Na skróty
Zupa grzybowa to typowo jesienna propozycja. Oczywiście można przygotować pyszną grzybową również z suszonych grzybów, dowolną porą roku. Jednak ta przygotowana ze świeżych, jesiennych grzybów ma swój unikalny smak i charakter. W moim domu zupa grzybowa w sezonie jesiennym to obowiązkowa pozycja w menu.
Jesienna zupa grzybowa
Mój przepis na zupę grzybową jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Zupa wychodzi treściwa i bardzo smaczna. Składniki skomponowałem w taki sposób, aby zupa mogła stanowić samodzielne danie. Przygotowując według przepisu jedna porcja wychodzi na około 520 kcal.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis zupa grzybowa, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- około 750 g świeżych grzybów (borowiki lub podgrzybki)
- 2 litry bulionu drobiowego (zobacz jak ugotować bulion)
- 300 g kiełbasy wędzonej (polecam Wileńską)
- 5 ziemniaków
- 2 marchewki
- średnia cebula
- łyżka masła
- 100 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
- 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
- koper lub natka pietruszki
Przepis na zupę grzybową
- W pierwszej kolejności oczyszczamy i dokładnie płuczemy grzyby. Większe kroimy na mniejsze kawałki. Następnie podsmażamy w garnku na oleju i maśle posiekaną cebulkę razem z kiełbasą pokrojoną w plasterki lub półksiężyce.
- Dodajemy obraną i pokrojoną marchew, dokładnie mieszamy i smażmy całość około 5 minut. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, mieszamy i smażymy około 5 minut.
- Następnie podsmażone warzywa zalewamy gorącym bulionem i zgotowujemy całość. Dodajemy przygotowane wcześniej grzyby, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Wywar gotujemy przez około 10 minut.
- Zmniejszamy ogień i dodajemy śmietankę bezpośrednio do garnka z zupą grzybową. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodatkowo można dodać odrobinę majeranku. Smacznego!
Opcjonalnie: Aby uzyskać bardziej gęstą konsystencję na sam koniec po ugotowaniu zupy odławiam kilka grzybów, ziemniaków i chochlę wywaru. Całość w wysokim kubku blenduję na gładką masę i dodaję z powrotem do zupy. Dzięki takiemu zabiegowi zupa grzybowa nabiera głębokiego aromatu i zdecydowanie gęstszej konsystencji.
Zobacz również: Sos grzybowy ze świeżych grzybów