Szukasz sprawdzonego przepisu na prostą sałatkę do obiadu? Mizeria to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu, łączący w sobie świeżość ogórków z delikatnym smakiem kremowej śmietany. Tradycyjna mizeria jest idealnym uzupełnieniem niemal każdego dania, dostarczając lekkości oraz orzeźwienia 🌿🥒
Na skróty
Mizeria to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Sałatka z ogórków sprawdza się praktycznie zawsze, do kotletów mielonych, do schabowych, do ryby i do kotletów z kurczaka. Mizeria jest wręcz niezastąpiona, pasuje do każdego obiadu i jest uwielbiana przez wiele osób. Dzięki temu jest tak popularna i jedyna w swoim rodzaju. Przygotowanie mizerii jest niezwykle proste i szybkie, co sprawia, że jest to doskonały wybór, kiedy brakuje nam czasu lub pomysłów na sałatkę do obiadu.
Najlepsza mizeria do obiadu
Przygotowanie mizerii jest bardzo łatwe, najlepiej wybrać ogórki gruntowe. Ogórki mogą być obrane lub jeśli są młode i świeże, idealnie sprawdzą się ze skórką. Dzięki czemu mizeria nabierze zupełnie innego wyrazu. Ważne jest też odpowiednie przełamanie smaku, dlatego konieczne jest użycie soli najlepiej kamiennej, oraz pieprzu czarnego grubo mielonego. Co więcej, cebula czerwona wprowadzi lekki pikantny akcent, który idealnie uzupełni smak orzeźwiających ogórków. Dzięki temu mizeria z mojego przepisu smakuje naprawdę wybornie.
Zanim zaczniesz przygotowywać mizerię, przeczytaj cały przepis, opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.
Składniki
- 5-7 średnich ogórków gruntowych
- mała, czerwona cebula
- łyżka śmietany 12% lub gęstego jogurtu
- garść siekanego szczypiorku
- sól i pieprz czarny
Przepis na mizerię
- W pierwszej kolejności obieram lub porządnie myję ogórki jeśli daję świeże z własnego ogródka, następnie kroję je na cienkie plasterki i przekładam do salaterki.
- Cebulę obieram i siekam w dość drobną kosteczkę, od razu po posiekaniu solę i pozostawiamy na chwilę.
- Dodaję śmietanę do samych ogórków i dokładnie mieszam. Dopiero następnie dodaję posiekaną cebulę, jeszcze dodaję sól i pieprz czarny grubo mielony.
- Całość trochę delikatnie mieszam. Następnie dodaję posiekany szczypiorek i w takiej wersji podaję na stół. Smacznego!
Polecam również przepis na pomidory ze śmietaną
Tabela wartości odżywczych
Wartości odżywcze, policzyłem dla całego przepisu na podstawie użytych składników. Rzeczywiste wartości mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Całkowite wartości odżywcze | 163 | 6.97 | 2.73 | 34.56 | 9.07 |
Wartości odżywcze na 1 z 8 porcji
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Wartości odżywcze na porcję | 20.38 | 0.87 | 0.34 | 4.32 | 1.13 |
Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Ogórki gruntowe | 15 | 0.7 | 0.1 | 3.6 | 1 |
Mała cebula | 40 | 1.1 | 0.1 | 9 | 1.7 |
Śmietana 12% | 120 | 3 | 12 | 4 | 0 |
Szczypiorek | 30 | 3.3 | 0.7 | 4.4 | 2.5 |
Pamiętaj, że zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także pomagają w zachowaniu optymalnej masy ciała. Najważniejsze jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków świadomie i z odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość używanych składników. Mimo wszystko, w zdrowym odżywianiu chodzi o to, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w różnorodne składniki odżywcze.