Zupa tajska

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokosowym to świetna propozycja na rozgrzewający obiad w stylu azjatyckim. Jeśli lubisz wyrazisty i orientalny smak to zdecydowanie jest to danie dla Ciebie. Tradycyjna zupa tajska powstaje na bazie bulionu drobiowego oraz mieszanki pasty curry i trawy cytrynowej. Dodatkowo orientalnego smaku dodaję sos rybny, sok z limonki i świeża kolendra. Oryginalna zupa tajska jest przygotowywana z gęstego mleka kokosowego (95% wyciągu z kokosa), które jest wręcz kremowej konsystencji.

Prosta zupa tajska z kurczakiem świetnie sprawdza się z makaronem ryżowym lub ryżem. Drobnym ułatwieniem podczas gotowania jest możliwość ugotowania makaronu w zupie razem z innymi składnikami. Zupa po tajsku powstaje w jednym garnku, co z kolei ma jeszcze dodatkowy plus — mniej do zmywania po obiedzie.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz szykować pyszną zupę po tajsku z kurczakiem i makaronem, polecam przeczytać cały przepis, aby przygotować wszystkie składniki oraz odpowiednio wcześniej zaplanować wykonanie etapów. Chociaż zupa tajska z mojego przepisu nie powinna sprawdź żadnych problemów nawet początkującym kucharzom 🙂

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis zupa tajska, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 500 g filetu z kurczaka
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 400 ml mleka kokosowego (95% ekstraktu z kokosa)
  • 100 g makaronu ryżowego
  • średnia papryka
  • średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej
  • łyżka sosu rybnego
  • łyżeczka tartego imbiru
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka cukru
  • 3 łyżki soku z limonki
  • świeża kolendra
  • pół łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Zupa tajska przepis

  1. W pierwszej kolejności oczyszczamy filet z kurczaka, następnie kroimy go na małe kawałki. Filet doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.
  2. Nagrzewamy garnek z grubym dnem i na średniej mocy kuchenki smażymy kurczaka na oliwie przez 10 minut co jakiś czas mieszając.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie do podsmażonego kurczaka dodajemy obraną, posiekaną cebulę i ząbki czosnku oraz pokrojoną na kawałki paprykę. Całość mieszamy i smażymy około 5 minut.
  5. Dodajemy pastę curry, pastę z trawy cytrynowej oraz tarty imbir. Całość dokładnie mieszamy i smażymy około 2 – 3 minuty.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Następnie dodajemy gorący bulion oraz mleko kokosowe, garnek zakrywamy, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut.
  8. Dodajemy łyżkę sosu rybnego, łyżeczkę cukru oraz makaron ryżowy. Zupę tajską z makaronem gotujemy jeszcze około 5 minut. Następnie dodajemy sok z limonki oraz posiekaną kolendrę. Smacznego!
  9. Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Kurczak w kremowym sosie curry

Oceń ten przepis!

Reklamy Ads By Google

0 / 5 Średnia: 4.96

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
9 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments