Krupnik

Przepis na Krupnik
Przepis na Krupnik

Szukasz sprawdzonego przepisu na rozgrzewającą zupę? Poznaj mój ulubiony przepis na domowy krupnik. Zupa ta jest bardzo łatwa w przygotowaniu, ponieważ przepis zaczyna się jak na tradycyjny rosół. Z tą różnicą, że krupnik przygotowywany jest z kaszą jęczmienną, z ziemniakami i marchewką. Gotując wywar krupnik zawsze należy pamiętać o kolejności dodawania składników, to właśnie dzięki nim jest bardzo wyjątkowy i smaczny.

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • 4 ziemniaki
  • cebula
  • marchewka
  • 5 łyżek kaszy jęczmiennej
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarna pieprzu
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki
  • koperek

Przepis na tradycyjny krupnik

  1. Oczyszczamy udka kurczaka z nadmiaru tłuszczu, następnie przekładamy do garnka i zalewamy 2 litrami zimnej wody. Zagotowujemy.
  2. Po zagotowaniu zbieramy łyżką cedzakową lub sitkiem szumowiny (biało- szara piana). Jeśli nie zbierzemy szumowi, zupa będzie mętna. Dzięki usunięciu szumowin zupa będzie jasna i klarowna.
  3. Dodajemy obraną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu. Następnie zmniejszamy moc kuchenki, tak aby krupnik lekko się gotował i gotujemy przez godzinę.
  4. W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w drobną kostkę. Obieramy marchewkę i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  5. Następnie płuczemy kasze na drobnym sitku pod bieżącą wodą i dodajemy razem z warzywami i łyżeczkę soli do zupy.
  6. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut, aż ziemniaki i kasza będą miękkie.
  7. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem mielonym do smaku.

Zupę krupnik możemy podawać z kawałkami mięsa z kurczaka oraz z posiekanym koperkiem i natką pietruszki. W różnych regionach polski do krupniku podaję się również chleb. Smacznego!

Co zrobić jeśli krupnik jest za gęsty?

Jeśli podczas gotowania okaże się, że krupnik jest za bardzo gęsty, możemy rozcieńczyć go wywarem z warzyw. Wywar taki można ugotować oddzielnie, dodając tylko samą włoszczyznę, a przelać całość do krupniku. Zupa ta doskonale się mrozi, nadmiar bez obaw można zamrozić i mieć rezerwę, kiedy zabraknie nam pomysłów na obiad.

Zobacz również: Tradycyjny rosół z gęsi

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (50 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
7 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Pliki cookies szefpoleca.pl

Pliki cookies

Używam ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia korzystania z mojej strony. Chcesz dowiedzieć się więcej?