Tradycyjny barszcz wigilijny z uszkami

15.1k 0
Domowy Wigilijny barszcz czerwony z uszkami

Tradycyjny barszcz wigilijny podawany z postnymi uszkami w czasie Wigilii Bożego Narodzenia to magiczne danie, które smakuję najlepiej właśnie tylko w tą jedną noc, tylko raz w roku. Chyba nie ma osoby która tego wieczoru nie spróbowała by chociaż odrobinkę tej przepysznej tradycyjnej potrawy. Sposób na udane święta to doprawiony ze smakiem idealny barszcz wigilijny, który gości na naszych stołach już od wielu pokoleń.

Przepis na uszka do barszczu.

Składniki:

  • 40 gram suszonych borowików
  • 2 kg buraków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 liści laurowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 20 gram selera
  • jabłko Szara Reneta
  • 2 łyżki octu spirytusowego 10%
  • łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 3 goździki

Jak przygotować barszcz wigilijny?

  1. Do małego garnka wlewamy 500 ml wody i wsypujemy suszone borowiki. Dodajemy siekaną cebulę oraz jeden ząbek czosnku. Całość musimy zagotować, następnie zmniejszamy ogień, pozostawiamy pod przykryciem i gotujemy przez około 25 minut. W międzyczasie dodajemy do wywaru liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty.
  2. Buraki, selera obieramy ze skórki, następnie trzemy tartce, na dużych oczkach lub siekamy w mikserze. Jabłko trzemy razem ze skórką.
  3. Starte warzywa oraz jabłko przekładamy do dużego garnka i dodajemy 2,5 litra wody, dodajemy wywar z grzybami. Przykrywamy garnek i gotujemy przez 20 minut na minimalnym ogniu. W między czasie dodajemy goździki, oraz cytrynę.
  4. Po upływie 20 minut, po zagotowaniu trzymamy wywar jeszcze na minimalnym ogniu przez około 10 minut. Na koniec dodajemy ocet i mieszamy. Odstawiamy z ognia. Do barszczu możemy dodać wywar grzybowy pozostały po uszkach.
  5. Dodajemy sól, pieprz mielony, oraz świeży posiekany ząbek czosnku. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Barszcz najlepiej będzie przecedzić i schować do lodówki, dopiero następnego dnia nabierze właściwego smaku 😉 Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *