Zupa kalafiorowa babci

Reklamy Ads By Google

Szukasz sprawdzonego przepisu na smaczną zupę, którą kiedyś gotowała twoja babcia? Zupa kalafiorowa według przepisu mojej babci z pewnością trafi w twoje upodobania. Niewątpliwie jest to danie pełne wspomnień, smaków i aromatów, które przeniosą cię w czasie, wprost do kuchni pełnej z dzieciństwa ❤😊

Zupa kalafiorowa to przede wszystkim doskonałe walory smakowe oraz bardzo zdrowa i pożywna opcja na obiad. Jest ona jedną z najpopularniejszych polskich zup, a najsmaczniejsza jej wersja to oczywiście ta według przepisu babci, będąca nieprzekombinowanym daniem, które obecnie coraz częściej wracają do łask.

Reklamy Ads By Google

Kalafiorowa stanowi doskonały posiłek dla dorosłych, a także fantastycznie nadaje się na pierwsze obiadki dla maluchów. Jej delikatny smak przywołuje wspaniałe wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to babcia przyrządzała tę doskonałą, przyjemnie rozgrzewającą zupę, wkładając w jej przygotowanie całe swoje serce.

Przepyszna zupa kalafiorowa według przepisu babci

Zupa kalafiorowa jest jednym z klasyków polskiej kuchni, który bardzo często lubiany jest nawet przez osoby nieprzepadające za kalafiorem. Najlepsze jej wydanie otrzymuje się wiosną i latem, gdy można się cieszyć młodymi warzywami, ale jest to jedna z tych zup, które warto spożywać przez cały rok. Jej wyśmienity smak z pewnością przywoła wersję z dzieciństwa robioną przez babcię.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać zupę kalafiorową, przeczytaj cały przepis, opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 1 litr wody
  • sól i pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 średnie marchewki
  • średnia pietruszka
  • pół małego selera
  • 5 centymetrów pora
  • średnia cebula
  • mały kalafior
  • 3 łyżki oleju
  • 100 ml śmietany 12%
  • odrobina kopru
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , ,

Przepis na zupę kalafiorową

  1. PRZYGOTOWANIE BULIONU
    Skrzydełka kurczaka myjemy pod bieżącą zimną woda, wkładamy do garnka i zalewamy 1 litrem zimnej wody. Dodajemy pół łyżeczki soli, szczyptę pieprzu, 2 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu 20 minut.
  2. PRZYGOTOWANIE WARZYW
    Myjemy i obieramy warzywa, kroimy w drobną kosteczkę. Kalafior dzielimy na małe różyczki. Wlewamy olej na patelnię, podsmażamy cebulkę i pora na złoty kolor, następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę marchewki, pietruszkę oraz seler. Całość przesmażamy 3 minuty. W międzyczasie wyjmujemy skrzydełka z bulionu. Przesmażone warzywa przekładamy do garnka z bulionem, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy 15 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy różyczki kalafiora i gotujemy również 15 minut.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Śmietanę mieszamy z odrobiną zupy, a następnie przelewamy całość do garnka, ciągle mieszając. Dodajemy posiekany koperek i gotujemy jeszcze chwilkę. Smacznego!
  5. Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Zupa pieczarkowa

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.84

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis

Data aktualizacji:

Szefpoleca

Szefpoleca

Nie jestem zawodowym kucharzem, ale jestem Szefem w swojej kuchni – i chcę Ci pokazać, że gotowanie może być proste, smaczne i pełne kreatywności. Na moim blogu znajdziesz porady kulinarne oparte na praktyce i doświadczeniu, autorskie przepisy ze zdjęciami i łatwymi opisami krok po kroku, sezonowe inspiracje, a także triki kuchenne, które ułatwiają codzienne gotowanie.

Artykuły: 454
Obserwuj
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Najwyżej oceniane
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)