Sałatka ziemniaczana z szynką i rzodkiewką

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Sałatka ziemniaczana z szynką i rzodkiewką to nieco zmodyfikowana odmiana tradycyjnej sałatki ziemniaczanej. Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką to prosta sałatka idealnie pasująca do grilla, do obiadu, albo w formie samodzielnej przekąski. Połączenie ziemniaków sałatkowych z szynką, rzodkiewką i ogórkami kiszonymi jest łatwe i zajmuje niewiele czasu. Najdłużej w całym procesie przygotowania sałatki ziemniaczanej zajmuję gotowanie jej głównego składnika — ziemniaków. Pozostała reszta to odpowiednie połączenie proporcji zawartych w przepisie, wymieszanie majonezu z jogurtem oraz musztardą i gotowe! Sałatka ziemniaczana z szynką i rzodkiewką bez wątpienia przypadnie zarówno domownikom jak i niespodziewanym gościom 🙂

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis sałatka ziemniaczana z szynką i rzodkiewką, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 400 g ziemniaków (polecam ziemniaki sałatkowe)
  • 200 g szynki w kawałku z indyka
  • 2 ogórki kiszone
  • pęczek rzodkiewki
  • puszka groszku konserwowego (około 200 g)
  • świeży koperek
  • pół cebuli
  • 3 łyżeczki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżeczka musztardy delikatesowej
  • sól i pieprz czarny
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , ,

Dobra rada: Do sałatki ziemniaczanej najlepiej sprawdzą się odmiany ziemniaków sałatkowych, ponieważ inne mogę być zbyt „sypkie”. Wówczas sałatka ziemniaczana z szynką i rzodkiewką może wyjść mączna i sucha.

Reklamy Ads By Google

Sałatka ziemniaczana z szynką i rzodkiewką — przepis

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy tak, aby się nie rozpadały (ja zazwyczaj gotuję około 12 minut). Następnie przestudzone ziemniaki, ogórki i szynkę kroimy w dobrną kosteczkę.
  2. Cebulę obieramy, szatkujemy i dodajemy do sałatki ziemniaczanej. Odcedzamy groszek zielony z wody i również dodajemy do reszty składników. Rzodkiewkę kroimy plasterki, dodajemy do sałatki.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Łączymy jogurt z majonezem i musztardą, dodajemy część posiekanego kopru, doprawiamy solą i pieprzem następnie powstały sos dodajemy do reszty składników sałatki. Całość dokładnie mieszamy.
  5. Gotową sałatkę ziemniaczaną odstawiamy do lodówki na minimum godzinę, aby się wszystkie składniki dobrze przegryzły. Na sam koniec posypujemy drobno siekanym koperkiem. Smacznego!
  6. Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Sałatka ziemniaczana z szynką i ogórkiem

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.92

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 439
Obserwuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)