Zupa tajska

Zupa tajska | Przepis na zupę tajską
Zupa tajska | Przepis na zupę tajską

Zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokosowym to świetna propozycja na rozgrzewający obiad w stylu azjatyckim. Jeśli lubisz wyrazisty i orientalny smak to zdecydowanie jest to danie dla Ciebie. Tradycyjna zupa tajska powstaje na bazie bulionu drobiowego oraz mieszanki pasty curry i trawy cytrynowej. Dodatkowo orientalnego smaku dodaję sos rybny, sok z limonki i świeża kolendra. Oryginalna zupa tajska jest przygotowywana z gęstego mleka kokosowego (95% wyciągu z kokosa), które jest wręcz kremowej konsystencji.

Prosta zupa tajska z kurczakiem świetnie sprawdza się z makaronem ryżowym lub ryżem. Drobnym ułatwieniem podczas gotowania jest możliwość ugotowania makaronu w zupie razem z innymi składnikami. Zupa po tajsku powstaje w jednym garnku, co z kolei ma jeszcze dodatkowy plus — mniej do zmywania po obiedzie.

Zanim zaczniesz szykować pyszną zupę po tajsku z kurczakiem i makaronem, polecam przeczytać cały przepis, aby przygotować wszystkie składniki oraz odpowiednio wcześniej zaplanować wykonanie etapów. Chociaż zupa tajska z mojego przepisu nie powinna sprawdź żadnych problemów nawet początkującym kucharzom 🙂

Składniki:

  • 500 g filetu z kurczaka
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 400 ml mleka kokosowego (95% ekstraktu z kokosa)
  • 100 g makaronu ryżowego
  • średnia papryka
  • średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej
  • łyżka sosu rybnego
  • łyżeczka tartego imbiru
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka cukru
  • 3 łyżki soku z limonki
  • świeża kolendra
  • pół łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu

Zupa tajska przepis

  1. W pierwszej kolejności oczyszczamy filet z kurczaka, następnie kroimy go na małe kawałki. Filet doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.
  2. Nagrzewamy garnek z grubym dnem i na średniej mocy kuchenki smażymy kurczaka na oliwie przez 10 minut co jakiś czas mieszając.
  3. Następnie do podsmażonego kurczaka dodajemy obraną, posiekaną cebulę i ząbki czosnku oraz pokrojoną na kawałki paprykę. Całość mieszamy i smażymy około 5 minut.
  4. Dodajemy pastę curry, pastę z trawy cytrynowej oraz tarty imbir. Całość dokładnie mieszamy i smażymy około 2 – 3 minuty.
  5. Następnie dodajemy gorący bulion oraz mleko kokosowe, garnek zakrywamy, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut.
  6. Dodajemy łyżkę sosu rybnego, łyżeczkę cukru oraz makaron ryżowy. Zupę tajską z makaronem gotujemy jeszcze około 5 minut. Następnie dodajemy sok z limonki oraz posiekaną kolendrę. Smacznego!

Zobacz również: Kurczak w kremowym sosie curry

Oceń ten przepis!
Średnia: 5 / 5 (43 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments