Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: ,

Przygotowanie pysznej i kolorowej przekąski nie musi kraść zbyt dużo cennego czasu. Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to smaczne i pożywne danie, które można przyrządzić nawet w 20 minut. I wcale nie trzeba też być mistrzem kuchni, aby przygotować makaron ze szpinakiem. Całe danie przygotowuję się dosłownie w między czasie. Kiedy gotujemy makaron, na patelni smażymy pozostałe składniki, następnie wszystko razem łączymy, doprawiamy i gotowe. To naprawdę prosta w przygotowaniu potrawa, przy której nie trzeba się szczególnie napracować.

Oryginalny przepis na makaron ze szpinakiem

Szpinak wyjątkowo dobrze komponuję się z suszonymi pomidorami, więc takie połączenie nie powinno dziwić. Zaskoczeniem mogą okazać się płatki migdałów. W końcu najczęściej do szpinaku dodaję się sery białe lub żółte. Jednak słodkość migdałów, a także ich specyficzna nutka gorzkości doda całej potrawie niezwykłego wręcz charakteru. To doskonale pokazuje, że makaron ze szpinakiem i pomidorami z nutką migdałową jest nie tylko wizualnie pięknym połączeniem, ale bardzo smacznym o niecodziennych walorach smakowych.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • 100 g szpinaku
  • 8 szt suszonych pomidorów w oliwie
  • 100 g makaron kokardki
  • 2 szalotki lub 2 małe cebule
  • migdały w płatkach
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu czarnego
Zobacz inne przepisy z: , , , , , ,

Przepis na makaron ze szpinakiem

  1. Makaron gotujemy „al dente” – według wskazówek na opakowaniu. W tym czasie świeży szpinak myjemy pod bieżącą wodą, obcinamy łodygi i kroimy w paski.
  2. Następnie na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z pomidorów. Posiekaną szalotkę i płatki migdałów podsmażamy na złocisty kolor.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie dodajemy pomidory i szpinak. Całość smażymy przez około 2 minuty na dużym ogniu. Dodajemy odcedzony makaron i wszystko razem mieszamy.
  5. Całość smażymy przez około 2 minuty na dużym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smacznego!
  6. Reklamy Ads By Google

Makaron ze szpinakiem możesz podawać ze świeżą natką pietruszki.

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Makaron z łososiem

Oceń ten przepis!

Reklamy Ads By Google

0 / 5 Średnia: 4.94

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments