Obiad

Zupa pomidorowa – klasyczna pomidorówka

2 min czytania
Zupa pomidorowa – klasyczna pomidorówka

Ulubiona przez wielu, znana przez wszystkich w naszym kraju. Zupa pomidorowa, szerzej znana jako pomidorówka, bo o niej mowa, jest zdecydowanie królową rankingu polskich zup. Zachwyca nie tylko smakiem i aromatem, ale także jej barwa pozytywnie wpływa na emocje. Klasyczny przepis na zupę pomidorową okazuje się też banalnie prosty w realizacji. Nawet osoby kiepsko radzące sobie w kuchni są w stanie przygotować pyszną, domową pomidorową. Zajadają się nią ludzie w każdym wieku, a tych starszych przywołuje często te najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa i rodzinne obiady.

Zupa pomidorowa – przepis na udany posiłek

Jedni ją podają z makaronem, inni z ryżem, a swoich zwolenników mają też kluseczki. Pomidorówka może być z dodatkiem śmietany lub jogurtu, zrobiona z koncentratu pomidorowego, ale chyba najsmaczniejsza jest taka wykonana z pachnących słońcem świeżych pomidorów. Najlepiej na bazie rosołu bądź wywaru z warzyw i ziół. Aromat dochodzący wtedy z kuchni sprawia, że wprost nie można się doczekać momentu, kiedy na stole pojawi się talerz wypełniony niemal po brzegi cudowną zupą pomidorową.

Składniki na pomidorówkę:

  • 3 udka z kurczaka
  • 3 skrzydełka z kurczaka
  • 2 litry wody
  • 2 pietruszki
  • 4 marchewki
  • odrobina pora i selera
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • natki pietruszki
  • pasata pomidorowa
  • śmietana 18%
  • sól i pieprz
  • cukier

Zupa pomidorowa – jak zrobić? Przepis na klasyczną pomidorówkę

  1. Udka i skrzydełka z kurczaka oczyszczamy i myjemy pod bieżącą zimną wodą. Następnie wkładamy do dużego garnka i wlewamy 2 litry zimnej wody. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pół łyżeczki soli i gotujemy około 45 minut na wolnym ogniu.
  2. Następnie dodajemy marchewkę, pietruszkę, część pokrojoną w krążki, a część w słupki. Dodajemy selera oraz pora, pokrojonego w krążki. Gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu.
  3. Pod koniec gotowania odlewamy do osobnego naczynia 2 – 3 chochlę zupy i dodajemy pastatę pomidorową, łyżeczkę cukru, odrobinę pieprzu i soli, dokładnie mieszamy. Następnie przelewamy mieszankę do garnka z bulionem i mieszamy.
  4. Podobną czynność powtarzamy ze śmietaną. Odlewamy do osobnego naczynia chochlę zupy i dodajemy śmietanę, mieszamy, dodajemy jeszcze jedną chochlę zupy. Następnie przelewamy mieszankę do pomidorówki i ponownie mieszamy.
  5. Kiedy wszystko będzie już miękkie dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Pomidorówka jest już gotowa. Smacznego!

Zupa pomidorowa doskonale sprawdzi się z makaronem lub ryżem ugotowanym wcześniej.

211 — ilość wpisów

O autorze
Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!
Zobacz wszystko
Może Ci się spodobać
Obiad

Tarta ze szpinakiem i serem feta

2 min czytania
Tarta ze szpinakiem to świetny pomysł na obiad lub jedno z dań na przyjęcie rodzinne….
Obiad

Lasagne

2 min czytania
Zobacz mój przepis na pyszną lasagne z boczkiem wędzonym i mięsem mielonym, czyli lazania w…
Obiad

Zupa krem z cukinii

1 min czytania
Według mnie krem z cukinii to wyjątkowa poezja smaków. Zupa, którą obecnie można przygotować praktycznie…

Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

+ 35 = 38