Ulubiona przez wielu, znana przez wszystkich w naszym kraju. Zupa pomidorowa, bo o niej mowa, jest zdecydowanie królową rankingu polskich zup. Zachwyca nie tylko smakiem i aromatem, ale także jej barwa pozytywnie wpływa na emocje. Klasyczny przepis na zupę pomidorową okazuje się też banalnie prosty w realizacji. Nawet osoby kiepsko radzące sobie w kuchni są w stanie przygotować pyszną, domową pomidorową. Zajadają się nią ludzie w każdym wieku, a tych starszych przywołuje często te najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa i rodzinne obiady.
Zupa pomidorowa – przepis na udany posiłek
Jedni ją podają z makaronem, inni z ryżem, a swoich zwolenników mają też kluseczki. Może być z dodatkiem śmietany lub jogurtu, zrobiona z koncentratu pomidorowego, ale chyba najsmaczniejsza jest taka wykonana z pachnących słońcem świeżych pomidorów. Najlepiej na bazie rosołu bądź wywaru z warzyw i ziół. Aromat dochodzący wtedy z kuchni sprawia, że wprost nie można się doczekać momentu, kiedy na stole pojawi się talerz wypełniony niemal po brzegi tą cudowną zupą.
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 2 litry wody
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 6 liści laurowych
- pół małego selera
- średnia pietruszka
- 2 średnie marchewki
- 5 centymetrów pora
- odrobina natki pietruszki
- odrobina kopru
- baza pomidorowa (1 opakowanie – 350 gram)
- 2 łyżeczki śmietany 18%
- sól
- pieprz
Przepis na klasyczną pomidorówkę
- Przygotuj 4 udka kurczaka, włóż do większego garnka i wlej około 2 litry wody. Wrzuć ziele angielskie, liście laurowe, pół łyżeczki soli i zagotuj całość.
- W trakcie gotowania przygotuj marchewkę, korzeń pietruszki, korzeń pora oraz selera. Marchewkę pokrój w cienkie plasterki, zostawiając 2 centymetrowe końce po obu stronach. Tak samo pokrój korzeń pietruszki. Selera oraz korzeń pora pokrój w plasterki.
- Ważne, aby przygotować etap 2, zanim zakończy się etap 1!
- Kiedy zagotuję się woda, zmniejsz ogień, następnie po około minucie wrzuć większe warzywa do garnka (marchew, korzeń pietruszki i seler) – 2 centymetrowe końcówki przygotowane w etapie 2.
- Gotuj całość około 3-4 minut, następnie wrzuć pozostałe warzywa.
- Ważne, aby zachować odpowiednią kolejność wrzucania, wtedy, wszystko będzie miękkie i aromatyczne!
- Kiedy wszystko będzie już prawie miękkie, dodaj CAŁĄ natkę pietruszki (nie pociętą), pocięty koper, oraz odrobinę pieprzu kolorowego mielonego (ja zawsze dodaję świeżo mielony – około 4-5 obrotów młynka)
- Na sam koniec gotowania odlewamy do osobnego naczynia 2-3 chochlę zupy i dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy. (ja dodaję bazę pomidorową Pudliszki) Następnie przelewamy mieszankę do garnka i znów mieszamy.
- Tę samą czynność powtarzamy ze śmietaną. Odlewamy do osobnego naczynia chochlę zupy i dodajemy śmietanę, mieszamy, dodajemy jeszcze jedną chochlę zupy. Następnie przelewamy mieszankę do garnka i znów mieszamy, by zupa się nie zważyła.
- Z gotowej zupy należy wyłowić całą natkę pietruszki, którą dodaliśmy wcześniej podczas gotowania, oraz można już dodać świeżo posiekaną natkę pietruszki. Smacznego!

Dodaj komentarz