Puree ziemniaczane

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: , ,

Poznaj przepis na najlepsze i najprostsze puree ziemniaczane. Kremowe ziemniaczki przygotowane ze śmietaną i masłem idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu. Puree z ziemniaków możesz podawać do kotletów mielonych, do marchewki z groszkiem i sadzonego jajka, a także jako samodzielną przekąskę!

Reklamy Ads By Google

Ponadto jeśli zostanie Ci puree ziemniaczane z poprzedniego dnia, możesz łatwo takie zmienniczki podsmażyć na patelni!

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis puree ziemniaczane, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • dwie łyżki masła
  • 2 — 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany
  • szczypta soli
Zobacz inne przepisy z: , , , ,

Przepis na puree ziemniaczane

  1. Puree ziemniaczane to bardzo prosta przystawka do dań, w pierwszej kolejności obieramy ziemniaki, następnie dzielimy je na mniejsze kawałki o wymiarach około 5 cm.
  2. Obrane i pokrojone ziemniaki przepłukujemy zimną wodą i przekładamy do garnka. Dodajemy pół łyżeczki soli i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 15 — 20 minut.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie odlewamy wrzątek z ziemniaków i odstawiamy garnek z powrotem na kuchenkę do odparowania resztek wody.
  5. Dodajemy masło, najlepiej w kilku kawałkach, jogurt lub śmietanę i zgniatamy ziemniaki tłuczkiem do ziemniaków. Możesz też użyć do tego specjalnego sitka, przepuścić przez maszynkę lub praskę albo zmielić.
  6. Reklamy Ads By Google

Najważniejsze podczas robienia puree ziemniaczanego to nie rozgotować oraz by nie ugniatać ziemniaków za długo lub nie mielić ich na bardzo drobnych oczkach. Reszta jest na prawdę bardzo łatwa w przygotowaniu.

Zobacz również: Najlepsze domowe kotlety mielone

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.86

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 424
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)