Zupa pomidorowa – klasyczna pomidorówka

Zupa pomidorowa – klasyczna pomidorówka
Zupa pomidorowa – klasyczna pomidorówka

Ulubiona przez wielu, znana przez wszystkich w naszym kraju. Zupa pomidorowa, szerzej znana jako pomidorówka, bo o niej mowa, jest zdecydowanie królową rankingu polskich zup. Zachwyca nie tylko smakiem i aromatem, ale także jej barwa pozytywnie wpływa na emocje. Klasyczny przepis na zupę pomidorową okazuje się też banalnie prosty w realizacji. Nawet osoby kiepsko radzące sobie w kuchni są w stanie przygotować pyszną, domową pomidorową. Zajadają się nią ludzie w każdym wieku, a tych starszych przywołuje często te najpiękniejsze wspomnienia z dzieciństwa i rodzinne obiady.

Zupa pomidorowa – przepis na udany posiłek

Jedni ją podają z makaronem, inni z ryżem, a swoich zwolenników mają też kluseczki. Pomidorówka może być z dodatkiem śmietany lub jogurtu, zrobiona z koncentratu pomidorowego, ale chyba najsmaczniejsza jest taka wykonana z pachnących słońcem świeżych pomidorów. Najlepiej na bazie rosołu bądź wywaru z warzyw i ziół. Aromat dochodzący wtedy z kuchni sprawia, że wprost nie można się doczekać momentu, kiedy na stole pojawi się talerz wypełniony niemal po brzegi cudowną zupą pomidorową.

Składniki na pomidorówkę:

  • 3 udka z kurczaka
  • 3 skrzydełka z kurczaka
  • 2 litry wody
  • 2 pietruszki
  • 4 marchewki
  • odrobina pora i selera
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • natki pietruszki
  • pasata pomidorowa
  • śmietana 18%
  • sól i pieprz
  • cukier

Zupa pomidorowa – jak zrobić? Przepis na klasyczną pomidorówkę

  1. Udka i skrzydełka z kurczaka oczyszczamy i myjemy pod bieżącą zimną wodą. Następnie wkładamy do dużego garnka i wlewamy 2 litry zimnej wody. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pół łyżeczki soli, następnie doprowadzamy do zagotowania i gotujemy około 45 minut na wolnym ogniu.
  2. Następnie dodajemy marchewkę, pietruszkę, część pokrojoną w krążki, a część w słupki. Dodajemy selera oraz pora, pokrojonego w krążki. Ponownie doprowadzamy do zagotowania i gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu.
  3. Pod koniec gotowania odlewamy do osobnego naczynia 2 — 3 chochlę zupy i dodajemy pastatę pomidorową, łyżeczkę cukru, odrobinę pieprzu i soli, dokładnie mieszamy. Następnie przelewamy mieszankę do garnka z bulionem i mieszamy.
  4. Podobną czynność powtarzamy ze śmietaną. Odlewamy do osobnego naczynia chochlę zupy i dodajemy śmietanę, mieszamy, dodajemy jeszcze jedną chochlę zupy. Następnie przelewamy mieszankę do pomidorówki i ponownie mieszamy.
  5. Kiedy wszystko będzie już miękkie dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Pomidorówka jest już gotowa. Smacznego!

Zupa pomidorowa doskonale sprawdzi się z makaronem lub ryżem ugotowanym wcześniej.

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (56 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments
Ala
Ala
10 miesięcy temu

Ta zupa pomidorowa pychota zwłaszcza w zimne dni moja rodzinka a zwłaszcza wnusia uwielbia pozdrawiam 🙂

1
0
Napisz komentarz, pomóż innym użytkownikom!x
()
x