Sałatka ziemniaczana z szynką i rzodkiewką

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Sałatka ziemniaczana z szynką i rzodkiewką to nieco zmodyfikowana odmiana tradycyjnej sałatki ziemniaczanej. Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką to prosta sałatka idealnie pasująca do grilla, do obiadu, albo w formie samodzielnej przekąski. Połączenie ziemniaków sałatkowych z szynką, rzodkiewką i ogórkami kiszonymi jest łatwe i zajmuje niewiele czasu. Najdłużej w całym procesie przygotowania sałatki ziemniaczanej zajmuję gotowanie jej głównego składnika — ziemniaków. Pozostała reszta to odpowiednie połączenie proporcji zawartych w przepisie, wymieszanie majonezu z jogurtem oraz musztardą i gotowe! Sałatka ziemniaczana z szynką i rzodkiewką bez wątpienia przypadnie zarówno domownikom jak i niespodziewanym gościom 🙂

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis sałatka ziemniaczana z szynką i rzodkiewką, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 400 g ziemniaków (polecam ziemniaki sałatkowe)
  • 200 g szynki w kawałku z indyka
  • 2 ogórki kiszone
  • pęczek rzodkiewki
  • puszka groszku konserwowego (około 200 g)
  • świeży koperek
  • pół cebuli
  • 3 łyżeczki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżeczka musztardy delikatesowej
  • sól i pieprz czarny
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , ,

Dobra rada: Do sałatki ziemniaczanej najlepiej sprawdzą się odmiany ziemniaków sałatkowych, ponieważ inne mogę być zbyt „sypkie”. Wówczas sałatka ziemniaczana z szynką i rzodkiewką może wyjść mączna i sucha.

Reklamy Ads By Google

Sałatka ziemniaczana z szynką i rzodkiewką — przepis

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy tak, aby się nie rozpadały (ja zazwyczaj gotuję około 12 minut). Następnie przestudzone ziemniaki, ogórki i szynkę kroimy w dobrną kosteczkę.
  2. Cebulę obieramy, szatkujemy i dodajemy do sałatki ziemniaczanej. Odcedzamy groszek zielony z wody i również dodajemy do reszty składników. Rzodkiewkę kroimy plasterki, dodajemy do sałatki.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Łączymy jogurt z majonezem i musztardą, dodajemy część posiekanego kopru, doprawiamy solą i pieprzem następnie powstały sos dodajemy do reszty składników sałatki. Całość dokładnie mieszamy.
  5. Gotową sałatkę ziemniaczaną odstawiamy do lodówki na minimum godzinę, aby się wszystkie składniki dobrze przegryzły. Na sam koniec posypujemy drobno siekanym koperkiem. Smacznego!
  6. Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Sałatka ziemniaczana z szynką i ogórkiem

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.92

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments