Krokiety z kapustą i grzybami

Reklamy Ads By Google

Krokiety z kapustą i grzybami przywodzą na myśl jedną z dwunastu potraw wigilijnych, jednak równie dobrze smakują na co dzień. Poznaj mój ulubiony przepis na przepyszne krokiety z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami, które możesz przygotować zarówno na stół wigilijny, jak i w pozostałe dni roku.

Lubię wyraziste krokiety, powiedziałbym, że z dość kwaśną kapustą, dlatego tak mocno jej nie płuczę i nie odciskam. Delikatne i tłuste ciasto doskonale komponuje się właśnie z takim ostrzejszym, dobrze przyprawionym i kwaśnym smakiem.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis krokiety z kapustą i grzybami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

Farsz

Reklamy Ads By Google

  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • duża cebula
  • 100 g suszonych grzybów
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 8 ziaren czarnego pieprzu
  • sól i pieprz czarny
  • łyżka oleju
  • łyżka masła

Naleśniki

  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • pół łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju

Panierka

Reklamy Ads By Google

  • 1 szklanka bułki tartej
  • 2 jajka
  • pół szklanki oleju
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , ,

Przepis na krokiety z kapustą i grzybami

Przygotowanie farszu do krokietów z kapustą

  1. Grzyby dokładnie myjemy, zalewamy gorącą wodą i zostawiamy do namoczenia, na co najmniej kilka godzin. Ja zazwyczaj grzyby zostawiam na noc do namoczenia.
  2. Po namoczeniu grzybów wstawiamy je do gotowania w wodzie, w której się moczyły i gotujemy do miękkości. Następnie odlewamy wodę i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. W tym samym czasie co gotujemy grzyby, odciskamy kapustę z soku, następnie przekładamy do garnka. Kapustę zalewamy wodą tak, aby tylko ją przykryć i dodajemy liście laurowe, pieprz w ziarnach oraz ziele angielskie. Gotujemy do miękkości, mniej więcej do 20 minut. Następnie odlewamy wodę i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, następnie siekamy.
  5. Pod koniec gotowania kapusty i grzybów obieramy i siekamy cebulę, następnie podsmażamy na złoty kolor na oleju i dodajemy łyżkę masła.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Grzyby drobno siekamy i dodajemy do smażonej cebuli, następnie dodajemy kapustę, doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku i całość dokładnie mieszamy. Gotowy farsz pozostawiamy do przestygnięcia.
  8. Reklamy Ads By Google

Przygotowanie naleśników do krokietów z kapustą

Reklamy Ads By Google
  1. Do wysokiego naczynia wbijamy jajka, następnie dodajemy wodę i mleko oraz mąkę i sól, dokładnie wszystko miksujemy, aby uzyskać gładkie ciasto. Ciasto na naleśniki do krokietów z kapustą powinno posiadać konsystencję gęstej śmietany.
  2. Na patelni do naleśników lub na zwykłej patelni z grubym dnem, rozgrzewamy odrobinę olej. Następnie na dobrze rozgrzaną patelnię wylewamy łyżką wazową ciasto tak, aby wyszedł nam cienki placek. Naleśniki smażymy z obu stron.
    Dobra rada: Jeśli ciasto wychodzi za rzadkie, to możesz dodać czubatą łyżkę mąki i całość jeszcze raz dokładnie wymieszać.
  3. Reklamy Ads By Google

Krokiety z kapustą — sposób zawijania naleśnika

  1. W głębszym talerzu miksujemy jajka, na drugim talerzu wysypujemy bułkę tartą. Następnie na środek każdego naleśnika wykładamy solidną łyżkę farszu.
  2. Naleśniki zwijamy zaginając do środka przeciwległe boki, a następnie obracając o 90° zwijamy całość w ciasny rulonik.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Tak przygotowane krokiety z kapustą i grzybami obtaczamy w jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.

Niewątpliwie krokiety z kapustą i grzybami doskonale komponują się w towarzystwie czerwonego barszczyku, ale równie dobrze będą smakowały podsmażane z żółtym serem.

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.85

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)