Szukasz sprawdzonego przepisu na szybki obiad? Kiełbasa pieczona z cebulą doskonale sprawdzi się zarówno na obiad jak i przekąskę. Poznaj mój przepis na pieczoną kiełbasę z cebulą, która zachwyci cię swoją prostotą i smakiem. Do przygotowania pieczonej kiełbaski potrzebujesz zaledwie kilku składników, a efekt końcowy z pewnością zaskoczy wszystkich domowników 😍🔥
Na skróty
Kiełbasa pieczona z cebulą to przepis, który powstał spontanicznie z tego co było pod ręką. Pieczona kiełbasa wychodzi praktycznie jak z grilla, jest nie tylko bardzo smaczna i aromatyczna, ale również łatwa oraz szybka w przygotowaniu. Aromat który się wydobywa podczas pieczenia kiełbasy z cebulą zachęci wszystkich domowników do szybkiego stawienia się w kuchni. Przygotowując wszystkie składniki najważniejsze jest, aby zaopatrzyć się w ulubioną kiełbasę, chociaż taka zazwyczaj jest już w naszej lodówce 😀 Więc przygotowanie nie sprawi żadnych problemów. Kiełbasa pieczona z cebulą to świetna propozycja na szybki i niespodziewany obiad.
Kiełbasa pieczona — Jeden przepis, wiele propozycji
Kiełbasa pieczona z cebulą sprawdzi się zawsze, a do niej możemy dorzucić kilka innych składników jak pieczarki, paprykę, czy cukinię, a nawet talarki z zmienników. Zdecydowanie warto — oczywiście już po upieczeniu — dodać odrobinę świeżego szczypiorku.
Zanim zaczniesz przygotowywać pieczoną kiełbasę z cebulą, przeczytaj cały przepis, opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.
Składniki
- 4 – 5 kawałków ulubionej kiełbasy
- 3 średnie cebule
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki oliwy
- pół łyżeczki suszonego oregano
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- pół łyżeczki soli
- szczypta ostrej papryki
- 1/3 szklanki białego wina (opcjonalnie)
Kiełbasa pieczona z cebulą – przepis
- W pierwszej kolejności obieramy cebulę, przecinamy na pół, następnie kroimy na plasterki. Cebulę przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Następnie mieszamy przyprawy z oliwą z oliwek i dodajemy do cebuli. Całość mieszamy i dodajemy na wierzch ząbki czosnku w łupinkach.
- Kiełbasę nacinamy pod ukosem lub na krzyż z dwóch stron i kładziemy na wierzch cebuli. Naczynia nie przykrywamy.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220℃ i pieczemy przez około 20 minut. Kilka minut przed końcem pieczenia podlewamy białym winem. Smacznego!
Zobacz również: Bruschetta z kiełbaskami
Tabela wartości odżywczych
Wartości odżywcze dla całego przepisu
Składnik | Kalorie | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Całkowite wartości odżywcze | 1674 | 52 | 134 | 42 | 5.50 |
Wartości odżywcze na 1 z 4 porcji
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Wartości odżywcze na porcję | 418.5 | 13 | 33.5 | 10.50 | 1.37 |
Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie składników użytych w przepisie na pieczoną kiełbasę z cebulą. Rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.
Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Kiełbasa | 300 | 12 | 26 | 2 | 0 |
Cebula | 40 | 1.1 | 0.1 | 9 | 1.7 |
Czosnek | 149 | 6.4 | 0.5 | 33 | 2.1 |
Oliwa z oliwek | 884 | 0 | 100 | 0 | 0 |
Białe wino | 82 | 0.1 | 0 | 2.6 | 0 |
Zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także osiągania i zachowania optymalnej masy ciała. Istotne jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków było świadome i poprzedzone odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość spożywanych pokarmów oraz ich wpływ na organizm. Najważniejsze w zdrowym odżywianiu jest, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w składniki odżywcze i makroelementy.