Zupa pomidorowa – klasyczna pomidorówka

10.5k 0
Zupa pomidorowa – klasyczna pomidorówka

Ulubiona przez wielu, znana przez wszystkich w naszym kraju. Zupa pomidorowa, bo o niej mowa, jest zdecydowanie królową rankingu polskich zup. Zachwyca nie tylko smakiem i aromatem, ale także jej barwa pozytywnie wpływa na emocje. Klasyczny przepis na zupę pomidorową okazuje się też banalnie prosty w realizacji. Nawet osoby kiepsko radzące sobie w kuchni są w stanie przygotować pyszną, domową pomidorową. Zajadają się nią ludzie w każdym wieku, a tych starszych przywołuje często te najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa i rodzinne obiady.

Zupa pomidorowa – przepis na udany posiłek

Jedni ją podają z makaronem, inni z ryżem, a swoich zwolenników mają też kluseczki. Może być z dodatkiem śmietany lub jogurtu, zrobiona z koncentratu pomidorowego, ale chyba najsmaczniejsza jest taka wykonana z pachnących słońcem świeżych pomidorów. Najlepiej na bazie rosołu bądź wywaru z warzyw i ziół. Aromat dochodzący wtedy z kuchni sprawia, że wprost nie można się doczekać momentu, kiedy na stole pojawi się talerz wypełniony niemal po brzegi tą cudowną zupą.

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 2 litry wody
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych
  • pół małego selera
  • średnia pietruszka
  • 2 średnie marchewki
  • 5 centymetrów pora
  • odrobina natki pietruszki
  • odrobina kopru
  • baza pomidorowa (1 opakowanie – 350 gram)
  • 2 łyżeczki śmietany 18%
  • sól
  • pieprz

Przepis na klasyczną pomidorówkę

  1. Przygotuj 4 udka kurczaka, włóż do większego garnka i wlej około 2 litry wody. Wrzuć ziele angielskie, liście laurowe, pół łyżeczki soli i zagotuj całość.
  2. W trakcie gotowania przygotuj marchewkę, korzeń pietruszki, korzeń pora oraz selera. Marchewkę pokrój w cienkie plasterki, zostawiając 2 centymetrowe końce po obu stronach. Tak samo pokrój korzeń pietruszki. Selera oraz korzeń pora pokrój w plasterki.
  3. Ważne, aby przygotować etap 2, zanim zakończy się etap 1!
  4. Kiedy zagotuję się woda, zmniejsz ogień, następnie po około minucie wrzuć większe warzywa do garnka (marchew, korzeń pietruszki i seler) – 2 centymetrowe końcówki przygotowane w etapie 2.
  5. Gotuj całość około 3-4 minut, następnie wrzuć pozostałe warzywa.
  6. Ważne, aby zachować odpowiednią kolejność wrzucania, wtedy, wszystko będzie miękkie i aromatyczne!
  7. Kiedy wszystko będzie już prawie miękkie, dodaj CAŁĄ natkę pietruszki (nie pociętą), pocięty koper, oraz odrobinę pieprzu kolorowego mielonego (ja zawsze dodaję świeżo mielony – około 4-5 obrotów młynka)
  8. Na sam koniec gotowania odlewamy do osobnego naczynia 2-3 chochlę zupy i dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy. (ja dodaję bazę pomidorową Pudliszki) Następnie przelewamy mieszankę do garnka i znów mieszamy.
  9. Tę samą czynność powtarzamy ze śmietaną. Odlewamy do osobnego naczynia chochlę zupy i dodajemy śmietanę, mieszamy, dodajemy jeszcze jedną chochlę zupy. Następnie przelewamy mieszankę do garnka i znów mieszamy, by zupa się nie zważyła.
  10. Z gotowej zupy należy wyłowić całą natkę pietruszki, którą dodaliśmy wcześniej podczas gotowania, oraz można już dodać świeżo posiekaną natkę pietruszki. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *