Krupnik

Przepis na Krupnik
Przepis na Krupnik

Poznaj mój ulubiony przepis na domowy krupnik z rodzinnego przepisu mojej babci. Krupnik jest w zasadzie jedną z najchętniej gotowanych zup na polskich stołach zaraz po rosole. Tradycyjny z kaszą jęczmienną, z ziemniakami i marchewką, ugotowaną na wywarze z kurczaka i jarzyn. Gotując krupnik zawsze należy pamiętać o kolejności dodawania składników, to właśnie dzięki nim jest tak wyjątkowy i smaczny.

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • 2 litry wody
  • 1 cebula
  • 4 ziemniaki
  • marchewka
  • 5 łyżek kaszy jęczmiennej
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarna pieprzu
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • koperek

Jak zrobić krupnik?

  1. Oczyszczamy udka kurczaka z nadmiaru tłuszczu, następnie przekładamy do garnka i zalewamy 2 litrami zimnej wody. Zagotowujemy.
  2. Po zagotowaniu zbieramy łyżką cedzakową lub sitkiem szumowiny (biało- szara piana). Jeśli nie zbierzemy szumowi, zupa będzie mętna. Dzięki usunięciu szumowin zupa będzie jasna i klarowna.
  3. Dodajemy obraną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu. Następnie zmniejszamy moc kuchenki, tak aby krupnik lekko się gotował i gotujemy przez godzinę.
  4. W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w drobną kostkę. Obieramy marchewkę i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  5. Następnie płuczemy kasze na drobnym sitku pod bieżącą wodą i dodajemy razem z warzywami i łyżeczkę soli do zupy.
  6. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut, aż ziemniaki i kasza będą miękkie.
  7. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem mielonym do smaku.

Krupnik możemy podawać z kawałkami mięsa z kurczaka oraz z posiekanym koperkiem i natką pietruszki. W różnych regionach polski do krupniku podaję się również chleb. Smacznego!

Co zrobić jeśli krupnik jest za gęsty?

Jeśli podczas gotowania okaże się, że krupnik jest za bardzo gęsty, możemy rozcieńczyć go wywarem z warzyw. Wywar taki można ugotować oddzielnie, dodając tylko samą włoszczyznę, a przelać całość do krupniku. Zupa ta doskonale się mrozi, nadmiar bez obaw można zamrozić i mieć rezerwę, kiedy zabraknie nam pomysłów na obiad.

4.81/5 (16)

Oceń ten przepis!

Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

7 Komentarze

  1. Mój dzisiejszy krupniczek 🙂

    1. Wygląda pysznie ☺️

  2. Czy mogę ugotować krupnik z innego mięsa? Mam tylko wieprzowe i nie wiem czy będzie dobre? Pozdrawiam

    1. Pewnie, to co masz pod ręką będzie dobre 😉 ja daję zawsze różne, nie tylko kurczaka, tylko wtedy musisz pamiętać, że każde mięso się inaczej gotuje

      1. ale głupoty opowiadasz, nie wprowadzaj dziewczyny w błąd! z kurczaka jest najlepsze i koniec kropka

  3. Krupnik to świetna zupa, zawsze wychodzi jak należy!

  4. Kurupnik jest najlpeszy, kiedy jest ze swojskiej kaszy, warzyw i całej kury 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

2 + 8 =