Kotlety z piersi kurczaka

Reklamy Ads By Google

Kotlety z piersi kurczaka to wyjątkowo proste i smaczne danie, które szczególnie uwielbiają dzieci, ale jestem przekonany, że każdemu przypadną do gustu te tradycyjne kotlety z kurczaka. Przygotowanie jest banalnie łatwe, a do tego wystarczy tylko kilka składników, które większość z nas ma w domu pod ręką. Kotlety z piersi kurczaka są na tyle uniwersalnym, wręcz tradycyjnym sposobem przygotowania, że doskonale sprawdzą się zarówno z ziemniaczkami z wody, jak i z ziemniakami puree. Natomiast w kwestii wyboru surówki dobrze sprawdzi się tradycyjny Coleslaw, ale również buraczki zasmażane. Wszystko zależy od upodobań oraz indywidualnych preferencji smakowych.

Mój przepis na kotlety z piersi kurczaka jest bardzo tradycyjny, używam zazwyczaj bułki tartej jako panierki. Jednak jeśli wolisz, możesz bułkę tartą zastąpić panierką panko, płatkami kukurydzianymi, albo nawet nachosami! Wówczas wyjdą Ci nie tylko najsmaczniejsze kotlety z kurczaka, ale również bardzo ciekawe i niecodzienne.

Reklamy Ads By Google

Wypróbuj również mój przepis na krojone kotleciki z kurczaka z majonezem.

Kotlety z piersi kurczaka
Kotlety z piersi kurczaka

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis kotlety z piersi kurczaka, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • około 1 kg filetu z kurczaka
  • 2 – 3 jajka
  • szklanka bułki tartej
  • pół szklanki mąki
  • olej słonecznikowy do smażenia

Przyprawy do kurczaka

  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/5 łyżeczki chili
  • opcjonalnie pół łyżeczki przyprawy do kurczaka
Zobacz inne przepisy z , , , , , , , , , , , , ,

Przepis na kotlety z piersi kurczaka

  1. W pierwszej kolejności myjemy i oczyszczamy filety z kurczaka z przerostów, błonek i zbędnych rzeczy. Następnie kroimy na kotlety pożądanej wielkości.
  2. Każdy kotlet delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa przez papier do pieczenia, tak aby nie uszkodzić delikatnego mięsa podczas rozbijania.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. W misce roztrzepujemy jajka z przyprawami, w osobnej misce wsypujemy mąkę, a w kolejnej bułkę tartą.
  5. Rozbite kotlety z piersi kurczaka obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku z przyprawami, następnie w bułce tartej. Przygotowane kotlety do smażenia kładziemy na osobny talerz i przygotowujemy następne.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Rozgrzewamy olej w takiej ilości, aby przy położeniu kotletów zakrywał 3/4 boku kotleta. Kotlety smażmy z obu stron na złoty kolor, na dość szybkim ogniu.
  8. Kotlety przekręcamy, jak i wyjmujemy z patelni przy pomocy szczypiec. Ważne, aby podczas smażenia nie można przedziurawić panierki. Kotlety po usmażeniu odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Smacznego!
  9. Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Pieczony filet z kurczaka w płatkach kukurydzianych

Reklamy Ads By Google

Najlepsze kotlety z piersi kurczaka
Najlepsze kotlety z piersi kurczaka

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 5

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments