Zupa pieczarkowa z makaronem

Przepis na zupę pieczarkową | Zupa pieczarkowa z makaronem
Przepis na zupę pieczarkową | Zupa pieczarkowa z makaronem

Zupa pieczarkowa z makaronem to nieco inna odmiana tradycyjnej pieczarkowej. Choć to nie znaczy, że zupa pieczarkowa z makaronem świderki jest mniej smaczna. Wręcz przeciwnie, dzieci zdecydowanie wolą tą wersję z makaronem, co bez wątpienia jest dużym plusem. Tradycyjna zupa pieczarkowa przygotowywana jest w bardzo podobny sposób, z tym, że w oryginalnym przepisie nie dodajemy makaronu. A to właśnie dzięki dodatkom takim jak makaron czy śmietana pieczarkowa wychodzi znacznie bardziej syta od pierwowzoru.

Zupa pieczarkowa przepis babci

Zupa pieczarkowa z makaronem na rosole to stary i tradycyjny przepis. Dokładnie w taki sposób zupę pieczarkową przygotowywały nasze babcie. W dawniejszych czasach połączenie wywaru rosołowego z makaronem było podstawą wielu znakomitych polskich zup. Dokładnie tak powstała m.in. zupa pomidorowa, bulion grzybowy, czy mniej znana łazankowa. Zupę pieczarkową z makaronem również możemy zaliczyć do świetnego grona staropolskich potraw. Gęsta zupa pieczarkowa z makaronem świetnie sprawdzi się jako danie na sycący obiad.

Składniki:

  • około 2 l bulionu
  • 400 g pieczarek
  • 2 ziemniaki
  • marchewka
  • cebula
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • szklanka ulubionego makaronu
  • natka pietruszki
  • 100 g śmietany 18%

Zupa pieczarkowa z makaronem — przepis

  1. W pierwszej kolejności oczyszczamy, myjemy i suszymy pieczarki, następnie kroimy na cienkie paski. Cebulę siekamy i dusimy razem z pieczarkami w garnku na maśle i oliwie przez około 10 minut.
  2. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę marchew oraz ziemniaki. Dokładnie mieszamy i całość chwilę smażymy na wolnym ongiu.
  3. Dodajemy makaron i zalewamy gorącym bulionem, doprawiamy solą. Wywar doprowadzamy do zagotowania, następnie przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut.
  4. Następnie zupę pieczarkową zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżkę siekanej natki pietruszki oraz zabielamy śmietaną wcześniej rozprowadzoną w kilku łyżkach wywaru. Smacznego!

Zobacz również: Zupa pieczarkowa

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (32 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments