Na skróty
Ryż jest jednym z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Stanowi podstawowy składnik diety około 1/3 ludności świata. W wielu regionach jest spożywany praktycznie codziennie. Nic dziwnego, jest bardzo łatwy w przygotowaniu i idealnie pasuję do dań mięsnych i sosów oraz wegetariańskich. Jednak każdy inny składnik w różnych potrawach ryż wymaga zupełnie innego przygotowania. Dania mięsne i warzywne najlepiej będą smakowały z ryżem ugotowanym na sypko. Natomiast obiad jednogarnkowy lub sushi świetnie sprawdzi się z kleistą wersja ryżu. Jak ugotować ryż doskonały, taki który będzie pasował do odpowiedniego dania?
Jak ugotować ryż na sypko?
Dobrze ugotowany ryż może przesądzić o jakości całego dania, ponieważ musi mieć odpowiednią konsystencję. Nie może być ani twardy, ani zbyt miękki. Jednak ugotowanie ryżu to nic trudnego, jest wręcz bardzo łatwe, należy pamiętać jedynie o kilku wskazówkach.
Jeśli chcesz ugotować ryż na sypko musisz dokładnie przed gotowaniem opłukać go pod bieżącą zimną wodą. Ryż płuczemy, żeby pozbyć się skrobi, której nadmiar przyczynia się do kleistości potrawy. Woda podczas płukania, musi zmienić się z mlecznej w całkowicie przeźroczystą. Tak przygotowany ryż jest gotowy do gotowania.
Zwykły biały ryż, gotujemy w proporcjach 2 szklanki wody na 1 szklankę ryżu, dodatkowo do wody dodajemy łyżeczkę oleju oraz szczyptę soli.
Należy pamiętać, że ryż dodajemy na gotującą się wodę. Moc kuchenki ustawiamy tak, aby woda cały czas się lekko gotowała.
Jeśli chcesz uzyskać bardziej sypki ryż, ugotuj go w proporcjach 1,5 szklanki wody na 1 szklankę ryżu
Ile czasu gotować ryż?
Wszystko zależy od odmiany ryżu. Ogólnie przyjętą zasadą jest, że zwykły biały ryż gotujemy od 10 do 15 minut, brązowy od 25 do 30 minut, a czarny około 35 minut, jednak po uprzednim namoczeniu go w wodzie!
Ryż cały czas gotujemy pod przykrywką, od czasu do czasu mieszamy, aby ziarna na dole nie przywarły do spodu garnka. Ryż podczas gotowania powinien wchłonąć całą wodę. Jeśli jednak jest inaczej, pozostaw go jeszcze na chwilę, aż ziarna wypiją pozostałą wodę.
Kiedy ryż jest już ugotowany i ma odpowiednią konsystencję — jest sypki lub kleisty —zdejmujemy garnek z kuchenki i energicznymi ruchami mieszamy ryż widelcem. Pozostawiamy na chwilę bez przykrycia do odparowania.
Ugotowany ryż i wystudzony ryż przechowujemy w lodówce do około 4 dni. Najlepiej sprawdzi się do tego szczelnie zamykany pojemnik, ponieważ ryż lubi przejmować inne zapachy.
Jak ugotować ryż do sushi?
Jeśli chcesz ugotować idealny ryż sushi to przed gotowaniem musisz dokładnie opłukać go pod bieżącą zimną wodą. Ryż płuczemy, żeby pozbyć się skrobi, której nadmiar przyczynia się do kleistości potrawy. Woda podczas płukania, musi zmienić się z mlecznej w całkowicie przeźroczystą. Tak przygotowany ryż jest gotowy do gotowania.
Jeśli chcesz, aby sushi wyszło jak w prawdziwej restauracji musisz kupić specjalny „ryż do sushi”, który po ugotowaniu będzie odpowiednio kleisty i będzie można z niego formować dowolne kształty. Płukanie ryżu do sushi w żaden sposób nie pozbawia go kleistości.
Ryż do sushi, gotujemy w proporcjach 1 szklanka wody na 1 szklankę ryżu. W przypadku ryżu do sushi zachowanie proporcji jest bardzo ważne. Dodanie zbyt dużej ilości wody lub ryżu spowoduję, że ryż będzie albo za twardy, albo rozgotowany.
Zanim przystąpisz do gotowania ryżu, od razu po płukaniu namocz go w ziemnej wodzie na 15 minut. Ryż do sushi gotujemy od 12 do 15 minut na wolnym ogniu zaczynając gotowanie od zimnej wody.
Podobnie jak inne ziarna, ryż do sushi gotujemy pod przykrywką, od czasu do czasu mieszając, aby ziarna na dole nie przywarły do spodu garnka. Ryż podczas gotowania powinien wchłonąć całą wodę, jednak jeśli trochę jej pozostało pozostawiamy go na jeszcze chwilę pod przykryciem.
Kiedy ryż jest już ugotowany i ma odpowiednią konsystencję, zdejmujemy garnek z kuchenki i energicznymi ruchami mieszamy ryż widelcem. Pozostawiamy na chwilę bez przykrycia do odparowania.
Dopiero po odczekaniu i przestygnięciu ryżu dodajemy zaprawę do sushi — jest to specjalny sos, który nadaję odpowiedniego smaku i kleistości.
Jakie dania można przygotować z ryżu?
Smażony kurczak w sosie teriyaki podawane z ryżem, sprawdzą się doskonale jako typowo azjatyckie dnie. Doskonałe połączenie wybornych smaków sprawi, że rodzinny obiad nabierze istnego światowego formatu. Również nasze polskie danie mają w sobie ryż, jak chociażby gołąbki tradycyjne w sosie pomidorowym. Gołąbki są jedną z najbardziej lubianych potraw i to zarówno przez dzieci, jak i przez dorosłych. Warto również sprawdzić paprykę faszerowaną mielonym mięsem i ryżem. Jest to piękne kolorowe kolorowe danie, które pokochają wszyscy domownicy.