Rosół z kurczaka

708 0
Rosół z kurczaka

Domowy rosół z kurczaka to, niewątpliwie najpopularniejsza zupa na niedzielny obiad. Przepis na pyszny i zdrowy rosół powinien znać każdy. Bez wątpienia jest to podstawowa zupa, która gości w polskich domach od wielu pokoleń. Również z tego powodu domowy rosół bardzo często kojarzy się ze smakiem dzieciństwa, jest wprost uwielbiany przez dzieci.

Domowy rosół z kurczaka

Rosół smakuje wybornie zarówno z tradycyjnym makaronem, jak i z kluskami lanymi. Co więcej, powstały z rosołu bulion stanowi świetną bazę pod inne zupy. W kilka chwil można zmienić go na przykład w pyszną zupę pomidorową lub krupnik.

Składniki na rosół:

  • 1 kurczak
  • 3 litry wody
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ¼ korzenia selera
  • 1 cebula
  • kawałek pora
  • natka pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 10 ziarenek pieprzu czarnego
  • gałązka świeżego lubczyku
  • sól

Dodatkowo:

  • makaron (ok. 50 g na osobę)
  • posiekana natka pietruszki

Jak ugotować rosół z kurczaka?

  1. Kurczaka dzielimy na części. Następnie oczyszczamy, odcinamy nadmiar tłuszczu i kuper. Myjemy pod bieżącą wodą, przekładamy do garnka i zalewamy 3 litrami zimnej wody. Na maksymalnym ogniu doprowadzamy do zagotowania.
  2. W międzyczasie przygotowujemy warzywa, myjemy i osuszamy. Marchewki, pietruszkę i seler obieramy, następnie kroimy na duże kawałki. Cebulę obieramy, łupiny myjemy i zostawiamy, dzięki nim rosół nabierze złotego koloru. Cebulę nabijamy na widelec, następnie opalamy palnikiem lub przecinamy na pół i opiekamy na suchej patelni.
  3. Po zagotowaniu mięsa powstanie biało- szara piana (szumowina), którą należy zebrać łyżką cedzakową, sitkiem lub zwykłą łyżką.
  4. Następnie do gotującego się rosołu dodajemy marchewki, pietruszkę, seler, por, opaloną cebulę z łupinami, liście laurowe, ziela angielskie, ziarenka pieprzu. Zmniejszamy ogień, tak aby woda lekko bulgotała i gotujemy przez około 1 godzinę pod przykryciem.
  5. Dodajemy sól, natkę pietruszki i lubczyk, gotujemy jeszcze na wolnym ogniu przez około 30 minut.
  6. Sprawdzamy smak rosołu i doprawiamy jeszcze solą i pieprzem według uznania.

Gotowy rosół z kurczakiem podajemy z ugotowanym makaronem, kawałkami marchewki, kawałkami kurczaka i posypany świeżo posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

+ 13 = 16

Follow Me

Ciasteczka

Używamy ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia z korzystania z witryny. Chcesz dowiedzieć się więcej?