
Na skróty
Surówka Coleslaw to niekwestionowany lider warzywnych dodatków do obiadu. W zależności od kraju czy upodobań mogą być dodawane różne dodatki. Prawdziwy Coleslaw przygotowywany jest z surowej szatkowanej białej kapusty, marchwi, majonezu oraz przypraw. Surówka Coleslaw pasuję praktycznie do każdego dania, szczególnie mięsnego, jak duszona karkówka, schab pieczony czy kotlety schabowe. Bardzo często taką surówkę można spotkać również w popularnych sieciach fast-food jak KFC czy McDonald’s oraz innych mniejszych restauracjach. Nic dziwnego, surówka jest bardzo smaczna, łatwa w przygotowaniu i sprawdza się przy wielu różnych daniach obiadowych 😊
Mój przepis na surówkę Coleslaw jest wzbogacony o czerwoną kapustę. Lubię takie dodatki, ponieważ przełamują kolorystykę dania. Dodałem również miód, gdyż świetnie pasuję smakowo do pozostałych składników. Surówka wychodzi lekko słodko-kwaśna, co dodatkowo podkreśla charakter białej kapusty. Jeśli wolisz tradycyjny smak surówki Coleslaw możesz przygotować ją bez czerwonej kapusty i dodatku miodu. Również wyjdzie bardzo smaczna 😀
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis surówka coleslaw, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- pół białej kapusty — około 700 g
(opcjonalnie dla kontrastu dodaję trochę czerwonej) - pół małej cebuli
- średnia marchewka
- 4 łyżki majonezu
- pół łyżki octu winnego
- pół łyżki soku z cytryny
- łyżeczka miodu
- pół łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
- koperek lub natka pietruszki
Przepis na surówkę Coleslaw
- W pierwszej kolejności zrywamy zewnętrzne liście z kapusty, następnie ją myjemy, kroimy na ćwiartki i wycinamy głąb.
- Kapustę cieniutko szatkujemy i przekładamy do miski, dodajemy obraną i posiekaną cebulę, dodajemy obraną i startą na tarce marchew. Doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.
- Następnie mieszamy w osobnym naczyniu miód, majonez, ocet winny oraz sok z cytryny. Powstały sos dodajemy do surówki i dokładnie mieszamy.
- Surówkę kończymy dodając posiekany koperek lub natkę pietruszki. Smacznego!
Zaraz po przygotowaniu surówki, jeszcze przed podaniem do stołu dobrze jest ją schłodzić minimum 30 minut. Przez ten czas wszystkie składniki dobrze się przegryzą i surówka Coleslaw będzie jeszcze smaczniejsza.
Komentarze