Aromatyczny sos grzybowy ze świeżych grzybów

Przepis na Aromatyczny sos grzybowy ze świeżych grzybów
Przepis na Aromatyczny sos grzybowy ze świeżych grzybów

Wielu osobom jesienne smaki kojarzą się z grzybami – świeżymi, często przyniesionymi prosto z lasu. Ich niepowtarzalny aromat wypełnia zawsze całą kuchnię i zachęca do przyrządzenia pysznego sosu grzybowego. Można wykorzystać niemal każdy rodzaj grzybów, a szczególnie tak obficie rosnące w naszych lasach podgrzybki. Przepis na sos grzybowy jest banalnie prosty, więc na pewno każdy sobie poradzi z przygotowaniem tego pysznego dania.

Jesienna uczta, czyli sos ze świeżych grzybów leśnych

Najwięcej pracy jest z oczyszczeniem grzybów z piasku oraz igliwia, a potem to już szybko potrawa może się znaleźć na talerzu. Ze smakiem podgrzybków świetnie komponuje się szalotka, więc nie może jej zabraknąć w sosie. Trudno sobie też wyobrazić sos grzybowy bez dodatku śmietany i natki pietruszki. Ten delikatny, a zarazem dość wyrazisty sos fantastycznie smakuje z kaszą, ziemniakami, a nawet z pajdą świeżego chleba. Można go również podawać jako dodatek do klusek przygotowanych z ziemniaków np. kopytek. Cudownie też nadaje się do polania ciemnych mięs.

Składniki na sos grzybowy:

  • około 500 gramów świeżych grzybów
  • 2 szalotki lub 1 średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła ekstra
  • 50 ml śmietanki 30% lub 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka bulionu rosołowego
  • sól i pieprz
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • natka pietruszki

Jak przygotować pyszny sos grzybowy?

  1. Grzyby dokładnie oczyszczamy oraz myjemy z pozostałych zabrudzeń w miseczce z wodą. Warto kilkukrotnie zmienić wodę. Następnie grzyby kroimy na pożądanej wielkości kawałki.
  2. Szalotkę lub cebulę posiekaną w drobną kosteczkę oraz posiekany czosnek podsmażamy na maśle na patelni. Dodajemy grzyby i podsmażamy około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
  3. Następnie dodajemy szklankę gorącego bulionu, szczyptę soli, liście laurowe oraz ziele angielskie i dusimy pod przykryciem około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie odlewamy trochę wywaru do osobnej szklanki i tam dodajemy śmietanę lub jogurt. Ja używam zawsze jogurtu. Zawartość szklanki dokładnie mieszamy, najlepiej blenderem i dodajemy z powrotem do sosu.
    Dobra rada: Jeśli chcesz zagęścić bardziej sos grzybowy, to do szklanki w której hartujesz jogurt lub śmietankę możesz dorzucić trochę grzybów i całość zblendować. Sos grzybowy wówczas uzyska naturalną gęstość bez mąki czy skrobi ziemniaczanej.
  4. Na sam koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smacznego!

Aromatyczny sos grzybowy możesz podawać z ziemniaczkami i świeżym drobno-siekanym koperkiem. Najlepsze grzyby do sosu grzybowego to oczywiście świeże podgrzybki lub borowiki. Najlepiej własnoręcznie zbierane! Życzę udanych zbiorów 😉

Zobacz również mój wpis jak suszyć grzyby w domu?

Oceń ten przepis!
[Oceny: 23 Średnia: 4.9]
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

1 komentarz

  1. Ten sos grzybowy wychodzi tak świetny, że nie można się mu oprzeć! Jest wręcz obłędny 😀 Znowu musimy wybrać się rodzinką na grzyby 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

10 + = 16