Składnik: Jajka

Przepisy

Jajka to bardzo ceniony i wartościowy składnik wielu przepisów, który jest bogatym źródłem substancji odżywczych. Niewątpliwie jajka stanowią podstawę zarówno kuchni profesjonalnej, jak i tej domowej. Dodawane są do większości wypieków, dań mącznych, wielu słodkich deserów, a także niektórych napojów i likierów. Ponadto wysoka zawartość witamin z grupy A i D oraz niektórych witamin z grupy B sprawiają, że jajecznica to doskonały sposób na rozpoczęcie każdego dnia. Wysoko energetyczne śniadanie sprawi, że pierwszy posiłek, pozytywnie wpłynie na naszą aktywność, bystrość umysłu i koncentrację w ciągu całego dnia. Wartość energetyczna jajek to około 155 kcal na 100 g, są więc bardzo kalorycznym produktem. Zobacz wszystkie przepisy z jajkami.

90Wpisy
Przepis na sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami o puszystej i kremowej konsystencji to idealne połączenie pasujących do siebie składników. Kruchy spód, wyśmienity twaróg, soczyste…

Przepis na chłodnik ogórkowy | Chłodnik z ogórkami

Chłodnik ogórkowy

Chłodnik ogórkowy lub też chłodnik z ogórkami, to świetna propozycja bardzo smacznej zupy na upalne dni. Chłodnik z mojego przepisu…

Przepis na placek po węgiersku | Placek po zbójnicku

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku czasami zwany również plackiem po zbójnicku, niezależnie od nazewnictwa to bardzo sycące i pyszne danie. Tradycyjny placek…

Przepis na rybę w cieście piwnym | Ryba w cieście piwnym

Ryba w cieście piwnym

Ryba w cieście piwnym to doskonała propozycja dla smakoszy kulinarnych ceniących sobie delikatne mięso ryby w chrupiącej panierce. Sekret doskonałej…

Przepis na sałatkę z tuńczykiem jakiem i ogórkiem

Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i ogórkiem

Pojawia się na w wielu polskich stołach i to nie tylko w okresie świątecznym. Choć niektórzy nie wyobrażają sobie świąt…

Przepis na domowy makaron smażony z boczkiem

Domowy makaron smażony z boczkiem

Niegdyś domowy makaron podawany do obiadu był całkiem normalnym zjawiskiem. Obecnie przygotowywanie własnego makaronu ociera się wręcz o wariactwo i…

Przepis na faszerowane paluszki krabowe

Faszerowane paluszki krabowe

Paluszki krabowe lub też paluszki surimi to bez wątpienia szybka i poręczna przekąska. A co jeśli smaczną przekąskę uczynić jeszcze…

Przepis na kotlety schabowe po francusku

Kotlety schabowe po francusku

Kotlety schabowe po francusku w pierwszej kolejności smażmy podobnie jak zwykłe kotlety schabowe. Cała magia dzieję się dopiero w piekarniku…

Jajka po szkocku z mięsem mielonym w naleśniku

Jajka po szkocku w naleśniku

Jajka po szkocku to popularna brytyjska potrawa w bardzo oryginalnej odsłonie. Ugotowane na twardo jajka otulone warstwą mięsa mielonego z…

Przepis na tosty z omletem i szynką

Tosty z omletem i szynką

Przepis na tosty z omletem i szynką to gwarancja udanego śniadania. Cała sztuka przygotowania tego pysznego posiłku polega na zapieczeniu…

Przepis na Klopsiki smażone

Klopsiki smażone

Klopsiki smażone to bez wątpienia klasyka polskiej kuchni. Jednak jak to często z klasykami bywa, w każdym domu robi się…

Przepis na szakszukę | Szakszuka z pomidorami

Szakszuka z pomidorami

Szakszuka z pomidorami pelati z puszki to odmiana bardzo smacznej i zdrowej szakszuki ze szpinakiem. Podstawowy przepis na szakszukę jest…