Rosół z klopsikami drobiowymi i szpinakiem jest tradycyjną potrawą włoską podawaną na weselach.
Składniki na klopsiki:
- 450 gram mielonego mięsa z indyka
- jajko
- ususzona bułka
- mąka pszenna
- natka pietruszki
- mleko
- sól
- pieprz
Składniki na rosół:
- 2 litry bulionu drobiowego
- łyżka oliwy z oliwek
- mała cebula
- dwa ząbki czosnku
- dwie średnie marchewki
- nać z selera
- natka pietruszki
- 250 gram świeżego szpinaku baby
- makaron
- sól
- pieprz
Jak przygotować włoski rosół z klopsikami?
- Suchą bułkę namaczamy w mleko na około 15 minut przed wyrobieniem mięsa. Następnie mięso z indyka łączymy ze wszystkimi składnikami i wyrabiamy, aż zacznie odchodzić od ręki. Po wyrobieniu mięsa odstawiamy je do lodówki.
- Do wysokiego garnka wlewamy oliwę, dodajemy siekaną cebulę oraz czosnek, smażymy na średnim ogniu, do momentu zeszklenia cebuli. Następnie zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia.
- Marchewki kroimy w półksiężyce i wrzucamy do bulionu, gotujemy maksymalnie 5 minut.
- W tym samym czasie z przygotowanej wcześniej masy z mięsa indyka formujemy około 25 – 35 klopsików i każdy chwilę obsmażamy na patelni, następnie wrzucamy je do gotującego się bulionu.
- Kiedy wszystkie klopsiki wylądują w bulionie, dodajemy umytą nać selera. Gotujemy wszystko razem do momentu, aż marchewka będzie miękka.
- Następnie wyciągamy nać z selera i dodajemy świeży szpinak, mieszamy. Wystarczy mu 1 minuta gotowania. Zestawiamy z ognia. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku.
- W oddzielnym garnku gotujemy makaron według wskazówek podanych na opakowaniu. Odpowiedni będzie taki jak do niedzielnego rosołu.
Rosół z klopsikami podajemy z makaronem, danie możesz udekorować świeżą natką pietruszki, a dla wykwintnych smakoszy polecam tarty parmezan. Dodatek sera nada zupie niedzielnej wyjątkowo włoskiego smaku i aromatu. Buon appetito!
Dodaj komentarz