Na skróty
Domowy rosół z kurczaka to, niewątpliwie najpopularniejsza zupa na niedzielny obiad. Przepis na pyszny i zdrowy rosół powinien znać każdy. Bez wątpienia jest to podstawowa zupa, która gości w polskich domach od wielu pokoleń. Również z tego powodu domowy rosół bardzo często kojarzy się ze smakiem dzieciństwa, jest wprost uwielbiany przez dzieci.
Domowy rosół z kurczaka
Rosół smakuje wybornie zarówno z tradycyjnym makaronem, jak i z kluskami lanymi. Co więcej, powstały z rosołu bulion stanowi świetną bazę pod inne zupy. W kilka chwil można zmienić go na przykład w pyszną zupę pomidorową lub krupnik.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis rosół z kurczaka, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki na rosół
- 1 kurczak
- 3 litry wody
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- ¼ korzenia selera
- cebula
- kawałek pora
- natka pietruszki
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 10 ziarenek pieprzu czarnego
- gałązka świeżego lubczyku
- sól
Dodatkowo:
- makaron (ok. 50 g na osobę)
- posiekana natka pietruszki
Przepis na rosół z kurczaka
- Kurczaka dzielimy na części. Następnie oczyszczamy, odcinamy nadmiar tłuszczu i kuper. Myjemy pod bieżącą wodą, przekładamy do garnka i zalewamy 3 litrami zimnej wody. Na maksymalnym ogniu doprowadzamy do zagotowania.
- Po zagotowaniu mięsa powstanie biało – szara piana (szumowina), którą należy zebrać łyżką cedzakową, sitkiem lub zwykłą łyżką.
- W międzyczasie przygotowujemy warzywa, myjemy i osuszamy. Marchewki, pietruszkę i seler obieramy, następnie kroimy na duże kawałki. Cebulę obieramy, łupiny myjemy i zostawiamy, dzięki nim rosół nabierze złotego koloru. Cebulę nabijamy na widelec, następnie opalamy palnikiem lub przecinamy na pół i opiekamy na suchej patelni.
- Następnie do gotującego się rosołu dodajemy marchewki, pietruszkę, seler, por, opaloną cebulę z łupinami, liście laurowe, ziela angielskie, ziarenka pieprzu. Zmniejszamy ogień, tak aby woda lekko bulgotała i gotujemy przez około 1 godzinę pod przykryciem.
- Dodajemy sól, natkę pietruszki i lubczyk, gotujemy jeszcze na wolnym ogniu przez około 30 minut.
- Sprawdzamy smak rosołu i doprawiamy jeszcze solą i pieprzem według uznania.
Gotowy rosół z kurczakiem podajemy z ugotowanym makaronem, kawałkami marchewki, kawałkami kurczaka i posypany świeżo posiekaną natką pietruszki. Smacznego!