Na skróty
Sałatka ziemniaczana z szynką i rzodkiewką to nieco zmodyfikowana odmiana tradycyjnej sałatki ziemniaczanej. Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką to prosta sałatka idealnie pasująca do grilla, do obiadu, albo w formie samodzielnej przekąski. Połączenie ziemniaków sałatkowych z szynką, rzodkiewką i ogórkami kiszonymi jest łatwe i zajmuje niewiele czasu. Najdłużej w całym procesie przygotowania sałatki ziemniaczanej zajmuję gotowanie jej głównego składnika — ziemniaków. Pozostała reszta to odpowiednie połączenie proporcji zawartych w przepisie, wymieszanie majonezu z jogurtem oraz musztardą i gotowe! Sałatka ziemniaczana z szynką i rzodkiewką bez wątpienia przypadnie zarówno domownikom jak i niespodziewanym gościom 🙂
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis sałatka ziemniaczana z szynką i rzodkiewką, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 400 g ziemniaków (polecam ziemniaki sałatkowe)
- 200 g szynki w kawałku z indyka
- 2 ogórki kiszone
- pęczek rzodkiewki
- puszka groszku konserwowego (około 200 g)
- świeży koperek
- pół cebuli
- 3 łyżeczki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżeczka musztardy delikatesowej
- sól i pieprz czarny
Dobra rada: Do sałatki ziemniaczanej najlepiej sprawdzą się odmiany ziemniaków sałatkowych, ponieważ inne mogę być zbyt „sypkie”. Wówczas sałatka ziemniaczana z szynką i rzodkiewką może wyjść mączna i sucha.
Sałatka ziemniaczana z szynką i rzodkiewką — przepis
- Ziemniaki obieramy i gotujemy tak, aby się nie rozpadały (ja zazwyczaj gotuję około 12 minut). Następnie przestudzone ziemniaki, ogórki i szynkę kroimy w dobrną kosteczkę.
- Cebulę obieramy, szatkujemy i dodajemy do sałatki ziemniaczanej. Odcedzamy groszek zielony z wody i również dodajemy do reszty składników. Rzodkiewkę kroimy plasterki, dodajemy do sałatki.
- Łączymy jogurt z majonezem i musztardą, dodajemy część posiekanego kopru, doprawiamy solą i pieprzem następnie powstały sos dodajemy do reszty składników sałatki. Całość dokładnie mieszamy.
- Gotową sałatkę ziemniaczaną odstawiamy do lodówki na minimum godzinę, aby się wszystkie składniki dobrze przegryzły. Na sam koniec posypujemy drobno siekanym koperkiem. Smacznego!
Zobacz również: Sałatka ziemniaczana z szynką i ogórkiem