Na skróty
Poznaj przepis na najlepsze i najprostsze puree ziemniaczane. Kremowe ziemniaczki przygotowane ze śmietaną i masłem idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu. Puree z ziemniaków możesz podawać do kotletów mielonych, do marchewki z groszkiem i sadzonego jajka, a także jako samodzielną przekąskę!
Ponadto jeśli zostanie Ci puree ziemniaczane z poprzedniego dnia, możesz łatwo takie zmienniczki podsmażyć na patelni!
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis puree ziemniaczane, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- dwie łyżki masła
- 2 — 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany
- szczypta soli
Przepis na puree ziemniaczane
- Puree ziemniaczane to bardzo prosta przystawka do dań, w pierwszej kolejności obieramy ziemniaki, następnie dzielimy je na mniejsze kawałki o wymiarach około 5 cm.
- Obrane i pokrojone ziemniaki przepłukujemy zimną wodą i przekładamy do garnka. Dodajemy pół łyżeczki soli i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 15 — 20 minut.
- Następnie odlewamy wrzątek z ziemniaków i odstawiamy garnek z powrotem na kuchenkę do odparowania resztek wody.
- Dodajemy masło, najlepiej w kilku kawałkach, jogurt lub śmietanę i zgniatamy ziemniaki tłuczkiem do ziemniaków. Możesz też użyć do tego specjalnego sitka, przepuścić przez maszynkę lub praskę albo zmielić.
Najważniejsze podczas robienia puree ziemniaczanego to nie rozgotować oraz by nie ugniatać ziemniaków za długo lub nie mielić ich na bardzo drobnych oczkach. Reszta jest na prawdę bardzo łatwa w przygotowaniu.
Zobacz również: Najlepsze domowe kotlety mielone