Na skróty
Kiełbasa pieczona z cebulą to przepis, który powstał spontanicznie z tego co było pod ręką. Pieczona kiełbasa wychodzi praktycznie jak z grilla, jest nie tylko bardzo smaczna i aromatyczna, ale również łatwa oraz szybka w przygotowaniu. Aromat który się wydobywa podczas pieczenia kiełbasy z cebulą zachęci wszystkich domowników do szybkiego stawienia się w kuchni. Przygotowując wszystkie składniki najważniejsze jest, aby zaopatrzyć się w ulubioną kiełbasę, chociaż taka zazwyczaj jest już w naszej lodówce 😀 Więc przygotowanie nie sprawi żadnych problemów. Kiełbasa pieczona z cebulą to świetna propozycja na szybki i niespodziewany obiad.
Kiełbasa pieczona — Jeden przepis, wiele propozycji
Kiełbasa pieczona z cebulą sprawdzi się zawsze, a do niej możemy dorzucić kilka innych składników jak pieczarki, paprykę, czy cukinię, a nawet talarki z zmienników. Zdecydowanie warto — oczywiście już po upieczeniu — dodać odrobinę świeżego szczypiorku.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis kiełbasa pieczona z cebulą, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 4 – 5 kawałków ulubionej kiełbasy
- 3 średnie cebule
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki oliwy
- pół łyżeczki suszonego oregano
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- pół łyżeczki soli
- szczypta ostrej papryki
- 1/3 szklanki białego wina (opcjonalnie)
Kiełbasa pieczona z cebulą – przepis
- W pierwszej kolejności obieramy cebulę, przecinamy na pół, następnie kroimy na plasterki. Cebulę przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Następnie mieszamy przyprawy z oliwą z oliwek i dodajemy do cebuli. Całość mieszamy i dodajemy na wierzch ząbki czosnku w łupinkach.
- Kiełbasę nacinamy pod ukosem lub na krzyż z dwóch stron i kładziemy na wierzch cebuli. Naczynia nie przykrywamy.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220℃ i pieczemy przez około 20 minut. Kilka minut przed końcem pieczenia podlewamy białym winem. Smacznego!
Zobacz również: Bruschetta z kiełbaskami
Oceń ten przepis!