Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym

3.2k 0
Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym

Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym to połączenie włoskich smaków z delikatnym mięsem z indyka otulonego pysznym sosem pomidorowym.

Składniki na klopsiki:

  • 500 gram mięsa mielonego z indyka
  • bułka kajzerka
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżeczki masła ekstra
  • cebula biała
  • ząbek czosnku

Składniki na sos pomidorowy

  • 500 gram pasty pomidorowej
  • natka pietruszki
  • cukier
  • sól
  • pieprz mielony
  • bazylia suszona

Pozostałe składniki

  • makaron spaghetti
  • ser żółty

Jak przygotować makaron z klopsikami?

  1. Na sam początek kroimy bułkę (bułka może być czerstwa) w kostkę, następnie namaczamy w mleku i odstawiamy na 5 minut.
  2. W dużej misce mieszamy mięso z jajkiem, przyprawami i tartym serem żółtym (mięso możesz przyprawić według uznania, ja zazwyczaj przyprawiam solą, pieprzem i ziołami). Na chwilę odstawiamy do lodówki.
  3. Rozgrzewamy patelnię, lub garnek z grubym dnem, dodajemy dwie łyżeczki masła ekstra i podsmażamy posiekaną cebulkę na złocisty kolor. Następnie dodajemy rozgnieciony czosnek oraz przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku pieprzem, solą i ziołami. Sos dusimy na małym ogniu pod przykryciem.
  4. Do mięsa dodajemy namoczoną bułkę i dokładnie wszystko wyrabiamy, następnie formujemy malutkie kulki – klopsiki. (jeśli kulki źle się formują, tzn masa jest zbyt rzadka możesz dodać odrobinę bułki tartej i dokładnie wymieszać)
  5. Klopsiki możemy lekko podsmażyć na patelni (utrwalą się i nie będą się rozpadały), ale zalecam aby po wyrobieniu włożyć je prosto do sosu, jeden po drugim. Sos delikatnie mieszamy, tak aby się nie przypalił i aby nie zepsuć klopsików. Całość dusimy pod przykryciem około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
  6. W tym samym czasie gotujemy makaron al dente, według zaleceń na opakowaniu.

Makaron możemy wyłożyć na talerz i polać sosem z klopsikami. Możemy też przed nałożeniem, wymieszać cały makaron z odrobiną sosu, nabierze czerwonego koloru i lepszego smaku. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *