Prawdziwe kluski śląskie – tradycyjny przepis

Prawdziwe kluski śląskie – tradycyjny przepis
Prawdziwe kluski śląskie – tradycyjny przepis

Prawdziwe kluski śląskie przygotowane są tylko i wyłącznie z trzech składników – ziemniaków, mąki ziemniaczanej i soli. Ten tradycyjny przepis przeprowadzi Cię najprostszą drogą do przygotowania wyśmienitych klusek śląskich połączonych z doskonałym sosem kurkowym przyrządzonym ze świeżych kurek. Oczywiście z mojego przepisu możesz przygotować tylko kluski, jednak warto ten przysmak śląski wzbogacić dodatkowo o wyśmienity sos ze świeżych kurek. Poezja smaków!

Składniki:

Kluski śląskie

  • około 1 kg „mącznych” ziemniaków
  • 200 gram mąki ziemniaczanej
  • sól
  • (opcjonalnie) żółtko jajka

Sos z kurek

  • około 200 g świeżych kurek
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła ekstra
  • łyżka oleju
  • 150 ml śmietany 30%
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki

Przepis na prawdziwe kluski śląskie

  1. Obieramy i gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie (pół łyżeczki soli powinno wystarczyć), następnie po ugotowaniu przeciskamy je przez praskę i odstawiamy do przestygnięcia. Najlepsze do przyrządzenia klusek śląskich nadają się „sypkie”, czyli tak zwane „mączne” odmiany ziemniaków.
  2. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, oraz pół łyżeczki soli i wyrabiamy ciasto. Aby dobrze wyrobić ciasto, ziemniaki muszą być ciepłe, ale tak aby nie parzyły w dłonie.
  3. Łyżeczką nabieramy porcję ciasta i wytaczamy z niej kulkę. Trzymając w dłoni kulkę z ciasta, placem wskazującym robimy wgłębienie mniej więcej do połowy głębokości kluski. Jeśli po wytoczeniu pierwszej kulki, kluska pęka, oznacza to, że jest zbyt dużo mąki ziemniaczanej albo są zbyt suche ziemniaki. W takiej sytuacji możemy dodać jedno żółtko.
  4. Kluski śląskie wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę. Gotujemy na średnim ogniu przez około 3 — 4 min do momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię. Ugotowane kluski śląskie wyciągamy przy pomocy łyżki cedzakowej.

Przepis na sos kurkowy

  1. Kurki oczyszczamy, myjemy i osuszamy na talerzu (najłatwiej jest je oczyścić małą, miękką szczoteczką). Cebulę i czosnek drobno siekamy.
  2. Rozgrzewamy olej na patelni, cebulę i czosnek podsmażamy na złocisty kolor, następnie dodajemy kurki, smażymy całość około 10 — 15 minut co chwilę mieszając, aż kurki trochę odparują z wody.
  3. Kiedy kurki są już lekko miękkie, doprawiamy je solą i pieprzem, dodajemy masło oraz natkę pietruszki i smażymy jeszcze przez 5 — 7 minut. Następnie dodajemy śmietanę, mieszamy i gotujemy jeszcze chwilkę i zestawiamy z ognia.
  4. Kluski możemy podawać od razu po ugotowaniu i polaniu sosem kurkowym. Sos możemy przygotować oczywiście wcześniej.

Jak jeszcze można podawać kluski śląskie?

Kluski śląskie można podawać na różne sposoby. Idealnie nadają się do mięs i sosów, dlatego często można spotkać je w sąsiedztwie sosu grzybowego z pieczoną piersią kaczki lub innym mięsem. Dla wzmocnienia wrażeń smakowych kluski śląskie możemy posypać drobno siekanym szczypiorkiem lub okrasić skwarkami z cebulą. Smacznego!

Zobacz również: Tradycyjne kopytka

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (74 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Napisz komentarz, pomóż innym użytkownikom!x
()
x