Na skróty
Poznaj mój ulubiony przepis na tradycyjny oraz bardzo intensywnie aromatyczny rosół z gęsi, który przyrządzam z domowym makaronem. Kwintesencja smaku i ponad 100 lat tradycji zamknięta w złotym bulionie to chyba najlepsza rekomendacja. Rosół z gęsi jest moim zdaniem najlepszą wersją tego dania, ponieważ gęsina zawiera odpowiednie ilości tłuszczyku. Dzięki czemu wywar rosołowy z gęsi zawiera dużo cennych właściwości, jest bardzo wzmacniający i dobry na przeziębienie.
Tradycyjny rosół z gęsi
Tradycyjnie do swoich rosołów dodaję opaloną cebulę i kilka ząbków czosnku, które dodają takiego swojskiego aromatu. Ponadto cebula dodana razem z łupinką podkręca kolor złotego wywaru. W moim domu rosół z gęsiną to obowiązkowa pozycja na niedzielny obiad. A jeśli zastanawiasz się jaka gęś będzie najlepsza, to do przygotowania pysznego rosołu będzie to gęś suwalska, gdyż jest jedną z najtłustszych ras gęsi domowej. Ale spokojnie, każda inna gęś sprawdzi się też wyśmienicie 🙂
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis rosół z gęsi, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- porcja rosołowa z gęsi (ja zazwyczaj dodaję 1 korpus, dwa skrzydełka, szyję i udko)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- łodyga małego pora
- łodyga selera naciowego
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 4 ziarna pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- natka pietruszki
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- jasny sos sojowy (opcjonalnie)
Przepis na rosół z gęsi
- W pierwszej kolejności oczyszczamy i myjemy pod bieżącą wodą części z gęsi. Następnie wkładamy do garnka, zalewamy 2,5 litra wody i dodajemy łyżeczkę soli. Dodajemy łyżeczkę soli i doprowadzamy do zagotowania.
- Wywar gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Koniecznie podczas gotowania łyżką cedzakową lub sitkiem zbieramy szumowiny.
- Podczas kiedy rosół z gęsi się gotuje, obieramy marchewki, pietruszkę, selera oraz czosnek. Czosnek oraz nieobraną cebulę przecinamy na pół i opalamy nad palnikiem gazowym do momentu, aż się trochę przypalą.
- Następnie dodajemy wszystkie przygotowane warzywa oraz przyprawy — ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu do rosołu. Wywar z gęsi gotujemy przykryciem kolejne 1,5 godziny.
- Następnie 15 minut przed końcem gotowania dodajemy łodygę selera naciowego oraz pora.
- Kiedy domowy rosół z gęsi będzie już gotowy, wyjmujemy wszystko, części mięsne oddzielnie, a warzywa oddzielnie. Niepotrzebne składniki, jak nać selera wyrzucamy.
- Następnie pozostałą część rosołu przecedzamy przez drobne sitko pilnując przy tym, aby osad z dna po gotowaniu pozostał w poprzednim garnku. W taki sposób powstanie klarowny wywar rosołowy.
- Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, lubczyku oraz opcjonalnie dwie łyżki sosu sojowego. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym do smaku. Smacznego!
Gotowy rosół z gęsi możemy podawać z ugotowanym makaronem, jednak najlepszy będzie z własnym, przygotowanym z tego przepisu. Makaron możemy przygotować wcześniej. Oczywiście do rosołu z gęsi przyda się odrobina natki pietruszki.
Zobacz również: Domowy rosół z indyka
Oceń ten przepis!