Domowy makaron smażony z boczkiem

Przepis na domowy makaron smażony z boczkiem
Przepis na domowy makaron smażony z boczkiem

Niegdyś domowy makaron podawany do obiadu był całkiem normalnym zjawiskiem. Obecnie przygotowywanie własnego makaronu ociera się wręcz o wariactwo i dosłownie marnowanie czasu. Dzisiaj pokaże Ci jak łatwe jest przygotowanie domowego makaronu. W moim przepisie używam tylko wałka, noża oraz drewnianego blatu, czyli to co praktycznie każdy z nas ma w swoim domu. Makaron jest o tyle świetną sprawą, że można go przygotować na zapas i wykorzystać w dowolnym momencie. Wystarczy przygotować większą ilość ciasta, np. z kilograma mąki, a następnie gotowy makaron jeszcze przed gotowaniem ususzyć.

Oczywiście znajdziesz tutaj dokładny przepis jak przygotować domowy makaron, ale również w pakiecie dorzuciłem kilka wskazówek na przygotowanie makaronu smażonego z boczkiem. Ponieważ taki świeży makaron, prosto z gotowania najlepiej nadaję się do przygotowywania innych dań 🙂

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • łyżeczka soli
  • 5 jaj

Przepis na domowy makaron

  1. Wszystkie składniki na makaron łączymy i zagniatamy około 10 minut, tak aby powstała jednolita masa ciasta.
  2. Następnie dzielimy ciasto na 3 równe części i każdą z nich oddzielnie rozwałkowujemy na grubość od 1 do 2 mm.
  3. Powstałe paty ciasta układamy na bawełnianych ściereczkach i pozostawiamy do przeschnięcia na około 10 minut.
  4. Każdy płat ciasta kroimy na 5 centymetrowe paski, następnie układamy je na sobie warstwowo i kroimy w poprzek, tak aby powstała makaron pożądanego rozmiaru.
  5. Domowy makaron wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do momentu miękkości, czyli około 5 — 6 minut. Makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aby się nie posklejał.

Poniżej znajdziesz przepis na domowy makaron smażony z boczkiem. Oczywiście będzie potrzebny boczek w takiej ilości jaka będzie dla Ciebie odpowiednia, oraz pieprz czarny do smaku i natka pietruszki.

Przepis na makaron smażony z boczkiem

  1. Boczek pokrojony w cienkie paseczki podsmażamy na patelni, następnie dodajemy domowy makaron i smażymy całość na dość szybkim ogniu od czasu przez około 3 minuty.
  2. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy czarnym pieprzem mielonym i mieszamy dokładnie. Smacznego!

Zobacz również: Tradycyjny rosół z gęsi

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.8 / 5 (19 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x