Na skróty
Bardzo smaczne i niezastąpione domowe buraczki zasmażane, idealne do kotletów mielonych i nie tylko. Buraczki sprawdzą się świetnie nie tylko jako dodatek do innych dań, ale nawet na zimno! Mój przepis na buraczki zasmażane jest bardzo łatwy w przygotowaniu i wymaga tylko kilku składników. W mojej kuchni, są wprost niezastąpione i bardzo często goszczą na moim stole.
Buraczki z tego przepisu możesz przygotować nawet na 2 — 3 dni wcześniej, wówczas nabiorą wyraźniejszego smaku!
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis domowe buraczki zasmażane, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki:
- pół kg buraczków
- pół jabłka Szara Reneta
- mała cebula
- łyżeczka mąki pszennej
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz czarny
- łyżeczka soku z cytryny
Przepis na buraczki zasmażane
- Buraczki dokładnie myjemy, szorujemy i gotujemy przez 60 minut w mundurkach. Następnie jeszcze ciepłe obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Oddzielnie trzemy jabłko na drobnych oczkach.
- Cebulę kroimy w kosteczkę, następnie na oliwie lekko ją przyrumieniamy na dużej patelni. Mieszając energicznie dodajemy mąkę, a następnie tarte jabłko. Dolewamy odrobinę ciepłej wody i dodajemy cukier. Smażymy do momentu aż jabłka zaczną się rozpadać.
- Następnie ciągle mieszając, dodajemy buraczki (tak na kilka razy), doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy łyżeczkę soku z cytryny. Co jakiś czas mieszamy. W razie potrzeby uzupełniamy wodę aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Smacznego!
Buraczki zasmażane świetnie komponują się z kotletami mielonymi 😉
Zobacz również: Najlepsze domowe kotlety mielone
Oceń ten przepis!