Kotlety z piersi kurczaka to wyjątkowo proste i smaczne danie, które szczególnie uwielbiają dzieci, ale jestem przekonany, że każdemu przypadną do gustu te tradycyjne kotlety z kurczaka. Przygotowanie jest banalnie łatwe, a do tego wystarczy tylko kilka składników, które większość z nas ma w domu pod ręką. Kotlety z piersi kurczaka są na tyle uniwersalnym, wręcz tradycyjnym sposobem przygotowania, że doskonale sprawdzą się zarówno z ziemniaczkami z wody, jak i z ziemniakami puree. Natomiast w kwestii wyboru surówki dobrze sprawdzi się tradycyjny Coleslaw, ale również buraczki zasmażane. Wszystko zależy od upodobań oraz indywidualnych preferencji smakowych.
Mój przepis na kotlety z piersi kurczaka jest bardzo tradycyjny, używam zazwyczaj bułki tartej jako panierki. Jednak jeśli wolisz, możesz bułkę tartą zastąpić panierką panko, płatkami kukurydzianymi, albo nawet nachosami! Wówczas wyjdą Ci nie tylko najsmaczniejsze kotlety z kurczaka, ale również bardzo ciekawe i niecodzienne.
Wypróbuj również mój przepis na krojone kotleciki z kurczaka z majonezem.
Na skróty

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis kotlety z piersi kurczaka, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- około 1 kg filetu z kurczaka
- 2 – 3 jajka
- szklanka bułki tartej
- pół szklanki mąki
- olej słonecznikowy do smażenia
Przyprawy do kurczaka
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/5 łyżeczki chili
- opcjonalnie pół łyżeczki przyprawy do kurczaka
Przepis na kotlety z piersi kurczaka
- W pierwszej kolejności myjemy i oczyszczamy filety z kurczaka z przerostów, błonek i zbędnych rzeczy. Następnie kroimy na kotlety pożądanej wielkości.
- Każdy kotlet delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa przez papier do pieczenia, tak aby nie uszkodzić delikatnego mięsa podczas rozbijania.
- W misce roztrzepujemy jajka z przyprawami, w osobnej misce wsypujemy mąkę, a w kolejnej bułkę tartą.
- Rozbite kotlety z piersi kurczaka obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku z przyprawami, następnie w bułce tartej. Przygotowane kotlety do smażenia kładziemy na osobny talerz i przygotowujemy następne.
- Rozgrzewamy olej w takiej ilości, aby przy położeniu kotletów zakrywał 3/4 boku kotleta. Kotlety smażmy z obu stron na złoty kolor, na dość szybkim ogniu.
- Kotlety przekręcamy, jak i wyjmujemy z patelni przy pomocy szczypiec. Ważne, aby podczas smażenia nie można przedziurawić panierki. Kotlety po usmażeniu odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Smacznego!
Zobacz również: Pieczony filet z kurczaka w płatkach kukurydzianych

Oceń ten przepis!