Na skróty
Przygotowanie pysznej i kolorowej przekąski nie musi kraść zbyt dużo cennego czasu. Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to smaczne i pożywne danie, które można przyrządzić nawet w 20 minut. I wcale nie trzeba też być mistrzem kuchni, aby przygotować makaron ze szpinakiem. Całe danie przygotowuję się dosłownie w między czasie. Kiedy gotujemy makaron, na patelni smażymy pozostałe składniki, następnie wszystko razem łączymy, doprawiamy i gotowe. To naprawdę prosta w przygotowaniu potrawa, przy której nie trzeba się szczególnie napracować.
Oryginalny przepis na makaron ze szpinakiem
Szpinak wyjątkowo dobrze komponuję się z suszonymi pomidorami, więc takie połączenie nie powinno dziwić. Zaskoczeniem mogą okazać się płatki migdałów. W końcu najczęściej do szpinaku dodaję się sery białe lub żółte. Jednak słodkość migdałów, a także ich specyficzna nutka gorzkości doda całej potrawie niezwykłego wręcz charakteru. To doskonale pokazuje, że makaron ze szpinakiem i pomidorami z nutką migdałową jest nie tylko wizualnie pięknym połączeniem, ale bardzo smacznym o niecodziennych walorach smakowych.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 100 g szpinaku
- 8 szt suszonych pomidorów w oliwie
- 100 g makaron kokardki
- 2 szalotki lub 2 małe cebule
- migdały w płatkach
- szczypta soli
- szczypta pieprzu czarnego
Przepis na makaron ze szpinakiem
- Makaron gotujemy „al dente” – według wskazówek na opakowaniu. W tym czasie świeży szpinak myjemy pod bieżącą wodą, obcinamy łodygi i kroimy w paski.
- Następnie na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z pomidorów. Posiekaną szalotkę i płatki migdałów podsmażamy na złocisty kolor.
- Następnie dodajemy pomidory i szpinak. Całość smażymy przez około 2 minuty na dużym ogniu. Dodajemy odcedzony makaron i wszystko razem mieszamy.
- Całość smażymy przez około 2 minuty na dużym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smacznego!
Makaron ze szpinakiem możesz podawać ze świeżą natką pietruszki.
Zobacz również: Makaron z łososiem