Kiełbasa pieczona z cebulą

Reklamy Ads By Google

Szukasz sprawdzonego przepisu na szybki obiad? Kiełbasa pieczona z cebulą doskonale sprawdzi się zarówno na obiad jak i przekąskę. Poznaj mój przepis na pieczoną kiełbasę z cebulą, która zachwyci cię swoją prostotą i smakiem. Do przygotowania pieczonej kiełbaski potrzebujesz zaledwie kilku składników, a efekt końcowy z pewnością zaskoczy wszystkich domowników 😍🔥

Reklamy Ads By Google

Kiełbasa pieczona z cebulą to przepis, który powstał spontanicznie z tego co było pod ręką. Pieczona kiełbasa wychodzi praktycznie jak z grilla, jest nie tylko bardzo smaczna i aromatyczna, ale również łatwa oraz szybka w przygotowaniu. Aromat który się wydobywa podczas pieczenia kiełbasy z cebulą zachęci wszystkich domowników do szybkiego stawienia się w kuchni. Przygotowując wszystkie składniki najważniejsze jest, aby zaopatrzyć się w ulubioną kiełbasę, chociaż taka zazwyczaj jest już w naszej lodówce 😀 Więc przygotowanie nie sprawi żadnych problemów. Kiełbasa pieczona z cebulą to świetna propozycja na szybki i niespodziewany obiad.

Reklamy Ads By Google

Kiełbasa pieczona — Jeden przepis, wiele propozycji

Kiełbasa pieczona z cebulą sprawdzi się zawsze, a do niej możemy dorzucić kilka innych składników jak pieczarki, paprykę, czy cukinię, a nawet talarki z zmienników. Zdecydowanie warto — oczywiście już po upieczeniu — dodać odrobinę świeżego szczypiorku.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać pieczoną kiełbasę z cebulą, przeczytaj cały przepis, opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.

Składniki

  • 4 – 5 kawałków ulubionej kiełbasy
  • 3 średnie cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta ostrej papryki
  • 1/3 szklanki białego wina (opcjonalnie)
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , ,

Kiełbasa pieczona z cebulą – przepis

  1. W pierwszej kolejności obieramy cebulę, przecinamy na pół, następnie kroimy na plasterki. Cebulę przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  2. Następnie mieszamy przyprawy z oliwą z oliwek i dodajemy do cebuli. Całość mieszamy i dodajemy na wierzch ząbki czosnku w łupinkach.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Kiełbasę nacinamy pod ukosem lub na krzyż z dwóch stron i kładziemy na wierzch cebuli. Naczynia nie przykrywamy.
  5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220℃ i pieczemy przez około 20 minut. Kilka minut przed końcem pieczenia podlewamy białym winem. Smacznego!
  6. Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Bruschetta z kiełbaskami

Tabela wartości odżywczych

Wartości odżywcze dla całego przepisu

Składnik Kalorie Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Całkowite wartości odżywcze 1674 52 134 42 5.50

Wartości odżywcze na 1 z 4 porcji

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Wartości odżywcze na porcję 418.5 13 33.5 10.50 1.37

Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie składników użytych w przepisie na pieczoną kiełbasę z cebulą. Rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.

Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Kiełbasa 300 12 26 2 0
Cebula 40 1.1 0.1 9 1.7
Czosnek 149 6.4 0.5 33 2.1
Oliwa z oliwek 884 0 100 0 0
Białe wino 82 0.1 0 2.6 0

Zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także osiągania i zachowania optymalnej masy ciała. Istotne jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków było świadome i poprzedzone odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość spożywanych pokarmów oraz ich wpływ na organizm. Najważniejsze w zdrowym odżywianiu jest, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w składniki odżywcze i makroelementy.

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.81

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 439
Obserwuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)