Zupa pieczarkowa z makaronem

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Zupa pieczarkowa z makaronem to nieco inna odmiana tradycyjnej pieczarkowej. Choć to nie znaczy, że zupa pieczarkowa z makaronem świderki jest mniej smaczna. Wręcz przeciwnie, dzieci zdecydowanie wolą tą wersję z makaronem, co bez wątpienia jest dużym plusem. Tradycyjna zupa pieczarkowa przygotowywana jest w bardzo podobny sposób, z tym, że w oryginalnym przepisie nie dodajemy makaronu. A to właśnie dzięki dodatkom takim jak makaron czy śmietana pieczarkowa wychodzi znacznie bardziej syta od pierwowzoru.

Reklamy Ads By Google

Zupa pieczarkowa przepis babci

Zupa pieczarkowa z makaronem na rosole to stary i tradycyjny przepis. Dokładnie w taki sposób zupę pieczarkową przygotowywały nasze babcie. W dawniejszych czasach połączenie wywaru rosołowego z makaronem było podstawą wielu znakomitych polskich zup. Dokładnie tak powstała m.in. zupa pomidorowa, bulion grzybowy, czy mniej znana łazankowa. Zupę pieczarkową z makaronem również możemy zaliczyć do świetnego grona staropolskich potraw. Gęsta zupa pieczarkowa z makaronem świetnie sprawdzi się jako danie na sycący obiad.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis zupa pieczarkowa z makaronem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • około 2 l bulionu
  • 400 g pieczarek
  • 2 ziemniaki
  • marchewka
  • cebula
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • szklanka ulubionego makaronu
  • natka pietruszki
  • 100 g śmietany 18%
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , ,

Zupa pieczarkowa z makaronem — przepis

  1. W pierwszej kolejności oczyszczamy, myjemy i suszymy pieczarki, następnie kroimy na cienkie paski. Cebulę siekamy i dusimy razem z pieczarkami w garnku na maśle i oliwie przez około 10 minut.
  2. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę marchew oraz ziemniaki. Dokładnie mieszamy i całość chwilę smażymy na wolnym ongiu.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Dodajemy makaron i zalewamy gorącym bulionem, doprawiamy solą. Wywar doprowadzamy do zagotowania, następnie przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut.
  5. Następnie zupę pieczarkową zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżkę siekanej natki pietruszki oraz zabielamy śmietaną wcześniej rozprowadzoną w kilku łyżkach wywaru. Smacznego!
  6. Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Zupa pieczarkowa

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.86

Twoja ocena:

2 osoby ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments