Na skróty
Niegdyś domowy makaron podawany do obiadu był całkiem normalnym zjawiskiem. Obecnie przygotowywanie własnego makaronu ociera się wręcz o wariactwo i dosłownie marnowanie czasu. Dzisiaj pokaże Ci jak łatwe jest przygotowanie domowego makaronu. W moim przepisie używam tylko wałka, noża oraz drewnianego blatu, czyli to co praktycznie każdy z nas ma w swoim domu. Makaron jest o tyle świetną sprawą, że można go przygotować na zapas i wykorzystać w dowolnym momencie. Wystarczy przygotować większą ilość ciasta, np. z kilograma mąki, a następnie gotowy makaron jeszcze przed gotowaniem ususzyć.
Oczywiście znajdziesz tutaj dokładny przepis jak przygotować domowy makaron, ale również w pakiecie dorzuciłem kilka wskazówek na przygotowanie makaronu smażonego z boczkiem. Ponieważ taki świeży makaron, prosto z gotowania najlepiej nadaję się do przygotowywania innych dań 🙂
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis domowy makaron smażony z boczkiem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- łyżeczka soli
- 5 jaj
Przepis na domowy makaron
- Wszystkie składniki na makaron łączymy i zagniatamy około 10 minut, tak aby powstała jednolita masa ciasta.
- Następnie dzielimy ciasto na 3 równe części i każdą z nich oddzielnie rozwałkowujemy na grubość od 1 do 2 mm.
- Powstałe paty ciasta układamy na bawełnianych ściereczkach i pozostawiamy do przeschnięcia na około 10 minut.
- Każdy płat ciasta kroimy na 5 centymetrowe paski, następnie układamy je na sobie warstwowo i kroimy w poprzek, tak aby powstała makaron pożądanego rozmiaru.
- Domowy makaron wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do momentu miękkości, czyli około 5 — 6 minut. Makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aby się nie posklejał.
Poniżej znajdziesz przepis na domowy makaron smażony z boczkiem. Oczywiście będzie potrzebny boczek w takiej ilości jaka będzie dla Ciebie odpowiednia, oraz pieprz czarny do smaku i natka pietruszki.
Przepis na makaron smażony z boczkiem
- Boczek pokrojony w cienkie paseczki podsmażamy na patelni, następnie dodajemy domowy makaron i smażymy całość na dość szybkim ogniu od czasu przez około 3 minuty.
- Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy czarnym pieprzem mielonym i mieszamy dokładnie. Smacznego!
Zobacz również: Tradycyjny rosół z gęsi
Oceń ten przepis!