Wypróbuj domowy rosół z indyka! Klasyczny rosół podbija kubki smakowe wielu osób. Ten aromatyczny wywar z mięsa i warzyw nie tylko błyskawicznie rozgrzewa, ale również uzupełnia braki składników odżywczych. Kiedyś był pozycją obowiązkową na wzmocnienie dla osłabionych z powodu infekcji dróg oddechowych. Niektórzy też nie wyobrażają sobie bez niego niedzielnego obiadu. Poza tym jest wyjątkowo łatwy w przygotowaniu i w zasadzie każdy może go ugotować bez względu na swoje umiejętności kulinarne. Czasami jednak warto poeksperymentować ze składnikami i niekoniecznie bazą rosołu musi być mięso z kurczaka i wołowina.
Domowy rosół z indyka, czyli odświeżony przepis na tradycyjne danie
Teoretycznie zmienia się niewiele, ponieważ i w tej wersji pojawia się mięso, warzywa korzeniowe i przyprawy. Pomimo to rosół okazuje się zupełnie inny, właśnie z powodu indyka i jego dość wyrazistego, acz bardzo delikatnego smaku. Właśnie dlatego wiele osób preferuje mięso indycze, które ponadto charakteryzuje się niewielką zawartością tłuszczu. Dzięki temu rosołem ugotowanym na bazie indyka z marchewkami, korzeniem pietruszki, selerem, porem i lubczykiem zachwycają się osoby będące na diecie i ceniące sobie dania lekkostrawne, dla których tradycyjny przepis okazuje się zbyt tłusty.
Składniki:
- dwa skrzydełka z indyka
- dwie szyje z indyka
- dwie średnie marchewki
- średnia pietruszka
- pół małego selera
- 5 centymetrów pora
- 1 łodyga selera naciowego
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- odrobina natki pietruszki
- pieprz
- sól
Jak przygotować domowy rosół z indyka?
- PRZYGOTOWANIE MIĘSA I WARZYW
Myjemy mięso indyka, wkładamy do garnka, dodajemy 1 łyżeczkę soli i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na pół godziny. Włoszczyznę myjemy i obieramy. Nie kroimy, będziemy wrzucać w całości. - GOTOWANIE MIĘSA
Wylewamy wodę z płukanki, zalewamy 2,5 litrami świeżej zimnej wody. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe. Gotujemy na większym ogniu i zbieramy szumowiny z powierzchni. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez półtorej godziny. - Dodajemy wszystkie warzywa i gotujemy pod uchyloną pokrywką na małym ogniu przez półtorej godziny.
- 15 minut przed końcem gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki, łodygę selera naciowego oraz jedną łyżkę oliwy z oliwek.
- Całość gotujemy jeszcze chwilę, następnie wyjmujemy łodygę selera. Podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem. Smacznego!
Wreszcie porządny przepis na pyszny rosołek. Polecam.
Ciesze się że Wam smakuje 🙂 U mnie wszyscy się zajadają 🙂
Konkretny przepis, pyszny rosołek 😉
Pyszny rosól, robiłam pierwszy raz w życiu i wyszedł świetny. Niebo w gębie!