Rosół z gęsi

Reklamy Ads By Google

Szukasz sprawdzonego przepisu na tłusty i syty rosół? Poznaj domowy rosół z gęsi, który jest klasycznym i bogatym w smaku daniem. Delikatne, a jednocześnie intensywne mięso gęsi sprawia, że rosół nabiera niepowtarzalnego charakteru, stając się głęboki i aromatyczny. Dodatkowo podawany z domowym makaronem nie ma sobie równych ⭐❤

Poznaj mój ulubiony przepis na tradycyjny oraz bardzo intensywnie aromatyczny rosół z gęsi, który przyrządzam z domowym makaronem. Kwintesencja smaku i ponad 100 lat tradycji zamknięta w złotym bulionie to chyba najlepsza rekomendacja. Rosół z gęsi jest moim zdaniem najlepszą wersją tego dania, ponieważ gęsina zawiera odpowiednie ilości tłuszczyku. Dzięki czemu wywar rosołowy z gęsi zawiera dużo cennych właściwości, jest bardzo wzmacniający i dobry na przeziębienie.

Reklamy Ads By Google

Tradycyjny rosół z gęsi

Tradycyjnie do swoich rosołów dodaję opaloną cebulę i kilka ząbków czosnku, które dodają takiego swojskiego aromatu. Ponadto cebula dodana razem z łupinką podkręca kolor złotego wywaru. W moim domu rosół z gęsiną to obowiązkowa pozycja na niedzielny obiad. A jeśli zastanawiasz się jaka gęś będzie najlepsza, to do przygotowania pysznego rosołu będzie to gęś suwalska, gdyż jest jedną z najtłustszych ras gęsi domowej. Ale spokojnie, każda inna gęś sprawdzi się też wyśmienicie 🙂

Zanim zaczniesz przygotowywać rosół z gęsi, przeczytaj cały przepis, opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • porcja rosołowa z gęsi (ja zazwyczaj dodaję 1 korpus, dwa skrzydełka, szyję i udko)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • łodyga małego pora
  • łodyga selera naciowego
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 4 ziarna pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • natka pietruszki
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • jasny sos sojowy (opcjonalnie)
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , ,

Przepis na rosół z gęsi

  1. W pierwszej kolejności oczyszczamy i myjemy pod bieżącą wodą części z gęsi. Następnie wkładamy do garnka, zalewamy 2,5 litra wody i dodajemy łyżeczkę soli. Dodajemy łyżeczkę soli i doprowadzamy do zagotowania.
  2. Wywar gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Koniecznie podczas gotowania łyżką cedzakową lub sitkiem zbieramy szumowiny.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Podczas kiedy rosół z gęsi się gotuje, obieramy marchewki, pietruszkę, selera oraz czosnek. Czosnek oraz nieobraną cebulę przecinamy na pół i opalamy nad palnikiem gazowym do momentu, aż się trochę przypalą.
    Tradycyjny rosół z gęsi — składniki, palona cebula i czosnek
  5. Następnie dodajemy wszystkie przygotowane warzywa oraz przyprawy — ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu do rosołu. Wywar z gęsi gotujemy przykryciem kolejne 1,5 godziny.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Następnie 15 minut przed końcem gotowania dodajemy łodygę selera naciowego oraz pora.
  8. Kiedy domowy rosół z gęsi będzie już gotowy, wyjmujemy wszystko, części mięsne oddzielnie, a warzywa oddzielnie. Niepotrzebne składniki, jak nać selera wyrzucamy.
  9. Reklamy Ads By Google
  10. Następnie pozostałą część rosołu przecedzamy przez drobne sitko pilnując przy tym, aby osad z dna po gotowaniu pozostał w poprzednim garnku. W taki sposób powstanie klarowny wywar rosołowy.
  11. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, lubczyku oraz opcjonalnie dwie łyżki sosu sojowego. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym do smaku. Smacznego!
  12. Reklamy Ads By Google

Gotowy rosół z gęsi możemy podawać z ugotowanym makaronem, jednak najlepszy będzie z własnym, przygotowanym z tego przepisu. Makaron możemy przygotować wcześniej. Oczywiście do rosołu z gęsi przyda się odrobina natki pietruszki.

Zobacz również: Domowy rosół z indyka

Reklamy Ads By Google

Tabela wartości odżywczych

Wartości odżywcze dla całego przepisu

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Całkowite wartości odżywcze 2602.91 267.05 153.24 46.63 13.65

Wartości odżywcze na 1 z 8 porcji

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Wartości odżywcze na porcję 325.36 33.38 19.15 5.83 1.71

Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie składników użytych w przepisie na rosół z gęsi. Rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.

Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Porcja rosołowa z gęsi 238 25.9 15.2 0.0 0.0
Marchew 41 0.9 0.2 9.6 2.8
Pietruszka 36 3.0 0.1 6.3 3.3
Seler 15 0.7 0.2 2.1 1.6
Por 61 1.5 0.3 14.0 1.8
Seler naciowy 6 0.3 0.1 1.2 0.6
Cebula 44 1.2 0.1 10.3 1.7
Czosnek 22 1.2 0.0 4.5 0.3

Zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także osiągania i zachowania optymalnej masy ciała. Istotne jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków było świadome i poprzedzone odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość spożywanych pokarmów oraz ich wpływ na organizm. Najważniejsze w zdrowym odżywianiu jest, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w składniki odżywcze i makroelementy.

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.83

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)