Na skróty
Zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokosowym to świetna propozycja na rozgrzewający obiad w stylu azjatyckim. Jeśli lubisz wyrazisty i orientalny smak to zdecydowanie jest to danie dla Ciebie. Tradycyjna zupa tajska powstaje na bazie bulionu drobiowego oraz mieszanki pasty curry i trawy cytrynowej. Dodatkowo orientalnego smaku dodaję sos rybny, sok z limonki i świeża kolendra. Oryginalna zupa tajska jest przygotowywana z gęstego mleka kokosowego (95% wyciągu z kokosa), które jest wręcz kremowej konsystencji.
Prosta zupa tajska z kurczakiem świetnie sprawdza się z makaronem ryżowym lub ryżem. Drobnym ułatwieniem podczas gotowania jest możliwość ugotowania makaronu w zupie razem z innymi składnikami. Zupa po tajsku powstaje w jednym garnku, co z kolei ma jeszcze dodatkowy plus — mniej do zmywania po obiedzie.
Zanim zaczniesz szykować pyszną zupę po tajsku z kurczakiem i makaronem, polecam przeczytać cały przepis, aby przygotować wszystkie składniki oraz odpowiednio wcześniej zaplanować wykonanie etapów. Chociaż zupa tajska z mojego przepisu nie powinna sprawdź żadnych problemów nawet początkującym kucharzom 🙂
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis zupa tajska, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 500 g filetu z kurczaka
- 1,5 l bulionu drobiowego
- 400 ml mleka kokosowego (95% ekstraktu z kokosa)
- 100 g makaronu ryżowego
- średnia papryka
- średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej
- łyżka sosu rybnego
- łyżeczka tartego imbiru
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczka cukru
- 3 łyżki soku z limonki
- świeża kolendra
- pół łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
Zupa tajska przepis
- W pierwszej kolejności oczyszczamy filet z kurczaka, następnie kroimy go na małe kawałki. Filet doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.
- Nagrzewamy garnek z grubym dnem i na średniej mocy kuchenki smażymy kurczaka na oliwie przez 10 minut co jakiś czas mieszając.
- Następnie do podsmażonego kurczaka dodajemy obraną, posiekaną cebulę i ząbki czosnku oraz pokrojoną na kawałki paprykę. Całość mieszamy i smażymy około 5 minut.
- Dodajemy pastę curry, pastę z trawy cytrynowej oraz tarty imbir. Całość dokładnie mieszamy i smażymy około 2 – 3 minuty.
- Następnie dodajemy gorący bulion oraz mleko kokosowe, garnek zakrywamy, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut.
- Dodajemy łyżkę sosu rybnego, łyżeczkę cukru oraz makaron ryżowy. Zupę tajską z makaronem gotujemy jeszcze około 5 minut. Następnie dodajemy sok z limonki oraz posiekaną kolendrę. Smacznego!
Zobacz również: Kurczak w kremowym sosie curry
Oceń ten przepis!