
Ulubiona przez wielu, znana przez wszystkich w naszym kraju. Zupa pomidorowa, szerzej znana jako pomidorówka, bo o niej mowa, jest zdecydowanie królową rankingu polskich zup. Zachwyca nie tylko smakiem i aromatem, ale także jej barwa pozytywnie wpływa na emocje. Klasyczny przepis na zupę pomidorową okazuje się też banalnie prosty w realizacji. Nawet osoby kiepsko radzące sobie w kuchni są w stanie przygotować pyszną, domową pomidorową. Zajadają się nią ludzie w każdym wieku, a tych starszych przywołuje często te najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa i rodzinne obiady.
Zupa pomidorowa – przepis na udany posiłek
Jedni ją podają z makaronem, inni z ryżem, a swoich zwolenników mają też kluseczki. Pomidorówka może być z dodatkiem śmietany lub jogurtu, zrobiona z koncentratu pomidorowego, ale chyba najsmaczniejsza jest taka wykonana z pachnących słońcem świeżych pomidorów. Najlepiej na bazie rosołu bądź wywaru z warzyw i ziół. Aromat dochodzący wtedy z kuchni sprawia, że wprost nie można się doczekać momentu, kiedy na stole pojawi się talerz wypełniony niemal po brzegi cudowną zupą pomidorową.
Składniki na pomidorówkę:
- 3 udka z kurczaka
- 3 skrzydełka z kurczaka
- 2 litry wody
- 2 pietruszki
- 4 marchewki
- odrobina pora i selera
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- natki pietruszki
- pasata pomidorowa
- śmietana 18%
- sól i pieprz
- cukier
Zupa pomidorowa – jak zrobić? Przepis na klasyczną pomidorówkę
- Udka i skrzydełka z kurczaka oczyszczamy i myjemy pod bieżącą zimną wodą. Następnie wkładamy do dużego garnka i wlewamy 2 litry zimnej wody. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pół łyżeczki soli, następnie doprowadzamy do zagotowania i gotujemy około 45 minut na wolnym ogniu.
- Następnie dodajemy marchewkę, pietruszkę, część pokrojoną w krążki, a część w słupki. Dodajemy selera oraz pora, pokrojonego w krążki. Ponownie doprowadzamy do zagotowania i gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu.
- Pod koniec gotowania odlewamy do osobnego naczynia 2 — 3 chochlę zupy i dodajemy pastatę pomidorową, łyżeczkę cukru, odrobinę pieprzu i soli, dokładnie mieszamy. Następnie przelewamy mieszankę do garnka z bulionem i mieszamy.
- Podobną czynność powtarzamy ze śmietaną. Odlewamy do osobnego naczynia chochlę zupy i dodajemy śmietanę, mieszamy, dodajemy jeszcze jedną chochlę zupy. Następnie przelewamy mieszankę do pomidorówki i ponownie mieszamy.
- Kiedy wszystko będzie już miękkie dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Pomidorówka jest już gotowa. Smacznego!
Zupa pomidorowa doskonale sprawdzi się z makaronem lub ryżem ugotowanym wcześniej.