Mizeria

Reklamy Ads By Google

Szukasz sprawdzonego przepisu na prostą sałatkę do obiadu? Mizeria to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu, łączący w sobie świeżość ogórków z delikatnym smakiem kremowej śmietany. Tradycyjna mizeria jest idealnym uzupełnieniem niemal każdego dania, dostarczając lekkości oraz orzeźwienia 🌿🥒

Reklamy Ads By Google

Mizeria to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Sałatka z ogórków sprawdza się praktycznie zawsze, do kotletów mielonych, do schabowych, do ryby i do kotletów z kurczaka. Mizeria jest wręcz niezastąpiona, pasuje do każdego obiadu i jest uwielbiana przez wiele osób. Dzięki temu jest tak popularna i jedyna w swoim rodzaju. Przygotowanie mizerii jest niezwykle proste i szybkie, co sprawia, że jest to doskonały wybór, kiedy brakuje nam czasu lub pomysłów na sałatkę do obiadu.

Reklamy Ads By Google

Najlepsza mizeria do obiadu

Przygotowanie mizerii jest bardzo łatwe, najlepiej wybrać ogórki gruntowe. Ogórki mogą być obrane lub jeśli są młode i świeże, idealnie sprawdzą się ze skórką. Dzięki czemu mizeria nabierze zupełnie innego wyrazu. Ważne jest też odpowiednie przełamanie smaku, dlatego konieczne jest użycie soli najlepiej kamiennej, oraz pieprzu czarnego grubo mielonego. Co więcej, cebula czerwona wprowadzi lekki pikantny akcent, który idealnie uzupełni smak orzeźwiających ogórków. Dzięki temu mizeria z mojego przepisu smakuje naprawdę wybornie.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać mizerię, przeczytaj cały przepis, opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.

Składniki

  • 5-7 średnich ogórków gruntowych
  • mała, czerwona cebula
  • łyżka śmietany 12% lub gęstego jogurtu
  • garść siekanego szczypiorku
  • sól i pieprz czarny
Zobacz inne przepisy z , , , , ,

Przepis na mizerię

  1. W pierwszej kolejności obieram lub porządnie myję ogórki jeśli daję świeże z własnego ogródka, następnie kroję je na cienkie plasterki i przekładam do salaterki.
  2. Cebulę obieram i siekam w dość drobną kosteczkę, od razu po posiekaniu solę i pozostawiamy na chwilę.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Dodaję śmietanę do samych ogórków i dokładnie mieszam. Dopiero następnie dodaję posiekaną cebulę, jeszcze dodaję sól i pieprz czarny grubo mielony.
  5. Całość trochę delikatnie mieszam. Następnie dodaję posiekany szczypiorek i w takiej wersji podaję na stół. Smacznego!
  6. Reklamy Ads By Google

Polecam również przepis na pomidory ze śmietaną

Przepis na mizerię
Przepis na mizerię

Tabela wartości odżywczych

Wartości odżywcze, policzyłem dla całego przepisu na podstawie użytych składników. Rzeczywiste wartości mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Całkowite wartości odżywcze 163 6.97 2.73 34.56 9.07

Wartości odżywcze na 1 z 8 porcji

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Wartości odżywcze na porcję 20.38 0.87 0.34 4.32 1.13

Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Ogórki gruntowe 15 0.7 0.1 3.6 1
Mała cebula 40 1.1 0.1 9 1.7
Śmietana 12% 120 3 12 4 0
Szczypiorek 30 3.3 0.7 4.4 2.5

Pamiętaj, że zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także pomagają w zachowaniu optymalnej masy ciała. Najważniejsze jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków świadomie i z odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość używanych składników. Mimo wszystko, w zdrowym odżywianiu chodzi o to, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w różnorodne składniki odżywcze.

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 5

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 428
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)