Zupa kalafiorowa babci

Reklamy Ads By Google

Szukasz sprawdzonego przepisu na smaczną zupę, którą kiedyś gotowała twoja babcia? Zupa kalafiorowa według przepisu mojej babci z pewnością trafi w twoje upodobania. Niewątpliwie jest to danie pełne wspomnień, smaków i aromatów, które przeniosą cię w czasie, wprost do kuchni pełnej z dzieciństwa ❤😊

Zupa kalafiorowa to przede wszystkim doskonałe walory smakowe oraz bardzo zdrowa i pożywna opcja na obiad. Jest ona jedną z najpopularniejszych polskich zup, a najsmaczniejsza jej wersja to oczywiście ta według przepisu babci, będąca nieprzekombinowanym daniem, które obecnie coraz częściej wracają do łask.

Reklamy Ads By Google

Kalafiorowa stanowi doskonały posiłek dla dorosłych, a także fantastycznie nadaje się na pierwsze obiadki dla maluchów. Jej delikatny smak przywołuje wspaniałe wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to babcia przyrządzała tę doskonałą, przyjemnie rozgrzewającą zupę, wkładając w jej przygotowanie całe swoje serce.

Przepyszna zupa kalafiorowa według przepisu babci

Zupa kalafiorowa jest jednym z klasyków polskiej kuchni, który bardzo często lubiany jest nawet przez osoby nieprzepadające za kalafiorem. Najlepsze jej wydanie otrzymuje się wiosną i latem, gdy można się cieszyć młodymi warzywami, ale jest to jedna z tych zup, które warto spożywać przez cały rok. Jej wyśmienity smak z pewnością przywoła wersję z dzieciństwa robioną przez babcię.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać zupę kalafiorową, przeczytaj cały przepis, opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.

Składniki

  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 1 litr wody
  • sól i pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 średnie marchewki
  • średnia pietruszka
  • pół małego selera
  • 5 centymetrów pora
  • średnia cebula
  • mały kalafior
  • 3 łyżki oleju
  • 100 ml śmietany 12%
  • odrobina kopru
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , ,

Przepis na zupę kalafiorową

  1. PRZYGOTOWANIE BULIONU
    Skrzydełka kurczaka myjemy pod bieżącą zimną woda, wkładamy do garnka i zalewamy 1 litrem zimnej wody. Dodajemy pół łyżeczki soli, szczyptę pieprzu, 2 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu 20 minut.
  2. PRZYGOTOWANIE WARZYW
    Myjemy i obieramy warzywa, kroimy w drobną kosteczkę. Kalafior dzielimy na małe różyczki. Wlewamy olej na patelnię, podsmażamy cebulkę i pora na złoty kolor, następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę marchewki, pietruszkę oraz seler. Całość przesmażamy 3 minuty. W międzyczasie wyjmujemy skrzydełka z bulionu. Przesmażone warzywa przekładamy do garnka z bulionem, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy 15 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy różyczki kalafiora i gotujemy również 15 minut.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Śmietanę mieszamy z odrobiną zupy, a następnie przelewamy całość do garnka, ciągle mieszając. Dodajemy posiekany koperek i gotujemy jeszcze chwilkę. Smacznego!
  5. Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Zupa pieczarkowa

Reklamy Ads By Google

Tabela wartości odżywczych

Wartości odżywcze dla całego przepisu

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Całkowite wartości odżywcze 1274 78.3 75.6 82.5 23.7

Wartości odżywcze na 1 z 8 porcji

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Wartości odżywcze na porcję 159.29 9.79 9.45 10.31 2.96

Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie składników użytych w przepisie na zupę kalafiorową. Rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.

Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Skrzydełka z kurczaka 200 30.0 8.0 0.0 0.0
Marchewka 41 0.9 0.2 10.0 2.8
Pietruszka (korzeń) 58 1.3 0.3 12.7 3.1
Seler 14 0.7 0.1 3.0 1.6
Por 61 1.5 0.3 14.0 1.8
Cebula 40 1.1 0.1 9.3 1.7
Kalafior 25 1.9 0.3 5.0 2.0
Olej 884 0.0 100.0 0.0 0.0
Śmietana 12% 120 2.8 12.0 4.0 0.0

Zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także osiągania i zachowania optymalnej masy ciała. Istotne jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków było świadome i poprzedzone odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość spożywanych pokarmów oraz ich wpływ na organizm. Najważniejsze w zdrowym odżywianiu jest, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w składniki odżywcze i makroelementy.

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.83

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 439
Obserwuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)