Szukasz sprawdzonego przepisu na zupę tajską? Poznaj wersję tego dania w najlepszym wydaniu! Zupa tajska z mojego przepisu zachwyci Cię głębią smaków, aromatów i esencją azjatyckiego jedzenia. Klasyczna wersja z mojego przepisu jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Doskonała równowaga między pikantnym, słodkim, kwaśnym i słonym smakiem sprawia, że jest też idealnym wyborem w okresie jesienno-zimowym 🔥❤
Na skróty
Zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokosowym to świetna propozycja na rozgrzewający obiad w stylu azjatyckim. Jeśli lubisz wyrazisty i orientalny smak to zdecydowanie jest to danie dla Ciebie. Tradycyjna zupa tajska powstaje na bazie bulionu drobiowego oraz mieszanki pasty curry i trawy cytrynowej. Dodatkowo orientalnego smaku dodaję sos rybny, sok z limonki i świeża kolendra. Oryginalna zupa tajska jest przygotowywana z gęstego mleka kokosowego (95% wyciągu z kokosa), które jest wręcz kremowej konsystencji.
Prosta zupa tajska z kurczakiem świetnie sprawdza się z makaronem ryżowym lub ryżem. Drobnym ułatwieniem podczas gotowania jest możliwość ugotowania makaronu w zupie razem z innymi składnikami. Zupa tajska z kurczakiem powstaje w jednym garnku, co z kolei ma jeszcze dodatkowy plus — mniej do zmywania po obiedzie.
Zanim zaczniesz szykować pyszną zupę po tajsku z kurczakiem i makaronem, polecam przeczytać cały przepis, aby przygotować wszystkie składniki oraz odpowiednio wcześniej zaplanować wykonanie etapów. Chociaż zupa tajska z mojego przepisu nie powinna sprawdź żadnych problemów nawet początkującym kucharzom 🙂
Zanim zaczniesz przygotowywać zupę tajską, przeczytaj cały przepis, opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.
Składniki
- 500 g filetu z kurczaka
- 1,5 l bulionu drobiowego
- 400 ml mleka kokosowego (95% ekstraktu z kokosa)
- 100 g makaronu ryżowego
- średnia papryka
- średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej
- łyżka sosu rybnego
- łyżeczka tartego imbiru
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczka cukru
- 3 łyżki soku z limonki
- świeża kolendra
- pół łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
Zupa tajska przepis
- W pierwszej kolejności oczyszczamy filet z kurczaka, następnie kroimy go na małe kawałki. Filet doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.
- Nagrzewamy garnek z grubym dnem i na średniej mocy kuchenki smażymy kurczaka na oliwie przez 10 minut co jakiś czas mieszając.
- Następnie do podsmażonego kurczaka dodajemy obraną, posiekaną cebulę i ząbki czosnku oraz pokrojoną na kawałki paprykę. Całość mieszamy i smażymy około 5 minut.
- Dodajemy pastę curry, pastę z trawy cytrynowej oraz tarty imbir. Całość dokładnie mieszamy i smażymy około 2 – 3 minuty.
- Następnie dodajemy gorący bulion oraz mleko kokosowe, garnek zakrywamy, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut.
- Dodajemy łyżkę sosu rybnego, łyżeczkę cukru oraz makaron ryżowy. Zupę tajską z makaronem gotujemy jeszcze około 5 minut. Następnie dodajemy sok z limonki oraz posiekaną kolendrę. Smacznego!
Klasyczna tajska zupa stanowi doskonały wybór na rozgrzewający i wyjątkowo pożywny posiłek w chłodne dni, a także jako pomoc w zwalczaniu przeziębienia.
Zobacz również: Kurczak w kremowym sosie curry
Tabela wartości odżywczych
Wartości odżywcze dla całego przepisu
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Całkowite wartości odżywcze | 2639 | 255 | 128 | 135 | 6.2 |
Wartości odżywcze na 1 z 6 porcji
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Wartości odżywcze na porcję | 330 | 31.9 | 16 | 16.9 | 0.8 |
Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie składników użytych w przepisie na zupę tajską z kurczakiem. Rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.
Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Filet z kurczaka | 220 | 44 | 5 | 0 | 0.0 |
Bulion drobiowy | 5 | 1 | 0 | 0.6 | 0.0 |
Mleko kokosowe | 220 | 2 | 22 | 2 | 0.0 |
Makaron ryżowy | 350 | 7 | 1 | 80 | 1.0 |
Papryka | 16 | 0.67 | 0 | 4 | 1.33 |
Cebula | 29.33 | 0.67 | 0 | 6.67 | 1.33 |
Czosnek | 40 | 2.5 | 0 | 10 | 0.5 |
Zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także osiągania i zachowania optymalnej masy ciała. Istotne jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków było świadome i poprzedzone odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość spożywanych pokarmów oraz ich wpływ na organizm. Najważniejsze w zdrowym odżywianiu jest, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w składniki odżywcze i makroelementy.