
Na skróty
Kotlety siekane z kurczaka to niezwykle ciekawa propozycja na szybki obiad. Jak już sama nazwa wskazuję, kotlety siekane są przygotowywane z kurczaka, ale równie dobrze sprawdzi się też mięso z indyka. Ja zazwyczaj sięgam po filety z kurczaka, ponieważ zawsze mam je gdzieś pod ręką. Mój przepis na kotlety siekane z kurczaka nie zawiera sera żółtego, ale oczywiście możesz go dodać, wystarczy zetrzeć ser na dużych oczkach i wymieszać razem z pozostałymi składnikami. Często również kotlety siekane z kurczaka przygotowuję się z warzywami, albo pieczarkami. Taka wersja jest również bardzo smaczna i atrakcyjna wizualnie. W wersji z warzywami świetnie sprawdzą się marchew, cukinia, a nawet papryka czerwona! Jeśli zdecydujesz się na któryś dodatkowy składnik, możesz zetrzeć go na dużych oczkach i dodać do masy na kotlety.
Pyszne kotleciki z siekanego kurczaka
Z mojego przepisu dowiesz się jak zrobić kotlety siekane z kurczaka, co do niech dodać, jakie dodatki sprawdzą się najlepiej oraz ile smażyć kotlety. Dzięki tym wszystkim wskazówkom kotlety wychodzą zawsze bardzo soczyste w środku z rumianą chrupką skórką na zewnątrz. Pamiętaj, że do smażenia będzie potrzebny olej roślinny. Polecam taki o delikatnym smaku, czyli z pestek winogron. Jednak taki rzepakowy również będzie wystarczający i na pewno twoje kotlety wyjadą bardzo smaczne!
Chcesz przygotować przepis na kotlety siekane z kurczaka w skupieniu, bez zbędnych rozpraszaczy? Użyj trybu gotowania, który zapewni Ci maksymalne skupienie na przepisie i pozwoli skupić w 100% na gotowaniu.
Składniki
- około 700 g filetu z kurczaka
- średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżeczki musztardy miodowej
- olej roślinny do smażenia
Przyprawy
- łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1/5 łyżeczki chili
- łyżeczka ziół do drobiu lub garść siekanej bazylii, natki pietruszki, lubczyku tymianku, oregano
Przepis na kotlety siekane z kurczaka
- W pierwszej kolejności oczyszczamy filety z kurczaka ze zbędnych żyłek i przerostów. Następnie kroimy na drobne kawałki, po czym jeszcze raz całe mięso siekamy nożem.
- Następnie obieramy czosnek oraz cebulę, drobno siekamy i dodajemy do mięsa z filetów. Mięso doprawiamy przyprawami oraz siekanymi ziołami lub gotową mieszanką ziół do drobiu i dokładnie wszystko mieszamy.
- Następnie dodajemy majonez, musztardę miodową, mąkę oraz jajko i całość dokładnie chwilę wyrabiamy. Przygotowane mięso z filetów odstawimy do lodówki na około 30 minut do leżakowania.
- Po wyjęciu z lodówki nagrzewamy większą patelnię, dodajemy olej, tak aby lekko zakrywał dno i wykładamy na gorący olej około 1 łyżkę przygotowanej masy z filetów.
- Kotlety z siekanego kurczaka smażmy na umiarkowanym ogniu po około 3 minuty na stronę, następnie przewracamy płaską szpatułką lub szczypcami do kotletów. Ważne, aby nie nakłuwać kotletów widelcem lub innymi sztućcami podczas smażenia.
- Następnie usmażone kotlety z kurczaka wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsączamy nadmiar oleju z obu stron. Smacznego!
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis kotlety siekane z kurczaka, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Zobacz również: Kotlety rybne
Komentarze