Szukasz sprawdzonego przepisu na smaczną zupę, którą kiedyś gotowała twoja babcia? Zupa kalafiorowa według przepisu mojej babci z pewnością trafi w twoje upodobania. Niewątpliwie jest to danie pełne wspomnień, smaków i aromatów, które przeniosą cię w czasie, wprost do kuchni pełnej z dzieciństwa ❤😊
Na skróty
Zupa kalafiorowa to przede wszystkim doskonałe walory smakowe oraz bardzo zdrowa i pożywna opcja na obiad. Jest ona jedną z najpopularniejszych polskich zup, a najsmaczniejsza jej wersja to oczywiście ta według przepisu babci, będąca nieprzekombinowanym daniem, które obecnie coraz częściej wracają do łask.
Kalafiorowa stanowi doskonały posiłek dla dorosłych, a także fantastycznie nadaje się na pierwsze obiadki dla maluchów. Jej delikatny smak przywołuje wspaniałe wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to babcia przyrządzała tę doskonałą, przyjemnie rozgrzewającą zupę, wkładając w jej przygotowanie całe swoje serce.
Przepyszna zupa kalafiorowa według przepisu babci
Zupa kalafiorowa jest jednym z klasyków polskiej kuchni, który bardzo często lubiany jest nawet przez osoby nieprzepadające za kalafiorem. Najlepsze jej wydanie otrzymuje się wiosną i latem, gdy można się cieszyć młodymi warzywami, ale jest to jedna z tych zup, które warto spożywać przez cały rok. Jej wyśmienity smak z pewnością przywoła wersję z dzieciństwa robioną przez babcię.
Zanim zaczniesz przygotowywać zupę kalafiorową, przeczytaj cały przepis, opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.
Składniki
- 2 skrzydełka z kurczaka
- 1 litr wody
- sól i pieprz
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 średnie marchewki
- średnia pietruszka
- pół małego selera
- 5 centymetrów pora
- średnia cebula
- mały kalafior
- 3 łyżki oleju
- 100 ml śmietany 12%
- odrobina kopru
Przepis na zupę kalafiorową
- PRZYGOTOWANIE BULIONU
Skrzydełka kurczaka myjemy pod bieżącą zimną woda, wkładamy do garnka i zalewamy 1 litrem zimnej wody. Dodajemy pół łyżeczki soli, szczyptę pieprzu, 2 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu 20 minut. - PRZYGOTOWANIE WARZYW
Myjemy i obieramy warzywa, kroimy w drobną kosteczkę. Kalafior dzielimy na małe różyczki. Wlewamy olej na patelnię, podsmażamy cebulkę i pora na złoty kolor, następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę marchewki, pietruszkę oraz seler. Całość przesmażamy 3 minuty. W międzyczasie wyjmujemy skrzydełka z bulionu. Przesmażone warzywa przekładamy do garnka z bulionem, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy 15 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy różyczki kalafiora i gotujemy również 15 minut. - Śmietanę mieszamy z odrobiną zupy, a następnie przelewamy całość do garnka, ciągle mieszając. Dodajemy posiekany koperek i gotujemy jeszcze chwilkę. Smacznego!
Zobacz również: Zupa pieczarkowa
Tabela wartości odżywczych
Wartości odżywcze dla całego przepisu
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Całkowite wartości odżywcze | 1274 | 78.3 | 75.6 | 82.5 | 23.7 |
Wartości odżywcze na 1 z 8 porcji
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Wartości odżywcze na porcję | 159.29 | 9.79 | 9.45 | 10.31 | 2.96 |
Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie składników użytych w przepisie na zupę kalafiorową. Rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.
Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Skrzydełka z kurczaka | 200 | 30.0 | 8.0 | 0.0 | 0.0 |
Marchewka | 41 | 0.9 | 0.2 | 10.0 | 2.8 |
Pietruszka (korzeń) | 58 | 1.3 | 0.3 | 12.7 | 3.1 |
Seler | 14 | 0.7 | 0.1 | 3.0 | 1.6 |
Por | 61 | 1.5 | 0.3 | 14.0 | 1.8 |
Cebula | 40 | 1.1 | 0.1 | 9.3 | 1.7 |
Kalafior | 25 | 1.9 | 0.3 | 5.0 | 2.0 |
Olej | 884 | 0.0 | 100.0 | 0.0 | 0.0 |
Śmietana 12% | 120 | 2.8 | 12.0 | 4.0 | 0.0 |
Zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także osiągania i zachowania optymalnej masy ciała. Istotne jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków było świadome i poprzedzone odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość spożywanych pokarmów oraz ich wpływ na organizm. Najważniejsze w zdrowym odżywianiu jest, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w składniki odżywcze i makroelementy.