Sos grzybowy ze świeżych grzybów

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Wielu osobom jesienne smaki kojarzą się z grzybami – świeżymi, często przyniesionymi prosto z lasu. Ich niepowtarzalny aromat wypełnia zawsze całą kuchnię i zachęca do przyrządzenia pysznego sosu grzybowego. Można wykorzystać niemal każdy rodzaj grzybów, a szczególnie tak obficie rosnące w naszych lasach podgrzybki. Przepis na sos grzybowy jest banalnie prosty, więc na pewno każdy sobie poradzi z przygotowaniem tego pysznego dania.

Jesienna uczta, czyli sos ze świeżych grzybów leśnych

Najwięcej pracy jest z oczyszczeniem grzybów z piasku oraz igliwia, a potem to już szybko potrawa może się znaleźć na talerzu. Ze smakiem podgrzybków świetnie komponuje się szalotka, więc nie może jej zabraknąć w sosie. Trudno sobie też wyobrazić sos grzybowy bez dodatku śmietany i natki pietruszki. Ten delikatny, a zarazem dość wyrazisty sos fantastycznie smakuje z kaszą, ziemniakami, a nawet z pajdą świeżego chleba. Można go również podawać jako dodatek do klusek przygotowanych z ziemniaków np. kopytek. Cudownie też nadaje się do polania ciemnych mięs.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis sos grzybowy ze świeżych grzybów, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki na sos grzybowy

  • około 500 g świeżych grzybów
  • 2 szalotki lub 1 średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 50 ml śmietanki 30% lub 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka bulionu rosołowego
  • sól i pieprz
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • natka pietruszki
Zobacz inne przepisy z: , , , , , ,

Przepis na pyszny sos grzybowy

  1. Grzyby dokładnie oczyszczamy oraz myjemy z pozostałych zabrudzeń w miseczce z wodą. Warto kilkukrotnie zmienić wodę. Następnie grzyby kroimy na pożądanej wielkości kawałki.
  2. Szalotkę lub cebulę posiekaną w drobną kosteczkę oraz posiekany czosnek podsmażamy na maśle na patelni. Dodajemy grzyby i podsmażamy około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie dodajemy szklankę gorącego bulionu, szczyptę soli, liście laurowe oraz ziele angielskie i dusimy pod przykryciem około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie odlewamy trochę wywaru do osobnej szklanki i tam dodajemy śmietanę lub jogurt. Ja używam zawsze jogurtu. Zawartość szklanki dokładnie mieszamy, najlepiej blenderem i dodajemy z powrotem do sosu.
    Dobra rada: Jeśli chcesz zagęścić bardziej sos grzybowy, to do szklanki w której hartujesz jogurt lub śmietankę możesz dorzucić trochę grzybów i całość zblendować. Sos grzybowy wówczas uzyska naturalną gęstość bez mąki czy skrobi ziemniaczanej.
  5. Na sam koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smacznego!
  6. Reklamy Ads By Google

Aromatyczny sos grzybowy możesz podawać z ziemniaczkami i świeżym drobno-siekanym koperkiem. Najlepsze grzyby do sosu grzybowego to oczywiście świeże podgrzybki lub borowiki. Najlepiej własnoręcznie zbierane! Życzę udanych zbiorów 😉

Reklamy Ads By Google

Zobacz również mój wpis jak suszyć grzyby w domu?

Oceń ten przepis!

Reklamy Ads By Google

0 / 5 Średnia: 4.85

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments