Rosół z klopsikami drobiowymi i szpinakiem

Rosół z klopsikami drobiowymi i szpinakiem
Rosół z klopsikami drobiowymi i szpinakiem

Kuchnia włoska słynie z dań makaronowych, pizzy i wszelkiego rodzaju pasty. Jednak mało kto wie, że rosół z klopsikami drobiowymi i szpinakiem jest tradycyjną potrawą włoską podawaną na weselach.

O ile w przypadku dań z makaronem w roli głównej często jest tak, że wystarczy zajrzeć do lodówki, aby szybko przygotować pyszne danie. To przepis na rosół z klopsikami nie jest tak oczywisty, jednak zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. Potrawę przygotuje się bardzo łatwo, a niezbędne produkty zazwyczaj są pod ręką.

Składniki na klopsiki:

  • 450 g mielonego mięsa z indyka
  • jajko
  • ususzona bułka
  • mąka pszenna
  • natka pietruszki
  • mleko
  • sól i pieprz

Składniki na rosół:

  • 2 litry bulionu drobiowego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • mała cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • dwie średnie marchewki
  • nać z selera
  • natka pietruszki
  • 250 gram świeżego szpinaku baby
  • makaron
  • sól i pieprz

Przepis na włoski rosół z klopsikami?

  1. Suchą bułkę namaczamy w mleko na około 15 minut przed wyrobieniem mięsa. Następnie mięso z indyka łączymy ze wszystkimi składnikami i wyrabiamy, aż zacznie odchodzić od ręki. Po wyrobieniu mięsa odstawiamy je do lodówki.
  2. Następnie do wysokiego garnka wlewamy oliwę, dodajemy siekaną cebulę oraz czosnek, smażymy na średnim ogniu, do momentu zeszklenia cebuli. Następnie zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia.
  3. Marchewki kroimy w półksiężyce i wrzucamy do bulionu, gotujemy maksymalnie 5 minut.
  4. W tym samym czasie z przygotowanej wcześniej masy z mięsa indyka formujemy około 25 — 35 klopsików i każdy chwilę obsmażamy na patelni, następnie wrzucamy je do gotującego się bulionu.
  5. Kiedy wszystkie klopsiki wylądują w bulionie, dodajemy umytą nać selera. Gotujemy wszystko razem do momentu, aż marchewka będzie miękka.
  6. Następnie wyciągamy nać z selera i dodajemy świeży szpinak, mieszamy. Wystarczy mu 1 minuta gotowania. Zestawiamy z ognia. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku.
  7. W oddzielnym garnku gotujemy makaron według wskazówek podanych na opakowaniu. Odpowiedni będzie taki jak do niedzielnego rosołu.

Rosół z klopsikami podajemy z makaronem, danie możesz udekorować świeżą natką pietruszki, a dla wykwintnych smakoszy polecam tarty parmezan. Dodatek sera nada zupie wyjątkowo włoskiego smaku i aromatu. Buon appetito!

Zobacz również: Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.8 / 5 (18 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x
()
x