Zupa grzybowa

Przepis na zupę grzybową | Zupa grzybowa
Przepis na zupę grzybową | Zupa grzybowa

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Zupa grzybowa to typowo jesienna propozycja. Oczywiście można przygotować pyszną grzybową również z suszonych grzybów, dowolną porą roku. Jednak ta przygotowana ze świeżych, jesiennych grzybów ma swój unikalny smak i charakter. W moim domu zupa grzybowa w sezonie jesiennym to obowiązkowa pozycja w menu.

Jesienna zupa grzybowa

Mój przepis na zupę grzybową jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Zupa wychodzi treściwa i bardzo smaczna. Składniki skomponowałem w taki sposób, aby zupa mogła stanowić samodzielne danie. Przygotowując według przepisu jedna porcja wychodzi na około 520 kcal.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis zupa grzybowa, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • około 750 g świeżych grzybów (borowiki lub podgrzybki)
  • 2 litry bulionu drobiowego (zobacz jak ugotować bulion)
  • 300 g kiełbasy wędzonej (polecam Wileńską)
  • 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • średnia cebula
  • łyżka masła
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli
  • 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • koper lub natka pietruszki
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , , , ,

Przepis na zupę grzybową

  1. W pierwszej kolejności oczyszczamy i dokładnie płuczemy grzyby. Większe kroimy na mniejsze kawałki. Następnie podsmażamy w garnku na oleju i maśle posiekaną cebulkę razem z kiełbasą pokrojoną w plasterki lub półksiężyce.
  2. Dodajemy obraną i pokrojoną marchew, dokładnie mieszamy i smażmy całość około 5 minut. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, mieszamy i smażymy około 5 minut.
  3. Następnie podsmażone warzywa zalewamy gorącym bulionem i zgotowujemy całość. Dodajemy przygotowane wcześniej grzyby, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Wywar gotujemy przez około 10 minut.
  4. Zmniejszamy ogień i dodajemy śmietankę bezpośrednio do garnka z zupą grzybową. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodatkowo można dodać odrobinę majeranku. Smacznego!

Opcjonalnie: Aby uzyskać bardziej gęstą konsystencję na sam koniec po ugotowaniu zupy odławiam kilka grzybów, ziemniaków i chochlę wywaru. Całość w wysokim kubku blenduję na gładką masę i dodaję z powrotem do zupy. Dzięki takiemu zabiegowi zupa grzybowa nabiera głębokiego aromatu i zdecydowanie gęstszej konsystencji.

Zobacz również: Sos grzybowy ze świeżych grzybów

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.88

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments