Poszukujesz ciekawego pomysłu na smaczne śniadanie? Poleca się pasta z makrelą w sosie pomidorowym z datkiem serka śmietankowego! To wyjątkowo prosty i szybki przepis na udane śniadanie, który zaskoczy cię swoim bogatym smakiem i aromatem ❤😍
Na skróty
Na pytanie co można zrobić z makreli w sosie pomidorowym? Jak dla mnie pierwsza odpowiedź jest tylko jedna — pasta! A dokładnie pasta z makrelą w sosie pomidorowym z dodatkiem serka śmietankowego. To niecodzienne, ale bardzo smaczne połączenie kilku składników sprawi, że nie można się jej oprzeć 🙂
Jak zrobić pastę z makreli z puszki?
Mój przepis pastę z makreli jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Wystarczy kilka podstawowych składników i dosłownie 3 minuty, aby przygotować pyszną pastę na kanapki. Gotowe kanapki z pasty rybnej można dodatkowo udekorować szczypiorkiem lub koperkiem, albo innymi ulubionymi ziołami.
Zanim zaczniesz przygotowywać pastę z makrelą, przeczytaj cały przepis, opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.
Składniki
- 170 g makreli w sosie pomidorowym (1 puszka)
- 150 g serka śmietankowego
- mała cebula
- 2 łyżeczki ketchupu
- szczypiorek
- 1/3 łyżeczki papryki mielonej
- szczypta soli i pieprzu czarnego
Przepis na pastę z makrelą
- W pierwszej kolejności rozdrabniamy makrelę i przekładamy do miseczki. Następnie dodajemy serek śmietankowy i rozcieramy widelcem lub blenderem, jeśli chcemy uzyskać gładką konsystencję.
- Następnie pastę z makrelą doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem, solą oraz mieloną papryką. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy do pasty drobno posiekaną cebulę i szczypiorek. Ponownie całość mieszamy i gotowe. Smacznego!
Pasta z makrelą w sosie pomidorowym najlepiej smakuję, kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą. Dlatego po przygotowaniu warto schłodzić ją w lodówce przez minimum 2 godziny.
Zobacz również: Kremowa pasta z wędzonego łososia
Tabela wartości odżywczych
Wartości odżywcze dla całego przepisu
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Całkowite wartości odżywcze | 653 | 39 | 47 | 13 | 1 |
Wartości odżywcze na 1 z 4 porcji
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Wartości odżywcze na porcję | 163 | 10 | 12 | 3.25 | 0.25 |
Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie składników użytych w przepisie na pastę z makrelą w sosie pomidorowym. Rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.
Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Makrela w sosie pomidorowym | 190 | 19.0 | 12.0 | 0 | 0.0 |
Serek śmietankowy | 200 | 4.0 | 18.0 | 4 | 0.0 |
Cebula | 40 | 1.1 | 0.1 | 9 | 1.7 |
Ketchup | 100 | 1.8 | 0.1 | 25 | 1.2 |
Zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także osiągania i zachowania optymalnej masy ciała. Istotne jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków było świadome i poprzedzone odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość spożywanych pokarmów oraz ich wpływ na organizm. Najważniejsze w zdrowym odżywianiu jest, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w składniki odżywcze i makroelementy.