Prawdziwe kluski śląskie – tradycyjny przepis

11.4k 0
Prawdziwe kluski śląskie – tradycyjny przepis

Prawdziwe kluski śląskie przygotowane są tylko i wyłącznie z trzech składników – ziemniaków, mąki ziemniaczanej i soli. Ten tradycyjny przepis przeprowadzi Cię najprostszą drogą do przygotowania wyśmienitych klusek śląskich połączonych z doskonałym sosem kurkowym przyrządzonym ze świeżych kurek w pełni sezonu na te przepyszne grzyby.

Składniki:

  • 1 kg sypkich ziemniaków
  • 200 gram mąki ziemniaczanej
  • sól
  • (opcjonalnie) żółtko jajka
  • 200 gram kurek
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła ekstra
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 150 ml śmietany 30%
  • pieprz mielony
  • sól
  • natka pietruszki
  • koper

Przepis na prawdziwe kluski śląskie

  1. Obieramy i gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie (pół łyżeczki soli powinno wystarczyć), następnie po ugotowaniu przeciskamy je przez praskę i odstawiamy do przestygnięcia. (najlepsze do przyrządzenia klusek śląskich nadają się „sypkie” odmiany ziemniaków)
  2. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, oraz pół łyżeczki soli i wyrabiamy ciasto. (aby dobrze wyrobić ciasto, ziemniaki muszą być ciepłe, ale tak aby nie parzyły w dłonie)
  3. Łyżeczką nabieramy porcję ciasta i wytaczamy z niej kulkę. Trzymając w dłoni kulkę z ciasta, placem wskazującym robimy wgłębienie mniej więcej do połowy głębokości kluski.
  4. OPCJONALNIE
    Jeśli po wytoczeniu pierwszej kulki, kluska pęka, oznacza to, że jest zbyt dużo mąki ziemniaczanej albo są zbyt suche ziemniaki. W takiej sytuacji możemy dodać jedno żółtko.
  5. Kluski śląskie wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę. Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 3-4 min od wypłynięcia klusek na powierzchnię. Ugotowane kluski wyciągamy przy pomocy łyżki cedzakowej.
  6. Kurki oczyszczamy, myjemy i osuszamy na talerzu (najłatwiej jest je oczyścić małą, miękką szczoteczką). Cebulę dzielimy na ćwiartki, następnie kroimy w plasterki. Czosnek rozdrabniamy najdrobniej jak to jest tylko możliwe. Najłatwiej go zetrzeć na drobnej tarce.
  7. Rozgrzewamy olej na patelni, cebulę podsmażamy na złocisty kolor, następnie dodajemy czosnek oraz całe kurki, smażymy całość około 10 minut co chwilę mieszając, aż kurki odparują z wody.
  8. Kiedy kurki są już lekko miękkie, doprawiamy je solą i pieprzem, dodajemy masło oraz natkę pietruszki i smażymy jeszcze chwilę. Następnie dodajemy śmietanę, mieszamy, gotujemy jeszcze chwilkę i zestawiamy z ognia.
  9. Kluski możemy podawać od razu po ugotowaniu i polaniu sosem kurkowym. Do dekoracji możemy użyć drobno posiekanego szczypiorku. Smacznego!

Jak jeszcze można podawać kluski śląskie?

Kluski śląskie można podawać na różne sposoby. Idealnie nadają się do mięs i sosów, dlatego często można spotkać je w sąsiedztwie sosu grzybowego z pieczoną piersią kaczki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *