Tradycyjny rosół z gęsi

Jak zrobić Tradycyjny rosół z gęsi?
Jak zrobić Tradycyjny rosół z gęsi?

Poznaj mój ulubiony przepis na tradycyjny oraz bardzo intensywnie aromatyczny rosół z gęsi, który dodatkowo przyrządzam z domowym makaronem. Kwintesencja smaku i ponad 100 lat tradycji zamknięta w przepisie na najlepszy rosół. Najlepsza do przygotowania pysznego rosołu będzie gęś suwalska, gdyż jest jedną z najtłustszych ras gęsi domowej.

Rosół z gęsi jest moim zdaniem najlepszą wersją tego dania, ponieważ gęsina zawiera odpowiednie ilości tłuszczyku do przygotowania wywaru. Również dodanie opalonej cebuli i ząbków czosnku mocno nadaje odpowiedniego aromatu. W moim domu rosół z gęsiną to obowiązkowa pozycja na niedzielny obiad.

Składniki:

  • porcja rosołowa z gęsi (ja zazwyczaj dodaję 1 korpus, dwa skrzydełka, szyję i udko)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 4 ziarna pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • natka pietruszki

Mój przepis na tradycyjny rosół z gęsi

  1. Części z gęsi dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i oczyszczamy z niechcianych elementów. Następnie wkładamy je do dużego garnka, zalewamy 2,5 litra wody i dodajemy łyżeczkę soli. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Koniecznie podczas gotowania łyżką cedzakową lub sitkiem zbieramy szumowiny.
  2. Podczas kiedy nasz rosół z gęsi się gotuje, obieramy marchewki, pietruszkę, selera oraz czosnek. Czosnek oraz nieobraną cebulę przecinamy na pół i opalamy nad palnikiem gazowym do momentu, aż się trochę przypalą.
    Tradycyjny rosół z gęsi — składniki, palona cebula i czosnek
  3. Następnie dodajemy cebulę i czosnek oraz przyprawy (ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu oraz łyżeczkę soli i sosu sojowego) do rosołu. Gotujemy całość pod przykryciem kolejne 1,5 godziny.
  4. Kiedy nasz rosół będzie już gotowy, wyjmujemy wszystko z niego, części mięsne oddzielnie, a warzywa oddzielnie. Następnie pozostałą część rosołu przecedzamy przez drobne sitko. W taki sposób powstanie nam klarowny rosół z gęsi.

Gotowy rosół możemy podawać z ugotowanym makaronem, jednak najlepszy będzie z własnym, przygotowanym z tego przepisu. Makaron możemy przygotować wcześniej. Oczywiście do rosołu z gęsi przyda się odrobina natki pietruszki.

Zobacz również: Domowy rosół z indyka

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.8 / 5 (67 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Pliki cookies szefpoleca.pl

Pliki cookies

Używam ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia korzystania z mojej strony. Chcesz dowiedzieć się więcej?