Domowy rosół z indyka

Przepis na Domowy rosół z indyka
Przepis na Domowy rosół z indyka

Wypróbuj domowy rosół z indyka! Klasyczny rosół podbija kubki smakowe wielu osób. Ten aromatyczny wywar z mięsa i warzyw nie tylko błyskawicznie rozgrzewa, ale również uzupełnia braki składników odżywczych. Kiedyś był pozycją obowiązkową na wzmocnienie dla osłabionych z powodu infekcji dróg oddechowych. Niektórzy też nie wyobrażają sobie bez niego niedzielnego obiadu. Poza tym jest wyjątkowo łatwy w przygotowaniu i w zasadzie każdy może go ugotować bez względu na swoje umiejętności kulinarne. Czasami jednak warto poeksperymentować ze składnikami i niekoniecznie bazą rosołu musi być mięso z kurczaka i wołowina.

Domowy rosół z indyka, czyli odświeżony przepis na tradycyjne danie

Teoretycznie zmienia się niewiele, ponieważ i w tej wersji pojawia się mięso, warzywa korzeniowe i przyprawy. Pomimo to rosół okazuje się zupełnie inny, właśnie z powodu indyka i jego dość wyrazistego, acz bardzo delikatnego smaku. Właśnie dlatego wiele osób preferuje mięso indycze, które ponadto charakteryzuje się niewielką zawartością tłuszczu. Dzięki temu rosołem ugotowanym na bazie indyka z marchewkami, korzeniem pietruszki, selerem, porem i lubczykiem zachwycają się osoby będące na diecie i ceniące sobie dania lekkostrawne, dla których tradycyjny przepis okazuje się zbyt tłusty.

Składniki:

  • 2 skrzydełka z indyka
  • dwie szyje z indyka
  • dwie średnie marchewki
  • średnia pietruszka
  • pół małego selera
  • 5 centymetrów pora
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • odrobina natki pietruszki
  • pieprz i sól

Jak przygotować domowy rosół z indyka?

  1. PRZYGOTOWANIE MIĘSA I WARZYW
    Myjemy mięso indyka, wkładamy do garnka, dodajemy 1 łyżeczkę soli i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na pół godziny. Włoszczyznę myjemy i obieramy. Nie kroimy, będziemy wrzucać w całości.
  2. GOTOWANIE MIĘSA
    Wylewamy wodę z płukanki, zalewamy 2,5 litrami świeżej zimnej wody. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe. Gotujemy na większym ogniu i zbieramy szumowiny z powierzchni. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez półtorej godziny.
  3. Dodajemy wszystkie warzywa i gotujemy pod uchyloną pokrywką na małym ogniu przez półtorej godziny.
  4. 15 minut przed końcem gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki, łodygę selera naciowego oraz jedną łyżkę oliwy z oliwek.
  5. Całość gotujemy jeszcze chwilę, następnie wyjmujemy łodygę selera. Podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem. Smacznego!
Oceń ten przepis!
[Oceny: 27 Średnia: 4.9]
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

4 Komentarze

  1. Pyszny rosól, robiłam pierwszy raz w życiu i wyszedł świetny. Niebo w gębie!

  2. Konkretny przepis, pyszny rosołek 😉

  3. Ciesze się że Wam smakuje 🙂 U mnie wszyscy się zajadają 🙂

  4. Wreszcie porządny przepis na pyszny rosołek. Polecam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

37 + = 39