Na skróty
Zupa pieczarkowa z makaronem to nieco inna odmiana tradycyjnej pieczarkowej. Choć to nie znaczy, że zupa pieczarkowa z makaronem świderki jest mniej smaczna. Wręcz przeciwnie, dzieci zdecydowanie wolą tą wersję z makaronem, co bez wątpienia jest dużym plusem. Tradycyjna zupa pieczarkowa przygotowywana jest w bardzo podobny sposób, z tym, że w oryginalnym przepisie nie dodajemy makaronu. A to właśnie dzięki dodatkom takim jak makaron czy śmietana pieczarkowa wychodzi znacznie bardziej syta od pierwowzoru.
Zupa pieczarkowa przepis babci
Zupa pieczarkowa z makaronem na rosole to stary i tradycyjny przepis. Dokładnie w taki sposób zupę pieczarkową przygotowywały nasze babcie. W dawniejszych czasach połączenie wywaru rosołowego z makaronem było podstawą wielu znakomitych polskich zup. Dokładnie tak powstała m.in. zupa pomidorowa, bulion grzybowy, czy mniej znana łazankowa. Zupę pieczarkową z makaronem również możemy zaliczyć do świetnego grona staropolskich potraw. Gęsta zupa pieczarkowa z makaronem świetnie sprawdzi się jako danie na sycący obiad.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis zupa pieczarkowa z makaronem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- około 2 l bulionu
- 400 g pieczarek
- 2 ziemniaki
- marchewka
- cebula
- łyżka masła
- łyżka oliwy z oliwek
- szklanka ulubionego makaronu
- natka pietruszki
- 100 g śmietany 18%
Zupa pieczarkowa z makaronem — przepis
- W pierwszej kolejności oczyszczamy, myjemy i suszymy pieczarki, następnie kroimy na cienkie paski. Cebulę siekamy i dusimy razem z pieczarkami w garnku na maśle i oliwie przez około 10 minut.
- Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę marchew oraz ziemniaki. Dokładnie mieszamy i całość chwilę smażymy na wolnym ongiu.
- Dodajemy makaron i zalewamy gorącym bulionem, doprawiamy solą. Wywar doprowadzamy do zagotowania, następnie przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut.
- Następnie zupę pieczarkową zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżkę siekanej natki pietruszki oraz zabielamy śmietaną wcześniej rozprowadzoną w kilku łyżkach wywaru. Smacznego!
Zobacz również: Zupa pieczarkowa