Obiad

Prawdziwe kluski śląskie – tradycyjny przepis

2 min czytania
Prawdziwe kluski śląskie – tradycyjny przepis

Prawdziwe kluski śląskie przygotowane są tylko i wyłącznie z trzech składników – ziemniaków, mąki ziemniaczanej i soli. Ten tradycyjny przepis przeprowadzi Cię najprostszą drogą do przygotowania wyśmienitych klusek śląskich połączonych z doskonałym sosem kurkowym przyrządzonym ze świeżych kurek. Oczywiście z mojego przepisu możesz przygotować tylko kluski, jednak warto ten przysmak śląski wzbogacić dodatkowo o wyśmienity sos ze świeżych kurek. Poezja smaków!

Składniki:

Kluski śląskie

  • około 1 kg „mącznych” ziemniaków
  • 200 gram mąki ziemniaczanej
  • sól
  • (opcjonalnie) żółtko jajka

Sos z kurek

  • około 200 gram świeżych kurek
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła ekstra
  • łyżka oleju
  • 150 ml śmietany 30%
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki

Przepis na prawdziwe kluski śląskie

  1. Obieramy i gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie (pół łyżeczki soli powinno wystarczyć), następnie po ugotowaniu przeciskamy je przez praskę i odstawiamy do przestygnięcia. Najlepsze do przyrządzenia klusek śląskich nadają się „sypkie”, czyli tak zwane „mączne” odmiany ziemniaków.
  2. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, oraz pół łyżeczki soli i wyrabiamy ciasto. Aby dobrze wyrobić ciasto, ziemniaki muszą być ciepłe, ale tak aby nie parzyły w dłonie.
  3. Łyżeczką nabieramy porcję ciasta i wytaczamy z niej kulkę. Trzymając w dłoni kulkę z ciasta, placem wskazującym robimy wgłębienie mniej więcej do połowy głębokości kluski. Jeśli po wytoczeniu pierwszej kulki, kluska pęka, oznacza to, że jest zbyt dużo mąki ziemniaczanej albo są zbyt suche ziemniaki. W takiej sytuacji możemy dodać jedno żółtko.
  4. Kluski śląskie wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę. Gotujemy na średnim ogniu przez około 3 — 4 min do momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię. Ugotowane kluski śląskie wyciągamy przy pomocy łyżki cedzakowej.

Przepis na sos kurkowy

  1. Kurki oczyszczamy, myjemy i osuszamy na talerzu (najłatwiej jest je oczyścić małą, miękką szczoteczką). Cebulę i czosnek drobno siekamy.
  2. Rozgrzewamy olej na patelni, cebulę i czosnek podsmażamy na złocisty kolor, następnie dodajemy kurki, smażymy całość około 10 — 15 minut co chwilę mieszając, aż kurki trochę odparują z wody.
  3. Kiedy kurki są już lekko miękkie, doprawiamy je solą i pieprzem, dodajemy masło oraz natkę pietruszki i smażymy jeszcze przez 5 — 7 minut. Następnie dodajemy śmietanę, mieszamy i gotujemy jeszcze chwilkę i zestawiamy z ognia.
  4. Kluski możemy podawać od razu po ugotowaniu i polaniu sosem kurkowym. Sos możemy przygotować oczywiście wcześniej.

Jak jeszcze można podawać kluski śląskie?

Kluski śląskie można podawać na różne sposoby. Idealnie nadają się do mięs i sosów, dlatego często można spotkać je w sąsiedztwie sosu grzybowego z pieczoną piersią kaczki lub innym mięsem. Dla wzmocnienia wrażeń smakowych kluski śląskie możemy posypać drobno siekanym szczypiorkiem lub okrasić skwarkami z cebulą. Smacznego!

211 — ilość wpisów

O autorze
Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!
Zobacz wszystko
Może Ci się spodobać
Obiad

Tarta ze szpinakiem i serem feta

2 min czytania
Tarta ze szpinakiem to świetny pomysł na obiad lub jedno z dań na przyjęcie rodzinne….
Obiad

Lasagne

2 min czytania
Zobacz mój przepis na pyszną lasagne z boczkiem wędzonym i mięsem mielonym, czyli lazania w…
Obiad

Zupa krem z cukinii

1 min czytania
Według mnie krem z cukinii to wyjątkowa poezja smaków. Zupa, którą obecnie można przygotować praktycznie…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

− 3 = 4