Sos grzybowy ze świeżych grzybów

Przepis na Aromatyczny sos grzybowy ze świeżych grzybów
Przepis na Aromatyczny sos grzybowy ze świeżych grzybów

Wielu osobom jesienne smaki kojarzą się z grzybami – świeżymi, często przyniesionymi prosto z lasu. Ich niepowtarzalny aromat wypełnia zawsze całą kuchnię i zachęca do przyrządzenia pysznego sosu grzybowego. Można wykorzystać niemal każdy rodzaj grzybów, a szczególnie tak obficie rosnące w naszych lasach podgrzybki. Przepis na sos grzybowy jest banalnie prosty, więc na pewno każdy sobie poradzi z przygotowaniem tego pysznego dania.

Jesienna uczta, czyli sos ze świeżych grzybów leśnych

Najwięcej pracy jest z oczyszczeniem grzybów z piasku oraz igliwia, a potem to już szybko potrawa może się znaleźć na talerzu. Ze smakiem podgrzybków świetnie komponuje się szalotka, więc nie może jej zabraknąć w sosie. Trudno sobie też wyobrazić sos grzybowy bez dodatku śmietany i natki pietruszki. Ten delikatny, a zarazem dość wyrazisty sos fantastycznie smakuje z kaszą, ziemniakami, a nawet z pajdą świeżego chleba. Można go również podawać jako dodatek do klusek przygotowanych z ziemniaków np. kopytek. Cudownie też nadaje się do polania ciemnych mięs.

Składniki na sos grzybowy:

  • około 500 g świeżych grzybów
  • 2 szalotki lub 1 średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 50 ml śmietanki 30% lub 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka bulionu rosołowego
  • sól i pieprz
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • natka pietruszki

Przepis na pyszny sos grzybowy

  1. Grzyby dokładnie oczyszczamy oraz myjemy z pozostałych zabrudzeń w miseczce z wodą. Warto kilkukrotnie zmienić wodę. Następnie grzyby kroimy na pożądanej wielkości kawałki.
  2. Szalotkę lub cebulę posiekaną w drobną kosteczkę oraz posiekany czosnek podsmażamy na maśle na patelni. Dodajemy grzyby i podsmażamy około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
  3. Następnie dodajemy szklankę gorącego bulionu, szczyptę soli, liście laurowe oraz ziele angielskie i dusimy pod przykryciem około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie odlewamy trochę wywaru do osobnej szklanki i tam dodajemy śmietanę lub jogurt. Ja używam zawsze jogurtu. Zawartość szklanki dokładnie mieszamy, najlepiej blenderem i dodajemy z powrotem do sosu.
    Dobra rada: Jeśli chcesz zagęścić bardziej sos grzybowy, to do szklanki w której hartujesz jogurt lub śmietankę możesz dorzucić trochę grzybów i całość zblendować. Sos grzybowy wówczas uzyska naturalną gęstość bez mąki czy skrobi ziemniaczanej.
  4. Na sam koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smacznego!

Aromatyczny sos grzybowy możesz podawać z ziemniaczkami i świeżym drobno-siekanym koperkiem. Najlepsze grzyby do sosu grzybowego to oczywiście świeże podgrzybki lub borowiki. Najlepiej własnoręcznie zbierane! Życzę udanych zbiorów 😉

Zobacz również mój wpis jak suszyć grzyby w domu?

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.8 / 5 (41 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Obserwuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x