Reklamy Ads By Google

Szukasz sprawdzonego przepisu na rozgrzewającą zupę? Poznaj mój ulubiony przepis na domowy krupnik. Zupa ta jest bardzo łatwa w przygotowaniu, ponieważ zaczynamy gotowanie krupniku jak tradycyjnego rosołu ❤😊

Krupnik to jedna z tradycyjnych zup goszczących w polskiej kuchni, której historia sięga pokoleń wstecz. Jest to pożywna i sycąca zupa, idealna na chłodniejsze dni, wywodząca się z czasów, kiedy w polskich domach panowała zasada maksymalnego wykorzystania dostępnych składników. Podstawa krupniku jest bulion mięsny lub warzywny, który wzbogacany jest kaszą jęczmienną lub innymi rodzajami kasz. To właśnie kasza nadaje krupnikowi charakterystyczną gęstą konsystencję, sycące właściwości i niespotykany w innych zupach smak.

Reklamy Ads By Google

W moim przepisie na krupnik pojawiają się także warzywa korzeniowe takie jak marchew, pietruszka, a także seler, por i ziemniaki. Warzywa dodają zupie nieco słodkawego smaku, wartości odżywczych, a także błonnika. Mięso jakiego używam do wywaru zazwyczaj pochodzi z kurczaka, rzadziej z wołowiny lub wieprzowiny. Jednak takie połączenie sprawia, że zupa jest bardzo sycąca. W niektórych wariantach krupniku można znaleźć również grzyby, które dodają głębi smaku. Również polecam wypróbowanie krupniku z grzybami 😉

Zanim zaczniesz przygotowywać krupnik, przeczytaj cały przepis, opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 2 udka z kurczaka
  • 4 ziemniaki
  • marchewka
  • pietruszka
  • 1/4 małego selera
  • cebula
  • 5 łyżek kaszy jęczmiennej
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarna pieprzu
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki
  • koperek
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , ,

Przepis na tradycyjny krupnik

  1. W pierwszej kolejności oczyszczamy udka z kurczaka, następnie przekładamy do garnka i zalewamy 2 litrami zimnej wody. Przykrywamy i doprowadzamy do zagotowania.
  2. Następnie po zagotowaniu zbieramy łyżką cedzakową lub sitkiem szumowiny (biało- szara piana). Jeśli nie zbierzemy szumowi, zupa będzie bardziej mętna. Dzięki usunięciu szumowin zupa będzie jasna i klarowna.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Dodajemy obraną i przypaloną nad palnikiem cebulę, liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu. Następnie zmniejszamy moc kuchenki, tak aby wywar lekko się gotował i gotujemy przez godzinę.
  5. W międzyczasie obieramy ziemniaki, pietruszkę, marchew i selera. Warzywa kroimy w drobną kostkę lub oprócz ziemniaków ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Następnie płuczemy kasze na drobnym sitku pod bieżącą wodą i dodajemy razem z łyżeczką soli. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 15 minut.
  8. Następnie dodajemy warzywa, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 15 minut lub do miękkości kaszy i warzyw.
  9. Reklamy Ads By Google
  10. Gotowy krupnik na sam koniec doprawiamy solą i czarnym pieprzem mielonym do smaku. Smacznego!
  11. Reklamy Ads By Google

Zupę krupnik możemy podawać z kawałkami mięsa z kurczaka oraz z posiekanym koperkiem i natką pietruszki. W różnych regionach polski do krupniku podaję się również chleb. Niewątpliwie, krupnik to zupa, która doskonale łączy w sobie prostotę przygotowania z bogactwem smaku.

Tabela wartości odżywczych

Wartości odżywcze dla całego przepisu

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Całkowite wartości odżywcze 1809.5 134.7 32.45 264.5 45.9

Wartości odżywcze na 1 z 8 porcji

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Wartości odżywcze na porcję 226.2 16.8 4.1 33.1 5.7

Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie składników użytych w przepisie na krupnik. Rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.

Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Udka z kurczaka 150 25 7 0 0
Ziemniaki 77 2 0.1 17 2
Marchewka 41 0.9 0.2 10 2.8
Pietruszka (korzeń) 75 1.5 0.5 18 4.3
Seler (korzeń) 42 1.5 0.3 9 1.6
Cebula 40 1.1 0.1 9 1.7
Kasza jęczmienna 354 12.5 2.3 73 17.3

Przybliżona waga składników użytych w przepisie:

Składnik Waga (g)
Udka z kurczaka (bez kości) 400
Ziemniaki 800
Marchewka 150
Pietruszka 100
Seler 150
Cebula 100
Kasza jęczmienna 100

Zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także osiągania i zachowania optymalnej masy ciała. Istotne jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków było świadome i poprzedzone odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość spożywanych pokarmów oraz ich wpływ na organizm. Najważniejsze w zdrowym odżywianiu jest, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w składniki odżywcze i makroelementy.

Przepis na tradycyjny krupnik
Przepis na tradycyjny krupnik

Co zrobić jeśli krupnik jest za gęsty?

Jeśli podczas gotowania okaże się, że krupnik jest zbyt gęsty, możemy rozcieńczyć go wywarem z warzyw. Wywar taki można ugotować oddzielnie, dodając tylko samą włoszczyznę, a przelać całość do krupniku. Zupa ta doskonale się mrozi, nadmiar bez obaw można zamrozić i mieć rezerwę, kiedy zabraknie nam pomysłów na obiad.

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Tradycyjny rosół z gęsi

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.88

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
7 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)