Na skróty
Karkówka duszona w sosie z warzywami to idealna propozycja na obiad. Karkówka świetnie komponuję się z ziemniaczkami, kaszą lub ryżem. Pyszny sos, który powstaje podczas duszenia mięsa sprawdzi się nawet z kluskami śląskimi. Dzięki czemu tak przygotowaną karkówkę można podawać na kilkanaście różnych sposobów. Ponadto do kombinacji smakowych można dołożyć surówki, sałatki czy mizerię. Bardzo dobrze sprawdzi się surówka Coleslaw, która idealnie współgra smakowo z karkówką duszoną w sosie.
Najlepsza karkówka duszona
Duszona karkówka z warzywami, aby była idealnie rozpływająca się w ustach przed smażeniem musi postać trochę w marynacie. Dlatego najlepiej po przygotowaniu mięsa dobrze jest je pozostawić na całą noc do marynowania. Miód, musztarda, sos sojowy i przyprawy sprawią, że karkówka duszona po usmażeniu będzie bardzo delikatna. Minimalny czas marynowania karkówki to 2 godziny, jednak warto przygotować marynatę i odstawić mięso dzień wcześniej 😉
W tym przepisie możesz wykorzystać również gotową karkówkę już wcześniej zamarynowaną na grilla dostępną w popularnych marketach. Wówczas wystarczy pominąć proces marynowania mięsa i przejść od razu do smażenia.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis karkówka duszona w sosie z warzywami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- około 750 g karkówki
- 2 szklanki bulionu
- 2 marchewki
- cebula
- ząbek czosnku
- opcjonalnie papryka czerwona
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
Marynata do karkówki:
- 4 ząbki czosnku
- łyżka miodu
- łyżka musztardy francuskiej
- łyżka sosu sojowego ciemnego
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
- tymianek lub rozmaryn
Co będzie potrzebne?
— duża patelnia, blender, miska do marynowania karkówki.
Przepis na karkówkę duszoną w sosie z warzywami
- W pierwszej kolejności przygotowujemy marynatę do karkówki. Łączymy wszystkie składniki i blendujemy, następnie marynatę przelewamy do miski.
- Karkówkę dzielimy na cztery równe plastry. Wkładamy do marynaty, delikatnie mieszamy z sosem i pozostawiamy na przynajmniej 2 godziny do zamarynowania, a najlepiej na całą noc.
- Następnie karkówkę prosto z marynaty wyjmujemy na dobrze rozgrzaną patelnię i smażymy obu stron na szybkim ogniu do zarumienienia mięsa.
- Zmniejszamy ogień, dodajemy bulion i sos sojowy. Przykrywamy i dusimy chwilę pod przykryciem.
- Następnie dodajemy pokrojoną w ćwiartki cebulę, cały czosnek, marchewkę pokrojoną w większe kawałki, oraz opcjonalnie paprykę pokrojoną w paski.
- Karkówka duszona potrzebuję około 25 minut gotowania na wolnym ogniu pod przykryciem. W trakcie gotowania raz przekręcamy karkówkę na drugą stronę. Smacznego!
Duszona karkówka z warzywami świetnie sprawdzi się jako główne danie. Doskonale smakuję zarówno z kaszą, ziemniaczkami jak i ryżem.
Zobacz również: Barszcz czerwony na karkówce