Surówka Coleslaw to niekwestionowany lider warzywnych dodatków do obiadu. W zależności od kraju czy upodobań mogą być dodawane różne dodatki. Prawdziwy Coleslaw przygotowywany jest z surowej szatkowanej białej kapusty, marchwi, majonezu oraz przypraw 😊🔥
Na skróty
Surówka Coleslaw pasuję praktycznie do każdego dania, szczególnie mięsnego, jak duszona karkówka, schab pieczony czy kotlety schabowe. Bardzo często taką surówkę można spotkać również w popularnych sieciach fast-food jak KFC czy McDonald’s oraz innych mniejszych restauracjach. Nic dziwnego, surówka jest bardzo smaczna, łatwa w przygotowaniu i sprawdza się przy wielu różnych daniach obiadowych 😊
Mój przepis na surówkę Coleslaw jest bardzo prosty. Zazwyczaj używam młodej kapusty, a także czasami dodaję czerwonej kapusty. Lubię takie dodatki, ponieważ przełamują kolorystykę dania. Do swojej surówki dodałem również miód, gdyż świetnie pasuję smakowo do pozostałych składników. Surówka wychodzi lekko słodko-kwaśna, co dodatkowo podkreśla charakter białej kapusty. Jeśli wolisz tradycyjny smak surówki Coleslaw możesz przygotować ją bez czerwonej kapusty i dodatku miodu. Również wyjdzie bardzo smaczna 😀
Zanim zaczniesz przygotowywać surówkę Coleslaw, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- pół białej kapusty — około 700 g
- pół małej cebuli
- średnia marchewka
- 4 łyżki majonezu
- pół łyżki octu winnego
- pół łyżki soku z cytryny
- łyżeczka miodu
- pół łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
- koperek lub natka pietruszki
Przepis na surówkę Coleslaw
- W pierwszej kolejności przygotowuję kapustę, zrywam zewnętrzne liście, następnie ją myję pod bieżącą zimną wodą, osuszam, kroję na ćwiartki i wycinam głąb.
- Kapustę cieniutko szatkuję ostrym nożem i przekładam do miski, dodaję obraną i posiekaną cebulę, dodaję obraną i startą na tarce (na drobnych oczkach) marchew. Doprawiam solą oraz pieprzem i dokładnie mieszam.
- Następnie mieszam w osobnym naczyniu miód, majonez, ocet winny oraz sok z cytryny. Powstały sos dodaję do surówki i dokładnie mieszam.
- Surówkę kończę dodając posiekany koperek lub natkę pietruszki. Smacznego!
Zaraz po przygotowaniu surówki, jeszcze przed podaniem do stołu dobrze jest ją schłodzić minimum przez 30 minut. Przez ten czas wszystkie składniki dobrze się przegryzą i surówka będzie jeszcze smaczniejsza 😊

Polecam również przepis na surówkę z młodej kapusty