Rosół z klopsikami drobiowymi i szpinakiem

Rosół z klopsikami drobiowymi i szpinakiem
Rosół z klopsikami drobiowymi i szpinakiem

Rosół z klopsikami drobiowymi i szpinakiem jest tradycyjną potrawą włoską podawaną na weselach.

Składniki na klopsiki:

  • 450 gram mielonego mięsa z indyka
  • jajko
  • ususzona bułka
  • mąka pszenna
  • natka pietruszki
  • mleko
  • sól i pieprz

Składniki na rosół:

  • 2 litry bulionu drobiowego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • mała cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • dwie średnie marchewki
  • nać z selera
  • natka pietruszki
  • 250 gram świeżego szpinaku baby
  • makaron
  • sól i pieprz

Jak przygotować włoski rosół z klopsikami?

  1. Suchą bułkę namaczamy w mleko na około 15 minut przed wyrobieniem mięsa. Następnie mięso z indyka łączymy ze wszystkimi składnikami i wyrabiamy, aż zacznie odchodzić od ręki. Po wyrobieniu mięsa odstawiamy je do lodówki.
  2. Następnie do wysokiego garnka wlewamy oliwę, dodajemy siekaną cebulę oraz czosnek, smażymy na średnim ogniu, do momentu zeszklenia cebuli. Następnie zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia.
  3. Marchewki kroimy w półksiężyce i wrzucamy do bulionu, gotujemy maksymalnie 5 minut.
  4. W tym samym czasie z przygotowanej wcześniej masy z mięsa indyka formujemy około 25 — 35 klopsików i każdy chwilę obsmażamy na patelni, następnie wrzucamy je do gotującego się bulionu.
  5. Kiedy wszystkie klopsiki wylądują w bulionie, dodajemy umytą nać selera. Gotujemy wszystko razem do momentu, aż marchewka będzie miękka.
  6. Następnie wyciągamy nać z selera i dodajemy świeży szpinak, mieszamy. Wystarczy mu 1 minuta gotowania. Zestawiamy z ognia. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku.
  7. W oddzielnym garnku gotujemy makaron według wskazówek podanych na opakowaniu. Odpowiedni będzie taki jak do niedzielnego rosołu.

Rosół z klopsikami podajemy z makaronem, danie możesz udekorować świeżą natką pietruszki, a dla wykwintnych smakoszy polecam tarty parmezan. Dodatek sera nada zupie niedzielnej wyjątkowo włoskiego smaku i aromatu. Buon appetito!

Oceń ten przepis!
[Oceny: 9 Średnia: 4.9]
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

+ 57 = 59