Puree ziemniaczane

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: , ,

Poznaj przepis na najlepsze i najprostsze puree ziemniaczane. Kremowe ziemniaczki przygotowane ze śmietaną i masłem idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu. Puree z ziemniaków możesz podawać do kotletów mielonych, do marchewki z groszkiem i sadzonego jajka, a także jako samodzielną przekąskę!

Ponadto jeśli zostanie Ci puree ziemniaczane z poprzedniego dnia, możesz łatwo takie zmienniczki podsmażyć na patelni!

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis puree ziemniaczane, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • dwie łyżki masła
  • 2 — 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany
  • szczypta soli
Zobacz inne przepisy z: , , , ,

Przepis na puree ziemniaczane

  1. Puree ziemniaczane to bardzo prosta przystawka do dań, w pierwszej kolejności obieramy ziemniaki, następnie dzielimy je na mniejsze kawałki o wymiarach około 5 cm.
  2. Obrane i pokrojone ziemniaki przepłukujemy zimną wodą i przekładamy do garnka. Dodajemy pół łyżeczki soli i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 15 — 20 minut.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie odlewamy wrzątek z ziemniaków i odstawiamy garnek z powrotem na kuchenkę do odparowania resztek wody.
  5. Dodajemy masło, najlepiej w kilku kawałkach, jogurt lub śmietanę i zgniatamy ziemniaki tłuczkiem do ziemniaków. Możesz też użyć do tego specjalnego sitka, przepuścić przez maszynkę lub praskę albo zmielić.
  6. Reklamy Ads By Google

Najważniejsze podczas robienia puree ziemniaczanego to nie rozgotować oraz by nie ugniatać ziemniaków za długo lub nie mielić ich na bardzo drobnych oczkach. Reszta jest na prawdę bardzo łatwa w przygotowaniu.

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Najlepsze domowe kotlety mielone

Oceń ten przepis!

Reklamy Ads By Google

0 / 5 Średnia: 4.86

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments