Szukasz sprawdzonego przepisu na rozgrzewającą zupę? Poznaj mój ulubiony przepis na domowy krupnik. Zupa ta jest bardzo łatwa w przygotowaniu, ponieważ zaczynamy gotowanie krupniku jak tradycyjnego rosołu ❤😊
Na skróty
Krupnik to jedna z tradycyjnych zup goszczących w polskiej kuchni, której historia sięga pokoleń wstecz. Jest to pożywna i sycąca zupa, idealna na chłodniejsze dni, wywodząca się z czasów, kiedy w polskich domach panowała zasada maksymalnego wykorzystania dostępnych składników. Podstawa krupniku jest bulion mięsny lub warzywny, który wzbogacany jest kaszą jęczmienną lub innymi rodzajami kasz. To właśnie kasza nadaje krupnikowi charakterystyczną gęstą konsystencję, sycące właściwości i niespotykany w innych zupach smak.
W moim przepisie na krupnik pojawiają się także warzywa korzeniowe takie jak marchew, pietruszka, a także seler, por i ziemniaki. Warzywa dodają zupie nieco słodkawego smaku, wartości odżywczych, a także błonnika. Mięso jakiego używam do wywaru zazwyczaj pochodzi z kurczaka, rzadziej z wołowiny lub wieprzowiny. Jednak takie połączenie sprawia, że zupa jest bardzo sycąca. W niektórych wariantach krupniku można znaleźć również grzyby, które dodają głębi smaku. Również polecam wypróbowanie krupniku z grzybami 😉
Zanim zaczniesz przygotowywać krupnik, przeczytaj cały przepis, opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.
Składniki
- 2 udka z kurczaka
- 4 ziemniaki
- marchewka
- pietruszka
- 1/4 małego selera
- cebula
- 5 łyżek kaszy jęczmiennej
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 ziarna pieprzu
- sól i pieprz
- natka pietruszki
- koperek
Przepis na tradycyjny krupnik
- W pierwszej kolejności oczyszczamy udka z kurczaka, następnie przekładamy do garnka i zalewamy 2 litrami zimnej wody. Przykrywamy i doprowadzamy do zagotowania.
- Następnie po zagotowaniu zbieramy łyżką cedzakową lub sitkiem szumowiny (biało- szara piana). Jeśli nie zbierzemy szumowi, zupa będzie bardziej mętna. Dzięki usunięciu szumowin zupa będzie jasna i klarowna.
- Dodajemy obraną i przypaloną nad palnikiem cebulę, liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu. Następnie zmniejszamy moc kuchenki, tak aby wywar lekko się gotował i gotujemy przez godzinę.
- W międzyczasie obieramy ziemniaki, pietruszkę, marchew i selera. Warzywa kroimy w drobną kostkę lub oprócz ziemniaków ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Następnie płuczemy kasze na drobnym sitku pod bieżącą wodą i dodajemy razem z łyżeczką soli. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 15 minut.
- Następnie dodajemy warzywa, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 15 minut lub do miękkości kaszy i warzyw.
- Gotowy krupnik na sam koniec doprawiamy solą i czarnym pieprzem mielonym do smaku. Smacznego!
Zupę krupnik możemy podawać z kawałkami mięsa z kurczaka oraz z posiekanym koperkiem i natką pietruszki. W różnych regionach polski do krupniku podaję się również chleb. Niewątpliwie, krupnik to zupa, która doskonale łączy w sobie prostotę przygotowania z bogactwem smaku.
Tabela wartości odżywczych
Wartości odżywcze dla całego przepisu
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Całkowite wartości odżywcze | 1809.5 | 134.7 | 32.45 | 264.5 | 45.9 |
Wartości odżywcze na 1 z 8 porcji
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Wartości odżywcze na porcję | 226.2 | 16.8 | 4.1 | 33.1 | 5.7 |
Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie składników użytych w przepisie na krupnik. Rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.
Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Udka z kurczaka | 150 | 25 | 7 | 0 | 0 |
Ziemniaki | 77 | 2 | 0.1 | 17 | 2 |
Marchewka | 41 | 0.9 | 0.2 | 10 | 2.8 |
Pietruszka (korzeń) | 75 | 1.5 | 0.5 | 18 | 4.3 |
Seler (korzeń) | 42 | 1.5 | 0.3 | 9 | 1.6 |
Cebula | 40 | 1.1 | 0.1 | 9 | 1.7 |
Kasza jęczmienna | 354 | 12.5 | 2.3 | 73 | 17.3 |
Przybliżona waga składników użytych w przepisie:
Składnik | Waga (g) |
---|---|
Udka z kurczaka (bez kości) | 400 |
Ziemniaki | 800 |
Marchewka | 150 |
Pietruszka | 100 |
Seler | 150 |
Cebula | 100 |
Kasza jęczmienna | 100 |
Zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także osiągania i zachowania optymalnej masy ciała. Istotne jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków było świadome i poprzedzone odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość spożywanych pokarmów oraz ich wpływ na organizm. Najważniejsze w zdrowym odżywianiu jest, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w składniki odżywcze i makroelementy.
Co zrobić jeśli krupnik jest za gęsty?
Jeśli podczas gotowania okaże się, że krupnik jest zbyt gęsty, możemy rozcieńczyć go wywarem z warzyw. Wywar taki można ugotować oddzielnie, dodając tylko samą włoszczyznę, a przelać całość do krupniku. Zupa ta doskonale się mrozi, nadmiar bez obaw można zamrozić i mieć rezerwę, kiedy zabraknie nam pomysłów na obiad.
Zobacz również: Tradycyjny rosół z gęsi