Domowy krupnik z rodzinnego przepisu mojej babci jest jedną z najchętniej gotowanych zup na polskich stołach. Tradycyjny z kaszą jęczmienną, z ziemniakami i marchewką, ugotowaną na wywarze z kurczaka i jarzyn. Gotując krupnik zawsze należy pamiętać o kolejności dodawania składników, to właśnie dzięki nim jest tak wyjątkowy i smaczny.
Składniki:
- 2 udka z kurczaka
- 2 litry wody
- 1 cebula
- 4 ziemniaki
- marchewka
- 5 łyżek kaszy jęczmiennej
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 ziarna pieprzu
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- koperek
Jak zrobić krupnik?
- Oczyszczamy udka kurczaka z nadmiaru tłuszczu, następnie przekładamy do garnka i zalewamy 2 litrami zimnej wody. Zagotowujemy.
- Po zagotowaniu zbieramy łyżką cedzakową lub sitkiem szumowiny (biało- szara piana). Jeśli nie zbierzemy szumowi, zupa będzie mętna. Dzięki usunięciu szumowin zupa będzie jasna i klarowna.
- Dodajemy obraną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu. Następnie zmniejszamy moc kuchenki, tak aby krupnik lekko się gotował i gotujemy przez godzinę.
- W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w drobną kostkę. Obieramy marchewkę i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Następnie płuczemy kasze na drobnym sitku pod bieżącą wodą i dodajemy razem z warzywami i łyżeczkę soli do zupy.
- Całość gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut, aż ziemniaki i kasza będą miękkie.
- Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem mielonym do smaku.
Krupnik możemy podawać z kawałkami mięsa z kurczaka oraz z posiekanym koperkiem i natką pietruszki. W różnych regionach polski do krupniku podaję się również chleb. Smacznego!
Co zrobić jeśli krupnik jest za gęsty?
Jeśli podczas gotowania okaże się, że krupnik jest za bardzo gęsty, możemy rozcieńczyć go wywarem z warzyw. Wywar taki można ugotować oddzielnie, dodając tylko samą włoszczyznę, a przelać całość do krupniku. Zupa ta doskonale się mrozi, nadmiar bez obaw można zamrozić i mieć rezerwę, kiedy zabraknie nam pomysłów na obiad.
Mój dzisiejszy krupniczek 🙂
Wygląda pysznie ☺️