Szukasz sprawdzonego przepisu na smaczną zupę, którą kiedyś gotowała twoja babcia? Zupa kalafiorowa według przepisu mojej babci z pewnością trafi w twoje upodobania. Niewątpliwie jest to danie pełne wspomnień, smaków i aromatów, które przeniosą cię w czasie, wprost do kuchni pełnej z dzieciństwa ❤😊
Na skróty
Zupa kalafiorowa to przede wszystkim doskonałe walory smakowe oraz bardzo zdrowa i pożywna opcja na obiad. Jest ona jedną z najpopularniejszych polskich zup, a najsmaczniejsza jej wersja to oczywiście ta według przepisu babci, będąca nieprzekombinowanym daniem, które obecnie coraz częściej wracają do łask.
Kalafiorowa stanowi doskonały posiłek dla dorosłych, a także fantastycznie nadaje się na pierwsze obiadki dla maluchów. Jej delikatny smak przywołuje wspaniałe wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to babcia przyrządzała tę doskonałą, przyjemnie rozgrzewającą zupę, wkładając w jej przygotowanie całe swoje serce.
Przepyszna zupa kalafiorowa według przepisu babci
Zupa kalafiorowa jest jednym z klasyków polskiej kuchni, który bardzo często lubiany jest nawet przez osoby nieprzepadające za kalafiorem. Najlepsze jej wydanie otrzymuje się wiosną i latem, gdy można się cieszyć młodymi warzywami, ale jest to jedna z tych zup, które warto spożywać przez cały rok. Jej wyśmienity smak z pewnością przywoła wersję z dzieciństwa robioną przez babcię.
Zanim zaczniesz przygotowywać zupę kalafiorową, przeczytaj cały przepis, opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 2 skrzydełka z kurczaka
- 1 litr wody
- sól i pieprz
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 średnie marchewki
- średnia pietruszka
- pół małego selera
- 5 centymetrów pora
- średnia cebula
- mały kalafior
- 3 łyżki oleju
- 100 ml śmietany 12%
- odrobina kopru
Przepis na zupę kalafiorową
- PRZYGOTOWANIE BULIONU
Skrzydełka kurczaka myjemy pod bieżącą zimną woda, wkładamy do garnka i zalewamy 1 litrem zimnej wody. Dodajemy pół łyżeczki soli, szczyptę pieprzu, 2 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu 20 minut. - PRZYGOTOWANIE WARZYW
Myjemy i obieramy warzywa, kroimy w drobną kosteczkę. Kalafior dzielimy na małe różyczki. Wlewamy olej na patelnię, podsmażamy cebulkę i pora na złoty kolor, następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę marchewki, pietruszkę oraz seler. Całość przesmażamy 3 minuty. W międzyczasie wyjmujemy skrzydełka z bulionu. Przesmażone warzywa przekładamy do garnka z bulionem, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy 15 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy różyczki kalafiora i gotujemy również 15 minut. - Śmietanę mieszamy z odrobiną zupy, a następnie przelewamy całość do garnka, ciągle mieszając. Dodajemy posiekany koperek i gotujemy jeszcze chwilkę. Smacznego!
Zobacz również: Zupa pieczarkowa
Oceń ten przepis!
Data aktualizacji:








