Szukasz sprawdzonego przepisu na rozgrzewający syty obiad? Polecam Ci mój przepis na flaki wołowe! Ta tradycyjna polska potrawa, znana i ceniona za swoje wyjątkowe właściwości rozgrzewające, jest idealna na chłodne dni ❤🌨
Na skróty
Flaki wołowe, to gęsta, aromatyczna zupa z delikatnymi kawałkami mięsa, która nie tylko rozgrzewa, ale również zaspokaja nawet wilczy apetyt. Przy tym dostarczając energii na długie godziny! Największym sekretem smaku najlepszych flaków jest ich cierpliwe gotowanie na wolnym ogniu oraz starannie dobrana mieszanka przypraw, w tym majeranek, ziele angielskie i liść laurowy, które nadają tej potrawie niepowtarzalny aromat. Ponadto dodanie warzyw, takich jak marchewka, pietruszka i seler, wzbogaca zupę o niezbędne witaminy i minerały, czyniąc ją nie tylko pyszną, ale również zdrowym obiadem dla całej rodziny.
Moje flaczki wołowe
Każdy, kto chociaż raz uczestniczył w weselu, doskonale wie, że jako pierwsze danie zazwyczaj pojawia tłusty rosół lub flaki wołowe. Taki zwyczaj ma swoje korzenie w dawnych tradycjach i kulturze kulinarnej, odzwierciedlając gościnność i umiłowanie obfitych, rozgrzewających potraw. Te dania nie tylko rozpieszczają podniebienia gości, ale również symbolizują dobrobyt i życzą wszystkim pomyślności. Niezależnie od tego, czy przygotowujesz flaki wołowe na rodzinną imprezę, obiad, czy jako rozgrzewające danie na zimowy wieczór, ten przepis z pewnością zadowoli każdego smakosza tradycyjnej kuchni polskiej. Przygotuj składniki, zaplanuj trochę czasu i zaskocz swoich bliskich wyjątkowo smacznymi i rozgrzewającymi flaczkami 😊
Zanim zaczniesz przygotowywać flaki wołowe, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.
Składniki
- około 1 kg karczku wołowego
- około 1 kg flaków wołowych
- 700 g włoszczyzny (2 marchewki, 1 pietruszka, pół małego selera, por)
- średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 3 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu czarnego
- pół łyżeczki ostrej papryki
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- około 5 łyżek mąki pszennej
- około 4 łyżki masła
Przepis na flaki
- W pierwszej kolejności przygotowuje bazę do flaków, czyli rosół wołowy. Jeśli masz już gotowy wywar, możesz pominąć przygotowanie rosołu i przejść do punktu przygotowania flaków.
- W dużym garnku zagotowuję około 2,5 litra wody, dodaję wołowinę, całą obraną włoszczyznę, łyżeczkę soli oraz pół łyżeczki pieprzu czarnego i zakrywam garnek. Gotuję wywar na wolnym ogniu przez około 3 godziny.
- Jeśli używasz gotowych flaków, np. takich mrożonych, możesz pominąć kilkukrotne gotowanie. Gotowe flaki wystarczy obgotować 1 raz w osolonej wodzie bez przykrywki przez około 20 minut.
- Jeśli używasz flaków w płatach, umyj je porządnie i pokrój na mniejsze kawałki. Pokrojone flaki przekładam do garnka, zalewam wodą doprowadzam do zagotowania, dodaję łyżeczkę soli i gotuję bez przykrywki przez około 15 minut.
- Następnie flaki odcedzam i oczyszczam z pozostałego tłuszczu i błonek. Chwilę studzę w garnku, tak abym mógł wziąć je do ręki i kroję na mniejsze kawałki. Potem ponownie gotuję flaki w osolonej wodzie, jak wcześniej. Gotowanie powtarzam od 3 do 5 razy, aż zapach i smak jest odpowiedni 😉
- Kiedy wywar rosołowy jest już gotowy wyjmuję mięso i włoszczyznę, oddzielamy mięso i kroję na mniejsze kawałki, tak samo kroję włoszczyznę na mniejsze kawałki. Następnie dodaję mięso, warzywa i gotowe flaczki do wywaru.
- Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, ostrą i słodką paprykę. Następnie gotuję na wolnym ogniu przez około 30 minut.
- Prawie na sam koniec odlewam odrobinę wywaru do kubka i dodaję koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszam i dodaję z powrotem do zupy. Sprawdzam smak i doprawiam w razie czego solą i pieprzem do smaku.
- Jeszcze przygotowuję zasmażkę na patelni. Rozpuszczam masło, dodaję mąkę i energicznie mieszam aż połączę składniki. Następnie odlewam odrobinę wywaru do kubka i dodaję zasmażkę. Dokładnie mieszam i całość dodaję z powrotem do zupy.
- Na sam koniec zupę zagotowuję, wyłączam kuchenkę i pozostawiam na kilkanaście minut do przeniknięcia składników. Smacznego!
Zazwyczaj flaki wołowe podaję z pełnoziarnistym pieczywem. I za każdym razem przed podanie podgrzewam cały garnek, aby z każdym podgrzaniem flaczki nabrały bardziej wyrazistego smaku 🙂
Polecam również przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty
Tabela wartości odżywczych
Wartości odżywcze, policzyłem dla całego przepisu na podstawie użytych składników. Rzeczywiste wartości mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.
Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) | |
---|---|---|---|---|---|
Całkowite wartości odżywcze | 4447.38 | 466.11 | 227.80 | 130.37 | 17.40 |
Wartości odżywcze na 1 z 8 porcji
Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) | |
---|---|---|---|---|---|
Wartości odżywcze na porcję | 555.92 | 58.26 | 28.48 | 16.30 | 2.17 |
Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Karczek wołowy (surowy) | 250 | 26.0 | 15.0 | 0.0 | 0.0 |
Flaki wołowe (surowe) | 95 | 19.0 | 3.0 | 0.0 | 0.0 |
Marchewka | 41 | 0.9 | 0.2 | 9.6 | 2.8 |
Pietruszka (korzeń) | 75 | 1.3 | 0.5 | 17.0 | 4.4 |
Seler | 42 | 1.5 | 0.3 | 9.2 | 1.6 |
Por | 61 | 1.5 | 0.3 | 14.0 | 1.8 |
Cebula | 40 | 1.1 | 0.1 | 9.0 | 1.7 |
Czosnek | 149 | 6.4 | 0.5 | 33.0 | 2.1 |
Koncentrat pomidorowy | 82 | 4.3 | 0.2 | 18.9 | 3.7 |
Mąka pszenna | 364 | 10.0 | 1.0 | 76.0 | 2.7 |
Masło | 717 | 0.9 | 81.0 | 0.1 | 0.0 |
Pamiętaj, że zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także pomagają w zachowaniu optymalnej masy ciała. Najważniejsze jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków świadomie i z odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość używanych składników. Mimo wszystko, w zdrowym odżywianiu chodzi o to, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w różnorodne składniki odżywcze.