Na skróty
Prawdziwe kluski śląskie przygotowane są tylko i wyłącznie z trzech składników – ziemniaków, mąki ziemniaczanej i soli. Ten tradycyjny przepis przeprowadzi Cię najprostszą drogą do przygotowania wyśmienitych klusek śląskich połączonych z doskonałym sosem kurkowym przyrządzonym ze świeżych kurek. Oczywiście z mojego przepisu możesz przygotować tylko kluski, jednak warto ten przysmak śląski wzbogacić dodatkowo o wyśmienity sos ze świeżych kurek. Poezja smaków!
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis prawdziwe kluski śląskie – tradycyjny przepis, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
Kluski śląskie
- około 1 kg „mącznych” obranych ziemniaków
- 200 gram mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki soli
- 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego (opcjonalnie)
- żółtko jajka (opcjonalnie)
Sos z kurek
- około 200 g świeżych kurek
- ząbek czosnku
- łyżka masła
- łyżka oleju
- 150 ml śmietany 30%
- sól i pieprz
- natka pietruszki
Przepis na prawdziwe kluski śląskie
- Obieramy i gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie (1 łyżeczka soli), następnie po ugotowaniu przeciskamy je przez praskę i odstawiamy do przestygnięcia. Najlepsze do przyrządzenia klusek śląskich nadają się „sypkie”, czyli tak zwane „mączne” odmiany ziemniaków.
- Dodajemy mąkę ziemniaczaną, oraz 1 łyżeczkę soli i wyrabiamy ciasto. Aby dobrze wyrobić ciasto, ziemniaki muszą być ciepłe, ale tak aby nie parzyły w dłonie.
- Łyżeczką nabieramy porcję ciasta i wytaczamy z niej kulkę. Trzymając w dłoni kulkę z ciasta, placem wskazującym robimy wgłębienie mniej więcej do połowy głębokości kluski. Jeśli po wytoczeniu pierwszej kulki, kluska pęka, oznacza to, że jest zbyt dużo mąki ziemniaczanej albo są zbyt suche ziemniaki. W takiej sytuacji możemy dodać jedno żółtko.
- Kluski śląskie wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę. Gotujemy na średnim ogniu przez około 3 — 4 min do momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię. Ugotowane kluski śląskie wyciągamy przy pomocy łyżki cedzakowej.
Przepis na sos z kurek
- Kurki oczyszczamy, myjemy i osuszamy na talerzu (najłatwiej jest je oczyścić małą, miękką szczoteczką). Cebulę i czosnek drobno siekamy.
- Rozgrzewamy olej na patelni, cebulę i czosnek podsmażamy na złocisty kolor, następnie dodajemy kurki, smażymy całość około 10 — 15 minut co chwilę mieszając, aż kurki trochę odparują z wody.
- Kiedy kurki są już lekko miękkie, doprawiamy je solą i pieprzem, dodajemy masło oraz natkę pietruszki i smażymy jeszcze przez 5 — 7 minut. Następnie dodajemy śmietanę, mieszamy i gotujemy jeszcze chwilkę i zestawiamy z ognia.
- Kluski możemy podawać od razu po ugotowaniu i polaniu sosem kurkowym. Sos możemy przygotować oczywiście wcześniej.
Jak jeszcze można podawać kluski śląskie?
Kluski śląskie można podawać na różne sposoby. Idealnie nadają się do mięs i sosów, dlatego często można spotkać je w sąsiedztwie sosu grzybowego z pieczoną piersią kaczki lub innym mięsem. Dla wzmocnienia wrażeń smakowych kluski śląskie możemy posypać drobno siekanym szczypiorkiem lub okrasić skwarkami z cebulą. Smacznego!
Zobacz również: Tradycyjne kopytka