Domowe buraczki zasmażane

Domowe buraczki zasmażane
Domowe buraczki zasmażane

Bardzo smaczne i niezastąpione domowe buraczki zasmażane, idealne do kotletów mielonych i nie tylko. Buraczki sprawdzą się świetnie nie tylko jako dodatek do innych dań, ale nawet na zimno! Mój przepis na buraczki zasmażane jest bardzo łatwy w przygotowaniu i wymaga tylko kilku składników. W mojej kuchni, są wprost niezastąpione i bardzo często goszczą na moim stole.

Buraczki z tego przepisu możesz przygotować nawet na 2 — 3 dni wcześniej, wówczas nabiorą wyraźniejszego smaku!

Składniki:

  • pół kg buraczków
  • pół jabłka Szara Reneta
  • mała cebula
  • łyżeczka mąki pszennej
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz czarny
  • łyżeczka soku z cytryny

Przepis na buraczki zasmażane

  1. Buraczki dokładnie myjemy, szorujemy i gotujemy przez 60 minut w mundurkach. Następnie jeszcze ciepłe obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Oddzielnie trzemy jabłko na drobnych oczkach.
  2. Cebulę kroimy w kosteczkę, następnie na oliwie lekko ją przyrumieniamy na dużej patelni. Mieszając energicznie dodajemy mąkę, a następnie tarte jabłko. Dolewamy odrobinę ciepłej wody i dodajemy cukier. Smażymy do momentu aż jabłka zaczną się rozpadać.
  3. Następnie ciągle mieszając, dodajemy buraczki (tak na kilka razy), doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy łyżeczkę soku z cytryny. Co jakiś czas mieszamy. W razie potrzeby uzupełniamy wodę aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Smacznego!

Buraczki zasmażane świetnie komponują się z kotletami mielonymi 😉

Zobacz również: Najlepsze domowe kotlety mielone

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (12 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x
()
x