Na skróty
Barszcz czerwony na karkówce bez wątpienia należy do tych bardziej sytych zup. Niewątpliwie całego uroku i wyjątkowego aromatu nadaję mu tytułowa karkówka, solidnie doprawiona solą i pieprzem. Dzięki czemu barszcz czerwony nabiera jeszcze bardziej wyrazistego i pikantnego smaku.
Mój przepis to kompozycja łatwo dostępnych i bardzo prostych składników. Dzięki czemu barszcz czerwony jest łatwy w przygotowaniu i nie powinien sprawić najmniejszych trudności nawet początkującym. Oczywiście karkówkę, możesz zastąpić wybranym przez siebie mięsem. Pamiętaj wówczas o zachowaniu czas gotowania odpowiedniego dla wybranego mięsa.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis barszcz czerwony na karkówce, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 0,5 kg karkówki
- szklanka bulionu rosołowego
- 1,5 kg buraków
- cebula
- marchewka
- pietruszka
- łyżka soku z cytryny
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz
- 5 — 6 ziaren pieprzu kolorowego
Przepis na barszcz czerwony na karkówce
- Karkówkę kroimy w kostkę, następnie doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy 10 minut na oleju w dużym garnku. Obieramy i siekamy cebulkę, następnie dodajemy do karkówki.
- Podsmażoną karkówkę z cebulką zalewamy gorącym bulionem i doprowadzamy do zagotowania i gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut.
- Następnie dodajemy obrane i starte na tarce na grubych oczkach buraki, marchew i pietruszkę. Całość dokładnie mieszamy i uzupełniamy 5 szklankami gorącej wody. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i klika ziaren pieprzu kolorowego.
- Już prawie gotowy barszcz doprowadzamy do zagotowania i gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut.
Barszcz czerwony na karkówce możesz podawać z kleksem kwaśnej śmietany i posypany świeżą natką pietruszki do dowolnego pieczywa. Smacznego!
Zobacz również: Barszcz ukraiński
Oceń ten przepis!