Karkówka duszona w sosie z warzywami

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Karkówka duszona w sosie z warzywami to idealna propozycja na obiad. Karkówka świetnie komponuję się z ziemniaczkami, kaszą lub ryżem. Pyszny sos, który powstaje podczas duszenia mięsa sprawdzi się nawet z kluskami śląskimi. Dzięki czemu tak przygotowaną karkówkę można podawać na kilkanaście różnych sposobów. Ponadto do kombinacji smakowych można dołożyć surówki, sałatki czy mizerię. Bardzo dobrze sprawdzi się surówka Coleslaw, która idealnie współgra smakowo z karkówką duszoną w sosie.

Najlepsza karkówka duszona

Duszona karkówka z warzywami, aby była idealnie rozpływająca się w ustach przed smażeniem musi postać trochę w marynacie. Dlatego najlepiej po przygotowaniu mięsa dobrze jest je pozostawić na całą noc do marynowania. Miód, musztarda, sos sojowy i przyprawy sprawią, że karkówka duszona po usmażeniu będzie bardzo delikatna. Minimalny czas marynowania karkówki to 2 godziny, jednak warto przygotować marynatę i odstawić mięso dzień wcześniej 😉

Reklamy Ads By Google

W tym przepisie możesz wykorzystać również gotową karkówkę już wcześniej zamarynowaną na grilla dostępną w popularnych marketach. Wówczas wystarczy pominąć proces marynowania mięsa i przejść od razu do smażenia.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis karkówka duszona w sosie z warzywami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • około 750 g karkówki
  • 2 szklanki bulionu
  • 2 marchewki
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • opcjonalnie papryka czerwona
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego

Marynata do karkówki:

  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka miodu
  • łyżka musztardy francuskiej
  • łyżka sosu sojowego ciemnego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
  • tymianek lub rozmaryn
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , , ,

Co będzie potrzebne?
— duża patelnia, blender, miska do marynowania karkówki.

Reklamy Ads By Google

Przepis na karkówkę duszoną w sosie z warzywami

  1. W pierwszej kolejności przygotowujemy marynatę do karkówki. Łączymy wszystkie składniki i blendujemy, następnie marynatę przelewamy do miski.
  2. Karkówkę dzielimy na cztery równe plastry. Wkładamy do marynaty, delikatnie mieszamy z sosem i pozostawiamy na przynajmniej 2 godziny do zamarynowania, a najlepiej na całą noc.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie karkówkę prosto z marynaty wyjmujemy na dobrze rozgrzaną patelnię i smażymy obu stron na szybkim ogniu do zarumienienia mięsa.
  5. Zmniejszamy ogień, dodajemy bulion i sos sojowy. Przykrywamy i dusimy chwilę pod przykryciem.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Następnie dodajemy pokrojoną w ćwiartki cebulę, cały czosnek, marchewkę pokrojoną w większe kawałki, oraz opcjonalnie paprykę pokrojoną w paski.
  8. Karkówka duszona potrzebuję około 25 minut gotowania na wolnym ogniu pod przykryciem. W trakcie gotowania raz przekręcamy karkówkę na drugą stronę. Smacznego!
  9. Reklamy Ads By Google

Duszona karkówka z warzywami świetnie sprawdzi się jako główne danie. Doskonale smakuję zarówno z kaszą, ziemniaczkami jak i ryżem.

Zobacz również: Barszcz czerwony na karkówce

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.89

Twoja ocena:

2 osoby ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
7 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments