Kotlety z piersi kurczaka

Reklamy Ads By Google

Szukasz sprawdzonego przepisu na panierowany filet z kurczaka? Poznaj moją wersję na klasyczne kotlety z piersi kurczaka, które są łatwe do przygotowania, świetnie smakują, a panierka po smażeniu zostaje na swoim miejscu nie odchodzi o mięsa 🔥😊 W przepisie znajdziesz dużo sprawdzonych porad i wskazówek, aby Twoje kotleciki wyszły jak najlepsze!

Kotlety z piersi kurczaka to wyjątkowo proste i smaczne danie, które szczególnie uwielbiają dzieci, ale jestem przekonany, że każdemu przypadną do gustu te tradycyjne kotlety z kurczaka. Przygotowanie jest banalnie łatwe, a do tego wystarczy tylko kilka składników, które większość z nas ma w domu pod ręką. Kotlety z piersi kurczaka są na tyle uniwersalnym, wręcz tradycyjnym sposobem przygotowania, że doskonale sprawdzą się zarówno z ziemniaczkami z wody, jak i z ziemniakami puree. Natomiast w kwestii wyboru surówki dobrze sprawdzi się tradycyjny Coleslaw, ale również buraczki zasmażane. Wszystko zależy od upodobań oraz indywidualnych preferencji smakowych.

Reklamy Ads By Google

Mój przepis na kotlety z piersi kurczaka jest bardzo tradycyjny, używam zazwyczaj bułki tartej jako panierki. Jednak jeśli wolisz, możesz bułkę tartą zastąpić panierką panko, płatkami kukurydzianymi, albo nawet nachosami! Wówczas wyjdą Ci nie tylko najsmaczniejsze kotlety z kurczaka, ale również bardzo ciekawe i niecodzienne.

Wypróbuj również mój przepis na siekane kotleciki z kurczaka z majonezem.

Reklamy Ads By Google

Kotlety z piersi kurczaka
Kotlety z piersi kurczaka

Zanim zaczniesz przygotowywać kotleciki z kurczaka, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.

Składniki

  • około 1 kg filetu z kurczaka
  • 2 – 3 jajka
  • szklanka bułki tartej
  • pół szklanki mąki
  • olej słonecznikowy do smażenia

Przyprawy do kurczaka

Reklamy Ads By Google

  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/5 łyżeczki chili
  • opcjonalnie pół łyżeczki przyprawy do kurczaka
Zobacz inne przepisy z , , , , , , , , , , , , ,

Przepis na kotlety z piersi kurczaka

  1. W pierwszej kolejności myję i oczyszczam filety z kurczaka z przerostów, błonek i zbędnych rzeczy, których nie chciałbym znaleźć w gotowym kotlecie 😉 Następnie kroję filety na kawałki pożądanej wielkości, jakiej chciałbym mieć kotlety.
  2. Każdy kotlet delikatnie rozbijam tłuczkiem do mięsa przez papier do pieczenia, tak aby nie uszkodzić delikatnego mięsa podczas rozbijania. Dlaczego używam papieru do pieczenia? To bardzo proste, aby mniej zanieczyszczać ziemię plastikiem, przy okazji nie zjeść kawałka folii.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. W misce roztrzepuję jajka z wszystkimi przyprawami, w osobnej misce wsypuję mąkę, a w kolejną miskę bułkę tartą.
  5. Każdego kotleta z osobna obtaczam w mące (mąki nie uklepuję, tylko lekko przytykam, a nadmiar mąki strzepuję), następnie obtaczam w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. Dopiero zaczynam robić następnego, a gotowe do smażenia kotlety układam na osobny talerz, aż przygotuję wszystkie.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Rozgrzewam olej w takiej ilości, aby przy położeniu kotletów zakrywał 3/4 boku kotleta. Kotlety smażę z obu stron na złoty kolor, na dość szybkim ogniu. Najczęściej używam oleju słonecznikowego, jednak musisz z nim uważać, ponieważ szybciej można na nim przypalić kotlety.
  8. Kotlety przekręcam, ale też wyjmuję z patelni przy pomocy szczypiec, aby podczas smażenia nie przedziurawić panierki, bo chce zachować miękką i soczystą strukturę kotleta. Kotlety po usmażeniu odsączam z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Smacznego!
  9. Reklamy Ads By Google

Kotlety z kurczaka od razu po usmażeniu podaję do obiadu. Najczęściej z ziemniaczkami puree, ale także z ryżem, a nawet kaszą. Z surówek, to preferuję coś prostego, albo mizeria, która świetnie sprawdza się kotletów z piersi kurczaka, albo surówka z białej kapusty.

Polecam również przepis na pieczone filety z kurczaka w płatkach kukurydzianych

Najlepsze kotlety z piersi kurczaka
Najlepsze kotlety z piersi kurczaka

Tabela wartości odżywczych

Wartości odżywcze, policzyłem dla całego przepisu na podstawie użytych składników. Rzeczywiste wartości mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.

Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Całkowite wartości odżywcze 3420 348 156 133 6.42

Wartości odżywcze na 1 z 20 kotletów

Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Wartości odżywcze na porcję 171 17.4 7.8 6.7 0.32

Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Filet z kurczaka 16 31 3.6 0 0
Jajka 155 13 11 1.1 0
Bułka tarta 395 13 5 72 4
Mąka 364 10 1 76 2.7
Olej słonecznikowy 884 0 100 0 0

Pamiętaj, że zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także pomagają w zachowaniu optymalnej masy ciała. Najważniejsze jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków świadomie i z odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość używanych składników. Mimo wszystko, w zdrowym odżywianiu chodzi o to, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w różnorodne składniki odżywcze.

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 5

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 426
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)