Domowy makaron smażony z boczkiem

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Niegdyś domowy makaron podawany do obiadu był całkiem normalnym zjawiskiem. Obecnie przygotowywanie własnego makaronu ociera się wręcz o wariactwo i dosłownie marnowanie czasu. Dzisiaj pokaże Ci jak łatwe jest przygotowanie domowego makaronu. W moim przepisie używam tylko wałka, noża oraz drewnianego blatu, czyli to co praktycznie każdy z nas ma w swoim domu. Makaron jest o tyle świetną sprawą, że można go przygotować na zapas i wykorzystać w dowolnym momencie. Wystarczy przygotować większą ilość ciasta, np. z kilograma mąki, a następnie gotowy makaron jeszcze przed gotowaniem ususzyć.

Reklamy Ads By Google

Oczywiście znajdziesz tutaj dokładny przepis jak przygotować domowy makaron, ale również w pakiecie dorzuciłem kilka wskazówek na przygotowanie makaronu smażonego z boczkiem. Ponieważ taki świeży makaron, prosto z gotowania najlepiej nadaję się do przygotowywania innych dań 🙂

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis domowy makaron smażony z boczkiem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • łyżeczka soli
  • 5 jaj
Zobacz inne przepisy z: , , , , ,

Przepis na domowy makaron

  1. Wszystkie składniki na makaron łączymy i zagniatamy około 10 minut, tak aby powstała jednolita masa ciasta.
  2. Następnie dzielimy ciasto na 3 równe części i każdą z nich oddzielnie rozwałkowujemy na grubość od 1 do 2 mm.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Powstałe paty ciasta układamy na bawełnianych ściereczkach i pozostawiamy do przeschnięcia na około 10 minut.
  5. Każdy płat ciasta kroimy na 5 centymetrowe paski, następnie układamy je na sobie warstwowo i kroimy w poprzek, tak aby powstała makaron pożądanego rozmiaru.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Domowy makaron wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do momentu miękkości, czyli około 5 — 6 minut. Makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aby się nie posklejał.
  8. Reklamy Ads By Google

Poniżej znajdziesz przepis na domowy makaron smażony z boczkiem. Oczywiście będzie potrzebny boczek w takiej ilości jaka będzie dla Ciebie odpowiednia, oraz pieprz czarny do smaku i natka pietruszki.

Przepis na makaron smażony z boczkiem

Reklamy Ads By Google
  1. Boczek pokrojony w cienkie paseczki podsmażamy na patelni, następnie dodajemy domowy makaron i smażymy całość na dość szybkim ogniu od czasu przez około 3 minuty.
  2. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy czarnym pieprzem mielonym i mieszamy dokładnie. Smacznego!
  3. Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Tradycyjny rosół z gęsi

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.79

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 424
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)