Wigilijny barszcz czerwony podawany z postnymi uszkami w czasie Wigilii Bożego Narodzenia to magiczne danie. Zresztą, nie bez powodu najlepszy barszcz czerwony smakuję najlepiej właśnie tylko w tą jedną noc, tylko raz w roku. W tradycji chrześcijańskiej Wigilijny barszcz czerwony jest jedną z 12 potraw wigilijnych. Podczas Wigilii Bożego Narodzenia chyba nie ma osoby, która tego wieczoru nie spróbowała by chociaż odrobinkę tej magicznej potrawy. Niepodważalnie od wielu pokoleń sposób na rozpoczęcie wieczerzy Święta Bożego Narodzenia to doprawiony ze smakiem tradycyjny barszcz wigilijny, który gości wtedy w wielu polskich domach.
Na skróty
Tradycyjny, wigilijny barszcz czerwony
Z mojego przepisu dowiesz się jak zrobić czerwony barszcz wigilijny bez zakwasu. Jest to tradycyjny przepis na bazie buraków czerwonych, kwaśnego jabłka i suszonych borowików, jednak na szybki barszcz wigilijny, który zdecydowanie nie ustępuję niczego wersji z zakwasem buraczanym. Magia odpowiednich przypraw i dobrze skomponowanych składników sprawia, że wigilijny barszcz czerwony z uszkami bardzo dobrze sprawdzi się jako danie rozpoczynające Wigilię Bożego Narodzenia.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis wigilijny barszcz czerwony, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Przepis na uszka do barszczu.
Składniki
- 40 gram suszonych borowików
- 2 kg buraków
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 liści laurowych
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 20 gram selera
- jabłko Szara Reneta
- 2 łyżki octu spirytusowego 10%
- łyżka soku z cytryny
- 3 goździki
- łyżeczka soli
- 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
Przepis na wigilijny barszcz czerwony
- W pierwszej kolejności do garnka wlewamy 500 ml wody i dodajemy suszone borowiki. Następnie dodajemy siekaną cebulę oraz jeden ząbek czosnku. Całość zagotowujemy, zmniejszamy ogień, pozostawiamy pod przykryciem i gotujemy przez około 25 minut.
- Następnie podczas gotowania dodajemy do wywaru liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. W tym samym czasie obieramy buraki oraz selera, następnie trzemy tarce, na dużych oczkach lub siekamy w mikserze. Jabłko trzemy razem ze skórką.
- Starte warzywa oraz jabłko przekładamy do garnka i dodajemy dodatkowe 2,5 litra wody, dodajemy wywar z grzybami. Przykrywamy garnek i gotujemy przez 30 minut na minimalnym ogniu. W między czasie dodajemy goździki, oraz sok z cytryny.
- Następnie na koniec dodajemy ocet i mieszamy. Zestawiamy barszcz wigilijny z kuchenki. Dobra rada: Do barszczu możesz dodać wywar grzybowy pozostały po uszkach.
- Wigilijny barszcz czerwony doprawiamy solą i pieprzem mielonym, oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Następnie odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Smacznego!
Wigilijny barszcz czerwony najlepiej jest przecedzić zaraz po ugotowaniu i schować do lodówki, dopiero następnego dnia nabierze właściwego smaku 😉 Wyśmienicie smakuję z uszkami Wigilijnymi.
Zobacz również: Wigilijna zupa grzybowa