Zupa grzybowa

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Zupa grzybowa to typowo jesienna propozycja. Oczywiście można przygotować pyszną grzybową również z suszonych grzybów, dowolną porą roku. Jednak ta przygotowana ze świeżych, jesiennych grzybów ma swój unikalny smak i charakter. W moim domu zupa grzybowa w sezonie jesiennym to obowiązkowa pozycja w menu.

Reklamy Ads By Google

Jesienna zupa grzybowa

Mój przepis na zupę grzybową jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Zupa wychodzi treściwa i bardzo smaczna. Składniki skomponowałem w taki sposób, aby zupa mogła stanowić samodzielne danie. Przygotowując według przepisu jedna porcja wychodzi na około 520 kcal.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis zupa grzybowa, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • około 750 g świeżych grzybów (borowiki lub podgrzybki)
  • 2 litry bulionu drobiowego (zobacz jak ugotować bulion)
  • 300 g kiełbasy wędzonej (polecam Wileńską)
  • 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • średnia cebula
  • łyżka masła
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli
  • 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • koper lub natka pietruszki
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , , , ,

Przepis na zupę grzybową

  1. W pierwszej kolejności oczyszczamy i dokładnie płuczemy grzyby. Większe kroimy na mniejsze kawałki. Następnie podsmażamy w garnku na oleju i maśle posiekaną cebulkę razem z kiełbasą pokrojoną w plasterki lub półksiężyce.
  2. Dodajemy obraną i pokrojoną marchew, dokładnie mieszamy i smażmy całość około 5 minut. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, mieszamy i smażymy około 5 minut.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie podsmażone warzywa zalewamy gorącym bulionem i zgotowujemy całość. Dodajemy przygotowane wcześniej grzyby, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Wywar gotujemy przez około 10 minut.
  5. Zmniejszamy ogień i dodajemy śmietankę bezpośrednio do garnka z zupą grzybową. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodatkowo można dodać odrobinę majeranku. Smacznego!
  6. Reklamy Ads By Google

Opcjonalnie: Aby uzyskać bardziej gęstą konsystencję na sam koniec po ugotowaniu zupy odławiam kilka grzybów, ziemniaków i chochlę wywaru. Całość w wysokim kubku blenduję na gładką masę i dodaję z powrotem do zupy. Dzięki takiemu zabiegowi zupa grzybowa nabiera głębokiego aromatu i zdecydowanie gęstszej konsystencji.

Zobacz również: Sos grzybowy ze świeżych grzybów

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.88

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)