Na skróty
Tradycyjne uszka z grzybami to nieodłączny element wigilijnego barszczu czerwonego i Świąt Bożego Narodzenia. A starsi powiadają… że barszcz czerwony podany w wieczór Wigilijny bez uszek, to jak żołnierz bez karabinu… i muszę przyznać, że coś w tym jest! Wigilijny barszcz czerwony tego wieczoru jest niezwykle wyjątkowy. Uszka z grzybami, przygotowane najlepiej z samych borowików również smakują niesamowite i stanowią nieodłączną całość tego tradycyjnego dania.
Tradycyjne uszka z grzybami
Z mojego przepisu dowiesz się jak przygotować najlepsze uszka z grzybami. Ciasto na uszka przygotowuję z odrobiną masła, aby było bardziej miękkie, jednocześnie, aby zachowało swoją sprężystość. Natomiast farsz na uszka przygotowuję z suszonych borowików zbieranych późną jesienią. Grzyby późnej jesieni są ciemniejsze od ich letnich braci, dzięki czemu nadają się doskonale do przygotowania nie tylko uszek, ale również do pierogów z kapustą i grzybami czy wigilijnej zupy grzybowej.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis uszka z grzybami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 200 ml ciepłej wody
- 30 g masła ekstra
- sól
Składniki na farsz:
- 40 g suszonych borowików
- szklanka wody
- cebula
- 2 łyżki masła ekstra
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- sól i pieprz

Przepis na uszka z grzybami
- CIASTO
Przesiewamy mąkę na stolnicę, dodajemy odrobinę soli, w gorącej wodzie rozpuszczamy masło i dodajemy do mąki, następnie wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Następnie po wyrobieniu ciasta formujemy kulę, przekładamy do miseczki i przykrywamy folią, odstawiamy na 30 minut. - FARSZ
Do małego garnka przekładamy grzyby i zalewamy szklanką wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut - Cebulę drobno siekamy, następnie przekładamy na patelnię, dodajemy masło i podsmażamy na złocisty kolor. Smażymy przez około 5 — 6 minut, co chwilę mieszając.
- Ugotowane grzyby studzimy, po ostygnięciu, odcedzamy (wywar możemy zachować, można go dodać do barszczu). Grzyby siekamy na drobno, bądź przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy sól i pieprz czarny. Następnie dodajemy ostudzoną cebulkę i dokładnie mieszamy. Farsz jest już gotowy.
- LEPIENIE USZEK
Wcześniej przygotowane ciasto dzielimy na dwie części i kolejno rozwałkowujemy na grubość około 2 — 3 mm, podsypując mąką. Resztę trzymamy pod przykryciem. Następnie małą szklanką (o średnicy 4 — 5 cm) wycinamy kółka, następnie na środek nakładamy po 1/3 łyżeczki farszu. Kółko z farszem w środku składamy na pół i zlepiamy brzegi, następnie łączymy ze sobą dwa końce zlepiając je ze sobą, tworząc jakby pierścionek – najlepiej zawinąć sobie pierożka wkoło małego palca 😉 Najgrubszy środek „pierścionka” lekko odchylamy. - Gotowe uszka układamy na stolnicy podsypanej mąką. Jeśli będą czekały dłużej niż 10 minut na ugotowanie, koniecznie musimy przykryć je ściereczką.
- GOTOWANIE USZEK
Uszka wkładamy partiami po 10 — 15 sztuk, na osoloną, gotującą się wodę. Gotujemy na umiarkowanym ogniu przez 1 — 2 minuty, do momentu wypłynięcia uszek na wierzch (czas wypłynięcia uszka zależy od grubości ciasta). Wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na płaskim talerzu zachowując odstępy. Dopiero po dokładnym osuszeniu i ostygnięciu możemy przełożyć je do pojemnika i schować do lodówki lub zamrozić na później. Smacznego!
Wigilijne uszka z grzybami świetnie sprawdzą się do barszczu czerwonego.
Zobacz również: Pierogi z kapustą i grzybami
Oceń ten przepis!