Surówka Coleslaw

Reklamy Ads By Google

Surówka Coleslaw to niekwestionowany lider warzywnych dodatków do obiadu. W zależności od kraju czy upodobań mogą być dodawane różne dodatki. Prawdziwy Coleslaw przygotowywany jest z surowej szatkowanej białej kapusty, marchwi, majonezu oraz przypraw 😊🔥

Surówka Coleslaw pasuję praktycznie do każdego dania, szczególnie mięsnego, jak duszona karkówka, schab pieczony czy kotlety schabowe. Bardzo często taką surówkę można spotkać również w popularnych sieciach fast-food jak KFC czy McDonald’s oraz innych mniejszych restauracjach. Nic dziwnego, surówka jest bardzo smaczna, łatwa w przygotowaniu i sprawdza się przy wielu różnych daniach obiadowych 😊

Reklamy Ads By Google

Mój przepis na surówkę Coleslaw jest bardzo prosty. Zazwyczaj używam młodej kapusty, a także czasami dodaję czerwonej kapusty. Lubię takie dodatki, ponieważ przełamują kolorystykę dania. Do swojej surówki dodałem również miód, gdyż świetnie pasuję smakowo do pozostałych składników. Surówka wychodzi lekko słodko-kwaśna, co dodatkowo podkreśla charakter białej kapusty. Jeśli wolisz tradycyjny smak surówki Coleslaw możesz przygotować ją bez czerwonej kapusty i dodatku miodu. Również wyjdzie bardzo smaczna 😀

Zanim zaczniesz przygotowywać surówkę Coleslaw, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • pół białej kapusty — około 700 g
  • pół małej cebuli
  • średnia marchewka
  • 4 łyżki majonezu
  • pół łyżki octu winnego
  • pół łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka miodu
  • pół łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • koperek lub natka pietruszki
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , ,

Przepis na surówkę Coleslaw

  1. W pierwszej kolejności przygotowuję kapustę, zrywam zewnętrzne liście, następnie ją myję pod bieżącą zimną wodą, osuszam, kroję na ćwiartki i wycinam głąb.
  2. Kapustę cieniutko szatkuję ostrym nożem i przekładam do miski, dodaję obraną i posiekaną cebulę, dodaję obraną i startą na tarce (na drobnych oczkach) marchew. Doprawiam solą oraz pieprzem i dokładnie mieszam.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie mieszam w osobnym naczyniu miód, majonez, ocet winny oraz sok z cytryny. Powstały sos dodaję do surówki i dokładnie mieszam.
  5. Surówkę kończę dodając posiekany koperek lub natkę pietruszki. Smacznego!
  6. Reklamy Ads By Google

Zaraz po przygotowaniu surówki, jeszcze przed podaniem do stołu dobrze jest ją schłodzić minimum przez 30 minut. Przez ten czas wszystkie składniki dobrze się przegryzą i surówka będzie jeszcze smaczniejsza 😊

Przepis na surówkę Coleslaw z młodej kapusty
Przepis na surówkę Coleslaw z młodej kapusty

Polecam również przepis na surówkę z młodej kapusty

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.95

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 446
Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)