Rosół z gęsi

Jak zrobić Tradycyjny rosół z gęsi?
Jak zrobić Tradycyjny rosół z gęsi?

Poznaj mój ulubiony przepis na tradycyjny oraz bardzo intensywnie aromatyczny rosół z gęsi, który przyrządzam z domowym makaronem. Kwintesencja smaku i ponad 100 lat tradycji zamknięta w złotym bulionie to chyba najlepsza rekomendacja. Rosół z gęsi jest moim zdaniem najlepszą wersją tego dania, ponieważ gęsina zawiera odpowiednie ilości tłuszczyku. Dzięki czemu wywar rosołowy z gęsi zawiera dużo cennych właściwości, jest bardzo wzmacniający i dobry na przeziębienie.

Tradycyjny rosół z gęsi

Tradycyjnie do swoich rosołów dodaję opaloną cebulę i kilka ząbków czosnku, które dodają takiego swojskiego aromatu. Ponadto cebula dodana razem z łupinką podkręca kolor złotego wywaru. W moim domu rosół z gęsiną to obowiązkowa pozycja na niedzielny obiad. A jeśli zastanawiasz się jaka gęś będzie najlepsza, to do przygotowania pysznego rosołu będzie to gęś suwalska, gdyż jest jedną z najtłustszych ras gęsi domowej. Ale spokojnie, każda inna gęś sprawdzi się też wyśmienicie 🙂

Składniki:

  • porcja rosołowa z gęsi (ja zazwyczaj dodaję 1 korpus, dwa skrzydełka, szyję i udko)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • łodyga małego pora
  • łodyga selera naciowego
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 4 ziarna pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • natka pietruszki
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • jasny sos sojowy (opcjonalnie)

Przepis na rosół z gęsi

  1. W pierwszej kolejności oczyszczamy i myjemy pod bieżącą wodą części z gęsi. Następnie wkładamy do garnka, zalewamy 2,5 litra wody i dodajemy łyżeczkę soli. Dodajemy łyżeczkę soli i doprowadzamy do zagotowania.
  2. Wywar gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Koniecznie podczas gotowania łyżką cedzakową lub sitkiem zbieramy szumowiny.
  3. Podczas kiedy rosół z gęsi się gotuje, obieramy marchewki, pietruszkę, selera oraz czosnek. Czosnek oraz nieobraną cebulę przecinamy na pół i opalamy nad palnikiem gazowym do momentu, aż się trochę przypalą.
    Tradycyjny rosół z gęsi — składniki, palona cebula i czosnek
  4. Następnie dodajemy wszystkie przygotowane warzywa oraz przyprawy — ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu do rosołu. Wywar z gęsi gotujemy przykryciem kolejne 1,5 godziny.
  5. Następnie 15 minut przed końcem gotowania dodajemy łodygę selera naciowego oraz pora.
  6. Kiedy domowy rosół z gęsi będzie już gotowy, wyjmujemy wszystko, części mięsne oddzielnie, a warzywa oddzielnie. Niepotrzebne składniki, jak nać selera wyrzucamy.
  7. Następnie pozostałą część rosołu przecedzamy przez drobne sitko pilnując przy tym, aby osad z dna po gotowaniu pozostał w poprzednim garnku. W taki sposób powstanie klarowny wywar rosołowy.
  8. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, lubczyku oraz opcjonalnie dwie łyżki sosu sojowego. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym do smaku. Smacznego!

Gotowy rosół z gęsi możemy podawać z ugotowanym makaronem, jednak najlepszy będzie z własnym, przygotowanym z tego przepisu. Makaron możemy przygotować wcześniej. Oczywiście do rosołu z gęsi przyda się odrobina natki pietruszki.

Zobacz również: Domowy rosół z indyka

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.8 / 5 (72 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments