Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Szukasz sprawdzonego przepisu na rozgrzewającą zupę? Poznaj mój ulubiony przepis na domowy krupnik. Zupa ta jest bardzo łatwa w przygotowaniu, ponieważ przepis zaczyna się jak na tradycyjny rosół. Z tą różnicą, że krupnik przygotowywany jest z kaszą jęczmienną, z ziemniakami i marchewką. Gotując wywar krupnik zawsze należy pamiętać o kolejności dodawania składników, to właśnie dzięki nim jest bardzo wyjątkowy i smaczny.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis krupnik, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 2 udka z kurczaka
  • 4 ziemniaki
  • cebula
  • marchewka
  • 5 łyżek kaszy jęczmiennej
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarna pieprzu
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki
  • koperek
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , ,

Przepis na tradycyjny krupnik

  1. Oczyszczamy udka kurczaka z nadmiaru tłuszczu, następnie przekładamy do garnka i zalewamy 2 litrami zimnej wody. Zagotowujemy.
  2. Po zagotowaniu zbieramy łyżką cedzakową lub sitkiem szumowiny (biało- szara piana). Jeśli nie zbierzemy szumowi, zupa będzie mętna. Dzięki usunięciu szumowin zupa będzie jasna i klarowna.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Dodajemy obraną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu. Następnie zmniejszamy moc kuchenki, tak aby krupnik lekko się gotował i gotujemy przez godzinę.
  5. W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w drobną kostkę. Obieramy marchewkę i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Następnie płuczemy kasze na drobnym sitku pod bieżącą wodą i dodajemy razem z warzywami i łyżeczkę soli do zupy.
  8. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut, aż ziemniaki i kasza będą miękkie.
  9. Reklamy Ads By Google
  10. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem mielonym do smaku.
  11. Reklamy Ads By Google

Zupę krupnik możemy podawać z kawałkami mięsa z kurczaka oraz z posiekanym koperkiem i natką pietruszki. W różnych regionach polski do krupniku podaję się również chleb. Smacznego!

Co zrobić jeśli krupnik jest za gęsty?

Jeśli podczas gotowania okaże się, że krupnik jest za bardzo gęsty, możemy rozcieńczyć go wywarem z warzyw. Wywar taki można ugotować oddzielnie, dodając tylko samą włoszczyznę, a przelać całość do krupniku. Zupa ta doskonale się mrozi, nadmiar bez obaw można zamrozić i mieć rezerwę, kiedy zabraknie nam pomysłów na obiad.

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Tradycyjny rosół z gęsi

Oceń ten przepis!

Reklamy Ads By Google

0 / 5 Średnia: 4.87

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 416
Obserwuj
Powiadom o
guest
7 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)