Domowy rosół z indyka

Przepis na Domowy rosół z indyka
Przepis na Domowy rosół z indyka

Wypróbuj domowy rosół z indyka! Klasyczny rosół podbija kubki smakowe wielu osób. Ten aromatyczny wywar z mięsa i warzyw nie tylko błyskawicznie rozgrzewa, ale również uzupełnia braki składników odżywczych. Kiedyś był pozycją obowiązkową na wzmocnienie dla osłabionych z powodu infekcji dróg oddechowych. Niektórzy też nie wyobrażają sobie bez niego niedzielnego obiadu. Poza tym jest wyjątkowo łatwy w przygotowaniu i w zasadzie każdy może go ugotować bez względu na swoje umiejętności kulinarne. Czasami jednak warto poeksperymentować ze składnikami i niekoniecznie bazą rosołu musi być mięso z kurczaka i wołowina.

Domowy rosół z indyka, czyli odświeżony przepis na tradycyjne danie

Teoretycznie zmienia się niewiele, ponieważ i w tej wersji pojawia się mięso, warzywa korzeniowe i przyprawy. Pomimo to rosół okazuje się zupełnie inny, właśnie z powodu indyka i jego dość wyrazistego, acz bardzo delikatnego smaku. Właśnie dlatego wiele osób preferuje mięso indycze, które ponadto charakteryzuje się niewielką zawartością tłuszczu. Dzięki temu rosołem ugotowanym na bazie indyka z marchewkami, korzeniem pietruszki, selerem, porem i lubczykiem zachwycają się osoby będące na diecie i ceniące sobie dania lekkostrawne, dla których tradycyjny przepis okazuje się zbyt tłusty.

Składniki:

  • 2 skrzydełka z indyka
  • dwie szyje z indyka
  • dwie średnie marchewki
  • średnia pietruszka
  • pół małego selera
  • 5 centymetrów pora
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • odrobina natki pietruszki
  • pieprz i sól

Jak przygotować domowy rosół z indyka?

  1. PRZYGOTOWANIE MIĘSA I WARZYW
    Myjemy mięso indyka, wkładamy do garnka, dodajemy 1 łyżeczkę soli i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na pół godziny. Włoszczyznę myjemy i obieramy. Nie kroimy, będziemy wrzucać w całości.
  2. GOTOWANIE MIĘSA
    Wylewamy wodę z płukanki, zalewamy 2,5 litrami świeżej zimnej wody. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe. Gotujemy na większym ogniu i zbieramy szumowiny z powierzchni. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez półtorej godziny.
  3. Dodajemy wszystkie warzywa i gotujemy pod uchyloną pokrywką na małym ogniu przez półtorej godziny.
  4. 15 minut przed końcem gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki, łodygę selera naciowego oraz jedną łyżkę oliwy z oliwek.
  5. Całość gotujemy jeszcze chwilę, następnie wyjmujemy łodygę selera. Podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem. Smacznego!

Zobacz również: Domowy rosół na skrzydełkach

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.8 / 5 (47 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments
5
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x