Prawdziwe kluski śląskie przygotowane są tylko i wyłącznie z trzech składników – ziemniaków, mąki ziemniaczanej i soli. Ten tradycyjny przepis przeprowadzi Cię najprostszą drogą do przygotowania wyśmienitych klusek śląskich połączonych z doskonałym sosem kurkowym przyrządzonym ze świeżych kurek w pełni sezonu na te przepyszne grzyby.
Składniki:
- 1 kg sypkich ziemniaków
- 200 gram mąki ziemniaczanej
- sól
- (opcjonalnie) żółtko jajka
- 200 gram kurek
- ząbek czosnku
- łyżka masła ekstra
- łyżka oleju rzepakowego
- 150 ml śmietany 30%
- pieprz mielony
- sól
- natka pietruszki
- koper
Przepis na prawdziwe kluski śląskie
- Obieramy i gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie (pół łyżeczki soli powinno wystarczyć), następnie po ugotowaniu przeciskamy je przez praskę i odstawiamy do przestygnięcia. (najlepsze do przyrządzenia klusek śląskich nadają się „sypkie” odmiany ziemniaków)
- Dodajemy mąkę ziemniaczaną, oraz pół łyżeczki soli i wyrabiamy ciasto. (aby dobrze wyrobić ciasto, ziemniaki muszą być ciepłe, ale tak aby nie parzyły w dłonie)
- Łyżeczką nabieramy porcję ciasta i wytaczamy z niej kulkę. Trzymając w dłoni kulkę z ciasta, placem wskazującym robimy wgłębienie mniej więcej do połowy głębokości kluski.
- OPCJONALNIE
Jeśli po wytoczeniu pierwszej kulki, kluska pęka, oznacza to, że jest zbyt dużo mąki ziemniaczanej albo są zbyt suche ziemniaki. W takiej sytuacji możemy dodać jedno żółtko. - Kluski śląskie wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę. Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 3-4 min od wypłynięcia klusek na powierzchnię. Ugotowane kluski wyciągamy przy pomocy łyżki cedzakowej.
- Kurki oczyszczamy, myjemy i osuszamy na talerzu (najłatwiej jest je oczyścić małą, miękką szczoteczką). Cebulę dzielimy na ćwiartki, następnie kroimy w plasterki. Czosnek rozdrabniamy najdrobniej jak to jest tylko możliwe. Najłatwiej go zetrzeć na drobnej tarce.
- Rozgrzewamy olej na patelni, cebulę podsmażamy na złocisty kolor, następnie dodajemy czosnek oraz całe kurki, smażymy całość około 10 minut co chwilę mieszając, aż kurki odparują z wody.
- Kiedy kurki są już lekko miękkie, doprawiamy je solą i pieprzem, dodajemy masło oraz natkę pietruszki i smażymy jeszcze chwilę. Następnie dodajemy śmietanę, mieszamy, gotujemy jeszcze chwilkę i zestawiamy z ognia.
- Kluski możemy podawać od razu po ugotowaniu i polaniu sosem kurkowym. Do dekoracji możemy użyć drobno posiekanego szczypiorku. Smacznego!
Jak jeszcze można podawać kluski śląskie?
Kluski śląskie można podawać na różne sposoby. Idealnie nadają się do mięs i sosów, dlatego często można spotkać je w sąsiedztwie sosu grzybowego z pieczoną piersią kaczki.
Dodaj komentarz