Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym

Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym
Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym

Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym to połączenie włoskich smaków z delikatnym mięsem z indyka otulonego pysznym sosem pomidorowym. Niewątpliwie takie połącznie sprawi, że poczujesz się niczym w prawdziwej włoskiej restauracji.

Składniki:

Klopsiki

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • bułka kajzerka
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżeczki masła ekstra
  • cebula biała
  • ząbek czosnku

Składniki na sos pomidorowy

  • 500 g pasty pomidorowej
  • natka pietruszki
  • cukier
  • sól i pieprz mielony
  • bazylia suszona

Pozostałe składniki

  • makaron spaghetti
  • ser żółty

Przepis na makaron z klopsikami

  1. Na sam początek kroimy bułkę (bułka może być czerstwa) w kostkę, następnie namaczamy w mleku i odstawiamy na 5 minut.
  2. W dużej misce mieszamy mięso z jajkiem, przyprawami i tartym serem żółtym (mięso możesz przyprawić według uznania, ja zazwyczaj przyprawiam solą, pieprzem i ziołami). Na chwilę odstawiamy do lodówki.
  3. Rozgrzewamy patelnię, lub garnek z grubym dnem, dodajemy dwie łyżeczki masła ekstra i podsmażamy posiekaną cebulkę na złocisty kolor. Następnie dodajemy rozgnieciony czosnek oraz przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku pieprzem, solą i ziołami. Sos dusimy na małym ogniu pod przykryciem.
  4. Do mięsa dodajemy namoczoną bułkę i dokładnie wszystko wyrabiamy, następnie formujemy malutkie kulki – klopsiki. (jeśli kulki źle się formują, tzn masa jest zbyt rzadka możesz dodać odrobinę bułki tartej i dokładnie wymieszać)
  5. Klopsiki możemy lekko podsmażyć na patelni (utrwalą się i nie będą się rozpadały), ale zalecam aby po wyrobieniu włożyć je prosto do sosu, jeden po drugim. Sos delikatnie mieszamy, tak aby się nie przypalił i aby nie zepsuć klopsików. Całość dusimy pod przykryciem około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
  6. W tym samym czasie gotujemy makaron al dente, według zaleceń na opakowaniu.

Makaron z klopsikami możemy wyłożyć na talerz i polać sosem z klopsikami. Możemy też przed nałożeniem, wymieszać cały makaron z odrobiną sosu, nabierze czerwonego koloru i lepszego smaku. Smacznego!

Zobacz również: Rosół z klopsikami drobiowymi i szpinakiem

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (34 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x
()
x