Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Przepis na Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Przepis na Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Przepis jest odpowiedni dla diety: ,

Przygotowanie pysznej i kolorowej przekąski nie musi kraść zbyt dużo cennego czasu. Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to smaczne i pożywne danie, które można przyrządzić nawet w 20 minut. I wcale nie trzeba też być mistrzem kuchni, aby przygotować makaron ze szpinakiem. Całe danie przygotowuję się dosłownie w między czasie. Kiedy gotujemy makaron, na patelni smażymy pozostałe składniki, następnie wszystko razem łączymy, doprawiamy i gotowe. To naprawdę prosta w przygotowaniu potrawa, przy której nie trzeba się szczególnie napracować.

Oryginalny przepis na makaron ze szpinakiem

Szpinak wyjątkowo dobrze komponuję się z suszonymi pomidorami, więc takie połączenie nie powinno dziwić. Zaskoczeniem mogą okazać się płatki migdałów. W końcu najczęściej do szpinaku dodaję się sery białe lub żółte. Jednak słodkość migdałów, a także ich specyficzna nutka gorzkości doda całej potrawie niezwykłego wręcz charakteru. To doskonale pokazuje, że makaron ze szpinakiem i pomidorami z nutką migdałową jest nie tylko wizualnie pięknym połączeniem, ale bardzo smacznym o niecodziennych walorach smakowych.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • 100 g szpinaku
  • 8 szt suszonych pomidorów w oliwie
  • 100 g makaron kokardki
  • 2 szalotki lub 2 małe cebule
  • migdały w płatkach
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu czarnego
Zobacz inne przepisy z: , , , , , ,

Przepis na makaron ze szpinakiem

  1. Makaron gotujemy „al dente” – według wskazówek na opakowaniu. W tym czasie świeży szpinak myjemy pod bieżącą wodą, obcinamy łodygi i kroimy w paski.
  2. Następnie na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z pomidorów. Posiekaną szalotkę i płatki migdałów podsmażamy na złocisty kolor.
  3. Następnie dodajemy pomidory i szpinak. Całość smażymy przez około 2 minuty na dużym ogniu. Dodajemy odcedzony makaron i wszystko razem mieszamy.
  4. Całość smażymy przez około 2 minuty na dużym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smacznego!

Makaron ze szpinakiem możesz podawać ze świeżą natką pietruszki.

Zobacz również: Makaron z łososiem

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.94

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments