Rosół z kurczaka

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Domowy rosół z kurczaka to, niewątpliwie najpopularniejsza zupa na niedzielny obiad. Przepis na pyszny i zdrowy rosół powinien znać każdy. Bez wątpienia jest to podstawowa zupa, która gości w polskich domach od wielu pokoleń. Również z tego powodu domowy rosół bardzo często kojarzy się ze smakiem dzieciństwa, jest wprost uwielbiany przez dzieci.

Reklamy Ads By Google

Domowy rosół z kurczaka

Rosół smakuje wybornie zarówno z tradycyjnym makaronem, jak i z kluskami lanymi. Co więcej, powstały z rosołu bulion stanowi świetną bazę pod inne zupy. W kilka chwil można zmienić go na przykład w pyszną zupę pomidorową lub krupnik.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis rosół z kurczaka, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki na rosół

  • 1 kurczak
  • 3 litry wody
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ¼ korzenia selera
  • cebula
  • kawałek pora
  • natka pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 10 ziarenek pieprzu czarnego
  • gałązka świeżego lubczyku
  • sól

Dodatkowo:

  • makaron (ok. 50 g na osobę)
  • posiekana natka pietruszki
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , , ,

Przepis na rosół z kurczaka

  1. Kurczaka dzielimy na części. Następnie oczyszczamy, odcinamy nadmiar tłuszczu i kuper. Myjemy pod bieżącą wodą, przekładamy do garnka i zalewamy 3 litrami zimnej wody. Na maksymalnym ogniu doprowadzamy do zagotowania.
  2. Po zagotowaniu mięsa powstanie biało – szara piana (szumowina), którą należy zebrać łyżką cedzakową, sitkiem lub zwykłą łyżką.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. W międzyczasie przygotowujemy warzywa, myjemy i osuszamy. Marchewki, pietruszkę i seler obieramy, następnie kroimy na duże kawałki. Cebulę obieramy, łupiny myjemy i zostawiamy, dzięki nim rosół nabierze złotego koloru. Cebulę nabijamy na widelec, następnie opalamy palnikiem lub przecinamy na pół i opiekamy na suchej patelni.
  5. Następnie do gotującego się rosołu dodajemy marchewki, pietruszkę, seler, por, opaloną cebulę z łupinami, liście laurowe, ziela angielskie, ziarenka pieprzu. Zmniejszamy ogień, tak aby woda lekko bulgotała i gotujemy przez około 1 godzinę pod przykryciem.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Dodajemy sól, natkę pietruszki i lubczyk, gotujemy jeszcze na wolnym ogniu przez około 30 minut.
  8. Sprawdzamy smak rosołu i doprawiamy jeszcze solą i pieprzem według uznania.
  9. Reklamy Ads By Google

Gotowy rosół z kurczakiem podajemy z ugotowanym makaronem, kawałkami marchewki, kawałkami kurczaka i posypany świeżo posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.82

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)