Na skróty
Na pytanie co można zrobić z makreli w sosie pomidorowym? Jak dla mnie pierwsza odpowiedź jest tylko jedna — pasta! A dokładnie pasta z makrelą w sosie pomidorowym z dodatkiem serka śmietankowego. To niecodzienne, ale bardzo smaczne połączenie kilku składników sprawi, że nie można się jej oprzeć 🙂
Jak zrobić pastę z makreli z puszki?
Mój przepis pastę z makreli jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Wystarczy kilka podstawowych składników i dosłownie 3 minuty, aby przygotować pyszną pastę na kanapki. Gotowe kanapki z pasty rybnej można dodatkowo udekorować szczypiorkiem lub koperkiem, albo innymi ulubionymi ziołami.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis pasta z makrelą w sosie pomidorowym, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 170 g makreli w sosie pomidorowym (1 puszka)
- 150 g serka śmietankowego
- mała cebula
- 2 łyżeczki ketchupu
- szczypiorek
- 1/3 łyżeczki papryki mielonej
- szczypta soli i pieprzu czarnego
Przepis na pastę z makrelą
- W pierwszej kolejności rozdrabniamy makrelę i przekładamy do miseczki. Następnie dodajemy serek śmietankowy i rozcieramy widelcem lub blenderem, jeśli chcemy uzyskać gładką konsystencję.
- Następnie pastę z makrelą doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem, solą oraz mieloną papryką. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy do pasty drobno posiekaną cebulę i szczypiorek. Ponownie całość mieszamy i gotowe. Smacznego!
Pasta z makrelą w sosie pomidorowym najlepiej smakuję, kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą. Dlatego po przygotowaniu warto schłodzić ją w lodówce przez minimum 2 godziny.
Zobacz również: Kremowa pasta z wędzonego łososia
Oceń ten przepis!