Prawdziwe kluski śląskie – tradycyjny przepis

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Prawdziwe kluski śląskie przygotowane są tylko i wyłącznie z trzech składników – ziemniaków, mąki ziemniaczanej i soli. Ten tradycyjny przepis przeprowadzi Cię najprostszą drogą do przygotowania wyśmienitych klusek śląskich połączonych z doskonałym sosem kurkowym przyrządzonym ze świeżych kurek. Oczywiście z mojego przepisu możesz przygotować tylko kluski, jednak warto ten przysmak śląski wzbogacić dodatkowo o wyśmienity sos ze świeżych kurek. Poezja smaków!

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis prawdziwe kluski śląskie – tradycyjny przepis, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

Kluski śląskie

  • około 1 kg „mącznych” obranych ziemniaków
  • 200 gram mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego (opcjonalnie)
  • żółtko jajka (opcjonalnie)

Sos z kurek

Reklamy Ads By Google

  • około 200 g świeżych kurek
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • łyżka oleju
  • 150 ml śmietany 30%
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , ,

Przepis na prawdziwe kluski śląskie

  1. Obieramy i gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie (1 łyżeczka soli), następnie po ugotowaniu przeciskamy je przez praskę i odstawiamy do przestygnięcia. Najlepsze do przyrządzenia klusek śląskich nadają się „sypkie”, czyli tak zwane „mączne” odmiany ziemniaków.
  2. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, oraz 1 łyżeczkę soli i wyrabiamy ciasto. Aby dobrze wyrobić ciasto, ziemniaki muszą być ciepłe, ale tak aby nie parzyły w dłonie.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Łyżeczką nabieramy porcję ciasta i wytaczamy z niej kulkę. Trzymając w dłoni kulkę z ciasta, placem wskazującym robimy wgłębienie mniej więcej do połowy głębokości kluski. Jeśli po wytoczeniu pierwszej kulki, kluska pęka, oznacza to, że jest zbyt dużo mąki ziemniaczanej albo są zbyt suche ziemniaki. W takiej sytuacji możemy dodać jedno żółtko.
  5. Kluski śląskie wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę. Gotujemy na średnim ogniu przez około 3 — 4 min do momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię. Ugotowane kluski śląskie wyciągamy przy pomocy łyżki cedzakowej.
  6. Reklamy Ads By Google

Przepis na sos z kurek

  1. Kurki oczyszczamy, myjemy i osuszamy na talerzu (najłatwiej jest je oczyścić małą, miękką szczoteczką). Cebulę i czosnek drobno siekamy.
  2. Rozgrzewamy olej na patelni, cebulę i czosnek podsmażamy na złocisty kolor, następnie dodajemy kurki, smażymy całość około 10 — 15 minut co chwilę mieszając, aż kurki trochę odparują z wody.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Kiedy kurki są już lekko miękkie, doprawiamy je solą i pieprzem, dodajemy masło oraz natkę pietruszki i smażymy jeszcze przez 5 — 7 minut. Następnie dodajemy śmietanę, mieszamy i gotujemy jeszcze chwilkę i zestawiamy z ognia.
  5. Kluski możemy podawać od razu po ugotowaniu i polaniu sosem kurkowym. Sos możemy przygotować oczywiście wcześniej.
  6. Reklamy Ads By Google

Jak jeszcze można podawać kluski śląskie?

Kluski śląskie można podawać na różne sposoby. Idealnie nadają się do mięs i sosów, dlatego często można spotkać je w sąsiedztwie sosu grzybowego z pieczoną piersią kaczki lub innym mięsem. Dla wzmocnienia wrażeń smakowych kluski śląskie możemy posypać drobno siekanym szczypiorkiem lub okrasić skwarkami z cebulą. Smacznego!

Zobacz również: Tradycyjne kopytka

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.88

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 416
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)