Szukasz sprawdzonego przepisu na tłusty i syty rosół? Poznaj domowy rosół z gęsi, który jest klasycznym i bogatym w smaku daniem. Delikatne, a jednocześnie intensywne mięso gęsi sprawia, że rosół nabiera niepowtarzalnego charakteru, stając się głęboki i aromatyczny. Dodatkowo podawany z domowym makaronem nie ma sobie równych ⭐❤
Na skróty
Poznaj mój ulubiony przepis na tradycyjny oraz bardzo intensywnie aromatyczny rosół z gęsi, który przyrządzam z domowym makaronem. Kwintesencja smaku i ponad 100 lat tradycji zamknięta w złotym bulionie to chyba najlepsza rekomendacja. Rosół z gęsi jest moim zdaniem najlepszą wersją tego dania, ponieważ gęsina zawiera odpowiednie ilości tłuszczyku. Dzięki czemu wywar rosołowy z gęsi zawiera dużo cennych właściwości, jest bardzo wzmacniający i dobry na przeziębienie.
Tradycyjny rosół z gęsi
Tradycyjnie do swoich rosołów dodaję opaloną cebulę i kilka ząbków czosnku, które dodają takiego swojskiego aromatu. Ponadto cebula dodana razem z łupinką podkręca kolor złotego wywaru. W moim domu rosół z gęsiną to obowiązkowa pozycja na niedzielny obiad. A jeśli zastanawiasz się jaka gęś będzie najlepsza, to do przygotowania pysznego rosołu będzie to gęś suwalska, gdyż jest jedną z najtłustszych ras gęsi domowej. Ale spokojnie, każda inna gęś sprawdzi się też wyśmienicie 🙂
Zanim zaczniesz przygotowywać rosół z gęsi, przeczytaj cały przepis, opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.
Składniki
- porcja rosołowa z gęsi (ja zazwyczaj dodaję 1 korpus, dwa skrzydełka, szyję i udko)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- łodyga małego pora
- łodyga selera naciowego
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 4 ziarna pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- natka pietruszki
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- jasny sos sojowy (opcjonalnie)
Przepis na rosół z gęsi
- W pierwszej kolejności oczyszczamy i myjemy pod bieżącą wodą części z gęsi. Następnie wkładamy do garnka, zalewamy 2,5 litra wody i dodajemy łyżeczkę soli. Dodajemy łyżeczkę soli i doprowadzamy do zagotowania.
- Wywar gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Koniecznie podczas gotowania łyżką cedzakową lub sitkiem zbieramy szumowiny.
- Podczas kiedy rosół z gęsi się gotuje, obieramy marchewki, pietruszkę, selera oraz czosnek. Czosnek oraz nieobraną cebulę przecinamy na pół i opalamy nad palnikiem gazowym do momentu, aż się trochę przypalą.
- Następnie dodajemy wszystkie przygotowane warzywa oraz przyprawy — ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu do rosołu. Wywar z gęsi gotujemy przykryciem kolejne 1,5 godziny.
- Następnie 15 minut przed końcem gotowania dodajemy łodygę selera naciowego oraz pora.
- Kiedy domowy rosół z gęsi będzie już gotowy, wyjmujemy wszystko, części mięsne oddzielnie, a warzywa oddzielnie. Niepotrzebne składniki, jak nać selera wyrzucamy.
- Następnie pozostałą część rosołu przecedzamy przez drobne sitko pilnując przy tym, aby osad z dna po gotowaniu pozostał w poprzednim garnku. W taki sposób powstanie klarowny wywar rosołowy.
- Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, lubczyku oraz opcjonalnie dwie łyżki sosu sojowego. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym do smaku. Smacznego!
Gotowy rosół z gęsi możemy podawać z ugotowanym makaronem, jednak najlepszy będzie z własnym, przygotowanym z tego przepisu. Makaron możemy przygotować wcześniej. Oczywiście do rosołu z gęsi przyda się odrobina natki pietruszki.
Zobacz również: Domowy rosół z indyka
Tabela wartości odżywczych
Wartości odżywcze dla całego przepisu
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Całkowite wartości odżywcze | 2602.91 | 267.05 | 153.24 | 46.63 | 13.65 |
Wartości odżywcze na 1 z 8 porcji
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Wartości odżywcze na porcję | 325.36 | 33.38 | 19.15 | 5.83 | 1.71 |
Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie składników użytych w przepisie na rosół z gęsi. Rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.
Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Porcja rosołowa z gęsi | 238 | 25.9 | 15.2 | 0.0 | 0.0 |
Marchew | 41 | 0.9 | 0.2 | 9.6 | 2.8 |
Pietruszka | 36 | 3.0 | 0.1 | 6.3 | 3.3 |
Seler | 15 | 0.7 | 0.2 | 2.1 | 1.6 |
Por | 61 | 1.5 | 0.3 | 14.0 | 1.8 |
Seler naciowy | 6 | 0.3 | 0.1 | 1.2 | 0.6 |
Cebula | 44 | 1.2 | 0.1 | 10.3 | 1.7 |
Czosnek | 22 | 1.2 | 0.0 | 4.5 | 0.3 |
Zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także osiągania i zachowania optymalnej masy ciała. Istotne jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków było świadome i poprzedzone odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość spożywanych pokarmów oraz ich wpływ na organizm. Najważniejsze w zdrowym odżywianiu jest, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w składniki odżywcze i makroelementy.