi podstawę do przygotowania zupy pieczarkowej. Kremowa konsystencja to bez wątpienia zasługa śmietany, która ląduje w zupie już po jej ugotowaniu.

Reklamy Ads By Google

Jeśli szukasz łatwego wykonania zupy pieczarkowej, to wypróbuj mój przepis.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis zupa pieczarkowa, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 2 l bulionu
  • 4 ziemniaki
  • 2 małe marchewki
  • 350 g pieczarek
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • koper lub natka pietruszki
  • sól i pieprz ziołowy
  • opcjonalnie 3 łyżeczki śmietany 18%
  • opcjonalnie tymianek
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , ,

Zupa pieczarkowa — przepis

  1. W pierwszej kolejności podsmażamy na wolnym ogniu w garnku na maśle drobno posiekaną cebulę.
  2. Następnie dodajemy obrane, umyte i osuszone pokrojone w plasterki pieczarki, smażymy na dużym ogniu około 5 minut pilnując aby się nic nie przypaliło.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy obraną, pokrojoną marchew oraz obrane i pokrojone w krostkę ziemniaki, ponownie co chwilę mieszamy i smażymy około 5 minut.
  5. Następnie zalewamy całość gorącym bulionem, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i doprowadzamy do zagotowania.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Zupkę gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 10 minut. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smacznego!
  8. Reklamy Ads By Google

Czasami lubię kiedy zupa pieczarkowa ma bardziej kremową konsystencję. Żeby ją zagęścić, odlewam dwie chochle zupy do zahartowania śmietany „łapię” również pieczarki, ziemniaki i marchewkę. Całość dokładnie miksuję blenderem i taką zawartość kubka przelewam z powrotem do garnka z zupą. Tak przygotowana zupa pieczarkowa jest wręcza aksamitna w smaku. Gorąco polecam!

Zobacz również: Zupa kalafiorowa babci

Reklamy Ads By Google

Zupa pieczarkowa chwilę, przed podaniem 😉

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.9

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments