Sałatka ziemniaczana z szynką i rzodkiewką

Sałatka ziemniaczana z szynką i rzodkiewką — przepis
Sałatka ziemniaczana z szynką i rzodkiewką — przepis

Sałatka ziemniaczana z szynką i rzodkiewką to nieco zmodyfikowana odmiana tradycyjnej sałatki ziemniaczanej. Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką to prosta sałatka idealnie pasująca do grilla, do obiadu, albo w formie samodzielnej przekąski. Połączenie ziemniaków sałatkowych z szynką, rzodkiewką i ogórkami kiszonymi jest łatwe i zajmuje niewiele czasu. Najdłużej w całym procesie przygotowania sałatki ziemniaczanej zajmuję gotowanie jej głównego składnika — ziemniaków. Pozostała reszta to odpowiednie połączenie proporcji zawartych w przepisie, wymieszanie majonezu z jogurtem oraz musztardą i gotowe! Sałatka ziemniaczana z szynką i rzodkiewką bez wątpienia przypadnie zarówno domownikom jak i niespodziewanym gościom 🙂

Składniki:

  • 400 g ziemniaków (polecam ziemniaki sałatkowe)
  • 200 g szynki w kawałku z indyka
  • 2 ogórki kiszone
  • pęczek rzodkiewki
  • puszka groszku konserwowego (około 200 g)
  • świeży koperek
  • pół cebuli
  • 3 łyżeczki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżeczka musztardy delikatesowej
  • sól i pieprz czarny

Dobra rada: Do sałatki ziemniaczanej najlepiej sprawdzą się odmiany ziemniaków sałatkowych, ponieważ inne mogę być zbyt „sypkie”. Wówczas sałatka ziemniaczana z szynką i rzodkiewką może wyjść mączna i sucha.

Sałatka ziemniaczana z szynką i rzodkiewką — przepis

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy tak, aby się nie rozpadały (ja zazwyczaj gotuję około 12 minut). Następnie przestudzone ziemniaki, ogórki i szynkę kroimy w dobrną kosteczkę.
  2. Cebulę obieramy, szatkujemy i dodajemy do sałatki ziemniaczanej. Odcedzamy groszek zielony z wody i również dodajemy do reszty składników. Rzodkiewkę kroimy plasterki, dodajemy do sałatki.
  3. Łączymy jogurt z majonezem i musztardą, dodajemy część posiekanego kopru, doprawiamy solą i pieprzem następnie powstały sos dodajemy do reszty składników sałatki. Całość dokładnie mieszamy.
  4. Gotową sałatkę ziemniaczaną odstawiamy do lodówki na minimum godzinę, aby się wszystkie składniki dobrze przegryzły. Na sam koniec posypujemy drobno siekanym koperkiem. Smacznego!

Zobacz również: Sałatka ziemniaczana z szynką i ogórkiem

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (24 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments