Rosół z kurczaka

Przepis na Rosół z kurczaka
Przepis na Rosół z kurczaka

Domowy rosół z kurczaka to, niewątpliwie najpopularniejsza zupa na niedzielny obiad. Przepis na pyszny i zdrowy rosół powinien znać każdy. Bez wątpienia jest to podstawowa zupa, która gości w polskich domach od wielu pokoleń. Również z tego powodu domowy rosół bardzo często kojarzy się ze smakiem dzieciństwa, jest wprost uwielbiany przez dzieci.

Domowy rosół z kurczaka

Rosół smakuje wybornie zarówno z tradycyjnym makaronem, jak i z kluskami lanymi. Co więcej, powstały z rosołu bulion stanowi świetną bazę pod inne zupy. W kilka chwil można zmienić go na przykład w pyszną zupę pomidorową lub krupnik.

Składniki na rosół:

  • 1 kurczak
  • 3 litry wody
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ¼ korzenia selera
  • cebula
  • kawałek pora
  • natka pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 10 ziarenek pieprzu czarnego
  • gałązka świeżego lubczyku
  • sól

Dodatkowo:

  • makaron (ok. 50 g na osobę)
  • posiekana natka pietruszki

Jak ugotować rosół z kurczaka?

  1. Kurczaka dzielimy na części. Następnie oczyszczamy, odcinamy nadmiar tłuszczu i kuper. Myjemy pod bieżącą wodą, przekładamy do garnka i zalewamy 3 litrami zimnej wody. Na maksymalnym ogniu doprowadzamy do zagotowania.
  2. Po zagotowaniu mięsa powstanie biało – szara piana (szumowina), którą należy zebrać łyżką cedzakową, sitkiem lub zwykłą łyżką.
  3. W międzyczasie przygotowujemy warzywa, myjemy i osuszamy. Marchewki, pietruszkę i seler obieramy, następnie kroimy na duże kawałki. Cebulę obieramy, łupiny myjemy i zostawiamy, dzięki nim rosół nabierze złotego koloru. Cebulę nabijamy na widelec, następnie opalamy palnikiem lub przecinamy na pół i opiekamy na suchej patelni.
  4. Następnie do gotującego się rosołu dodajemy marchewki, pietruszkę, seler, por, opaloną cebulę z łupinami, liście laurowe, ziela angielskie, ziarenka pieprzu. Zmniejszamy ogień, tak aby woda lekko bulgotała i gotujemy przez około 1 godzinę pod przykryciem.
  5. Dodajemy sól, natkę pietruszki i lubczyk, gotujemy jeszcze na wolnym ogniu przez około 30 minut.
  6. Sprawdzamy smak rosołu i doprawiamy jeszcze solą i pieprzem według uznania.

Gotowy rosół z kurczakiem podajemy z ugotowanym makaronem, kawałkami marchewki, kawałkami kurczaka i posypany świeżo posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.8 / 5 (16 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Pliki cookies szefpoleca.pl

Pliki cookies

Używam ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia korzystania z mojej strony. Chcesz dowiedzieć się więcej?